ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:21/892)

Ciasto z kremem i gruszkami w winnej galaretce 334

Kakaowy biszkopt, a na nim krem budyniowy na bazie śmietanki kremówki z ziarenkami prawdziwej wanilii. Całość wieńczą gruszki gotowane i zatopione w galaretce z białego wina. Ciasto jest delikatne o przyjemnym owocowym smaku z nutą wanilii. GRUSZKI W WINIE: 2 szklanki wina białego wytrawnego 1/2 szklanki wody 4-5 goździków 3 gruszki słodkie, twarde 3 łyżeczki żelatyny wiśnie z nalewki(...)rozprowadzić proszek budyniowy i wlać do gotującego się mleka. Ugotować bardzo gęsty budyń. Przykryć folią aluminiową i odstawić do wystudzenia. Żelatynę namoczyć w wodzie, a kiedy napęcznieje rozpuścić. Zimną kremówkę ubić i wlać cienkim strumyczkiem przestudzoną żelatynę. Mascarpone ubić i zmiksować z wystudzonym budyniem, a następnie wmieszać ubitą kremówkę. Biszkopt wyjąć z foremki, ściągnąć papier i włożyć z powrotem. Nałożyć

https:KKuchniaMniam
Tort bezowy Dacquoise z orzechami i migdałami 154

łyżki brązowego cukru 1 łyżka soku z cytryny 8 sztuk daktyli pokrojonych na małe kawałki kilka drobno posiekanych orzechów   Krem:   250 g mascarpone 0,5 l kremówki 30 -36 % 200 g kajmaku 0,5 szklanki posiekanych orzechów 0,5 szklanki pokrojonych daktyli + opcjonalnie granat na wierzch         Przygotowanie:   Białka wlewamy do miski i ubijamy(...)papierem. Najlepiej wcześniej narysować sobie dwa równe koła. Bezę suszymy w nagrzanym piekarniku w tem  140 stopni 90 min. Bezę studzimy i w tym czasie przygotowujemy krem. Śmietanę kremówkę, mascarpone i kajmak wlewamy do miski i miksujemy. Spokojnie możecie to zrobić kremówka się ubije bez problemu. Kiedyś mama kazała mi zawsze ubijać kremówkę oddzielnie i dopiero potem dodawać mascarpone

Lili w kuchni
Lato smakuje poziomkami 180

średnicy 18 cm) brownie: 90 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 55 g cukru 50 g masła 60 g ciemnej czekolady (70%) 1 jajko 25 ml śmietany kremówki (38%) masa serowa: 300 g serka kremowego 50 ml śmietany kremówki (38%) 60 g cukru 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: 100 g poziomek(...)Masło, kremówkę i drobno posiekaną czekoladę umieścić w garnuszku. Podgrzewać, stale mieszając, aż czekolada się rozpuści. Zdjąć z palnika, przestudzić. Jajko ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać letnią czekoladę, miksując na najniższych obrotach. Na końcu partiami wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.  Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Morelowo mi! 201

mąki pszennej 45 g cukru pudru 1 łyżeczka drobno posiekanych igiełek rozmarynu 100 g zimnego masła 1 jajko masa serowa: 400 g serka kremowego 100 ml śmietany kremówki 1 gałązka rozmarynu 3 łyżki budyniu waniliowego (proszek) 3 jajka 85 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii dodatkowo: 300 g moreli Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem i rozmarynem. Dodać masło(...)następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-60 minut. W tym czasie zagotować kremówkę z rozmarynem. Zdjąć z palnika, ostudzić. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg większy niż średnica tortownicy. Wyłożyć nim formę, formując dość wysokie brzegi. Gęsto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Torcik karmelowo- jeżynowy 207

szklanki cukru 4 płaskie łyżeczki żelatyny minimalna ilość wody  Krem: 2 żółtka 20 g cukru pudru  100 g czekolady białej o smaku karmelowym 400 ml kremówki  3 łyżeczki żelatyny  Biszkopt:  Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, miksując po każdym dodaniu. Do ubitych białek dodać żółtka, wymieszać. Na sam koniec(...)ilości wody, dodać do musu jeżynowego. Gotową masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożonej folią (bądź mniejszej) i pozostawić w lodówce do zastygnięcia.  Krem: 100 ml kremówki umieścić w garnuszku i podgrzewać na małym ogniu. W między czasie utrzeć żółtka z cukrem na jasną puszystą masę. Gdy kremówka będzie dobrze ciepła  (nie doprowadzić do wrzenia) dodać

