Kakaowy biszkopt, a na nim krem budyniowy na bazie śmietanki kremówki z ziarenkami prawdziwej wanilii. Całość wieńczą gruszki gotowane i zatopione w galaretce z białego wina. Ciasto jest delikatne o przyjemnym owocowym smaku z nutą wanilii. GRUSZKI W WINIE: 2 szklanki wina białego wytrawnego 1/2 szklanki wody 4-5 goździków 3 gruszki słodkie, twarde 3 łyżeczki żelatyny wiśnie z nalewki(...)rozprowadzić proszek budyniowy i wlać do gotującego się mleka. Ugotować bardzo gęsty budyń. Przykryć folią aluminiową i odstawić do wystudzenia. Żelatynę namoczyć w wodzie, a kiedy napęcznieje rozpuścić. Zimną kremówkę ubić i wlać cienkim strumyczkiem przestudzoną żelatynę. Mascarpone ubić i zmiksować z wystudzonym budyniem, a następnie wmieszać ubitą kremówkę. Biszkopt wyjąć z foremki, ściągnąć papier i włożyć z powrotem. Nałożyć
https:KKuchniaMniamłyżki brązowego cukru 1 łyżka soku z cytryny 8 sztuk daktyli pokrojonych na małe kawałki kilka drobno posiekanych orzechów Krem: 250 g mascarpone 0,5 l kremówki 30 -36 % 200 g kajmaku 0,5 szklanki posiekanych orzechów 0,5 szklanki pokrojonych daktyli + opcjonalnie granat na wierzch Przygotowanie: Białka wlewamy do miski i ubijamy(...)papierem. Najlepiej wcześniej narysować sobie dwa równe koła. Bezę suszymy w nagrzanym piekarniku w tem 140 stopni 90 min. Bezę studzimy i w tym czasie przygotowujemy krem. Śmietanę kremówkę, mascarpone i kajmak wlewamy do miski i miksujemy. Spokojnie możecie to zrobić kremówka się ubije bez problemu. Kiedyś mama kazała mi zawsze ubijać kremówkę oddzielnie i dopiero potem dodawać mascarpone
Lili w kuchniśrednicy 18 cm) brownie: 90 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 55 g cukru 50 g masła 60 g ciemnej czekolady (70%) 1 jajko 25 ml śmietany kremówki (38%) masa serowa: 300 g serka kremowego 50 ml śmietany kremówki (38%) 60 g cukru 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: 100 g poziomek(...)Masło, kremówkę i drobno posiekaną czekoladę umieścić w garnuszku. Podgrzewać, stale mieszając, aż czekolada się rozpuści. Zdjąć z palnika, przestudzić. Jajko ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać letnią czekoladę, miksując na najniższych obrotach. Na końcu partiami wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzemąki pszennej 45 g cukru pudru 1 łyżeczka drobno posiekanych igiełek rozmarynu 100 g zimnego masła 1 jajko masa serowa: 400 g serka kremowego 100 ml śmietany kremówki 1 gałązka rozmarynu 3 łyżki budyniu waniliowego (proszek) 3 jajka 85 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii dodatkowo: 300 g moreli Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem i rozmarynem. Dodać masło(...)następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-60 minut. W tym czasie zagotować kremówkę z rozmarynem. Zdjąć z palnika, ostudzić. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg większy niż średnica tortownicy. Wyłożyć nim formę, formując dość wysokie brzegi. Gęsto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszklanki cukru 4 płaskie łyżeczki żelatyny minimalna ilość wody Krem: 2 żółtka 20 g cukru pudru 100 g czekolady białej o smaku karmelowym 400 ml kremówki 3 łyżeczki żelatyny Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, miksując po każdym dodaniu. Do ubitych białek dodać żółtka, wymieszać. Na sam koniec(...)ilości wody, dodać do musu jeżynowego. Gotową masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożonej folią (bądź mniejszej) i pozostawić w lodówce do zastygnięcia. Krem: 100 ml kremówki umieścić w garnuszku i podgrzewać na małym ogniu. W między czasie utrzeć żółtka z cukrem na jasną puszystą masę. Gdy kremówka będzie dobrze ciepła (nie doprowadzić do wrzenia) dodać
