wiem jak nazwać ten mój przepyszny deser. Z pewnością ma coś z „napoleonki” i coś z „kremówki”. W wieloletniej „wojnie” pomiędzy krakowską „kremówką” a warszawską „napoleonką” szala przechyla się raz w jedną raz w drugą stronę. Napoleonki robi się z kremem śmietanowym a „kremówki” z waniliowo-budyniowym. A może jest odwrotnie? Już sama nie wiem, i nie wiem(...)ktoś wie jaka jest prawda. Jak zwał, tak zwał jednego nie da się zaprzeczyć, że moja kremówka, czy napoleonka jest wyśmienita w smaku. Zawiera dwa kremy i budyniowo-maślany i śmietankowy. Jeśli lubicie takie desery z takimi kremami, to ten przepis jest właśnie dla Was Przepis na kremówkę powstał pod wpływem chwili. Nawet nie myślałam, że zamieszczę go na blogu
Kuchnia u Krysinaleśniki z serem, duszonym jabłkiem i rodzynkami zapieczone pod śmietankąTe naczynko jest idealne wielkością właśnie do takich zapiekanych naleśników.To teraz sprzątanie czas zacząć, jednak zdecydowanie
More food, love and dreamsNajlepiej smakuje lekko schłodzona:) Jak dla mnie to poezja:) Nie wiem, może i Wam będzie to ciasto/deser smakować?:) 1 opakowanie ciasta francuskiego; Ciasto francuskie delikatnie
In my kitchenCiasto francuskie : • 30 dag mąki • 30 dag masła lub margaryny • 1 jajko i 1 żółtko
w mojej kuchniPrzepyszne ciacho, z sentymentem do niego wróciłam. Tego przepisu nie miałam ponad 10 lat, teraz gdy go odnalazłam, napewno będzie częściej gościło na moim stole. Polecam
Z Majeczką w kuchniSkładniki : 660 ml śmietanki 30 % ( ja używam 2 opakowań po 330 ml z biedronki ) 2 galaretki 2 szklanki wrzącej wody maliny lub inne owoce
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęSkładniki : 660 ml śmietanki 30 % ( ja używam 2 opakowań po 330 ml z biedronki ) 2 galaretki 2 szklanki wrzącej wody ew . maliny
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęBądźcie pozdrowieni, Nadwrażliwi za waszą czułość w nieczułości świata, za niepewność – wśród jego pewności za to, że odczuwacie innych tak jak siebie samych zarażając się każdym
Weganizm infantylnynumery. MNIE się to nie zdarza! Upiekłam więc trzeci, cholerny biszkopt. I... wyszedł wzorowy. Jego szczęście. Bo byłam na granicy wytrzymałości:D Zabrałam się za ubijanie śmietany kremówki. Śmietanę kremówkę ubijam całe swoje życie. I NIGDY, PRZENIGDY mi się nie zważyła. Tym razem jednak się zważyła. 1 LITR cudownej kremówki poszedł do śmieci. Na tym etapie mój Mąż(...)mnie, by nie znaleźć się w polu rażenia... Moja granica wytrzymałości dawno została przekroczona. Takie rzeczy MNIE się nie przydażają!!! Mąż uratował całą sytuację nową dostawą beczki pełnej śmietany kremówki:))))) Dalej poszło już z górki. Cała złość minęła mi, gdy spróbowałam kremu z Nutelli i mascarpone... Coś obłędnego... Był tak pyszny, że nie mogłam się od niego oderwać:) Dodatek
Słodko-Słony Świat Ilonypowtarzają praktycznie się w każdym kolejnym musie, a sam tort robi się bardzo łatwo. I co ważne, zacznijcie przygotowanie tortu od musu pomarańczowego, a dokładnie od dobrego schłodzenia rozpuszczonej kremówki z białą czekoladą. Aby dobrze się ubiła, musi być naprawdę bardzo zimna.Wersja tortu, którą widzicie na blogu jest typowo świąteczna, ja dla mojego Synka udekorowałam tort zupełnie inaczej - z jedną(...)szklanki mąki pszennej3/4 szklanki ciemnego kakao2 łyżeczki przyprawy piernikowej3/4 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli200 g masła1 szklanka brązowego cukru2 duże jajkaSKŁADNIKI NA MUS CZEKOLADOWY:300 ml śmietany kremówki 36% (bardzo zimnej)200 g mlecznej czekolady 2 łyżeczki ciemnego kakao2 pełne łyżeczki żelatyny2 łyżeczki gorącej wodySKŁADNIKI NA MUS POMARAŃCZOWY:200 ml śmietany kremówki (bardzo zimnej)100 g białej
