ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:3/892)

Tort Płatek Śniegu 185

blacie do wystudzenia. Przy pomocy noża oddzielamy biszkopt od formy, wyciągamy i kroimy na trzy równe blaty. Krem czekoladowy- krem czekoladowy : 250 ml śmietany kremówki 36% 160 g mlecznej czekolady, połamanej 50 g gorzkiej czekolady, połamanej 100 g serka mascarpone, schłodzonego W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia(...)wolne obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem czekoladowy. Mus malinowy: 350 g świeżych malin / mrożonych 120 g cukru brązowego 3 płaskie łyżeczki żelatyny 3 łyżki wody 250 ml kremówki 36% 100 g serka mascarpone Maliny umieszczamy w garnuszku i zasypujemy cukrem. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu zagotowania. Zdejmujemy z palnika. Żelatynę zalewamy wodą

Słodki Pomysł
Kremówka toffi 377

Kremówka toffi miała być ciastem szybkim, łatwym i przyjemnym. Nie do końca się takim okazała, chociaż smakowo wyszła rewelacyjnie. Ciasto francuskie piekłam na dwa razy więc zajęło to trochę czasu i musiałam na nie dodatkowo uważać, ponieważ pomimo nakłucia ciasta widelcem wybrzuszało się i w trakcie pieczenia nakłuwałam je po raz kolejny. A już największą katastrofą okazało się krojenie tego(...)stoi Dobrze, że w kuchni byłam sama. Ale jak już mi się ta sztuka krojenia udała to goście byli zadowoleni i ja też ponieważ tak jak pisałam na początku kremówka toffi okazała się ciastem pysznym w smaku Składniki na blaszkę 25×25 cm: – duży blat ciasta francuskiego – 500 ml mleka – 2 łyżki cukru (lub cukier waniliowy

Relaxtime
Ciasto na wiosnę. Różowe 168

masła 30 g białej czekolady 30 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa: 200 g serka kremowego 150 g białej czekolady 200 ml śmietany kremówki (38%) 2 listki żelatyny mus malinowo-hibiskusowy: 250 g malin 2 łyżki suszonych kwiatów hibiskusa 100 ml wody 55 g cukru 250 ml śmietany kremówki (38%) 3 listki żelatyny polewa lustrzana(...)cukru 75 g glukozy w płynie 75 ml śmietany kremówki (38%) 80 g malin 110 g białej czekolady 5 listków żelatyny różowy barwnik spożywczy dodatkowo: maliny świeże maliny liofilizowane beziki Żółtko utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. W tym czasie podgrzać masło z czekoladą, aż czekolada się rozpuści.  Mąkę przesiać z proszkiem. Do ubitego żółtka dodać czekoladę, połączyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czarno-biały tort na urodziny 213

orzechów laskowych mus jabłkowy: 450 g jabłek sok z 1/2 cytryny 65 g cukru 2 listki żelatyny 100 ml wody mus kajmakowy: 160 g masy kajmakowej 300 ml śmietany kremówki (38%) 2 listki żelatyny Białka ubić na sztywno, pod koniec partiami dodając cukier. Po jednym wbić żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu.  Mąki przesiać, wymieszać z orzechami, partiami dodawać(...)obręcz tortownicy. Wyłożyć mus jabłkowy, przykryć kolejnym blatem, wstawić do lodówki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Kajmak dość mocno podgrzać, zdjąć z palnika i dodać odciśniętą żelatynę. Wymieszać, przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno. Partiami dodawać do letniego kajmaku, delikatnie mieszając łyżką. Wyłożyć mus na ciasto, przykryć ostatnim blatem biszkoptu i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia, najlepiej na całą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jedliście kiedyś geranium...? Panna cotta 143

osiem), to zawartość szklanek zniknęła bez problemów. Cudowne wspomnienie lata... Panna cotta z geranium z musem porzeczkowym Składniki: (na 6-8 porcji) panna cotta: 500 ml mleka 500 ml kremówki (38%) 10 liści geranium skórka otarta z 1 cytryny 100 g cukru 5 listków żelatyny mus porzeczkowy: 200 g białych porzeczek ze słoika (razem z sokiem) lub 170 g białych(...)porzeczek i 30 g cukru 3 listki żelatyny 350 ml śmietany kremówki (38%) 1 białko 40 g cukru dodatkowo: 100 ml śmietany kremówki (38%) czarne porzeczki maliny Przygotować pannę cottę: Mleko, kremówkę, geranium, skórkę z cytryny i cukier zagotować. Zdjąć garnuszek z palnika, odstawić pod przykryciem na 2-3 godziny.  Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Kremówkę z mlekiem zagotować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kremówka 1007

