przekroić i przełożyć kremami, schłodzić w lodówce przez noc i kolejnego dnia tynkować i dekorować. składniki na kem z michałków klasycznych: 150 g cukierków michałków klasycznych 200 ml śmietanki kremówki 30% 125 g serka mascarpone 50 g czekolady mlecznej wykonanie: Śmietankę podgrzewamy ale nie doprowadzamy do wrzenia. Michałki oraz czekoladę siekamy a następnie zalewamy gorącą kremówką i mieszamy do całkowitego(...)schładzamy w lodówce przez noc. Następnie dodajemy do mascarpone i miksujemy, aż składniki się połączą. składniki na krem z michałków białych: 150 g cukierków michałków białych 200 g śmietanki kremówki 30% 125 g serka mascarpone 50 g czekolady białej wykonanie: Postępujemy tak samo jak w przypadku kremu z michałkami klasycznymi. składniki na krem malinowy: 120 g malin 200 ml śmietanki
Domowy Smak Jedzeniadużej części od jakości użytych składników. Drip ganache z ciemnej czekolady. Proporcje czekolada do śmietany 1 : 1,2 100g czekolady ciemnej, min. 64% zawartości kakao 120g (125 ml) śmietanki kremówki (min 30% tłuszczu) Ten Ganach stosuje się na dripy z ciemnej czekolady. Kiedyś stosowałam proporcję 1:1. Jednak ganache pękał po schłodzeniu w lodówce, ze względu na wysoką zawartość kakao(...)Doskonale nadaje się jako wypełnienie tortów lub deserów. Ganache – tynk do obkładania tortów z ciemnej czekolady. Proporcje 1 : 1 100g gorzkiej czekolady min 64% kakao 100g (105ml) śmietanki kremówki, min. 30% Takie proporcje stosuję, gdy tynkuję tort o prostych ściankach, bez zagłębień. Ganach ten nie zastyga na całkiem twardo, dzięki czemu tort jest łatwy do pokrojenia. Schłodzony tort tynkuję
SmartBake.pljedząc ciasto krówka na biszkopcie . Składniki na czekoladową krówkę na biszkopcie Czekoladowy biszkopt: 5 jajek 110 g mąki pszennej 30 g kakao 100 g cukru 1 szczypta soli Krówkowa kremówka: 1 / 4 puszki masy krówkowej 500 ml dobrze schłodzonej śmietanki kremówki (30%) 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru pudru Wykończenie ciasta: 3 / 4 puszki masy krówkowej 1 szklanka posiekanych orzechów(...)suchego patyczka). Od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości 30-40 cm. Przestudzić, wyjąć z formy i podzielić na dwa blaty. Krówkowa kremówka: Żelatynę zalać 50 ml zimnej wody, odstawić do napęcznienia, po czym rozpuści w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, wmiksować cukier puder. Dwie łyżki kremówki wymieszać
niecodziennikparyKremówka z wiśniowym akcentem (bez pieczenia) To jedno z łatwiejszych ciast bez pieczenia. Taki deser jest idealny dla zabieganych lub gdy nie mamy ochoty uruchamiać piekarnika. W przepisie podaję Wam dwie wersje masy (kremu). Pierwsza – nasz krem przygotowujemy od podstaw, w drugiej korzystamy z gotowych budyniów. Obie wersje są tak naprawdę proste i można je przygotować w krótkim czasie(...)wspaniale urozmaicił smak całego deseru. Oczywiście możecie tu zamiennie użyć dżemu, marmolady czy też wiśni ze słoika (owoce należy wcisnąć w krem). To kto się skusi na taką prosta kremówkę z wiśniowym akcentem? A jeśli szukacie innych prostych ciast do kawy czy herbaty, to polecam Wam zajrzeć do działu ciasta (klik) . Kremówka z wiśniowym akcentem (bez pieczenia) Składniki: Krem
Słodkie okruszkiczekoladowe (160 g) lub posiekana czekolada deserowa Masa serowa: Serek mascarpone (500 g) temp.pokojowa cukier puder (2 łyżki) ekstrakt waniliowy (2 łyżeczki) biała czekolada (200 g) + śmietanka kremówka 30% (4 łyżki = 60 ml.) śmietanka kremówka 35 % dobrze schłodzona (1 szkl. = 250 ml.) czekolada deserowa drobno pokrojona (30 g) ciasteczka z kawałkami czekolady (8 szt.) Ganache czekoladowy: czekolada(...)deserowa (140 g) śmietanka kremówka 30 % (140 ml) Dodatkowo: ciasteczka z kawałkami czekolady (4 szt.) pastylki białej czekolady Potrzebne gadżety: tortownica 24 cm. szklanka = 250 ml. waga kuchenna szpatułka mikser (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: 1.) Spód i ciasteczka : Masło o temp. pokojowej ucieramy z obydwoma cukrami na puszysto. Dodajemy jajko ciągle miksując, ekstrakt waniliowy, przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną przesianą
RITA food channelząbki czosnku 350 ml wody filtrowanej 400 g zielonego groszku 1,5 łyżeczki soku z limonki szczypta chili sól i pieprz do smaku 1/4 szklanki śmietany kremówki groszek ptysiowy do podania (ilość według uznania) WYKONANIE: W garnku rozgrzej masło oraz olej i zeszklij posiekaną w kostkę cebulę, a następnie dodaj posiekany czosnek(...)kilka minut aż groszek zmięknie, a następnie dodaj chili, sok z limonki oraz sól i pieprz do smaku. Zmiksuj całość na gładko, po czym dolej śmietanę kremówkę. Przelej zupę do miseczek i posyp groszkiem ptysiowym. DZBANEK FILTRUJĄCY AQUAPHOR "JASPER" (KLIK) Jasper to najnowszy model dzbanka filtrującego, wyposażony w podnoszoną pokrywkę umożliwiającą nalewanie wody bez konieczności
Słodko-Słony Świat Ilonywystudzony i posłodzony z dodatkiem wódki do smaku 160 g biszkoptów podłużnych ok. 4 kostki czekolady mlecznej składniki na krem czekoladowo kawowy: 150 g czekolady mlecznej 300 ml śmietanki kremówki 30% 100 g serka mascarpone 1 łyżka kawy rozpuszczalnej, suchej wykonanie: Do ok. 100 ml kremówki dodajemy kawę, wstawiamy na ogień, mieszamy i doprowadzamy prawie do zagotowania. Zestawiamy z ognia(...)masę. Odstawiamy do wystudzenia a następnie schładzamy w lodówce. Serek mascarpone miksujemy, dodajemy roztopioną i schłodzoną czekoladę, i miksujemy na gładki krem. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno pozostałą kremówkę. Dodajemy ją do masy czekoladowo kawowej i miksujemy do połączenia się (uwaga: nie za długo aby masa się nie zważyła). składniki na krem śmietankowo krówkowy o smaku kukułki
Domowy Smak Jedzeniaserowa: 1 kg twarogu mielonego 250 g serka mascarpone 4 jajka 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 1 budyń czekoladowy (bez cukru) 200 g czekolady deserowej 100 g śmietany kremówki 30% Mus malinowy: 1 kg malin mrożonych (lub świeżych) 600 g śmietany kremówki 30% 7 łyżeczek żelatyny 1/3 szklani mleka 1/2 szklanki cukru 3 pełne łyżki cukru pudru Polewa czekoladowa(...)czekolady deserowej 25 g czekolady mlecznej 30 g śmietany kremówki 30% Przygotowanie: Spód: Ciastka włożyć do woreczka foliowego i dokładnie rozbić tłuczkiem. Wymieszać z roztopionym masłem i wsypać na dno blaszki (około 22 cm x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie ugnieść, wyrównać i wstawić do lodówki. Masa serowa: W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno
Oryginalny smakCremeschnitten czyli popularne w Austrii (ale pewnie nie tylko) ciasto, coś a'la nasza kremówka. Kilka różnych warstw, które w efekcie końcowym tworzą smakowitą całość. Taka jakby warstwowa kremówka lub ciasto budyniowo- śmietanowe. Jak zwał tak zwał najważniejsze, że bardzo smaczne. Inspiracją było ciasto, które bardzo nam przypadło do gustu na feriach zimowych. Niestety nigdzie nie trafiłam na taką(...)220g masła - 2 budynie waniliowe - 2 żółtka - 100g cukru - 800g mleka - 1 łyżka cukru waniliowego - ekstrakt waniliowy 3) masa śmietanowa: - 350g śmietany kremówki (u mnie 30%) - 350g mascarpone - 3 łyżki pudru - 5g żelatyny +30ml wody 4) 150g dżemu truskawkowego 5) ok.150g herbatników maślanych 6) lukier: - 100g pudru
Smaczne Zdrowepoukładałam na spodzie ciasteczkowym. Po bokach tylko ułożyłam połówki truskawek, aby utworzyły ładną dekorację ciasta. Składniki na mus: 1 łyżka żelatyny +20 ml wody 150 ml +250 ml śmietanki kremówki 30% 150 g gorzkiej czekolady 50 g cukru pudru Dodatkowo: truskawki do wyłożenia spodu, tak jak opisałam to wyżej do dekoracji można użyć wszystkiego, ja postawiłam na truskawki, czekoladę(...)jagody kamczackie z działki ;) Wykonanie: Żelatynę wsypałam do małej miseczki i zalałam zimną wodą. Odstawiłam do napęcznienia. W tym czasie do rondelka wlałam 150 ml kremówki, doprowadziłam ją do wrzenia, zestawiłam z ognia i wrzuciłam do niej napęczniała żelatynę. Dokładnie mieszając rozpuściłam ją w kremówce. Następnie do rondelka dorzuciłam czekoladę, tu również mieszając rozpuściłam ją w kremówce. Zawartość rondelka przelałam
