TARTA RAFAELLO Niebo w gębie...:) Inaczej tego nie określę. Dziś tarta dla fanów kokosowej rozkoszy:) Kruchy, wafelkowy spód i rozpływający się w ustach kokosowy krem na bazie śmietany kremówki i białej czekolady... Jeśli kochacie pralinki Rafaello tak jak ja, to będziecie zachwyceni:) Ja mogłabym je jeść na śniadanie, obiad i kolację, o czym doskonale wie mój Mąż, który wracając(...)kawałeczek raju! SKŁADNIKI NA SPÓD KOKOSOWY: 300 g wafelków kokosowych (bez polewy) 60 g wiórków kokosowych 100 g rozpuszczonego masła SKŁADNIKI NA KREM: 500 ml śmietany kremówki 36% (bardzo zimnej) 2 tabliczki białej czekolady (2 x 100g) 80 g wiórków kokosowych DODATKOWO: wiórki kokosowe do posypania płatki migdałowe do posypania (opcjonalnie) WYKONANIE: SPÓD: W blenderze albo malakserze zmiksuj dokładnie
Słodko-Słony Świat IlonyRoladka z puszystym kakaowym biszkoptem, z delikatną masą na bazie kremówki i mascarpone, której środek stanowi galaretkowe serce, wierzch oblewa aromatyczna czekolada, a wierzchołek zdobią wisienki koktajlowe oraz kryształki galaretki to propozycja idealna na Walentynkowy wieczór i romantyczną kolację. Ciasto bardzo efektownie się prezentuję i jest z pewnością jest ciekawym pomysłem na Walentynkowy prezent. Walentynkowa Czekoladowa Rolada z Mascarpone(...)cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao cukier waniliowy Masa: 300 g serka mascarpone 150 g schłodzonej śmietanki kremówki 30% ok. 4-5 łyżek cukru pudru czubata łyżka żelatyny-fix w proszku galaretka wiśniowa Polewa: 70 g czekolady gorzkiej (lub pół na pół z mleczną) 70 ml śmietany
Słodka StronaRewelacyjny, orzeźwiający truskawkowy deser skąpany w czekoladzie otulonej musem z kaszki manny, a wszystko pokryte delikatną pierzynką ze śmietanki kremówki. Idealny deser dla fascynatów połączenia czekolady z truskawkami. Polecam. Deser z Musem z Kaszki Manny, Sosem Truskawkowym i Czekoladowym - Składniki: (na ok. 6 deserków)mus z kaszki manny:500 ml mleka4 łyżki kaszy mannycukier waniliowy3 łyżki cukru1/2 łyżeczki proszku(...)pieczenia sos czekoladowy:40 g czekolady mlecznej30 g czekolady gorzkiej80 g śmietanki kremówki 30%10 g masła sos truskawkowy:300 g truskawek2 łyżki cukru pudru masa śmietanowa:ok. 250 ml śmietanki kremówki 30%łyżka cukru pudrufix do ubijania śmietany (opcjonalnie) Deser z Musem z Kaszki Manny, Sosem Truskawkowym i Czekoladowym - Sposób przygotowania:Mleko gotujemy wraz z cukrem i cukrem waniliowym
Słodka Stronaciasto, którego konsystencja oraz smak przypomina coś pomiędzy biszkoptem, a brownies - i z pewnością jest przepyszne! Do tego równie wyrazista w smaku, smakowita masa na bazie delikatnej śmietany kremówki, aksamitnego mascarpone, aromatycznej czekolady i uwielbianej przez wielu Nutelli. Dzieło zwieńcza delikatna czekoladowa polewa, której szczyt zdobią orzeszki laskowe - wielbiciele czekolady z pewnością zauroczą się tym tortem.Tort Ferrero Rocher - Składniki(...)żółtka)150 ml mleka125 ml oleju2/3 szklanki brązowego cukruniepełne 1/2 szklanki białego cukrucukier waniliowy 150 mąki 30 g kakao1/3 łyżeczki sodyplaska łyżeczka proszku do pieczeniaMasa:300 ml śmietany kremówki 30% (schłodzonej)250 g serka mascarpone2 gorzkie czekolady (po 100g) 250 g NutelliPolewa:100 g mlecznej czekolady100 ml śmietany kremówki 30%łyżka wódkiok. 100 g orzechów laskowych Tort Ferrero Rocher
Słodka Stronawiśni ze słoika (bez pestek)300 ml soku wiśniowego1 opakowanie kisielu o czerwonym kolorze (40 g)55 ml zimnej wodykrem:300 g serka kremowego150 g mascarpone200 ml śmietany kremówki (38%)80 g cukru pudru1 łyżka cukru waniliowego3 łyżeczki żelatyny2 łyżki zimnej wody70 ml gorącej wodynasączenie:sok z 1 cytryny50 ml miodówkiwierzch:500 ml śmietany kremówki (38%)2 łyżeczki żelatyny2 łyżki(...)Kisiel rozmieszać w wodzie, powoli wlewać do soku, cały czas mieszając. Chwilę pogotować, zdjąć z ognia. Dodać dokłądnie odcedzone wiśnie, delikatnie wymieszać. Ostudzić.Serek kremowy ubić z mascarpone. Wlać kremówkę, miksować, aż masa znów zgęstnieje. Przesiać cukier puder z waniliowym, zmiksować.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie rozpuścić w gorącej. Wymieszać, żeby nie było grudek. Ostudzić.Żelatynę wlać do masy
