ciasto 3 bit - 6127 przepisów (strona:177/409)

Suszone płatki kokosa 181

chce marnować energii na suszenie to można je krótko obsuszyć w piekarniku i dosuszyć w temperaturze pokojowej. Ja dość często suszę różne owoce wykorzystując nagrzany piekarnik po pieczeniu ciasta lub chleba. Czytaj więcej

Wiem co jem
Deser na babski wieczór i nie tylko 134

okazję... Składniki na deser (2 porcje): mała śmietana 30% łyżeczka cukru czekolada mleczna pomarańcz skórka pomarańczy biszkopty sok pomarańczowy i opcjonalnie likier pomarańczowy cynamon Zmiksować śmietanę tak, aby powstała bita śmietana i dodać do niej cukier. Rozpuścić czekoladę (z wyjątkiem dwóch kostek). Skórkę pomarańczy po uprzednim wyparzeniu zetrzeć, a następnie obrać resztę. Owoc pokroić na kawałki. Biszkopty maczać w soku

Karola gotuje
Zimowe chilli 195

cook for 15 mins. 11. Remove the lid from the pan and continue to cook over high heat for approx. 10 mins. to reduced liquid a little bit. 12. Season chilli to taste if needed and stir in baked squash. Salsa 1. Peel and de-seed an apple, then dice it finely. 2. Season with a pinch of salt

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Krem orzechowy-najlepszy! 10896

ciast, tortów i deserów. Robiłam go już wiele razy i nigdy mnie nie zawiódł! Postanowiłam poświęcić mu osobny wpis, gdyż zapewne wielu z Was szuka bardziej kreatywnym kremów niż bita śmietana ;). Koniecznie wypróbujcie. I przy okazji... śledźcie bloga, za niedługo kilka przepisów z wykorzystaniem tego kremu.     Składniki:   200 g zmielonych orzechów włoskich 200 g mleka

Nastoletnie Wypiekanie
Bezglutenowe naleśniki kukurydziane, Chunky Bars (Seinfeld) 142

favorite candy bar ( source ). Gluten-free corn crepes Very tasty, taste best right after preparation. Recommended by Karolina  and found on a Polish blog (changed it a bit). Eaten with sweet filling (fruit preserves) and savory (filling: smoked cottage cheese + plain yoghurt + finely chopped onion – Rafał’s idea). Ingredients for 7-8 smaller crepes: 300 ml milk (a little

Qlinarnie i Qlinarnie
Latte z Inką i karmelem z masłem orzechowym / Peanut butter caramel chicory coffee latte 181

latte: 1 szklanka mleka 1 łyżka kakao 1 łyżeczka miodu 50 ml mocnej kawy Inki Składniki na karmel: 3 łyżki cukru 2 łyżki śmietanki 36% 2 łyżki masła orzechowego bita śmietana do podania Przygotowanie: W pierwszej kolejności przygotuj karmel. W małej patelni wymieszaj cukier, masło orzechowe i śmietankę i postaw ją na dużym ogniu. Podgrzewaj mieszając aż cukier się rozpuści

karmelowy
Inka choco 147

nieco wzbogacić za pomocą domowych lodów czekoladowych, bitej śmietany i czekoladowych wiórków Składniki: 2 łyżeczki kawy Inka klasyczna 175 ml mleka kilka kostek lodu 1,5 gałki lodów czekoladowych bita śmietana do dekoracji wiórki czekoladowe Do blendera wsypać kawę zbożową, 3/4 szklanki mleka i kostki lodu. Miksować do uzyskania jednolitej masy. Odłożyć. Do wysokiej szklanki przełożyć lody czekoladowe. Dodać zmiksowaną

Domowa cukiernia Ewy
Gofry francuskie z bitą śmietaną i jagodami 122

Błyskawiczne gofry z ciasta francuskiego. Wystarczy tylko wyciąć kawałki ciasta i wrzucić do gofrownicy. Szybka bita śmietana plus jagody i mamy pyszny deser, nie straszni więc goście, którzy pukają do drzwi… Zamiast jagód mogą być truskawki, maliny czy borówka amerykańska. Składniki: • 1 opakowanie ciasta francuskiego • 250 ml śmietanki 30% • 2 łyżki cukru pudru