Blondynka GotujeDzisiaj zapraszam Was na pyszny sernik. Wyjątkowo nie utarty na maśle, lecz ubijany ze śmietanką kremówką. Jest on bardzo delikatny w smaku i taki lekki, całości dopełnia mocno czekoladowa pianka. Herbatniki doskonale sprawdzają się jako spód do sernika. Kto chętny to zapraszam na kawałeczek. Dodam, że pysznie smakuje z filiżanką aromatycznej kawy, przynajmniej ja tak lubię. Zapraszam:) Składniki: Masa serowa(...)sera na sernik ( użyłam gotowy w wiadereczku ) 5 jajek 1 szklanka śmietanki kremówki 30 % 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 3 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 4 łyżki kakao Pianka: 1 szklanka śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku 2 - 3 łyżki kakao 1 łyżeczka żelatyny niewielka ilość gorącej wody Dodatkowo: około 10 dag herbatników
Izabelawkuchniwszystko;) Deser jest całoroczny, a to za sprawą brzoskwiń, które poza sezonem z powodzeniem zastąpimy owocami z puszki. Warstwa z serków homogenizowanych z dodatkiem brzoskwiniowej konfitury i kremówki, została przeze mnie podzielona na dwa etapy. Dzięki temu mamy pewność, że żadna z warstw nie stężeje nam zbyt szybko i cały deser pięknie się uda;) Na wzmiankę zasługuje jeszcze wykorzystanie galaretki(...)nią widoczne, a sama galaretka nie dość, że super smakuje (smak winogronowy) to dodatkowo nadaje ona całości pewnego rodzaju uroku:) Polecam:) 600 g serka homogenizowanego naturalnego 250 ml kremówki 2 łyżki cukru pudru około 200 g konfitury brzoskwiniowej 6 łyżeczek żelatyny 100 ml mleka 2 galaretki przezroczyste Winiary winogronowy smak 3-4 dojrzałe brzoskwinie (mogą być też brzoskwinie
Smaki Na Talerzulekko złotawego koloru. Krem: 300 g mlecznej czekolady o dużej zawartości kakao (im więcej, tym lepiej) 1 łyżka koniaku albo brandy 4 ekologiczne jajka 4 łyżki cukru 300 ml kremówki 30% 5 łyżeczek żelatyny rozpuszczone w 80 ml wody (przygotować wg opisu na opakowaniu) 300 g czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Można nakryć pokrywką miseczkę, by czekolada szybciej zmieniła swój(...)białego koloru, a wtedy dodajemy do nich czekoladę, łyżka po łyżce, aż powstanie jednolita masa, która na tym etapie jest bardzo gęsta. W innym naczyniu ubijamy na sztywno kremówkę, a kiedy jest już ubita, delikatnie należy wmiksować wcześniej przygotowane żółtka. Na końcu ubijamy białka. Na sztywno. Łączymy kremówkę (która ma w sobie już żółtka) najpierw za pomocą
Poezja Smaków - blog kulinarnyniego przejść obojętnie. Ciasto jest proste do przygotowania i nie potrzebujemy do niego piekarnika. Serdecznie polecam ;) Składniki : 2 białe czekolady 250 g serka mascarpone 330 ml kremówki 30 % 4 szklanki Nestle Kangus ewentualnie ekspandowane ziarno pszenicy w miodzie (to drugie bardziej dostępne- przynajmniej w moich osiedlowych krakowskich sklepach) 2 mleczne czekolady 1 gorzka czekolada(...)kremówki 30 % garść Nestle Kangus lub ekspandowanej pszenicy na wierzch 150 g herbatników maślanych Wykonanie: W misie miksera umieścić serek mascarpone z 330 ml kremówki i ubić na gładką, jednolitą masę. W kąpieli wodnej rozpuścić 2 białe czekolady, delikatnie je przestudzić i dodać do mascarpone i kremówki, delikatnie ale dokładnie wymieszać. Na sam koniec do masy dodać pszenicę
Krakowskie smaki Aniniebanalnym wyglądem :) Upiecz 3 biszkopty z tych przepisów: Idealny biszkopt Kolorowy biszkopt idealny Idealny biszkopt kakaowy Składniki na krem czekoladowy: 200 g gorzkiej czekolady 70% kakao 330 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 400 g serka śmietankowego/twarogowego 2 łyżeczki żelatyny (8 g) Przygotowanie: Żelatynę namocz w minimalnej ilości wody i odstaw do napęcznienia (około(...)czasie rozpuść czekoladę w około 50 ml śmietanki kremówki. Napęczniałą żelatynę rozpuść w mikrofali, ustawiając najsłabszą lub średnią moc, podgrzej około 15 sekund, do jej całkowitego rozpuszczenia. Przestudzoną żelatynę i czekoladę wymieszaj z serkiem. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj serek. Miksuj do uzyskania gęstego kremu. Składniki na krem z borówkami: 2 galaretki
Kulinarna (nie)codziennośćnasączenia: 1/3 szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru Krem serowy: 350g zmielonego twarogu (użyłam gotowego sera na sernik „Mój ulubiony” z Wielunia) 200ml śmietanki kremówki 36% 1 łyżeczka cynamonu 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g 3 – 4 łyżki cukru pudru Krem dyniowy: 400g purée z dyni (przepis na purée(...)dyni jest tutaj: https://malacukierenka.pl/puree-z-dyni.html ) 250ml śmietanki kremówki 36% 1 galaretka brzoskwiniowa lub morelowa 2 płaskie łyżeczki żelatyny 3-4 łyżki cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku) 1 łyżeczka cynamonu po 1/4 łyżeczki zmielonych goździków, imbiru, gałki muszkatołowej Wierzch: 500ml śmietanki kremówki 36% 2-3 łyżki cukru pudru 1 fix do śmietany (można pominąć lub usztywnić śmietanę żelatyną) 150g
Mała Cukierenkakrówkowa (zwykle bardzo gęsta). Osobiście najbardziej lubię szybki deser bannoffee z dulce de leche, które po prostu przygotowuję co jakiś czas i przechowuję w lodówce. Składniki: 500 ml śmietany kremówki 36% 1-2 łyżki cukru ok. 150 g ciasteczek graham lub zbożowych (kruchych) 3 banany 350g dulce de leche*/ masy kajmakowej** ok. 80 g czekolady, najlepiej gorzkiej *dulce de leche(...)składniki: 60 ml wody 220g cukru 50 g masła (nie zamieniać!) 180 ml śmietany kremówki (30 albo 36%) wykonanie: do niewielkiego rondelka wsypać cukier i dodać wodę. Wstawić na duży ogień. Gotować (nie mieszać!) około 12-15 minut – najlepiej przy użyciu termometru kulinarnego (do 170 stopni, ani stopnia więcej). Jeśli nie macie termometru kulinarnego: kolor karmelu powinien być bursztynowy
Pociąg Do KuchniSkładniki na mus: 5 jajek 4 łyżki cukru waniliowego 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady białej 200 ml kremówki (30%) 1 pełna łyżka żelatyny 5 łyżek mleka 200 g wiśni z syropu Składniki do glazury: 250 g gorzkiej czekolady 3 łyżki masła 1 łyżeczka kakao 3 łyżki kremówki Do dekoracji(...)kremówki (30%) wiśnie kandyzowane Wykonanie: Masło utarłam z cukrem na puch. W trakcie miksowania dodawałam po jednym żółtku. Kolejne wbijałam, kiedy poprzednie dobrze się wmieszało do masy. Wlałam rum. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao wymieszałam i wsypałam do masy. Ponownie zmiksowałam mikserem. Białka ubiłam na sztywną
Kuchnia u Krysibaaaardzo uzależniające :))) Przepis znalazłam na stronie Mniammniam i zmieniłam tylko sposób przygotowywania kremu, gdyż z wielu opinii tych, którzy ciasto już robili wynikało, że warzyła się dość często kremówka z białą czekoladą. Dlatego tez proponuję wieczór wcześniej roztopić czekoladę osobno w lekko podgrzanej kremówce i następnego dnia tylko krótko ubić - wtedy będziecie mieli pewność, że krem się(...)szklanki pszenicy preparowanej w miodzie (użyłam płatków śniadaniowych "Kanguski") 2 tabliczki białej czekolady (2 x 100 g) 2 tabliczki mlecznej czekolady (2 x 100 g) 400 g śmietany kremówki 36% 250 g mascarpone WYKONANIE: Wieczór wcześniej podgrzej lekko kremówkę, rozlej ją do dwóch miseczek, do każdej włóż połamaną na kostki czekoladę (osobno białą i mleczną) i pozostaw do całkowitego rozpuszczenia