Krakowskie smaki Anilodowej. Lody są z kawałkami owoców, które są bardzo miękkie i nie są wyczuwalne kryształki lodu. SKŁADNIKI: 1 szklanka jagód 1 łyżka cukru 100 g czekolady białej 1 szklanka kremówki 30% Jagody wsypać do garnuszka i na małym ogniu podgrzewać razem z cukrem. Kiedy puszczą dużo soku zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia. Nie należy zbyt długo mieszać, żeby(...)rozgnieść owoców. Pół szklanki kremówki zagotować i wrzucić do niej połamaną czekoladę. Mieszać delikatnie, aż czekolada się rozpuści. Do czekoladowej mieszanki dodać jagody i delikatnie wymieszać. Pół szklanki kremówki ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w wystudzoną mieszankę jagodową. Taką masę przełożyć do foremek na lody z patyczkami. Wstawić do zamrażalnika. Smacznego :) Kategoria: DLA DZIECI , Lody i desery lodowe , SŁODKO
https:KKuchniaMniamprzeszkodzie, żeby zrobić je domowym sposobem. Polecam, gdyż smak oddaje 100% zapachu lawendy i nie zmienia się nawet po obróbce. SKŁADNIKI: 1 szklanka mleka zagęszczonego niesłodzonego 1 szklanka kremówki 30% 2 łyżki kwiatów lawendy (4g suszonej) 2 żółtka 2 łyżki cukru Mleko zagęszczone i pół szklanki kremówki wlać do garnuszka. Wsypać kwiatki lawendy i zagotować. Odstawić do wystudzenia na parę(...)mleczną. Przelać z powrotem do garnuszka i na małym ogniu podgrzewać. Masa nieco zgęstnieje. Musi być bardzo gorąca, ale nie wolno dopuścić do zagotowania. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Pozostałą kremówkę (1/2 szkl) ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w masę. Wlać do maszynki do lodów i postępować zgodnie z instrukcją. Smacznego :) RADA: Wszystkie maszynki do lodów działają na podobnych zasadach
https:KKuchniaMniam34x9 cm) spód: 140 g mąki pszennej 20 g kakao 30 g cukru pudru 60 g zimnego masła 1 jajko krem: 100 g kajmaku z puszki 300 ml śmietany kremówki (38%) 2 listki żelatyny wierzch: 400 g rabarbaru 400 ml wody 50 g cukru sok z 1/2 cytryny Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z cukrem pudrem. Dodać zimne masło, posiekać(...)przez 15 minut. Zdjąć papier z obciążeniem. Piec kolejne 10 minut w 180 st. C. Ostudzić. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Kajmak i 100 ml kremówki podgrzać, aż kajmak się rozpuści i połączy z kremówką w gładką masę. Zdjąć z palnika, dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać. Ostudzić. Pozostałą kremówkę ubić na sztywno, delikatnie połączyć z kremem. Wyłożyć masę na osudzony spód
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszklanka mąki krupczatki 0,5 szklanki mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek naturalnego miodu 500 ml kremówki opakowanie żelatyny deserowej 2 łyżki cukru pudru łyżka aromatu waniliowego 100 g migdałów w płatkach puszka kajmaku orzechowego Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić(...)piec przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić i przekroić na pół. Na dolny biszkopt wyłożyć 1/4 opakowania kajmaku, wyrównać. W osobnej miseczce ubić na sztywno kremówkę, dodać cukier puder oraz aromat waniliowy, wymieszać. Żelatynę deserową rozpuścić według przepisu na opakowaniu i dodać do kremówki. Ubitą kremówkę wyłożyć na pierwszy blat, wyrównać, przykryć drugą połową biszkoptu
Krakowskie smaki Anigryczanej 80 g zimnego masła masa z nutellą: 300 g serka kremowego 115 g nutelli 45 g cukru pudru 1 łyżka żelatyny 1 łyżka zimnej wody 200 ml śmietany kremówki (38%) masa z masłem orzechowym: 300 g serka kremowego 115 g masła orzechowego gładkiego 125 g cukru pudru 1 łyżka żelatyny 1 łyżka zimnej wody 200 ml śmietany kremówki dodatkowo(...)pieczenia. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Spód podpiec w 200 st. C. przez 12-15 minut. Ostudzić. Masa z nutellą: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. 50 ml kremówki podgrzać, rozpuścić w niej żelatynę. Ostudzić. Serek zmiksować z nutellą i cukrem, powoli wlać żelatynę, cały czas miksując. Resztę śmietany ubić, partiami dodawać do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką. Masę wyłożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzenaleśników) 500 ml mleka 2 jajka 1/4 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru waniliowego 200 g mąki pszennej 50 ml oleju nadzienie: 300 g twarogu, raz zmielonego 100 ml śmietany kremówki 20 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego dodatkowo: 100 g rodzynek 200 ml mocnej, gorącej herbaty sos: 3 żółtka 400 ml śmietany kremówki (38%) 45 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu(...)wniliowym i solą. Dodać do jajek, dokładnie połączyć, żeby nie było grudek. Odstawić ciasto na 30 minut. Po tym czasie na dobrze rozgrzanej patelni smażyć cienkie naleśniki. Ostudzić. Sos: Kremówkę zagotować. Żółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać śmietanę, cały czas miksując. Przelać masę z powrotem do garnuszka, podgrzewać (nie gotować!), aż nieco zgęstnieje. Zdjąć z palnika