może być bardziej kremowe ciasto niż kremówka? Chyba nie. Ale, żeby nie było za łatwo po raz kolejny musimy się zmierzyć z dylematem, co jest kremówką, a co napoleonką. Przyznam, że zaczęłam piec napoleonkę, a skończyłam… chyba jednak kremówką. A może odwrotnie? Nieważne, kto chce niech prowadzi dywagacje na ten temat, bo ja tymczasem stawiam na stół… kremówkę, oczywiście(...)oprószamy cukrem pudrem i wstawiamy na noc (ewentualnie na kilka godzin) do lodówki. Wyjmujemy na 30 minut przed podaniem. Tym razem to Marzenka swoim zaproszeniem zachęciła mnie do upieczenia kremówki. Co prawda mamy już poniedziałek, a ja dalej jestem „między młotem, a kowadłem”, tzn. między kremówką, a napoleonką. Jedno nie ulega wątpliwości. Jako kremówka – jest pyszna

mojewypiekiinietylko
Tort na Pierwszy Dzień Lata 195

cukru80 g czekolady (80%)55 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczeniamasa jagodowa:300 g jagódsok z 1/2 cytryny2 łyżki cukru1 łyżeczka ekstraktu waniliowego5 listków żelatyny250 ml śmietany kremówki (38%)50 g serka mascarponemasa truskawkowa:300 g truskaweksok z 1/2 cytryny2 łyżki cukru1 łyżeczka ekstraktu waniliowego5 listków żelatyny250 ml śmietany kremówki (38%)50 g serka mascarponemasa waniliowa:200 ml mleka1(...)laska wanilii1,5 łyżki cukru250 ml śmietany kremówki (38%)50 g serka mascarponedodatkowo:200 ml śmietany kremówki50 g serka mascarpone1 opakowanie podłużnych biszkoptów20 g czekolady (70%)350 g truskawekŻółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić, ale jeszcze płynną dodać do żółtek. Wymieszać. Partiami wsypywać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort ajerkoniakowy 107

Znakomity tort ajerkoniakowy , ale tylko dla dorosłych. Masa to śmietana kremówka ze sporą ilością ajerkoniaku (tak jak lubię ) z dodatkiem żelatyny, a wierzch i boki to czekoladowo – kawowy ganache. Rewelacja! Dominującym smakiem jest ajerkoniak, który w połączeniu z kremem czekoladowym, tworzą niepowtarzalny smak. Tort pięknie się prezentuje i smakuje wspaniale. Bardzo polecam Składniki: Biszkopt: 7 jajek 1 szklanka cukru(...)szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Pianka z ajerkoniakiem: 500 g śmietany kremówki 30 % 1 i 1/2 szklanki ajerkoniaku 3 i 1/2 łyżki cukru pudru 1/3 szklanki mleka 6 łyżeczek żelatyny Krem czekoladowo – kawowy: 200 g śmietany kremówki 30 % 125 g serka mascarpone 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 150 g mlecznej czekolady

Oryginalny smak
Egzamin, urodziny i sernik kasztanowy w polewie lustrzanej 173

mąki pszennej 90 g ciemnej czekolady (57%) 90 g mlecznej czekolady 80 g masła sernik kasztanowy: 300 g serka kremowego 150 g słodzonego puree z kasztanów 200 g śmietany kremówki (38%) 4 listki żelatyny mus karmelowy: 2 żółtka 195 g cukru 30 g masła 4 listki żelatyny 225 g śmietany kremówki (38%) polewa lustrzana: 220 g cukru 150 g glukozy(...)płynie 230 g śmietany kremówki (38%) 220 g czekolady karmelowej 4 listki żelatyny dodatkowo: 100 g płatków orzechów laskowych 150 g cukru Najpierw przygotować spód: Jajko ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. W tym czasie rozpuścić masło i posiekaną czekoladę ciemną i mleczną. Do jajek wsypać mąkę, wymieszać. Wlać masło z czekoladą, zmiksować tylko do połączenia składników. Masę przelać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
SERNIK "TRZY CZEKOLADOWE MUSY" 869