Słodko-Słony Świat Ilonynasączyć naparem kawowym, mocno oprószyć kakao. Mus rabarbarowy: 5 - 6 łodyg rabarbaru (obranych i pokrojonych) 3 łyżki cukru 100 ml wody 1 galaretka truskawkowa 200 ml śmietany kremówki Przygotowanie: Rabarbar zasyp cukrem, wlej wodę i gotuj na małym ogniu, aż całkowicie się rozpadnie. Ściągnij z palnika i wsyp galaretkę, dobrze wymieszaj, ostudź. Kiedy mus przestygnie, ubij w misie miksera(...)śmietanę kremówkę. Do ubitej śmietany wmieszaj delikatnie mus rabarbarowy do połączenia się składników i otrzymania gęstego kremu. Masa serowa: 500 g serka twarogowego (może być wiaderkowe) 200 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 czubate łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Żelatynę rozpuść w kuchence mikrofalowej i odstaw do przestygnięcia. Serek przełóż do misy miksera i zmiksuj na gładką masę wraz
Kulinarna (nie)codziennośćNazwa ciasta jest nieco myląca...już tłumaczę dlaczego :) w przepisie na sernik używamy jedynie serka mascarpone, śmietany 18%, śmietany kremówki i masła orzechowego :) Polecam bardzo ten przepis. Nam smakował wyśmienicie ...niezwykle delikatny, pyszny orzechowy smak, polany polewą kajmakową i czekoladową.....pychota <3 Piekłam po raz pierwszy...ale jedno jest pewne :) nie po raz ostatni ;) Wymiary tortownicy : średnica(...)pełnoziarnistych kakaowych 50 g masła orzechowego 100 g masła 250 g śmietany 18% 250 g cukru 30 g mąki ziemniaczanej 500 g serka mascarpone 4 jajka 200 g kremówki 50 g gorzkiej czekolady 50 g niesolonych orzechów ziemnych Sposób przygotowania: Ciastka kruszymy w blenderze, masło rozpuszczamy. Następnie rozpuszczone wlewamy do pokruszonych ciastek. Na ile nam się uda, łaczymy składniki
Słodkości i nie tylkocukru pudru 2 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżka likieru pomarańczowego ( Cointreau ) 180 ml wody Trufle czekoladowe: 120 g czekolady, min. 70% kakao 60 ml kremówki 36 % 30 g masła 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki likieru pomarańczowego ( Cointreau ) kakao Krem cytrynowy z lemon curd : 2 cytryny eko 80 g cukru 50 g masła 2 żółtka(...)całe jajko 1 łyżeczka żelatyny 150 ml śmietany kremówki 36% Krem czekoladowy (ganache): 250 g czekolady, min. 70% kakao 100 ml kremówki 36% Polewa: 150 g czekolady, min. 70% kakao 150 g masła Do przybrania: złoty puder kakao * PRZYGOTOWANIE Trufle Czekoladę drobno posiekaj i wrzuć do miski. Dodaj śmietankę i masło w temperaturze pokojowej. Miskę wstaw na garnek z delikatnie
Food Squarejagód czy borówek, wiśni, czereśni, mogą być również mrożone świeżo wyciśnięty sok z połowy małej cytryny 1/3 szklanki cukru 4 łyżeczki żelatyny w proszku (12 g) 330 ml śmietany kremówki 30 lub 36%, schłodzonej dodatkowo - podłużne lub okrągłe biszkopty, pół opakowania Polewa: 100 ml śmietany kremówki 30-36% 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady'; document.write(" "); Składniki na ciasto w kształcie(...)jagód czy borówek, wiśni, czereśni, mogą być również mrożone świeżo wyciśnięty sok z połowy małej cytryny 1/3 szklanki cukru 4 łyżeczki żelatyny w proszku (12 g) 330 ml śmietany kremówki 30 lub 36%, schłodzonej dodatkowo – podłużne lub okrągłe biszkopty, pół opakowania W garnuszku umieścić owoce (mrożone bez wcześniejszego rozmrażania), sok z cytryny, cukier. Podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia się cukru
moj przepis naKremówki nie robiłam kilka lat. Ale już nigdy nie będę czekać tak długo! Wyjątkowo kremowa (dzięki dobrze utartemu masłu), chrupiąca (mimo nocnego leżakowania w lodówce) i smaczna, bo taka właśnie jest. Domowa znakomita kremówka . Wręcz idealna, a do tego taka prosta! Mój hit ostatnich miesięcy, kto się skusi ? Składniki potrzebne do przygotowania kremówki : 1 opakowanie ciasta francuskiego Krem(...)cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 50 g mąki pszennej 1 laska wanilii budyń waniliowy 200 g masła 500 ml śmietanki 30% Dodatkowo: cukier puder do posypania kremówki Sposób przygotowania kremówki : Ciasto lekko posypujemy mąką i rozwałkowujemy. Dzielimy na dwie równe części i przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Przygniatamy foremkami o tej samej wielkości. Pieczemy w piekarniku
Słodkie Przyjemnościniekorzystnym świetlne. Zapraszam;) Składniki: 4 jajka szklanka cukru szklanka mąki łyżka octu łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 2 czekolady gorzkie 500 g serka mascarpone 500 ml kremówki 36% słoiczek powideł śliwkowych Do nasączenia: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Do otynkowania: 2 gorzkie czekolady, każda po 100 g 100 g śmietany kremówki Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek(...)biszkoptowe. Biszkopt piec w 180 stopniach przez około 30 minut bądź do tzw suchego patyczka. Wystudzić, przekroić na 3 blaty. Krem: Czekolady zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kremówkę wraz z serkiem mascarpone umieścić w misce miksera i miksować do czasu, aż krem będzie gęsty i jednolity (uważać aby, nie przepić kremu). Gotowy krem wymieszać z wiórkami czekoladowymi
Krakowskie smaki Aniżłobku jest doświadczonym zawodnikiem jak żołnierz po poligonie i żadnej łezki mały twardziel nie uroni :) Składniki: 400 g mleka skondensowanego niesłodzonego 200 g śmietany kremówki (36 %) 3-4 łyżki cukru pudru 250 g kremu lemon curd + ok. 50 g dodatkowo Przygotowanie: Mleko skondensowane przelewamy do miski i ubijamy mikserem, aż uzyskamy puszystą pianę. W osobnej misce ubijamy kremówkę(...)mieszamy łyżką. Wstawiamy do zamrażarki na kilkanaście godzin. Przed podaniem pojemnik wyciągamy i odstawiamy na 15-20 minut. Smacznego! składniki: 400 g mleka skondensowanego niesłodzonego 200 g śmietany kremówki (36 %) 3-4 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 200 g masy krówkowej ok. 50 g posiekanych migdałów smażonych solonych Mleko skondensowane przelewamy do miski i ubijamy mikserem
bistro mamaBiszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa porzeczkowa: 250 ml. kremówki 1 galaretka Pink Margarita 1 szklanka dżemu z czarnej porzeczki Masa biała kremowa: 250 ml kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Masa do wypełnienia przestrzeni miedzy kółkami: 1 szklanka niezbyt gęstego jogurty 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny(...)biszkopt przestygnie, przekrawamy go na pół i zwilżamy przegotowaną wodą może być z dodatkiem cytryny. Przygotowujemy masę porzeczkową: Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzątku. Dodajemy do dżemu i mieszamy. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy dżem z żelatyną. Delikatnie mieszamy, aby kremówka nie opadła. Masę wylewamy na biszkopt (musi być w formie) i przykrywamy drugim biszkoptem. Na biszkopt nakładamy
Jadło i czytadłozabrakło, złóżcie zamówienie - chętnie zakręcę maszyną:) LODY CZEKOLADOWO-ORZECHOWE filiżanka Nutelli lub innego kremu czekoladowo-orzechowego (użyłam mniej słodkiego kremu z Terravity) 200 słodzonego mleka kondensowanego 300 g śmietany kremówki Mleko połączyć ze śmietaną, dodać krem czekoladowo-orzechowy (wyjmijcie go wcześniej z lodówki, inaczej będzie zbyt twardy i trudno będzie go połączyć z pozostałymi składnikami. Jeśli macie syrop kokosowy, można(...)postępować zgodnie z instrukcją producenta. LODY MALINOWE świeże lub mrożone maliny (ilość wg uznania, ja dałam 2 szklanki świeżo zerwanych malin) 200 g słodzonego mleka kondensowanego 300 g śmietany kremówki Maliny rozgniatam, ale nie miksuję - lubię czuć kawałki owoców. Mleko łączę ze śmietaną, dodaję rozgniecione maliny, dokładnie mieszam i przekładam do maszynki na lody. Dalej postępuję zgodnie z instrukcją producenta
KUCHARNIAJuż od dawna szukałam jak najbardziej wiernego przepisu na kremówki. I właśnie mi się udało odnaleźć go na blogu patricia-bakes . Ciacho zawiera dwie połączone warstwy, jedną - budyniową i drugą śmietanową... umieszczone pomiędzy delikatnymi płatami ciasta francuskiego, dokładnie tak jak pamiętam z dzieciństwa. Tak więc skoro chcemy mieć namiastkę oryginalnych "Kremówek Papieskich" - to do dzieła :) Składniki na ciasto: 2 płaty(...)ciasta francuskiego (po 320 g każdy) Składniki na masę budyniową: 2 szklanki mleka 1 szklanka śmietany kremówki 36% nasionka z 1 laski wanilii lub 25 g cukru wanilinowego 150 g cukru 6 żółtek 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 100 g masła (w temperaturze pokojowej) Składniki na masę śmietankową: 500 ml śmietany kremówki 36% (schłodzonej) 2 łyżeczki żelatyny
