ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:12/892)

SERNIK Z PIERNICZKAMI 138

trzeba) - 1kg mielonego twarogu (u mnie z wiaderka dość gęsty) - 200g cukru (dałam trzcinowy) - 40g mąki ziemniaczanej lub proszek budyniowy - 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią - 200g słodkiej kremówki - 3 jajka - 200g pierników (ja dałam 150g domowych pierników bez polewy, były bardzo lekkie, 200g byłoby w moim przypadku za dużo, + 1 z polewą do dekoracji), Można użyć dowolnych także(...)czekoladzie. W misie miksera ubić część sera z cukrem i proszkiem budyniowym (lub mąką ziemniaczaną), następnie dodajemy pozostały ser, po jednym jajku i cały czas ubijamy. Pod koniec dodajemy kremówkę i mieszamy do połączenia składników. Na samym końcu dodajemy pokrojone w większą kostkę pierniczki (można wykorzystać małe rączki do krojenia...). Mieszamy. Dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wypełniamy ciastkami

Smaczne Zdrowe
Kremówki à la papieskie 426

Dziś obchodzimy XVIII Dzień Papieski, więc na deser przygotowałam ulubiony deser naszego papieża, św. Jana Pawła II, czyli papieskie kremówki, które jadał w ówczesnej cukierni Karola Hagenhubera w Wadowicach. Usłyszeliśmy o tym 16 czerwca 1999 r. podczas spotkania papieża z mieszkańcami swojego rodzinnego miasta: "A tam była cukiernia. Po maturze chodziliśmy na kremówki. Że myśmy to wszystko wytrzymali, te kremówki(...)maturze". Jak wyglądały ówczesne kremówki, nie wiadomo. Jedni uważają, że do ich przygotowania używa się ciasta francuskiego, inni - że wystarczy ciasto listkujące się. Jedni robią je z bitą śmietaną, inni - bez. Zrobiłam według własnego uznania, kierując się smakiem i jakością składników. Składniki (na formę (20 x 32) cm): Ciasto 300 g mąki pszennej + mąka do posypania blatu 200 g masła

Weekendy w domu i ogrodzie
Noc w Wenecji 110

składników. Ciasto ciemne wyłożyć na ciasto jasne. Piec około 25-30 minut w 180 ° C   Wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić do ostudzenia Masa śmietanowa 800 g śmietany kremówki (36%) 1/2 szklanki cukier puder 4 łyżeczki żelatyny Wykonanie Rozpuścić żelatynę w małej ilości wody ,odstawić do napęcznienia . Do rondelka z wodą wstawić napęczniałą żelatynę i podgrzać ,mieszając do rozpuszczenia(...)gotować . Płynną wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno ,pod koniec dodać cukier puder. Gotową ,ubitą kremówkę zahartować . 1-2 łyżki śmietany kremówki dodać do płynnej żelatyny,wymieszać do połączenia. Wlewać strumieniem cienkim do ubitej śmietany kremówki miksując do połączenia. Ubitą śmietankę wyłożyć na ciasto. Polewa 150 g czekolady deserowej 1 łyżkę masła 6 łyżek mleka 2 małe żółtka Czekoladę ,masło

w mojej kuchni
Napoleonka vel Kremówka 119

Napoleonka vel Kremówka Napoleonka vel Kremówka jaka nazwa na to ciasto jest właściwa tego nie wiem i nigdzie jednoznacznej odpowiedzi nie uzyskałam Co region to nazwa inna, ale czy nazwa jest aż tak istotna? Pyszne ciasto francuskie przełożone masą z bitej śmietany i oprószone cukrem pudrem. Dla mnie to klasyka - szybka i łatwa w przygotowaniu, a dodatkowo bajecznie smaczna Zachęcam(...)przygotowania   Przepis na 8 kawałków ciasta Napoleonka vel Kremówka   SKŁADNIKI: 1 płat ciasta francuskiego 300 g 400 ml śmietanki 30% 2 fixy do śmietany 2 czubate łyżki cukru pudru cukier puder do oprószenia   PRZYGOTOWANIE: Płat ciasta francuskiego rozłożyć, przekroić wzdłuż na dwie części. Obie części nakłuć gęsto widelcem aby zapobiec nadmiernemu wyrastaniu. Blachę ( wkład piekarnika ) wyłożyć papierem