Krakowskie smaki Ani
Lody jagodowo – czekoladowe bez maszyny 236

lodowej. Lody są z kawałkami owoców, które są bardzo miękkie i nie są wyczuwalne kryształki lodu. SKŁADNIKI: 1 szklanka jagód 1 łyżka cukru 100 g czekolady białej 1 szklanka kremówki 30% Jagody wsypać do garnuszka i na małym ogniu podgrzewać razem z cukrem. Kiedy puszczą dużo soku zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia. Nie należy zbyt długo mieszać, żeby(...)rozgnieść owoców. Pół szklanki kremówki zagotować i wrzucić do niej połamaną czekoladę. Mieszać delikatnie, aż czekolada się rozpuści. Do czekoladowej mieszanki dodać jagody i delikatnie wymieszać. Pół szklanki kremówki ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w wystudzoną mieszankę jagodową. Taką masę przełożyć do foremek na lody z patyczkami. Wstawić do zamrażalnika. Smacznego :) Kategoria: DLA DZIECI , Lody i desery lodowe , SŁODKO

https:KKuchniaMniam
Lody lawendowe 240

przeszkodzie, żeby zrobić je domowym sposobem. Polecam, gdyż smak oddaje 100% zapachu lawendy i nie zmienia się nawet po obróbce. SKŁADNIKI: 1 szklanka mleka zagęszczonego niesłodzonego 1 szklanka kremówki 30% 2 łyżki kwiatów lawendy (4g suszonej) 2 żółtka 2 łyżki cukru Mleko zagęszczone i pół szklanki kremówki wlać do garnuszka. Wsypać kwiatki lawendy i zagotować. Odstawić do wystudzenia na parę(...)mleczną. Przelać z powrotem do garnuszka i na małym ogniu podgrzewać. Masa nieco zgęstnieje. Musi być bardzo gorąca, ale nie wolno dopuścić do zagotowania. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Pozostałą kremówkę (1/2 szkl) ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w masę. Wlać do maszynki do lodów i postępować zgodnie z instrukcją. Smacznego :) RADA: Wszystkie maszynki do lodów działają na podobnych zasadach

https:KKuchniaMniam
Najlepsza tarta z rabarbarem 162

34x9 cm) spód: 140 g mąki pszennej 20 g kakao 30 g cukru pudru 60 g zimnego masła 1 jajko krem: 100 g kajmaku z puszki 300 ml śmietany kremówki (38%) 2 listki żelatyny wierzch: 400 g rabarbaru 400 ml wody 50 g cukru sok z 1/2 cytryny Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z cukrem pudrem. Dodać zimne masło, posiekać(...)przez 15 minut. Zdjąć papier z obciążeniem. Piec kolejne 10 minut w 180 st. C. Ostudzić. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Kajmak i 100 ml kremówki podgrzać, aż kajmak się rozpuści i połączy z kremówką w gładką masę. Zdjąć z palnika, dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać. Ostudzić. Pozostałą kremówkę ubić na sztywno, delikatnie połączyć z kremem. Wyłożyć masę na osudzony spód

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Orzechowa Krówka na miodowym biszkopcie 231

szklanka mąki krupczatki  0,5 szklanki mąki pszennej tortowej  1/4 szklanki cukru  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  6 łyżek naturalnego miodu  500 ml kremówki  opakowanie żelatyny deserowej  2 łyżki cukru pudru  łyżka aromatu waniliowego  100 g migdałów w płatkach puszka kajmaku orzechowego  Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić(...)piec przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić i przekroić na pół.  Na dolny biszkopt wyłożyć 1/4 opakowania kajmaku, wyrównać. W osobnej miseczce ubić na sztywno kremówkę, dodać cukier puder oraz aromat waniliowy, wymieszać. Żelatynę deserową rozpuścić według przepisu na opakowaniu i dodać do kremówki. Ubitą kremówkę wyłożyć na pierwszy blat, wyrównać, przykryć drugą połową biszkoptu

Krakowskie smaki Ani
Sernik z nutellą i masłem orzechowym 198

gryczanej 80 g zimnego masła masa z nutellą: 300 g serka kremowego 115 g nutelli 45 g cukru pudru 1 łyżka żelatyny 1 łyżka zimnej wody 200 ml śmietany kremówki (38%) masa z masłem orzechowym: 300 g serka kremowego 115 g masła orzechowego gładkiego 125 g cukru pudru 1 łyżka żelatyny 1 łyżka zimnej wody 200 ml śmietany kremówki dodatkowo(...)pieczenia. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Spód podpiec w 200 st. C. przez 12-15 minut. Ostudzić. Masa z nutellą: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. 50 ml kremówki podgrzać, rozpuścić w niej żelatynę. Ostudzić. Serek zmiksować z nutellą i cukrem, powoli wlać żelatynę, cały czas miksując. Resztę śmietany ubić, partiami dodawać do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką. Masę wyłożyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zapiekane naleśniki na Tłusty Wtorek 169

naleśników) 500 ml mleka 2 jajka 1/4 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru waniliowego 200 g mąki pszennej 50 ml oleju nadzienie: 300 g twarogu, raz zmielonego 100 ml śmietany kremówki 20 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego dodatkowo: 100 g rodzynek 200 ml mocnej, gorącej herbaty sos: 3 żółtka 400 ml śmietany kremówki (38%) 45 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu(...)wniliowym i solą. Dodać do jajek, dokładnie połączyć, żeby nie było grudek. Odstawić ciasto na 30 minut. Po tym czasie na dobrze rozgrzanej patelni smażyć cienkie naleśniki. Ostudzić. Sos: Kremówkę zagotować. Żółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać śmietanę, cały czas miksując. Przelać masę z powrotem do garnuszka, podgrzewać (nie gotować!), aż nieco zgęstnieje. Zdjąć z palnika