Świat Ciastanajpyszniejszych czekoladowych babeczek jakie jadłam. Pochodzą z niezawodnego przepisu Nigelli Lawson. Niezwykle szybkie w przygotowaniu, wilgotne i mięciutkie. W środku nadziane pyszną czekoladą. Udekorowałam je lekko zabarwioną na pomarańczowo kremówką i cukrowymi ozdobami halloweenowymi (dzięki Ewcia:). W sam raz na dziecięce halloweenowe przyjęcie:) Polecam!SKŁADNIKI na 12 babeczek:1 i 3/4 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki cukru pudru2 łyżki kakao0(...)oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia1 jajko1 szklanka mleka1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1 tabliczka czekolady (ja dałam 100 g gorzkiej)1/3 szklanki oleju DO DEKORACJI:300 ml śmietany kremówki 36%1 usztywniacz do kremówki3 łyżki cukru pudru pomarańczowy barwnik spożywczyWYKONANIE:BABECZKI: Piekarnik nagrzej do temperatury 205 stopni C. W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki.W drugiej misce
Słodko-Słony Świat Ilonyłyżeczki aromatu śmietankowego lub waniliowego (polecam Dr.Oetker)Do nasączenia:1/2 szklanki zaparzonej kawy (ostygniętej)1/3 szklanki likieru kawowego (użyłam Kahlúa)1-2 łyżki spirytusu Środek:500g serka mascarpone250ml śmietanki kremówki 36%6 łyżeczek żelatyny5 łyżek wody100ml zaparzonej mocnej kawy100g cukru1 łyżka kawy rozpuszczalnej w granulkach4 żółtka Wierzch i boki:650g + 5 łyżek śmietanki kremówki 30% lub 36%250g serka mascarpone4(...)Podgrzewamy, mieszając, aż masa zrobi się bardzo gorąca. Następnie zdjąć ją z ognia i dodać do niej napęczniałą żelatynę, mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.10. Śmietankę kremówkę ubić na sztywną pianę.11. Serek mascarpone utrzeć z żółtkami, ucierać mikserem na średnich obrotach przez około 3-4 minuty. Masa ma być jasna i kremowa. Następnie, ciągle mieszając, powoli
Mała Cukierenkałyżeczki aromatu śmietankowego lub waniliowego (polecam Dr.Oetker)Do nasączenia:1/2 szklanki zaparzonej kawy (ostygniętej)1/3 szklanki likieru kawowego (użyłam Kahlúa)1-2 łyżki spirytusu Środek:500g serka mascarpone250ml śmietanki kremówki 36%6 łyżeczek żelatyny5 łyżek wody100ml zaparzonej mocnej kawy100g cukru1 łyżka kawy rozpuszczalnej w granulkach4 żółtka Wierzch i boki:650g + 5 łyżek śmietanki kremówki 30% lub 36%250g serka mascarpone4(...)Podgrzewamy, mieszając, aż masa zrobi się bardzo gorąca. Następnie zdjąć ją z ognia i dodać do niej napęczniałą żelatynę, mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.10. Śmietankę kremówkę ubić na sztywną pianę.11. Serek mascarpone utrzeć z żółtkami, ucierać mikserem na średnich obrotach przez około 3-4 minuty. Masa ma być jasna i kremowa. Następnie, ciągle mieszając, powoli
Mała Cukierenkaledwie zdążyłam zrobić fotki... :-) A... imprezy nie było...Składniki:- 6 białek- 150g białego cukru- 150g drobnego cukru trzcinowego- 1 łyżka octu jabłkowego (lub winnego)Dodatkowo:- 500-600ml kremówki- 2-3 śmietan-fix- dowolne świeże owoce (u mnie borówki)- 1 płaska łyżeczka pudru trzcinowego+ na polewę:- 50g mlecznej czekolady- 50ml kremówki- prażone płatki migdałówBiałka umieszczamy w misie miksera(...)spodu się nie przypaliła.Po upieczeniu zostawiam blaszki w uchylonym piekarniku na conajmniej 1h. Najlepiej pozostawić do całkowitego wystudzenia. Blaty przygotowuję zawsze dzień wcześniej. W dniu następnym ubijamy kremówkę z łyżeczką pudru trzcinowego(nie trzeba) i proszkami śmietan-fix. Na dolny blat wykładamy ok.1/2-2/3 części śmietany, na to przygotowane, umyte owoce (u mnie była to borówka), przykrywamy lekko kremówką
Smaczne Zdrowesuper smakuje. Nie jest za słodkie, a takie jak lubię. Jednak następnym razem zwiększę ilość cukru pudru w bitej śmietanie, wtedy dla mojego syna będzie idealnie :) Do ubitej kremówki dodałam żelatynę, bo nie jesteśmy w stanie zjeść nawet takiego mini torcika w jeden dzień. Nie zrobiłam jednego ciasta w tortownicy o średnicy 23 cm tak jak to proponuje autorka przepisu(...)Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut. Upieczone ciasto studzimy. Do nasączenia: 1/2 szklanki nalewki wiśniowej 1/4 szklanki wody Masa śmietankowa: 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 2 łyżeczki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny (opcjonalnie*) wiśnie z zalewy alkoholowej do dekoracji Wykonanie: Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości wody, lekko, przestudzić. Śmietankę kremówkę ubijamy, pod koniec
Blondynka Gotujerobię na bazie serka mascarpone jest lżejszy i nadaje się do przekładania ciast biszkoptowych, babeczek oraz do deserów w pucharku. Przepis na krem czekoladowy przygotowany z serka mascarpone, śmietany kremówki oraz czekolady znajdziecie poniżej. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Krem czekoladowy do ciast Składniki na krem czekoladowy. 400 ml śmietany kremówki(...)serka mascarpone 10 dkg czekolady mlecznej 10 dkg czekolady gorzkiej 4 dkg masła 4 dkg cukru pudru Jak zrobić krem czekoladowy. Do garnka wlać 200 ml śmietany kremówki, dodać masło, cukier puder i zagotować. Kolejno, garnek zdjąć z ognia, dodać połamaną na kawałki mleczną i gorzką czekoladę. Mieszać do momentu, w którym czekolada całkowicie się rozpuści, a następnie całość wystudzić
MeCooksbiszkoptów 100 g masła MASA SEROWA: 1 kg Twarogu Sernikowego z Mascarpone Président 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1 budyń waniliowy 200 g czekolady białej 1 szklanka śmietanki kremówki 30% szczypta soli FRUŻELINA JEŻYNOWA: 400 g jeżyn 1/3 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki zimnej wody MUS JEŻYNOWY: 400 g jeżyn 1 szklanki śmietanki kremówki 30% 3 łyżeczki(...)rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Szybko mieszać i ugotować gęsty kisiel jeżynowy. Gorący wylać na przygotowany spód z biszkoptów. Wyrównać. Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Śmietankę kremówkę podgrzać, aż będzie bardzo gorąca. Czekolady połamać i wrzucić do gorącej kremówki. Odstawić na minutę po czym dokładnie wymieszać, aż czekolada się rozpuści. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć
https:KKuchniaMniammasę mleczną z kefirem: ok. 150 g kefiru, najlepiej w temperaturze pokojowej 4 czubate łyżki twarogu sernikowego z wiaderka – ok. 150 g (użyłam zwykłego, Vitello) 100 ml śmietany kremówki 30% lub 36 %, schłodzonej 2 czubate łyżki cukru pudru – ok. 40 g 2 łyżeczki żelatyny – ok. 10 g 60 ml gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny 2 łyżki mleka(...)gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny ok. 200 g borówek amerykańskich 75 g kefiru 2 czubate łyżki mleka w proszku 2 czubate łyżki cukru pudru 50 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% Dodatkowo do ozdobienia ciasta: kilka świeżych borówek amerykańskich do ozdoby bita śmietana do ozdoby (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na Ciasto bez pieczenia z borówkami na kefirze: Spód z ciasteczek
Kulinarne PrzebojeWitam Was cieplutko :) Kto nie jadł jeszcze takiej kremówki to polecam upiec. Nie jest to co prawda ciasto francuskie, ale za dużo z nim zachodu, ale ta receptura na ciasto półfrancuskie które mam idealnie się sprawdza i w cieście wychodzi wiele warstw. Taka kremówka jest pyszna i bardzo słodka, idealna do kawy. Bardzo łatwa w wykonaniu i zawsze się udaje(...)pół szklanki mleka 5 łyżek mąki tortowej 2 cukry waniliowe najlepiej z prawdziwą wanilią Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy cukier puder do oprószenia ciasta Wykonanie pysznej domowej kremówki: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na godzinę do schłodzenia. 2. Pieczenie: Następnie schłodzone ciasto podzielimy na dwie części, wałkujemy każdą osobno