To co kocham
Sałatka owocowa z marshmallows 123

piankami marshmallows. Osobiście nie przepadam za słodkimi piankami ale w tej sałatce są prawie niezauważalne, lekko pęcznieją i dodają słodkości kwaśnym owocom, a bita śmietana puszystości. Pianki bardzo często występują w amerykańskim menu, popularne są grillowane na patykach lub oblewane czekoladą z fontanny. Składniki: • kiść winogron bezpestkowych • 1 szklanka borówki amerykańskiej

To co kocham
Beza Pavlova z sosem malinowym 138

nimi ścigają się: piernik z orzechami, keks, ciasteczka francuskie i  pierniczki. Składniki: • 4 białka • 250 g cukru kryształu • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej • 1 łyżeczka octu winnego białego Bita śmietana • 1 szklanka śmietany 30% • 2 łyżki cukru pudru Owoce • 1 mały granat • kilka truskawek • 2 owoce kiwi • 300 g malin • 2 łyżki cukru Wykonanie: • Białka ubić na sztywno

To co kocham
Mus z awokado, czekoladowy (paleo, bez glutenu i cukru) 115

ulubionych deserów moich dzieci. Zdrowa alternatywa dla budyniu lub innych deserów czekoladowych. Składniki na mus: 1 awokado dojrzałe 3 łyżeczki kakao ½ szklanki mleka kokosowego 2 łyżki miodu ½ łyżeczki cynamonu Bita śmietana: 1 puszka mleka kokosowego łyżka miodu. Do posypania: mięta wiórki czekoladowe maliny orzechy mielone migdały suszone owoce Przygotowanie: Składniki na mus wrzucamy do blendera i mieszamy do uzyskania jednolitej

PaleoLife
Nie będzie słodko, czyli Torta Rustica 156

wieczorem, kontemplując przepełniony pięknymi widokami dzień i planując kolejny, równie pełen atrakcji. I zastanawiając się, jak takie ciacho przygotować w domu. Bo że je przygotujemy, było pewne jak wieczorne bicie dzwonów w Bergamo. TORTA RUSTICA 300g podgrzybków (nasze! ostatni zbiór!) 2 średnie cebule 250-300g sera żółtego o raczej delikatnym smaku (u nas Edamski) 1 łyżka oliwy + niewielka

les mirabelles
Janssons frestelse - kremowa zapiekanka po szwedzku 1000

przez 45-50min. 7. Podawaj posypaną koperkiem. Smacznego! Janssons frestelse - swedish baked potato dish Ingredients: 1kg of potatoes 2 onions 2 tbsp rapeseed oil + a little bit to grease a heatproof 150g anchovies or sardines 400g cream 18% (approx. 2 glass.) 1 cup of milk 1 teaspoon pepper 2 tablespoons bread crumbs dill to serve Method: 1. Peel

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Świąteczna kawa z przyprawami 185

Spróbujcie. Składniki: (na 1 porcję) około 200 ml mleka 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika 1/3 łyżeczki cynamonu mielonego 1 łyżeczka ciemnego kakao + mała szczypta 2 łyżeczki kawy zbożowej rozpuszczalnej bita śmietana *kawę zbożową, cynamon mielony, przyprawę do piernika i ciemne kakao możecie nabyć w sklepie eSłoneczko Przygotowanie: W filiżance mieszamy 2 łyżeczki kawy zbożowej rozpuszczanej, z cynamonem, przyprawą do piernika

Słodkie okruszki
Paczki z 4 jajami 167

Ciasta drożdżowego nie wyrabiamy w metalowej misce ani przy użyciu metalowej łyżki. Najlepiej sprawdzą się do tego przyrządy drewniane, ewentualnie plastikowa miska. Jeśli nadzieniem ma być budyń, adwokat albo bita śmietana, nadziewamy szprycując, dopiero po usmażeniu pączków. Lukrować możemy pączki jeszcze ciepłe - technika ta ma o tyle przewagę, że możemy nadać lukrowi smak a także posypać dodatkowo pączka. Natomiast użycie

Kuchnia od dwojga