Pożeraczka, czyli raz adobrzetekstury wspaniale się uzupełniały i całość smakowała po prostu bosko. Deser zawiera surowe jajka w składzie - jeśli nie chcecie ich użyć, możecie dodatek białek zastąpić ubitą na sztywno kremówką na przykład.Mi wyszły trzy porcje, ale myślę, że spokojnie wystarczy na cztery nieco mniejsze. Deser jest dość syty, więc po konkretniejszym posiłku nikt w siebie takiej porcji nie wciśnie(...)gębie, nie można o nich zapomnieć. To jest właśnie taki deser. Idealny. Musicie spróbować.Panna cotta z musem czekoladowymSkładniki:(na 3-4 porcje)panna cotta:200 ml śmietany kremówki (38%)100 ml mleka (3,5%)40 g cukru1 łyżeczka cukru waniliowego1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej2 łyżeczki żelatyny1 łyżka zimnej wodymus czekoladowy:100 g ciemnej czekolady (80%)50 ml śmietany kremówki
Pożeraczka, czyli raz adobrzewygrałam, to warto by było zacząć ją testować... Przepis na pudding czekoladowy był idealny - przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut, składniki niemal zawsze są w domu (ja nie miałam kremówki, więc mi się przygotowanie deseru przeciągnęło w czasie), a efekt jest naprawdę rewelacyjny. Pieczenie zajmuje sporo czasu, pod koniec trzeba puddingu pilnować - powinien mieć konsystencję sernika - ścięty wierzch, ale przy(...)słońcem, a efekt godny najbardziej wymagającego podniebienia. Czekoladowy pudding Składniki: (na 5 porcji) 4 żółtka 110 g cukru 20 g kakao 20 g ciemnej czekolady (81%) 400 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 100 ml śmietany kremówki (38%) 1 łyżeczka cukru waniliowego Kremówkę wlać do niedużego garnka i doprowadzić do wrzenia. W tym czasie w dużej misce ubić żółtka z cukrem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeorkiszowej100 g zmielonych orzechów laskowychgruszki w syropie:13 gruszek200 g cukru600 ml białego wina90 g miodunasączenie:100 ml syropu z gotowania gruszeksok z 1 cytrynykrem karmelowy:950 ml śmietany kremówki (38%)155 g cukru1 łyżka wody1 łyżka masła400 g serka kremowego3 listki żelatynyna wierzch:150 ml śmietany kremówki15 g płatków z orzechów laskowychNajpierw przygotować biszkopt:Białka oddzielić od żółtek. Mąki(...)Dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 25-30 minut, aż gruszki będą miękkie, ale nie będą się rozpadać.Wyjąć gruszki z syropu, ostudzić.Przygotować krem karmelowy:250 ml kremówki i 110 g cukru umieścić w szerokim rondlu, dobrze wymieszać. Gotować na średniej mocy palnika przez około 20 minut, aż masa będzie nabierze intensywnie żółtego koloru.W drugim garnuszku umieścić resztę
Pożeraczka, czyli raz adobrzemoich chyba najbardziej udanych wakacji, z dynią, którą niemal wielbię, nie potrafiłam nie ulec. Kupiłam malutką hokkaido i przygotowałam z niej intensywnie pomarańczowe puree. Połączyłam je z mascarpone, kremówką i aromatycznymi przyprawami, przełożyłam biszkoptami namoczonymi w kawie z amaretto. I już! Deser jest naprawdę prosty w przygotowaniu, a smak... Nie da się go opisać, trzeba tego po prostu spróbować! Choć(...)mną Panna Malwinna, Lejdi, Sianko, Martynosia, Mirabelka oraz Bartoldzik. Cudownie było znów upichcić coś razem w wirtualnej kuchni!Dyniowe tiramisuSkładniki:(na 4 porcje)250 g serka mascarpone150 ml śmietany kremówki (38%)35 g cukru pudru1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka kardamonu1/2 łyżeczki imbiru1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej200 g puree z dyni75 g podłużnych biszkoptów100 g mocnej kawy50 ml amarettododatkowo:200 ml śmietany kremówki