IzabelawkuchniSzybka kremówka toffi z orzechami Pyszne, proste w przygotowaniu ciasto, które przygotujecie dosłownie w kilka chwil. Często, gdy mam mało czasu lub nie mam ochoty na długie stanie w kuchni sięgam właśnie po takie kremówki. Bez pieczenia, proste, słodkie, idealne do filiżanki ulubionej kawy lub herbaty. Wspaniale sprawdza się na spotkania z przyjaciółmi Polecam i Wam, spróbujcie. Składniki: 1 opakowanie(...)papierem do pieczenia. Na dno układamy herbatniki, następnie nakładamy masę, ostrożnie wyrównujemy i posypujemy ją rozdrobnionymi orzechami. Dociskamy je, aby weszły w masę. Następnie układamy wierzchnią warstwę herbatników. Naszą kremówkę polewamy polewą toffi (można do niej dodać odrobinę mleka, wymieszać, wówczas później będzie łatwiej pokroić kremówkę) i dekorujemy chrupiącymi kuleczkami. Kremówkę wkładamy do lodówki, aby dobrze się schłodziła (najlepiej
Słodkie okruszkiSzybka kremówka z malinową konfiturą (bez pieczenia) Są takie dni, w których nie mam ochoty lub po prostu czasu na tradycyjne wypieki. Wówczas stawiam na proste rozwiązania jakimi są ciasta bez pieczenia. Dziś przychodzę do Was z przepisem na szybką kremówkę z malinową konfiturą. Pyszny krem (a la karpatkowy), konfitura dla przełamania smaku i paluszki francuskie. Kilka prostych składników(...)jaki smaczny efekt Osobiście uwielbiam kremówki i te tradycyjne i te szybkie (ja ta dzisiejsza). Moi goście też z przyjemnością po nie sięgają. Spróbujcie i Wy. Miłego dnia moi drodzy. Składniki: Masa: 3 szklanki mleka 2 żółtka / kolor masy od nich zależy – u mnie wiejskie stąd kolor + troszku zdjęcia dodają, aż tak żółtka masa nie jest 4 łyżki mąki
Słodkie okruszkiherbatników 100 g masła Składniki na masę serową: 1 kg sera na sernik (może być z wiaderka) 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 500 ml śmietany kremówki (375 ml zużyjemy do sernika, reszta jest do dekoracji) 4 czubate łyżeczki żelatyny + 600-700 g jagód (to ok. 1 litr) Jagodowy sernik na zimno – jak to zrobić? Herbatniki rozdrabniamy(...)tortownicy i dociskamy do dna. Masę serową rozdzielamy między 3 miski. Blendujemy większość jagód (zostawcie garść lub 2 do dekoracji). Przygotowujemy pierwszą warstwę sernika. Zagotowujemy 0,5 szklanki śmietany kremówki (to 125 ml), do zagotowanej śmietany dodajemy: 1 czubatą łyżeczkę żelatyny, 0,5 łyżeczki cukru waniliowego, 2 łyżki cukru. Mieszamy śmietanę, aż do rozpuszczenia żelatyny. Jeśli żelatyna mimo mieszania
CiastkozercyZgodnie z nową tradycją, w święta przygotowałam nowe ciasto, które nigdy wcześniej nie gościło na naszym stole – Przepyszne domowe kremówki. Kremówki, domowe kremówki, – gdy byłam dzieckiem uwielbiałam ten krem – chyba jak każdy z Nas – wiele razy myślałam o przygotowaniu samej tych ciastek, lecz krem wzbudzał we mnie lęk – a jeżeli... Więcej The post Przepyszne domowe kremówki appeared first
Magiczny Garnekdzieci rezygnujemy z wiśni, a ciasto polewamy samą czekoladą. ok 400 g herbatników kakaowych 100 g czekolady gorzkiej 200 g kremu czekoladowo orzechowego np Nutelli 2 szklanki śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody POLEWA: ok 2 szklanek wiśni z nalewki 100 g czekolady gorzkiej 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30 % Żelatynę zalać zimną wodą(...)odstawić na około 10 min. Kiedy napęcznieje rozpuścić na małym ogniu lub nad kąpielą wodną. Szklankę dobrze schłodzonej kremówki ubić na sztywno i odstawić do lodówki. Drugą szklankę kremówki mocno podgrzać, ale nie gotować. Gorącą zalać posiekaną czekoladę i delikatnie mieszając połączyć. Wmieszać krem czekoladowy i wlać rozpuszczoną żelatynę. Odstawić do przestudzenia, kontrolując gęstość. Serek mascarpone zmiksować i połączyć
https:KKuchniaMniambiszkopt: 100 g mąki pszennej 20 g kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 duże jajka 100 g ksylitolu/cukru Składniki na krem: 250 g mascarpone 250 g śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru/ksylitolu 2 łyżki rumu/wódki esencja waniliowa dodatkowo: 150 g gorzkiej czekolady 120 g śmietany kremówki 2 małe banany 50 g płatków migdałowych Wykonanie: mąkę i kakao przesiać(...)ściereczkę można posypać cukrem pudrem, by rolada się nie przykleiła), papierem na wierzchu. Delikatnie zdjąć papier z ciasta, a roladę zwinąć razem ze ściereczką. Odstawić do ostygnięcia zagotować śmietanę kremówkę, dodać połamaną na kawałki czekoladę. Po chwili zamieszać do uzyskania gładkiego kremu serek mascarpone wymieszać z cukrem, rumem i śmietaną kremówką, następnie ubić do uzyskania gęstego kremu rozwinąć roladę, posmarować
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łyżeczka białego octu winnego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej mus kawowy: 200 g serka mascarpone 100 ml mocnej kawy 3 listki żelatyny 200 ml śmietany kremówki (38%) 65 g cukru pudru mus karmelowy: 150 g cukru 3 listki żelatyny 250 ml śmietany kremówki (38%) 150 g serka mascarpone nasączenie: 50 ml mocnej kawy kawowy krem maślany(...)Ostudzić w piekarniku. Przygotować krem kawowy: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Kawę podgrzać, dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Przestudzić. Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem, dodać żelatynę, połączyć. Kremówkę ubić, delikatnie wmieszać do masy kawowej. Biszkopt przeciąć na pół, na dnie tortownicy ułożyć spodni blat. Nasączyć. Wyłożyć krem kawowy, przykryć bezą, wstawić do lodówki. Przygotować mus karmelowy: Żelatynę namoczyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzelukrowanych Uszatki Kopernik Sernik pieczony: 50 g miękkiego masła 100 g cukru 2 jajka klasa L 500 g serka waniliowego słodzonego (najlepiej z pokruszoną laską wanilii) 50 g śmietanki kremówki 30% 50 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej Sernik gotowany: 100 g masła 50 g cukru 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 płaska łyżeczka cynamonu 500 g serka waniliowego słodzonego(...)cukru) Mus śliwkowo-czekoladowy: 500 g śliwek 2 łyżki mleka 100 g mlecznej czekolady z nadzieniem o smaku truflowym 7 g żelatyny + 3 łyżki zimnego mleka 200 ml śmietanki kremówki 30%, dobrze schłodzonej 30 g cukru pudru Dodatkowo: 1-2 pierniczki lukrowane Uszatki Kopernik, drobno pokruszone Przygotowanie: Spód: Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boków
Nastoletnie Wypiekaniegór sobie przywiozłam, będą jak znalazł do nowych zdjęć dla Was ;). Kochani polecam serdecznie ten kolorowy serniczek! Składniki: (na tortownicę o średnicy 22 cm) Warstwa waniliowa: 100 g śmietanki kremówki 30%, dobrze schłodzonej 1 kopiasta łyżeczka cukru pudru 200 g waniliowego serka homogenizowanego typu Danio 3 łyżki zimnego mleka 2 łyżeczki żelatyny Warstwa czekoladowa: 100 g śmietanki kremówki 30%, dobrze(...)łyżeczki naturalnego kakao 200 g waniliowego serka homogenizowanego typu Danio 3 łyżki zimnego mleka 2 łyżeczki żelatyny Warstwa truskawkowa: 3/4 szkl gorącej wody 1 galaretka truskawkowa 100 g śmietanki kremówki 30%, dobrze schłodzonej 200 g waniliowego serka homogenizowanego typu Danio Dodatkowo: 12 sztuk biszkopcików 1 galaretka truskawkowa 300 ml gorącej wody Przygotowanie: Na początku przygotować tortownicę o średnicy
Nastoletnie Wypiekanietermoobiegu) , lub dłużej, do suchego patyczka. Gotowy blat ciasta studzimy. Powtarzamy czynność dwukrotnie. Krem śmietankowy: 350 g serka mascarpone, schłodzonego 600 ml śmietany kremówki 30/36%, schłodzonej 5 łyżek cukru pudru lub więcej, do smaku W misce, przy pomocy miksera ubijamy serek mascarpone, kremówkę i cukier puder, aż otrzymamy gęsty krem śmietankowy. Krem dzielimy(...)podczas przygotowywania frużeliny) Likier/wodę mieszamy z sokiem. Czekoladowa polewa ‘ganache’: 60 g mlecznej czekolady, drobno posiekanej 50 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej 90 ml śmietany kremówki 30/36% W małym garnuszku podgrzewamy kremówkę, aż będzie gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia). Dodajemy pokruszone czekolady i mieszamy, aż uzyskamy gładką masę czekoladową. Odstawiamy