ochotę na nią na dłuuugo:)) Sernik składa się z t rzech kuszących, rozpływających się w ustach musów z gorzką, mleczną i białą czekoladą, na bazie serka naturalnego, mascarpone i kremówki. Bez pieczenia, do przygotowania w 15 minut, potem pozostaje nam już tylko czekać, aż sernik się schłodzi. Jego słodycz przełamałam malinami i borówkami, oczywiście o tej porze roku mrożonymi(...)może być uroczym, słodkim prezentem dla ukochanej osoby (o ile zasłużyła :DDD). Polecam! SKŁADNIKI: 500 g sera mielonego z wiaderka (użyłam naturalnego "Delfiko") 250 g mascarpone 250 ml śmietany kremówki 36% 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady 2 tabliczki mlecznej czekolady 2 tabliczki białej czekolady 1 - 1,5 szklanki cukru pudru DO DEKORACJI 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady  2 łyżki

Słodko-Słony Świat Ilony
Musowy torcik czekoladowy z żurawiną 59

łyżki ) Mus z ciemnej czekolady: 90 g czekolady gorzkiej 90 g czekolady mlecznej 100 ml pełnotłustego mleka 5 g żelatyny + 2 łyżki zimnej wody 200 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%, schłodzonej Mus z białej czekolady: 180 g czekolady białej 100 ml pełnotłustego mleka 5 g żelatyny + 2 łyżki zimnej wody 200 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%, schłodzonej Ganache(...)polewa ): 80 g czekolady deserowej 80 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 łyżka miękkiego masła Dodatkowo: około 200 ml schłodzonej śmietanki kremówki + 1 łyżeczka cukru pudru, do wykonania rozetek opcjonalnie - żurawina w cukrze oraz plasterki pomarańczy do dekoracji Wykonanie: Spód: Ciastka zmielić, np. w blenderze, przesypać do miseczki i dodać roztopione masło. Wymieszać dokładnie do uzyskania masy o konsystencji

Opowieści z piekarnika
tort orzechowy z wiśniami 659

Składniki na ciasto: 8 jajek 250 g orzechów włoskich  3 łyżki bułki tartej 200 g cukru pudru 15 g proszku do pieczenia krem czekoladowy: 250 ml śmietanki kremówki 100 g deserowej czekolady krem śmietankowy: 400 ml śmietanki kremówki 4 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny na masę wiśniową: 2 opakowania galaretki wiśniowej szklanka wiśni (mrożonych lub z kompotu(...)polewę: 100 g gorzkiej czekolady 4 łyżki śmietanki kremówki orzechy do dekoracji Ciasto: żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Orzechy zetrzeć na drobnej tarce lub zmielić w maszynce do mięsa. Wymieszać z bułką tartą i proszkiem do pieczenia i wsypać do masy jajecznej. Z białek ubić pianę i wymieszać z resztą. Podzielić ciasto na dwie części. Dwie tortownicę wyłożyć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kostka Cappuccino 378

kawowym słodkościom nie odmawiam.. Wiem, trochę taki paradoks, ale każdy ma swoje dziwactwa ;) Wracając do ciasta - dwa czekoladowe blaty przełożone pysznym kremem cappuccino na bazie serka mascarpone i kremówki. Całość nie za słodka, co dla mnie bardzo istotne. Ciasto eleganckie, ładnie prezentujące się na stole. W sam raz na jakąś rodzinną uroczystość. Polecam :) Przepis pochodzi ze strony  MOJEWYPIEKI.COM(...)cukru ( 1 szklanka ) 8 dużych jajek 200 g masła 200 g gorzkiej czekolady 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem cappuccino: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 36% 10 g żelatyny ( 2,5 łyżeczki ) 100 g kawy cappuccino ( proszku ), smak dowolny 5 łyżek cukru pudru Nasączenie: 1/4 szklanki likieru kawowego ( można zastąpić świeżo  zaparzon