Pożeraczka, czyli raz adobrzewłaśnie w wersji jagodowej. I chyba nikogo nie zaskoczę jeśli powiem, że wyszło przepysznie :D. Na poszczególne warstwy deseru składają się: mus jagodowy, krem na bazie mascarpone i kremówki z dodatkiem jagód oraz wieńcząca całość galaretka jagodowa. Charlotte jagodowa smakuje naprawdę wybornie, a do tego pięknie się prezentuje i wcale nie jest trudna w wykonaniu. Jestem pewna, że podzielilibyście moje(...)zdanie ;). Bardzo polecam! Inspiracją do wykonania deseru był TEN PRZEPIS . Mus jagodowy: 300 g jagód 250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%, schłodzonej 70 g cukru 1 łyżka soku z cytryny 10 g żelatyny ( 2,5 łyżeczki ) Krem z jagodami: 100 g jagód 250 g serka mascarpone, schłodzonego 200 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%, schłodzonej 2 łyżki
Opowieści z piekarnikabieżąco z nowymi przepisami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CIASTO JAGODOWE MANGO SKŁADNIKI: Spód: biszkopty podłużne (18 szt.) Krem: galaretki jagodowe (2 opakowania = 94 g) gorąca woda (300 ml.) śmietanka kremówka 36% (500 ml.) biała czekolada (200 g) jagody mrożone lub świeże (400 g) Mus mango: mango duże (potrzeba 400 g miąższu) galaretka żółta (1 opakowanie = 71 g) żelatyna sypka(...)łyżeczki) Dekoracja: śmietanka kremówka 36% (150 g) cukier puder (1 łyżka) borówki (garść) Potrzebne gadżety: foremka 24x24 cm. tylka Wilton nr: 1M mikser szpatułka miarka waga rękaw cukierniczy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: 1. Przygotowanie. Na dno foremki wykładamy biszkopty. 2. Krem . Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Dodajemy białą czekoladę i pozostawiamy ją w galaretce około 3 minuty
RITA food channeldeser jest pyszny. Jabłka uprażone w galaretce, wybieramy dowolny smak galaretki, ja użyłam o smaku gruszkowym. Do jabłek bita śmietanka kremówka. Jest to pyszne połączenie. Prosto i pysznie. Polecam. Kto się skusi? Potrzebujemy: 4 średnie jabłka ewentualnie cukier według uznania odrobina gorącej wody 1 ulubiona galaretka ( u mnie o smaku gruszkowym ) 1 szklanka śmietanki kremówki 30 % cukier puder(...)smaku ( do kremówki ) Wykonanie pysznego deseru: 1. Jabłka myjemy i osuszamy. Obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy i małą kostkę. Przekładamy do garnka, podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości, uważamy, żeby jabłka się nie rozpadły, wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy, ale już nie gotujemy, dodajemy ewentualnie cukier do smaku, gdy jabłka były zbyt kwaśne. Studzimy
Izabelawkuchnijagodowych - umieszczonych na spodzie z kruchych ciasteczek Petit Beurre. W przepisie wykorzystujemy zarówno borówki amerykańskie, jak i leśne jagody, na które właśnie mamy sezon. Wierzch ciasta możemy udekorować śmietaną kremówką, jagodami oraz listkami mięty. Składniki: herbatniki typu Petit Beurre - około 25 szt. Masa waniliowa: 500 g serka mascarpone (schłodzonego) 200 ml śmietanki 30% (schłodzonej) 80 g cukru 1 łyżeczka esencji(...)jagód 3 łyżki cukru 2 łyżeczki żelatyny (8 g) Warstwa jagodowa: 100 g jagód 3 łyżki cukru 3 łyżeczki żelatyny (12 g) 300 ml śmietany kremówki 30% (schłodzonej) Do dekoracji: 1 łyżka jagód 200 ml śmietany kremówki 30% (schłodzonej) 2 łyżki cukru pudru Przygotować formę o wymiarach 20x30 cm. Wyłożyć papierem do pieczenia lub folią rantową. Na dnie
Świat Ciastaskładniki: 2 opakowania ciasta francuskiego krem budyniowy: 400 ml mleka 150 g cukru 350 ml śmietanki kremówki 30% 100 g masła 3 żółtka 1 łyżka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej wykonanie: Ciasta francuskie układamy na największej blaszce, delikatnie nacinamy i pieczemy w ok. 190 st. C przez ok. 20 min. (jeśli ciasto ok. po 10 min. pieczenia za bardzo(...)czas mieszamy i gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Gorący krem przekładamy na ciasto w formie. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia. składniki na krem śmietankowy: 500 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 50 ml gorącej wody wykonanie: Żelatynę zalewamy gorącą wodą i mieszamy, aż się rozpuści. Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem
Domowy Smak Jedzenia