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czekoladowy Sernik na Zimno (z Mascarpone) 914

łyżki mąki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia polowa cukru waniliowego łyżka kakao Masa serowa: 200 g gorzkiej czekolady 500 g mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 30% 1/2 szklanki cukru pudru 2 fixy do ubijania śmietany Polewa czekoladowa: 60 g czekolady mlecznej 60 ml śmietanki kremówki  Czekoladowy Sernik na Zimno (z Mascarpone) - Sposób przygotowania: Wszystkie(...)Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka". Studzimy. Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy do momentu całkowitego wystudzenia jednak do momentu aż czekolada nadal będzie płynna. Kremówkę ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier puder wymieszany z fixem (pamiętajmy, że śmietanki nie należy zbyt długo ubijać ponieważ może wytrącić się masło). W osobnym naczyniu miksujemy mascarpone stopniowo dodając czekoladę

Słodka Strona
Parfait śmietankowo- czekoladowe z sosem borówkowym 170

talerzyk;) Źródło inspiracji Mirania's Sweets . Polecam bardzo;) Składniki: Masa śmietankowa: 250 gram serka mascarpone 150 gram serka śmietankowego (użyłam Almette) 150 gram cukru pudru żółtko 250 ml śmietany kremówki 36% łyżka cukru waniliowego Wykonanie: Cukier puder i cukier waniliowy utrzeć z żółtkiem na jasną masę. Następnie stopniowo dodawać serek mascarpone i serek śmietankowy, ciągle miksując.Kremówkę ubić na sztywno(...)stopniowo dodawać ją do masy serkowej, delikatnie wymieszać. Masę wylać na wyłożoną folią spożywczą blaszkę, zamrozić. Masa czekoladowa: 250 ml śmietany kremówki 250 gram serka mascarpone 150 gram serka śmietankowego  żółtko 100 gram gorzkiej czekolady 200 gram cukru pudru Wykonanie: Cukier puder utrzeć utrzeć z żółtkiem na jasną puszystą masę. Kolejno stopniowo dodawać serek mascarpone i serek śmietankowy, ciągle

Krakowskie smaki Ani
Ciasto chałwowo-wiśnione na czwarte urodziny bloga 183

wiśni ze słoika 200 ml soku z wiśni (zalewa ze słoika) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki zimnej wody 3 listki żelatyny krem chałwowy: 300 ml śmietany kremówki (38%) 200 g chałwy waniliowej 250 g serka mascarpone 3 listki żelatyny polewa chałwowa: 150 g chałwy waniliowej 100 ml śmietany kremówki (38%) Ciasto czekoladowe: Masło rozpuścić, dodać posiekaną czekoladą, przestudzić. Mąkę(...)żelatynę, wymieszać. Ostudzić. Krem: Chałwę pokruszyć, podgrzać ze śmietanką, aż całość połączy się gładką masę bez gródek. Ostudzić, schłodzić w lodówce minimum 12 godzin. Polewa: Chałwę pokruszyć, podgrzewać z kremówką w garnuszku, aż powstanie gładka masa. Ostudzić. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie odcisnąć, rozpuścić i przestudzić. Schłodzonę kremówkę ubić z mascarpone na puszysty krem. Powoli wlewać żelatynę, cały czas

Pożeraczka, czyli raz adobrze
BRAZYLIJSKI KREM CZEKOLADOWY Z MUSEM TRUSKAWKOWYM 530

Totalna rozpusta dla zmysłów:-P Przepyszny krem prosto z gorącej Brazylii - na bazie śmietany kremówki, ubitych na puszystą masę żółtek, rozpuszczonej czekolady i piany z białek oraz z dodatkiem odrobiny brandy... Do tego mus z truskawek, porcja bitej śmietany i tarta czekolada:) Deser jest cudownie lekki, nie mdlący, rozpływa się w ustach... Idealny na zakończenie wykwintnego obiadu, na romantyczną kolację(...)truskawek doskonale równoważy słodycz kremu. W sezonie mus zróbcie ze świeżych truskawek, poza nim - z mrożonych. Bardzo gorąco polecam!SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY ( na 4 porcje):250 g śmietany kremówki 36 % (bardzo dobrze schłodzonej)2 mleczne czekolady (lub gorzkie min. 70 % kakao)3 łyżeczki ciemnego kakao (tylko jeśli użyjesz mlecznej czekolady)3 żółtka3 białka2 łyżeczki brandySKŁADNIKI NA MUS TRUSKAWKOWY

Słodko-Słony Świat Ilony

Proponowane wyszukiwania