Opowieści z piekarnika
Tort Kinder 513

szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 12 łyżek ciepłej wody 15 łyżek oleju 3-4 łyżki kakao Krem z białą czekoladą: 250g białej czekolady 300 ml śmietany kremówki 250g serka mascarpone Krem z mleczną czekoladą: 400g mlecznej czekolady 600 ml śmietany kremówki 250g serka mascarpone Polewa: 100g gorzkiej czekolady 150 ml śmietany kremówki Do dekoracji słodycze Kinder. Dzień wcześniej(...)wieczorem przygotować podstawy kremów. Białą czekoladę drobno posiekać, umieścić w miseczce, a następnie zalać 300 ml gorącej kremówki. Kiedy czekolada zacznie się rozpuszczać, dokładnie wymieszać całość rózgą kuchenną. Odstawić do przestygnięcia i wstawić do lodówki na całą noc. Tak samo przygotować mleczną czekoladę zalewając ją 600 ml gorącej kremówki. Następnego dnia upiec biszkopt. Jajka ubić z cukrem na białą puszystą

kuchnia doski
Creme Brulee 303

dopiero teraz przygotowałam Creme Brulee? Sama nie wiem. Jest taki pyszny! Zanim jednak się za niego zabrałam postanowiłam poszperać w internecie, a tam znalazłam dwa rodzaje przepisów, na samej kremówce tak jak ten i z dodatkiem mleka i ten również postanowiłam sprawdzić, ale innym razem ;) Jedna wskazówka jest wspólna, czyli podanie deseru. Krem powinien być mocno schłodzony, a palony cukier(...)przyda Ci się w kuchni nie raz i nie dwa. Wracając do przepisu, suma sumarum skorzystałam z przepisu Moje Wypieki , który lekko sobie zmodyfikowałam.  Składniki: 300 ml śmietanki kremówki 30% 4 żółtka 2 laski wanilii 3 łyżki cukru drobnego  4 łyżeczki cukru trzcinowego (do posypania wierzchu ) Sposób przygotowania: Do przygotowania deseru nie używałam żadnego elektrycznego miksera, nie trzeba

Blondynka Gotuje
Tort Barbie 189

śmietankową z mascarpone oraz masą z soku marchewkowego. Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia pokrojonego tortu, szybko został spałaszowany. Jedyną rzeczą, którą zmieniłabym następnym razem to masa śmietanowa tylko na kremówce lub z ubitą kremówką i niewielką ilością mascarpone. Serek mascarpone jest ciężki i po wykończeniu całego tortu masa znacznie obciążyła biszkopty. Z lekką masą na bitej śmietanie nie powinno być(...)szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Na krem owocowy: 300ml soku Kubuś z marchewką 1 budyń śmietankowy Na krem śmietankowy: 300ml śmietanki kremówki 300g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Do nasączenia: pół szklanki przegotowanej wody, wystudzonej sok z połowy cytryny 2 łyżeczki cukru Do dekoracji: czerwony barwnik spożywczy 300ml śmietanki

Smak mojej kuchni
Ciasto Marysieńka z kremówką 322

Oryginalny przepis na to ciasto miał w swoim składzie krem budyniowy, ja zastąpiłam go kremówką i muszę przyznać, że ciasto znikało w ekspresowym tempie... było przepyszne. Środkowy placek z orzechami po upieczeniu będzie dosyć twardy, jednak po przełożeniu go kremówką, nabierze wilgoci i na drugi dzień będzie mięciutkie i łatwe do krojenia. Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka drobnego(...)białek 1 niepełna szklanka drobnego cukru 1 i 1/2 łyżki miodu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem śmietanowy 2 kubki kremówki po 330 ml. 2 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 1 tabliczka gorzkiej czekolady (polewa) Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier

Jadło i czytadło
Lodowy tort semifreddo z gorącym sosem owocowym 165

Wariacji na temat semifreddo (czyli lodowy deser/tort na wpół zamrożony, tu w wersji straciatella) jest wiele, m oja wersja jest na kremówce i mascarpone, z dodatkiem czekoladowych wiórków i ułożone między czekoladowym spodem, a warstwą kremówki. Spód jest mięsisty, ale nie ciężki, warstwa semifreddo zaś puszysta i aksamitna, całość nie za słodka i śmiało można pokusić się o drugi kawałek(...)masło- 90 g * śmietana 12%- 120 ml * jajko- 1 szt. * kakao- 2 czubate łyżki * proszek do pieczenia- 1 łyżeczka * aromat waniliowy- 4-5 kropli Semifreddo: * mascarpone- 100 g * kremówka- 150 g * cukier- 2 łyżki * czekolada gorzka- 2 kostki Sos owocowy: * owoce- 250 g * cukier- 1 łyżka * woda- 1/4 szklanki * mąka ziemniaczana- 1 łyżeczka Dodatkowo: * kremówka- 100 g Czekoladowy spód: Piekarnik

Kraina Miodem Płynąca

Proponowane wyszukiwania