Słodko-Słony Świat Ilonysurowego marcepanu 3 jajka 75 g zmielonych orzechów laskowych 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu mus z białej czekolady: 80 g białej czekolady 200 ml śmietany kremówki (38%) 1 listek żelatyny mus z ciemnej czekolady: 80 g ciemnej czekolady (58%) 200 ml śmietany kremówki (38%) 1 listek żelatyny dodatkowo: 250 ml śmietany kremówki (38%) 60 g serka mascarpone(...)średnicy 18 cm. Równomiernie rozłożyć w nich ciasto. Piec w 175 st. c. przez 25-30 minut. Ostudzić. Mus z białej czekolady: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. 50 ml kremówki zagotować, dodać odciśniętą żelatynę, połączyć. Zalać kremówką posiekaną czekoladę, wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Pozostała kremówkę ubić na pół sztywno, dodać do niej letnią czekoladę, delikatnie wymieszać. W formie ułożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeProsta kremówka. Dziś przepis na pyszną i prostą w przygotowaniu domową kremówkę. Rozpływający się w ustach budyniowy krem i ciasto francuskie oprószone dużą ilością cukru pudru. Do tego dobra kawa (jak zawsze u mnie z odrobiną mleka) i… można się zrelaksować Kremówki przygotowuję naprawdę rzadko. Kiedyś robiłam, to częściej. Bo choć, to ciasto jest proste w przygotowaniu, to jednak(...)wymaga odrobiny cierpliwości (czas chłodzenia w lodówce). A poza tym nie należy do najlżejszych, ale… Czasem trzeba zaszaleć Lubicie kremówki? A jak kremówka, to i dobra włoska kawa od kawwa.pl Intensywna z lekkim posmakiem czekolady. Idealna bez dodatków, jak i z mlekiem (no cóż… jak tak lubię najbardziej ;)) A ten zapach świeżo mielonych ziaren… temu
Słodkie okruszkipszennej 60 g zimnego masła 30 g jasnego cukru muscovado 60 g chałwy poncz : 2 łyżki wody 2 łyżki soku z cytryny mus z białą czekoladą: 350 ml śmietany kremówki (38%) 125 g białej czekolady 2 listki żelatyny mus truskawkowy: 250 g truskawek 250 ml śmietany kremówki (38%) 3 listki żelatyny 40 g cukru błyszcząca polewa truskawkowa: 110 g cukru(...)glukozy 75 g śmietany kremówki (38%) 75 g truskawek 110 g białej czekolady 12 g żelatyny w proszku 35 ml zimnej wody odrobina czerwonego barwnika spożywczego z żelu dodatkowo: truskawki beziki listki melisy cytrynowej listki mięty czekoladowej Biszkopt: Białka ubić na sztywno, następnie partiami dodawać cukier, nie przerywając ubijania. Po jednym wbić żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeucieranym i oczywiście ze zwykłym biszkoptem. Natomiast krem to najczęściej bita śmietana, ale niektóre jego wersje to kremy na bazie twarogu, kwaśnej śmietany lub połączenie kwaśnej śmietany i śmietany kremówki. I właśnie tę ostatnią opcję wybrałam ja do swojej Wuzetki. Krem z połączenia kwaśnej śmietany i śmietanki kremówki jest naprawdę fajny w smaku, lekko kwaskowy, nie mdły. Biszkopt kakaowy upiekłam(...)dużych jajek 180 g cukru 50 g kakao 50 g masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek wody Krem: 400 ml kwaśnej śmietany 18% 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej 5 łyżek cukru pudru ( lub więcej - do smaku ) 20 g żelatyny ( 5 łyżeczek ) opcjonalnie - 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Nasączenie: 2/3 szklanki ponczu - u mnie