Słodki Pomysłprzypadkowy, bo jakie inne kremy lepiej pasowałyby do mężczyzny o imieniu Michał? Miałam pewne obawy związane z dekoracją tortu. Robiłam wcześniej róże z kremu śmietankowego (kremówka + mascarpone), ale nie byłam zadowolona z efektu końcowego. Dlatego w tym przypadku zrobiłam je z kremu maślanego na bezie szwajcarskiej. Róże wyszły(...)pomocy noża oddzielamy biszkopt od formy, wyciągamy i kroimy na trzy równe blaty. Krem z michałkami klasycznymi – krem z michałkami : 180 ml śmietany kremówki 30/36% 130 g mlecznej czekolady, połamanej 20 g gorzkiej czekolady, połamanej (opcjonalnie) 80 g serka mascarpone, schłodzonego 45 g podpieczonych i drobno posiekanych orzeszków ziemnych (nie solonych
Słodki PomysłBISZKOPT KAKAOWY: 6 jajek 3/4 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia BIAŁY KREM CZEKOLADOWY: 250 g serka mascarpone 200 g śmietanki kremówki 30% 3/4 szklanki mleka w proszku 100 g białej czekolady 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody CIEMNY KREM CZEKOLADOWY: 250 g serka mascarpone 200 g śmietanki kremówki 30% 3/4 szklanki(...)mleka w proszku 100 g mlecznej czekolady 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody DEKORACJA: 100 g czekolady gorzkiej 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 150 g biszkoptów 75 g masła 2 rożki do lodów kolorowa posypka ciasteczka amaretti Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić
https:KKuchniaMniammocnego naparu z kawy 50 g czekolady gorzkiej 70% PIANKA MALINOWA: 400 g malin 1/3 szklanki cukru białego Królewski 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wody 1 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% SEROWY KREM: 250 g ricotty 1 galaretka malinowa 1 szklanki wody 1 szklanki śmietanki kremówki 30% DEKORACJA: świeże maliny listki mięty Składniki na ciasto czekoladowe powinny być w temperaturze(...)przez sito, aż zostaną same pestki. Mus przelać do garnka, zagotować i po zdjęciu z ognia dodać napęczniałą żelatynę. Mieszać, aż się rozpuści i odstawić do wystudzenia. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić i porcjami wmieszać delikatnie w tężący mus malinowy. Do formy włożyć pierwszy krążek ciasta i wyłożyć piankę malinową. Przykryć drugim ciastem i odstawić do lodówki. Serowy krem. Galaretkę malinową
https:KKuchniaMniamłyżki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie) 1 łyżka kakao (płaska) opakowanie cukru wanilinowego Masa bananowa: około 600 g obranych bananów sok z połowy cytryny 400 ml śmietany kremówki 30% lub 36% (dobrze schłodzona) 200 g gęstego jogurtu naturalnego opakowanie cukru wanilinowego 2 opakowania galaretki cytrynowej Mus czekoladowy: 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 500 ml śmietanki(...)kremówki 30% lub 36% 2 łyżeczki żelatyny Do przygotowania tego ciasta użyłam tortownicy o średnicy 28 cm. Przygotowania rozpoczynamy od biszkoptu. Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy ŁYŻKA PO ŁYŻCE (to bardzo WAŻNE) cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Do jednolitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze
PatiGotujeciasto? Jedliście już kiedyś? Czas wykonania: 1 h 20 min (+ 6 h oczekiwań) Ilość porcji: 16 kawałków (forma 20 cm x 20 cm) Składniki: Masa jasna: 300 ml śmietanki kremówki 36% 250 g serka mascarpone 200 g białej czekolady (2 tabliczki) 120 g pszenicy w miodzie lub Nestle Kangus (3 szklanki) Masa ciemna: 150 ml śmietany kremówki(...)wielkości formy) 20 g pszenicy w miodzie lub Nestle Kangus (½ szklanki do posypania) Przygotowanie: Masa jasna: Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i odstawić do całkowitego wystudzenia. Ubić schłodzoną śmietanę kremówkę na sztywno. Następnie stopniowo dodawać po łyżce serka mascarpone ciągle miksując, aż powstanie śmietanowy krem. Do masy wlać wystudzoną czekoladę i zmiksować. Wsypać pszenicę i dokładnie wymieszać łyżką
KuchniaWeDwoje.plszklanki mleka 3,2% 100 g białej czekolady Dwie łyżeczki żelatyny zalać 1/4 szklanki zimnego mleka i odstawić, aby żelatyna napęczniała. Resztę mleka wlać do garnuszka razem z kremówką. Podgrzewać na małym ogniu, aż pojawią się pierwsze bąbelki powietrza i ściągnąć z ognia. Dodać napęczniałą żelatynę i mieszać, aż się rozpuści. Następnie wrzucić połamaną na kostki czekoladę. Delikatnie mieszać(...)masa stanie się jednolita. Przestudzić do temperatury pokojowej. Połowę czekoladowej kremówki rozlać do małych słoiczków i wstawić do lodówki. Resztę trzymamy w temperaturze pokojowej. Trzy łyżeczki żelatyny zalać 1/4 szklanki soku pomarańczowego i odstawić. Resztę soku zagotować i osłodzić cukrem. Ilość cukru zależy od tego jak słodką chcemy galaretkę. Zestawić z ognia, dodać napęczniałą żelatynę i mieszać, aż się rozpuści
https:KKuchniaMniamupieczone z mielonych, prażonych orzechów laskowych, już podczas pieczenia pachnie obłędnie. Krem to już czysta poezja smaku! Najsmacznieszy krem czekoladowy na świecie, zarazem najprostszy i najłatwiejszy. Serek mascarpone, śmietana kremówka i dobre kakao. Kombinowałam z różnymi super czekoladami, a najprostsze rozwiązanie okazało się najcelniejsze. Ach...smak i kolor, naprawdę polecam! Ta przepyszna rolada kończy propozycję świątecznych słodkości. WSZYSTKIM CZYTELNIKOM MOJEGO(...)NARODZENIA! Składniki na ciasto: 4 jajka L 100 g cukru/ksylitolu 120 g prażonych, mielonych orzechów laskowych+ do posypania biszkoptu Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 2 łyżki ciemnego kakao 3 łyżki cukru pudru/ksylitolu 2 łyżki ciemnego rumu/likieru orzechowego 1/2 słoiczka ulubionego dżemu Dodatkowo : posiekane orzechy laskowe 100 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietany kremówki Wykonanie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Mocno czekoladowe ciasto, którego konsystencja oraz smak przypomina "coś" pomiędzy biszkoptem, a brownies - i z pewnością jest to przepyszna kombinacja! Do tego równie smakowita masa na bazie delikatnej śmietany kremówki i uwielbianej przez wielu Nutelli , a s łokie d zieło zwieńcza delikatna czekoladowa polewa, której wierzch zdobią orzeszki laskowe - wielbiciele czekolady z pewnością zauroczą się tym ciastem. Mmm... Ciasto Ferrero(...)oleju szklanka brązowego cukru 1/2 szklanki białego cukru cukier waniliowy 200 g mąki 40 g kakao 1/2 łyżeczki sody łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 400 ml śmietany kremówki 36% (schłodzonej) 250 g Nutelli (w temp. pokojowej) 1-2 fixy do ubijania śmietany Polewa: 100 g mlecznej czekolady 100 ml śmietany kremówki 30% łyżka wódki ok. 100 g orzechów laskowych Ciasto
Słodka StronaPolecamy serdecznie :) Inspiracje na przepis zaczerpnęłyśmy ze strony Moje Wypieki. Ilość porcji: 8 słoiczków (125g) Składniki: Na tiramisu: 250g mascarpone (1 opakowanie) 200g puree z dyni 100ml śmietany kremówki Ok 100g podłużnych biszkoptów (mogą być wysuszone) 2-3 łyżki cukru pudru Łyżeczka cynamonu Szczypta imbiru Szczypta gałki muszkatołowej Pół szklanki zaparzonej mocnej kawy rozpuszczalnej (może być z alkoholem jeśli(...)deser jest tylko dla dorosłych) Dodatkowo: 100ml śmietany kremówki Łyżeczka cukru pudru Cynamon lub kawa rozpuszczalna do oprószania Serek mascarpone, śmietana kremówka oraz puree powinny być schłodzone. Mascarpone wraz ze śmietaną kremówką i cukrem ubijamy na bitą śmietanę. Pod koniec miksowania dodajemy puree z dyni oraz przyprawy. Miksujemy do połączenia składników, kosztujemy i w razie konieczności doprawiamy. Biszkopty kruszymy