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżki mąki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia polowa cukru waniliowego łyżka kakao Masa serowa: 200 g gorzkiej czekolady 500 g mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 30% 1/2 szklanki cukru pudru 2 fixy do ubijania śmietany Polewa czekoladowa: 60 g czekolady mlecznej 60 ml śmietanki kremówki Czekoladowy Sernik na Zimno (z Mascarpone) - Sposób przygotowania: Wszystkie(...)Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka". Studzimy. Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy do momentu całkowitego wystudzenia jednak do momentu aż czekolada nadal będzie płynna. Kremówkę ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier puder wymieszany z fixem (pamiętajmy, że śmietanki nie należy zbyt długo ubijać ponieważ może wytrącić się masło). W osobnym naczyniu miksujemy mascarpone stopniowo dodając czekoladę
Słodka Stronatalerzyk;) Źródło inspiracji Mirania's Sweets . Polecam bardzo;) Składniki: Masa śmietankowa: 250 gram serka mascarpone 150 gram serka śmietankowego (użyłam Almette) 150 gram cukru pudru żółtko 250 ml śmietany kremówki 36% łyżka cukru waniliowego Wykonanie: Cukier puder i cukier waniliowy utrzeć z żółtkiem na jasną masę. Następnie stopniowo dodawać serek mascarpone i serek śmietankowy, ciągle miksując.Kremówkę ubić na sztywno(...)stopniowo dodawać ją do masy serkowej, delikatnie wymieszać. Masę wylać na wyłożoną folią spożywczą blaszkę, zamrozić. Masa czekoladowa: 250 ml śmietany kremówki 250 gram serka mascarpone 150 gram serka śmietankowego żółtko 100 gram gorzkiej czekolady 200 gram cukru pudru Wykonanie: Cukier puder utrzeć utrzeć z żółtkiem na jasną puszystą masę. Kolejno stopniowo dodawać serek mascarpone i serek śmietankowy, ciągle
Krakowskie smaki Aniwiśni ze słoika 200 ml soku z wiśni (zalewa ze słoika) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki zimnej wody 3 listki żelatyny krem chałwowy: 300 ml śmietany kremówki (38%) 200 g chałwy waniliowej 250 g serka mascarpone 3 listki żelatyny polewa chałwowa: 150 g chałwy waniliowej 100 ml śmietany kremówki (38%) Ciasto czekoladowe: Masło rozpuścić, dodać posiekaną czekoladą, przestudzić. Mąkę(...)żelatynę, wymieszać. Ostudzić. Krem: Chałwę pokruszyć, podgrzać ze śmietanką, aż całość połączy się gładką masę bez gródek. Ostudzić, schłodzić w lodówce minimum 12 godzin. Polewa: Chałwę pokruszyć, podgrzewać z kremówką w garnuszku, aż powstanie gładka masa. Ostudzić. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie odcisnąć, rozpuścić i przestudzić. Schłodzonę kremówkę ubić z mascarpone na puszysty krem. Powoli wlewać żelatynę, cały czas
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTotalna rozpusta dla zmysłów:-P Przepyszny krem prosto z gorącej Brazylii - na bazie śmietany kremówki, ubitych na puszystą masę żółtek, rozpuszczonej czekolady i piany z białek oraz z dodatkiem odrobiny brandy... Do tego mus z truskawek, porcja bitej śmietany i tarta czekolada:) Deser jest cudownie lekki, nie mdlący, rozpływa się w ustach... Idealny na zakończenie wykwintnego obiadu, na romantyczną kolację(...)truskawek doskonale równoważy słodycz kremu. W sezonie mus zróbcie ze świeżych truskawek, poza nim - z mrożonych. Bardzo gorąco polecam!SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY ( na 4 porcje):250 g śmietany kremówki 36 % (bardzo dobrze schłodzonej)2 mleczne czekolady (lub gorzkie min. 70 % kakao)3 łyżeczki ciemnego kakao (tylko jeśli użyjesz mlecznej czekolady)3 żółtka3 białka2 łyżeczki brandySKŁADNIKI NA MUS TRUSKAWKOWY
Słodko-Słony Świat Ilony