WSZYSTKO SMACZNE
Wuzetka 474

łyżek) 60 g kakao (6 łyżek) 60 g mąki ziemniaczanej (6 łyżek) 216 g cukru (18 łyżek) 40 g masła (2 łyżki) Składniki na masę śmietanową: 800 ml śmietany kremówki 2 łyżki żelatyny 3 łyżki cukru pudru Składniki na polewę czekoladową: 150 ml śmietany kremówki 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka masła + dżem do przełożenia, nalepiej dosyć(...)kwaśny – idealnie czarna porzeczka lub śliwka (choć ja tym razem zaszalałam i zrobiłam z domowym jagodowym :), 150 ml kremówki na dekorację, wiśnie na dekorację, wiśniówka lub herbata owocowa (w wariancie dla dzieci) na poncz Wuzetka – jak to zrobić? Biszkopt można przygotować sobie dzień wcześniej, żeby miał dużo czasu na przestygnięcie. Jajka ubijamy na sztywną, jasną pianę dodając

Ciastkozercy
Czekoladowy tort z chałwą 145

czekoladowo-chałwowy: •          300 g czekolady gorzkiej 70%kakao •          400 ml śmietany kremówki •          400 g chałwy •          2 łyżki kremu czekoladowego typu nutella Przygotowanie: Zagotuj śmietankę(...)Składniki na krem czekoladowy: •          200 g mlecznej czekolady •          330 ml śmietany kremówki •          2 łyżki cukru pudru •          400 g serka śmietankowego/twarogowego

Kulinarna (nie)codzienność
Urodzinowy sernik na zimno 153

masła Składniki na masę serową: 1 kg sera na sernik (może być z wiaderka) 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 400 ml śmietany kremówki 2 łyżki żelatyny 3 łyżeczki kakao + ew. bita śmietana do dekoracji (ja wykorzystałam resztę kremu śmietanowego z jednorożca) Ciasteczka na spód kruszymy w blenderze na proszek, dodajemy roztopione masło i mieszamy lub blendujemy. Gotowa(...)masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Wykładamy masę do tortownicy i dokładnie dociskamy do dna. Odstawiamy do schłodzenia. Ser na sernik miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Kremówkę zagotowujemy. Do jeszcze gorącej dodajemy żelatynę, mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie mieszamy ponownie, aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Ciepłą kremówkę z żelatyną dodajemy do rozmiksowanego sera

Ciastkozercy
Murzynek bez jajek i masła 276

połączenia. To czekoladowe ciasto jest idealne, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, a zabrakło nam w domu jajek, gdy mamy na nie uczulenie lub jesteśmy na diecie wegańskiej (wtedy kremówkę z polewy wystarczy zastąpić gęstą częścią mleka kokosowego). Murzynek bez jajek i masła: 2,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki powideł śliwkowych (u mnie(...)łyżka octu winnego lub spirytusowego (nie można pominąć) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli polewa: 1 deserowa czekolada, 1/3 szklanki śmietany kremówki 30 lub 36% świeże lub suszone owoce albo orzechy do przybrania W jednej misce łączymy składniki mokre: kawę (lub wodę), olej, powidła, ekstrakt i ocet. W drugiej misce mieszamy

Poezja smaku
Profiterole z kremem pâtissière, bitą śmietaną i sosem czekoladowym 121

wody 125 g masła szczypta soli Krem: 2 szklanki mleka 6 żółtek 1/2 szklanki cukru 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 1 laska wanilii 1 łyżka masła 200 g śmietany kremówki 30 % 1 łyżka cukru pudru Sos czekoladowy: 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 200 g śmietany kremówki 30% lub dla osób preferujących mleczną czekoladę 50 g gorzkiej czekolady(...)mlecznej czekolady 200 g śmietany kremówki 30 % Przygotowanie: Ptysie: Zagotować mleko z masłem i szczyptą soli. Ustawić ogień na najmniejszy, wsypać mąkę i energicznie mieszać, aż składniki się połączą. Ostudzić. Następnie dodać jajka i wszystko dokładnie połączyć. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać mini ptysie (wielkości małego orzecha włoskiego) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między ptysiami zostawić trochę

Oryginalny smak
kostka cappuccino 258

wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 15 min. w 170 st. C. lub do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do wystudzenia. składniki na krem cappuccino: 200 ml śmietany kremówki, schłodzonej 250 g serka mascarpone 60 g kawy cappuccino w proszku 2 łyżeczki żelatyny ok. 60 ml letniej wody ok. 3 łyżki cukru pudru wykonanie: Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Mascarpone miksujemy(...)cappuccino. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno kremówkę z cukrem. Dodajemy do niej rozpuszczoną żelatynę i miksujemy, a następnie całość dodajemy do mascarpone i miksujemy na gładki krem. składniki na wierzch ciasta: 200 ml kremówki, schłodzonej 1 łyżka cukru pudru cappuccino do oprószenia wykonanie: Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem. wykonanie ciasta: W foremce układamy jeden blat, ponczujemu, wykładamy cały