Kolizje SmakówPrzepyszne lody na bazie masy kajmakowej i kremówki. Niewielki dodatek masła orzechowego sprawia, że mają delikatny orzechowy posmak. Do tego polewa kajmakowa i orzeszki ziemne :) Lodów w trakcie mrożenia nie trzeba mieszać. Polecam! 2 1/2 szklanki kremówki 30% 460 g masy kajmakowej 3 łyżki masła orzechowego orzeszki ziemne solone Masę kajmakową przełożyć do garnka i zalać 1 szklanką kremówki. Podgrzewać(...)małym płomieniu, aż kajmak się rozpuści. Dodać masło orzechowe i również połączyć. Kiedy powstanie jednolita masa odlać pół szklanki na polewę. Pozostałe 1 1/2 szklanki dobrze schłodzonej kremówki ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w masę kajmakową. Przełożyć do pojemnika do mrożenia i wstawić do zamrażarki na parę godzin. Gotowe lody polać odlaną masą i posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Gdyby
https:KKuchniaMniamLody z dodatkiem czekolady karmelowej, która nadaje delikatny i aksamitny smak karmelu. Jako chrupiący dodatek płatki śniadaniowe moich dzieci. 1 szklanka śmietanki kremówki 30% 100 g czekolady karmelowej 2 żółtka 2 łyżki cukru brązowego zbożowe płatki śniadaniowe w kształcie ciasteczek Czekoladę połamać na części i przełożyć do miseczki. Pół szklanki śmietanki kremówki zagotować i natychmiast zalać nią czekoladę. Delikatnie mieszając(...)rozpuścić czekoladę w kremówce. Żółtka utrzeć do białości z cukrem i ciągle ucierając wlewać gorącą czekoladę. Wszystko razem wymieszać i odstawić do całkowitego wystudzenia. Pozostałe pół szklanki kremówki ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w czekoladową masę. Wstawić do zamrażalnika na parę godzin. Gotowe lody podawać razem ze zbożowymi płatkami śniadaniowymi. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Dla dzieci , Lody
https:KKuchniaMniamarbuzowy. A całość deseru naśladuje właśnie arbuza. I całkiem nieźle mu to wychodzi. :) Przepis na Runo Leśne znajdziecie tutaj: Runo Leśne - klik. W deserze zamieniłam krem na bazie kremówki na mieszany (mascarpone+kremówka). Przepis na krem podawałam już przy okazji muffin, abyście jednak nie musieli klikać na różne linki, podaję poniżej: 250 gramów serka mascarpone 150 gramów śmietany(...)kremówki 36 % 1/2 opakowania galaretki owocowej o smaku arbuza Kremówkę ubij na sztywno, zmniejsz obroty miksera i dodaj do kremówki serek mascarpone oraz galaretkę. Miksuj tylko do połączenia się składników. Jeśli chcesz, aby Twoja galaretka miała bardziej intensywny kolor, dodaj do całości odrobinę czerwonego barwnika spożywczego. Aby uzyskać jaśniejszą barwę ciasta wystarczy zmniejszyć w przepisie ilość szpinaku do 200 gramów
Garniec Magaliekakao nasączenie: 1 łyżka likieru kawowego mus kawowy: 65 ml mocnej kawy 80 g cukru 2 żółtka 1 listek żelatyny 60 g miękkiego masła 125 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 30 g bezików mus czekoladowy: 90 g ciemnej czekolady (70%) 250 ml śmietany kremówki (38%) galaretka: 200 ml gorącej, mocnej kawy 2 łyżeczki cukru 3 listki żelatyny dekoracja: bezy(...)budyniu. Zdjąć z palnika, dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać. Przełożyć do miski, miksować przez około 10 minut, aż masa całkowicie wystygnie. Po kawałeczku dodawać miękkie masło, cały czas miksując. Kremówkę ubić na sztywno, dodać do kremu, delikatnie mieszając łyżką. W formie ułożyć biszkopt, zapiąć obręcz, nasączyć likierem. Wylać krem kawowy, posypać pokruszonymi bezikami. Schłodzić w lodówce. 75 ml kremówki zagotować
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki: 90 g miękkiego masła 100 g cukru pudru 2 duże jajka 150 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 40 g kakao Nesquik 70 ml śmietany kremówki 36% 60 ml mleka Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim i za każdym razem zmiksować do połączenia się składników. Proszek(...)pieczenia, mąkę i kakao przesiać, dodać do masy maślanej. Następnie dodać śmietanę kremówkę i mleko. Całość delikatnie wymieszać- na najmniejszych obrotach miksera. Gotową masę rozłożyć pomiędzy papilotki do 3/4 ich wysokości. Gotowe muffinki włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec je przez około 25 minut bądź do tzw. suchego patyczka- uważać aby ich nie przesuszyć. Krem czekoladowy
Krakowskie smaki AniKremówka- jej nie mogłoby zabraknąć na blogu! Dwa blaty ciasta francuskiego przełożone kremową masą i bitą śmietaną, obsypane cukrem pudrem. Kremówka od zawsze kojarzy mi się z naszym papierzem, który 16 czerwca 1999 roku podczas pielgrzymki w Wadowicach z uśmiechem wspominał swoje ulubione ciasto, mówiąc: "Po maturze chodziliśmy na kremówki. Że myśmy(...)wszystko wytrzymali, te kremówki po maturze..." Serdecznie polecam :) Składniki: Masa kremowa: 1,5 szkl mleka 1,5 szkl śmietany 36% 3 żółtka 1/2 szkl cukru 1 op cukru waniliowego (lub nasionka z 1 laski wanilii) 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g miękkiego masła Bita śmietana: 500 g śmietany kremówki 30-36% 2 łyżki cukru pudru
Nastoletnie Wypiekaniezastanawiałam. Gruszki i karmel to bowiem połączenie wyborne, które podbiło niejedno podniebienie. Przygotowałam więc lekko korzenny karmel, w którym poddusiłam owoce. Pozostały syrop za pomocą niezbędnej w mojej kuchni kremówki zamieniłam w pyszny, gęsty sos. Nadal jednak czegoś brakowało... Szybko więc upiekłam bezy z dodatkiem cynamonu (sezon na korzenne przyprawy bowiem w pełni), które zwieńczyłam chmurą bitej śmietany i gruszkami(...)porcje) bezy: 3 białka 165 g cukru 1 łyżeczka cynamonu gruszki w sosie karmelowym: 4 gruszki 110 g cukru 25 ml gorącej wody 25 g masła 90 ml śmietany kremówki (38%) 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki białego pieprzu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej dodatkowo: 300 ml śmietany kremówki (38%) Cukier wymieszać z cynamonem. Białka ubić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWieki jej nie robiłam. Przyznaję, że nie jest to moje topowe ciasto, za którym pójdę w ogień i bez którego żyć nie mogę Nigdy jej nie zamawiam w kawiarenkach, kremówki – napoleonki to nie moja bajka smakowa. Zrobiłam na życzenia mojego męża. Od dłuższego czasu wspominał, że z chęcią skosztowałby kremówki. I nie żałuje. Szybka w przygotowniu i bardzo smaczna(...)chęcią sięgnęłam po kolejny kawałek a moje wyobrażenie smakowe na temat kremówki uległo zmianie. Jest pysznie. Składniki na ciasto: 2 blaty ciasta francuskiego Ciasto francuskie wykładamy na dużą blachę, na papierze do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut, do zarumienienia. W trakcie pieczenia nakłuwamy widelcem, gdyż ciasto się puszy i rośnie. Krem budyniowy
Made By Mom And Sonmini wersje w szklanych pucharkach. Spróbujcie koniecznie, bo warto :) Składniki (na formę o średnicy 20 cm, wysokości 15 cm) : Krem Custard: 1 litr mleka 3,2% 125 ml śmietany kremówki 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 8 żółtek 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki kukurydzianej Biszkopt: 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki cukru 3 jajka Dodatkowo: pół słoika(...)cherry. Można w zamian użyć wina Madera) Warstwa owocowa: 500 g truskawek 500 g malin 2 łyżki cukru 2 łyżki wina Cream Sherry Bita śmietana: 350 ml śmietany kremówki 1 łyżeczka cukru pudru Przygotowanie: Krem custard: 1. Do garnka z grubym dnem wlać mleko, śmietanę kremówkę i ekstrakt waniliowy. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając
Domowa Cookierenka Agismaku, nieskomplikowany w przygotowaniu, a przy tym elegancki i ładnie prezentujący się tort czekoladowy którego spody są delikatne, wilgotne, a masa jedwabista, aksamitna przygotowana jedynie na bazie śmietanki kremówki oraz czekolady. Tort idealny dla wielbicieli czekolady, jego smak jest wyjątkowy i z pewnością urzeknie niejednego łakomczucha. Wilgotny Tort Czekoladowy z Aksamitnym Kremem na Bazie Kremówki i Czekolady - Składniki: Ciasto(...)oleju 2/3 szklanki brązowego cukru niepełne 1/2 szklanki białego cukru cukier waniliowy 150 mąki 30 g kakao 1/3 łyżeczki sody plaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 400 ml śmietanki kremówki 150 g groszków z mlecznej czekolady (lub połamanej czekolady) 100 g groszków z gorzkiej czekolady (lub połamanej czekolady) fix do ubijania śmietany Wilgotny Tort Czekoladowy z Aksamitnym Kremem na Bazie