Opowieści z piekarnikaMiała być wuzetka z grubą warstwą kremu, ale okazało się, że w lodówce mam zaledwie 400g kremówki. Powstała więc "dietetyczna" wersja tego pysznego ciasta. Z tego przepisu również zrobicie klasyczną wersję ciasta, dopiszę gdzie należy zwiększyć proporcje. Składniki: 8 jaj 200g cukru 250g mąki pszennej 50g kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 400g kremówki (lub 1000g kremówki(...)szklanki wrzątku) 1 łyżka żelatyny (lub 2,5 łyżki żelatyny) 550ml zaparzonej czarnej herbaty 3 łyżeczki soku z cytryny 3 łyżki koniaku (opcjonalnie) 200g kremówki 100g czekolady (jedna tabliczka) Białka miksujemy na sztywną pianę, pod koniec partiami dodajemy cukier i miksujemy aż masa będzie gładka i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera, dodajemy po dwa żółtka, miksujemy do połączenia
Gotowanie i blogowanieblacie do wystudzenia. Przy pomocy noża oddzielamy biszkopt od formy, wyciągamy i kroimy na trzy równe blaty. Krem czekoladowy- krem czekoladowy : 250 ml śmietany kremówki 36% 160 g mlecznej czekolady, połamanej 50 g gorzkiej czekolady, połamanej 100 g serka mascarpone, schłodzonego W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia(...)wolne obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem czekoladowy. Mus malinowy: 350 g świeżych malin / mrożonych 120 g cukru brązowego 3 płaskie łyżeczki żelatyny 3 łyżki wody 250 ml kremówki 36% 100 g serka mascarpone Maliny umieszczamy w garnuszku i zasypujemy cukrem. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu zagotowania. Zdejmujemy z palnika. Żelatynę zalewamy wodą
Słodki PomysłKremówka toffi miała być ciastem szybkim, łatwym i przyjemnym. Nie do końca się takim okazała, chociaż smakowo wyszła rewelacyjnie. Ciasto francuskie piekłam na dwa razy więc zajęło to trochę czasu i musiałam na nie dodatkowo uważać, ponieważ pomimo nakłucia ciasta widelcem wybrzuszało się i w trakcie pieczenia nakłuwałam je po raz kolejny. A już największą katastrofą okazało się krojenie tego(...)stoi Dobrze, że w kuchni byłam sama. Ale jak już mi się ta sztuka krojenia udała to goście byli zadowoleni i ja też ponieważ tak jak pisałam na początku kremówka toffi okazała się ciastem pysznym w smaku Składniki na blaszkę 25×25 cm: – duży blat ciasta francuskiego – 500 ml mleka – 2 łyżki cukru (lub cukier waniliowy
Relaxtimemasła 30 g białej czekolady 30 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa: 200 g serka kremowego 150 g białej czekolady 200 ml śmietany kremówki (38%) 2 listki żelatyny mus malinowo-hibiskusowy: 250 g malin 2 łyżki suszonych kwiatów hibiskusa 100 ml wody 55 g cukru 250 ml śmietany kremówki (38%) 3 listki żelatyny polewa lustrzana(...)cukru 75 g glukozy w płynie 75 ml śmietany kremówki (38%) 80 g malin 110 g białej czekolady 5 listków żelatyny różowy barwnik spożywczy dodatkowo: maliny świeże maliny liofilizowane beziki Żółtko utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. W tym czasie podgrzać masło z czekoladą, aż czekolada się rozpuści. Mąkę przesiać z proszkiem. Do ubitego żółtka dodać czekoladę, połączyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeorzechów laskowych mus jabłkowy: 450 g jabłek sok z 1/2 cytryny 65 g cukru 2 listki żelatyny 100 ml wody mus kajmakowy: 160 g masy kajmakowej 300 ml śmietany kremówki (38%) 2 listki żelatyny Białka ubić na sztywno, pod koniec partiami dodając cukier. Po jednym wbić żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąki przesiać, wymieszać z orzechami, partiami dodawać(...)obręcz tortownicy. Wyłożyć mus jabłkowy, przykryć kolejnym blatem, wstawić do lodówki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Kajmak dość mocno podgrzać, zdjąć z palnika i dodać odciśniętą żelatynę. Wymieszać, przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno. Partiami dodawać do letniego kajmaku, delikatnie mieszając łyżką. Wyłożyć mus na ciasto, przykryć ostatnim blatem biszkoptu i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia, najlepiej na całą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeosiem), to zawartość szklanek zniknęła bez problemów. Cudowne wspomnienie lata... Panna cotta z geranium z musem porzeczkowym Składniki: (na 6-8 porcji) panna cotta: 500 ml mleka 500 ml kremówki (38%) 10 liści geranium skórka otarta z 1 cytryny 100 g cukru 5 listków żelatyny mus porzeczkowy: 200 g białych porzeczek ze słoika (razem z sokiem) lub 170 g białych(...)porzeczek i 30 g cukru 3 listki żelatyny 350 ml śmietany kremówki (38%) 1 białko 40 g cukru dodatkowo: 100 ml śmietany kremówki (38%) czarne porzeczki maliny Przygotować pannę cottę: Mleko, kremówkę, geranium, skórkę z cytryny i cukier zagotować. Zdjąć garnuszek z palnika, odstawić pod przykryciem na 2-3 godziny. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Kremówkę z mlekiem zagotować
Pożeraczka, czyli raz adobrzemoże być bardziej kremowe ciasto niż kremówka? Chyba nie. Ale, żeby nie było za łatwo po raz kolejny musimy się zmierzyć z dylematem, co jest kremówką, a co napoleonką. Przyznam, że zaczęłam piec napoleonkę, a skończyłam… chyba jednak kremówką. A może odwrotnie? Nieważne, kto chce niech prowadzi dywagacje na ten temat, bo ja tymczasem stawiam na stół… kremówkę, oczywiście(...)oprószamy cukrem pudrem i wstawiamy na noc (ewentualnie na kilka godzin) do lodówki. Wyjmujemy na 30 minut przed podaniem. Tym razem to Marzenka swoim zaproszeniem zachęciła mnie do upieczenia kremówki. Co prawda mamy już poniedziałek, a ja dalej jestem „między młotem, a kowadłem”, tzn. między kremówką, a napoleonką. Jedno nie ulega wątpliwości. Jako kremówka – jest pyszna
mojewypiekiinietylkocukru80 g czekolady (80%)55 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczeniamasa jagodowa:300 g jagódsok z 1/2 cytryny2 łyżki cukru1 łyżeczka ekstraktu waniliowego5 listków żelatyny250 ml śmietany kremówki (38%)50 g serka mascarponemasa truskawkowa:300 g truskaweksok z 1/2 cytryny2 łyżki cukru1 łyżeczka ekstraktu waniliowego5 listków żelatyny250 ml śmietany kremówki (38%)50 g serka mascarponemasa waniliowa:200 ml mleka1(...)laska wanilii1,5 łyżki cukru250 ml śmietany kremówki (38%)50 g serka mascarponedodatkowo:200 ml śmietany kremówki50 g serka mascarpone1 opakowanie podłużnych biszkoptów20 g czekolady (70%)350 g truskawekŻółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić, ale jeszcze płynną dodać do żółtek. Wymieszać. Partiami wsypywać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubić
Pożeraczka, czyli raz adobrze