Domowy Smak Jedzenia
Gerbera 3D w galaretce na spodzie z serka z wanilią 135

Przezroczysta galaretka a w niej gerbera, która również wykonana jest z galaretki Spód to zmiksowany twaróg z wanilią, kremówką i żelatyną. Całość tworzy niezwykle smaczny i efektowny deser. Idealny na specjalne okazje np. walentynki lub urodziny. Goście na pewno będą zachwyceni. Gerberę zrobiłam za pomocą strzykawki z igłą. Może wydawać się to bardzo skomplikowane, ale tak na prawdę wcale takie(...)jest. Jeżeli sposób wykonania deseru nie wytłumaczyłam dość klarownie, to zachęcam do obejrzenia mojego filmiku Składniki (na 4 porcje) : 2 galaretki przezroczyste „Winiary” Gerbera: 3/4 szklanki śmietany kremówki 30% 1/3 szklanki mleka 1 łyżka cukru 2 płaskie łyżeczki żelatyny barwniki spożywcze: różowy, czarny Sernikowy spód: 250 g zmielonego twarogu 1 szklanka śmietany kremówki 30% 3 łyżki cukru

Oryginalny smak
Tartaletki czekoladowe z jeżynami 158

owocem i można wykorzystać je na różne sposoby. Robię z jeżyn koktajle, kompoty oraz dodaję do różnych deserów.  Składniki: 250 g herbatników kakaowych 160 g masła 100 ml kremówki 30% 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 300 ml kremówki 30 % 1/4 szkl ciepłego mleka 2 łyżeczki żelatyny jeżyny Przygotowanie: Herbatniki zmiksować w blenderze na proszek. Dodać ciepłe(...)roztopione masło, wymieszać i wyłożyć dno i boki foremek do tartaletek. W 100 ml ciepłej kremówki roztopić czekolady i pozostawić by masa przestygła ale pozostała płynna. Ubić na sztywno 300 ml kremówki. Wlewać po łyżce kremówki z czekoladą i miksować na wolnych obrotach. Na końcu wlać letnią rozpuszczoną w mleku żelatynę. Masę czekoladową rozlać na spody. Włożyć

Ala piecze i gotuje
Sernik na zimno z musem malinowym 136

zabraknąć na Waszym stole; gwarantuję, że pokochacie ten smak ;) Polecam :) Składniki na masę serową: 300 g twarogu półtłustego lub sera "wiaderkowego" 200 ml jogurtu greckiego 250 ml śmietany kremówki 36% 100 g cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 26 g żelatyny ( 6,5 łyżeczki ) Składniki na mus malinowy: 400 g malin 250 ml śmietany kremówki 36% 100 g cukru(...)spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki natomiast folią spożywczą ( łatwiej będzie wówczas uwolnić gotowy deser z obręczy tortownicy ). Na spodzie formy ułożyć biszkopty. Masa serowa : Wszystkie składniki, poza śmietaną kremówką, powinny być w temperaturze pokojowej. Ser dwukrotnie zemleć w maszynce lub przepuścić przez praskę ( sera z wiaderka nie trzeba już mielić ). Zmiksować go jogurtem greckim, cukrem pudrem oraz ekstraktem

Opowieści z piekarnika
Ciasto kokosowo - cytrynowe 153

cytrynowej ( która kolorystycznie na cytrynową nie wygląda, ale zapewniam, że smak cytryny zaiste w niej występuje ;) ), warstwy herbatników oraz puszystego kremu kokosowego, na bazie śmietanki kokosowej, serka mascarpone i kremówki. Ciasto nie jest wysokie, ale wyższe też być nie powinno, tak jest naprawdę ok. To wypiek idealny na weekend - do kawki, herbatki, albo...na stół świąteczny, sami zdecydujcie ;) Polecam :) Kruchy(...)cytryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej, czubate Krem kokosowy: 1 puszka mleka kokosowego ( pojemność - 400 ml ), schłodzonego minimum 24 godziny wcześniej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 400 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej około 5 łyżek cukru pudru ( lub więcej/mniej - do smaku )  8 g żelatyny ( 2 łyżeczki ) 2 łyżki likieru kokosowego - opcjonalnie Ponadto: około 200 g herbatników maślanych

Opowieści z piekarnika