Słodka StronaTARTA RAFAELLO Niebo w gębie...:) Inaczej tego nie określę. Dziś tarta dla fanów kokosowej rozkoszy:) Kruchy, wafelkowy spód i rozpływający się w ustach kokosowy krem na bazie śmietany kremówki i białej czekolady... Jeśli kochacie pralinki Rafaello tak jak ja, to będziecie zachwyceni:) Ja mogłabym je jeść na śniadanie, obiad i kolację, o czym doskonale wie mój Mąż, który wracając(...)kawałeczek raju! SKŁADNIKI NA SPÓD KOKOSOWY: 300 g wafelków kokosowych (bez polewy) 60 g wiórków kokosowych 100 g rozpuszczonego masła SKŁADNIKI NA KREM: 500 ml śmietany kremówki 36% (bardzo zimnej) 2 tabliczki białej czekolady (2 x 100g) 80 g wiórków kokosowych DODATKOWO: wiórki kokosowe do posypania płatki migdałowe do posypania (opcjonalnie) WYKONANIE: SPÓD: W blenderze albo malakserze zmiksuj dokładnie
Słodko-Słony Świat IlonyRoladka z puszystym kakaowym biszkoptem, z delikatną masą na bazie kremówki i mascarpone, której środek stanowi galaretkowe serce, wierzch oblewa aromatyczna czekolada, a wierzchołek zdobią wisienki koktajlowe oraz kryształki galaretki to propozycja idealna na Walentynkowy wieczór i romantyczną kolację. Ciasto bardzo efektownie się prezentuję i jest z pewnością jest ciekawym pomysłem na Walentynkowy prezent. Walentynkowa Czekoladowa Rolada z Mascarpone(...)cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao cukier waniliowy Masa: 300 g serka mascarpone 150 g schłodzonej śmietanki kremówki 30% ok. 4-5 łyżek cukru pudru czubata łyżka żelatyny-fix w proszku galaretka wiśniowa Polewa: 70 g czekolady gorzkiej (lub pół na pół z mleczną) 70 ml śmietany
Słodka StronaRewelacyjny, orzeźwiający truskawkowy deser skąpany w czekoladzie otulonej musem z kaszki manny, a wszystko pokryte delikatną pierzynką ze śmietanki kremówki. Idealny deser dla fascynatów połączenia czekolady z truskawkami. Polecam. Deser z Musem z Kaszki Manny, Sosem Truskawkowym i Czekoladowym - Składniki: (na ok. 6 deserków)mus z kaszki manny:500 ml mleka4 łyżki kaszy mannycukier waniliowy3 łyżki cukru1/2 łyżeczki proszku(...)pieczenia sos czekoladowy:40 g czekolady mlecznej30 g czekolady gorzkiej80 g śmietanki kremówki 30%10 g masła sos truskawkowy:300 g truskawek2 łyżki cukru pudru masa śmietanowa:ok. 250 ml śmietanki kremówki 30%łyżka cukru pudrufix do ubijania śmietany (opcjonalnie) Deser z Musem z Kaszki Manny, Sosem Truskawkowym i Czekoladowym - Sposób przygotowania:Mleko gotujemy wraz z cukrem i cukrem waniliowym
Słodka Stronaciasto, którego konsystencja oraz smak przypomina coś pomiędzy biszkoptem, a brownies - i z pewnością jest przepyszne! Do tego równie wyrazista w smaku, smakowita masa na bazie delikatnej śmietany kremówki, aksamitnego mascarpone, aromatycznej czekolady i uwielbianej przez wielu Nutelli. Dzieło zwieńcza delikatna czekoladowa polewa, której szczyt zdobią orzeszki laskowe - wielbiciele czekolady z pewnością zauroczą się tym tortem.Tort Ferrero Rocher - Składniki(...)żółtka)150 ml mleka125 ml oleju2/3 szklanki brązowego cukruniepełne 1/2 szklanki białego cukrucukier waniliowy 150 mąki 30 g kakao1/3 łyżeczki sodyplaska łyżeczka proszku do pieczeniaMasa:300 ml śmietany kremówki 30% (schłodzonej)250 g serka mascarpone2 gorzkie czekolady (po 100g) 250 g NutelliPolewa:100 g mlecznej czekolady100 ml śmietany kremówki 30%łyżka wódkiok. 100 g orzechów laskowych Tort Ferrero Rocher
Słodka Stronawiśni ze słoika (bez pestek)300 ml soku wiśniowego1 opakowanie kisielu o czerwonym kolorze (40 g)55 ml zimnej wodykrem:300 g serka kremowego150 g mascarpone200 ml śmietany kremówki (38%)80 g cukru pudru1 łyżka cukru waniliowego3 łyżeczki żelatyny2 łyżki zimnej wody70 ml gorącej wodynasączenie:sok z 1 cytryny50 ml miodówkiwierzch:500 ml śmietany kremówki (38%)2 łyżeczki żelatyny2 łyżki(...)Kisiel rozmieszać w wodzie, powoli wlewać do soku, cały czas mieszając. Chwilę pogotować, zdjąć z ognia. Dodać dokłądnie odcedzone wiśnie, delikatnie wymieszać. Ostudzić.Serek kremowy ubić z mascarpone. Wlać kremówkę, miksować, aż masa znów zgęstnieje. Przesiać cukier puder z waniliowym, zmiksować.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie rozpuścić w gorącej. Wymieszać, żeby nie było grudek. Ostudzić.Żelatynę wlać do masy
Pożeraczka, czyli raz adobrzetekstury wspaniale się uzupełniały i całość smakowała po prostu bosko. Deser zawiera surowe jajka w składzie - jeśli nie chcecie ich użyć, możecie dodatek białek zastąpić ubitą na sztywno kremówką na przykład.Mi wyszły trzy porcje, ale myślę, że spokojnie wystarczy na cztery nieco mniejsze. Deser jest dość syty, więc po konkretniejszym posiłku nikt w siebie takiej porcji nie wciśnie(...)gębie, nie można o nich zapomnieć. To jest właśnie taki deser. Idealny. Musicie spróbować.Panna cotta z musem czekoladowymSkładniki:(na 3-4 porcje)panna cotta:200 ml śmietany kremówki (38%)100 ml mleka (3,5%)40 g cukru1 łyżeczka cukru waniliowego1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej2 łyżeczki żelatyny1 łyżka zimnej wodymus czekoladowy:100 g ciemnej czekolady (80%)50 ml śmietany kremówki
Pożeraczka, czyli raz adobrzewygrałam, to warto by było zacząć ją testować... Przepis na pudding czekoladowy był idealny - przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut, składniki niemal zawsze są w domu (ja nie miałam kremówki, więc mi się przygotowanie deseru przeciągnęło w czasie), a efekt jest naprawdę rewelacyjny. Pieczenie zajmuje sporo czasu, pod koniec trzeba puddingu pilnować - powinien mieć konsystencję sernika - ścięty wierzch, ale przy(...)słońcem, a efekt godny najbardziej wymagającego podniebienia. Czekoladowy pudding Składniki: (na 5 porcji) 4 żółtka 110 g cukru 20 g kakao 20 g ciemnej czekolady (81%) 400 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 100 ml śmietany kremówki (38%) 1 łyżeczka cukru waniliowego Kremówkę wlać do niedużego garnka i doprowadzić do wrzenia. W tym czasie w dużej misce ubić żółtka z cukrem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeorkiszowej100 g zmielonych orzechów laskowychgruszki w syropie:13 gruszek200 g cukru600 ml białego wina90 g miodunasączenie:100 ml syropu z gotowania gruszeksok z 1 cytrynykrem karmelowy:950 ml śmietany kremówki (38%)155 g cukru1 łyżka wody1 łyżka masła400 g serka kremowego3 listki żelatynyna wierzch:150 ml śmietany kremówki15 g płatków z orzechów laskowychNajpierw przygotować biszkopt:Białka oddzielić od żółtek. Mąki(...)Dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 25-30 minut, aż gruszki będą miękkie, ale nie będą się rozpadać.Wyjąć gruszki z syropu, ostudzić.Przygotować krem karmelowy:250 ml kremówki i 110 g cukru umieścić w szerokim rondlu, dobrze wymieszać. Gotować na średniej mocy palnika przez około 20 minut, aż masa będzie nabierze intensywnie żółtego koloru.W drugim garnuszku umieścić resztę
Pożeraczka, czyli raz adobrzemoich chyba najbardziej udanych wakacji, z dynią, którą niemal wielbię, nie potrafiłam nie ulec. Kupiłam malutką hokkaido i przygotowałam z niej intensywnie pomarańczowe puree. Połączyłam je z mascarpone, kremówką i aromatycznymi przyprawami, przełożyłam biszkoptami namoczonymi w kawie z amaretto. I już! Deser jest naprawdę prosty w przygotowaniu, a smak... Nie da się go opisać, trzeba tego po prostu spróbować! Choć(...)mną Panna Malwinna, Lejdi, Sianko, Martynosia, Mirabelka oraz Bartoldzik. Cudownie było znów upichcić coś razem w wirtualnej kuchni!Dyniowe tiramisuSkładniki:(na 4 porcje)250 g serka mascarpone150 ml śmietany kremówki (38%)35 g cukru pudru1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka kardamonu1/2 łyżeczki imbiru1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej200 g puree z dyni75 g podłużnych biszkoptów100 g mocnej kawy50 ml amarettododatkowo:200 ml śmietany kremówki
Pożeraczka, czyli raz adobrze