ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:29/892)

Ciasto czekoladowe z wiśniami 360

cukru pudru 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczka sody 1/4 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 7 dkg mąki Krem ganache: 100 ml śmietany kremówki (bez laktozy) 2,5 dkg cukru pudru 10 dkg gorzkiej czekolady 2,5 dkg masła (bez laktozy) Masa: 350 gr wiśni 330 gr kompotu z wiśni 150 ml śmietany kremówki (bez laktozy(...)mieszając ciasto drewnianą łyżką. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez 25 minut. Krem czekoladowy ganache: Do garnka wlać śmietanę kremówkę. Dodać do niej cukier puder oraz masło. Zagotować. Zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Mieszać bardzo energicznie do momentu aż cała czekolada się rozpuści a składniki zaczną łączyć się

mecooks
Ciasto czekoladowe z masą karmelową i solonymi orzeszkami ziemnymi 1093

jajka - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - szczypta soli * masa karmelowa: - 50g masła - 1/3 szklanki cukru - 1/3 szklanki wody - 200g serka mascarpone - 1/2 szklanki śmietanki kremówki - 200g mleka w proszku - 100g solonych orzeszków ziemnych * polewa karmelowa: - 50g masła - 100g cukru - 1/2 szklanki śmietany kremówki Przed przygotowaniem ciasta zapoznaj się z moimi miarkami. Czekoladę rozpuścić z masłem(...)dodać wodę (uwaga może kipieć!) i wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Zestawić z ognia. Do ciepłej karmelu dodać mleko w proszku i dokładnie zmiksować. Dodać serek mascarpone i śmietankę kremówkę, i zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Pod koniec ubijania dodać orzeszki ziemne. Polewa karmelowa: Masło rozpuścić dodać cukier i ciągle mieszając podgrzewać do zbrązowienia się cukru. Następnie dodać kremówkę

CookYourself
Ciasto czekoladowe z wiśniami 488

cukru pudru 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczka sody 1/4 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 7 dkg mąki Krem ganache: 100 ml śmietany kremówki (bez laktozy) 2,5 dkg cukru pudru 10 dkg gorzkiej czekolady 2,5 dkg masła (bez laktozy) Masa: 350 gr wiśni 330 gr kompotu z wiśni 150 ml śmietany kremówki (bez laktozy(...)mieszając ciasto drewnianą łyżką. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez 25 minut. Krem czekoladowy ganache: Do garnka wlać śmietanę kremówkę. Dodać do niej cukier puder oraz masło. Zagotować. Zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Mieszać bardzo energicznie do momentu aż cała czekolada się rozpuści a składniki zaczną łączyć się

mecooks
Pączki na śmietanie kremówce 177

Pączki z dodatkiem śmietany kremówki. Ze znaczącym dodatkiem, bo jest jej tu więcej niż mleka. Takimi zajadaliśmy się  podczas "święta pączka" ;). Niektórzy z Was może powiedzą - ale po co te dodatkowe kalorie? No tak, ale przecież nikt nie twierdzi, że pączki są zdrowe i dietetyczne...;). Poza tym Tłusty Czwartek jest raz w roku, więc jak szaleć to szaleć(...)pewno są bardzo delikatne, wprost rozpływają się w ustach. No i z ciastem pracuje się tak dobrze, że teraz już chyba tylko takie pączki będę robić. Dodatek kremówki sprawia, że ciasto wychodzi bardziej tłuste, ale to właśnie dzięki temu jest takie wdzięczne w obróbce - nie klei się do rąk, przez co pączki formuje się szybko i sprawnie

Opowieści z piekarnika
Deser czekoladowy- tylko 2 składniki 1398

desery?! Dla mnie idealny jest każdy hihiiii, ale ten jest wybitny!!! 👌 Najpyszniejszy i najprostszy, czyli totalnie rozpieszczający podniebienie i totalnie prosty w przygotowaniu- składający się tylko z 2 składników: kremówki oraz ulubionej czekolady mlecznej, którą wystarczy roztopić, wymieszać z kremówką, schłodzić, ubić i... zjeść 😋 Saute, a może z dodatkami w postaci świeżych owoców, bakalii, granoli? Hmmm, jaki będzie Twój wybór(...)porcje: * śmietanka 36%- 200 ml * czekolada mleczna- 70 g Czekoladę połamać, przełożyć do rondelka i wraz z dodatkiem 1 łyżki kremówki podgrzać. Mieszać, aż do roztopienia się czekolady, a następnie zdjąć z palnika. Do roztopionej czekolady dodać pozostałą resztę kremówki, wymieszać i wstawić do lodówki na 30-40 minut, aż krem odpowiednio się schłodzi. Wyjąć, ubić mikserem z rózgą

Kraina Miodem Płynąca
SERNIK Z CIEPŁYMI LODAMI NA CHRUPIĄCYM SPODZIE 520

maczanymi w wodzie). Odstawić. Masa serowa: - 500g sera z wiaderka                                  - 0,5l kremówki 30%                                        - 2 galaretki cytrynowe +1-1,5 łyżeczki żelatyny(...)rozpuszczone w 0,5l gorącej wody          - 1 opakowanie małych ciepłych lodów          Kremówkę ubić, dodać do niej ser i rozpuszczone wcześniej, przestudzone galaretki z żelatyną (dałam 3 galaretki rozp.w 0,75l gorącej wody z 2 łyżeczkami żelatyny- przygotowałam masę serową z 1,5 porcji).  Na spodzie z nutelli i sucharów

Smaczne Zdrowe
Ciasto czekoladowe z białą chmurką 181

pół na pół) 2 łyżki kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (granulek) 5 łyżek wody 1 łyżka wódki 2 duże jajka, umyte i sparzone wrzątkiem 2 łyżki cukru szklanka śmietanki kremówki 30 lub 26% Na chmurkę: szklanka śmietanki  kremówki 1 łyżka cukru pudru 2 krople aromatu waniliowego Dodatkowo: kilka łyżek dżemu (truskawkowego, wiśniowego, z czarnej porzeczki, opcjonalnie  możemy użyć(...)masę czekoladową, miksujemy tylko do połączenia składników. W osobnej misce ubijamy białka, pod koniec ubijania dodajemy łyżkę cukru i miksujemy do rozpuszczenia. Pianę delikatnie mieszamy z masą czekoladową.  Kremówkę ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z masą czekoladową. Gotową masę wstawiamy do lekkiego stężenia do lodówki, następnie wykładamy na blat posmarowany dżemem. Masę przykrywamy drugim blatem. Chmurka: kremówkę ubijamy

Smak mojej kuchni
Cytrynowo-pomarańczowy torcik miniaturowy 190

boki tortownicy układając papier do pieczenia, aby biszkopt mógł wyrosnąć wysoki. Piec w temperaturze 160 stopni przez 40-45 minut do suchego patyczka Mus cytrynowy 4 00 ml śmietany kremówki 120 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny 7 łyżek cukru pudru  (do smaku)  Fileciki z 2 dużych pomarańczy- TU  zobaczcie(...)przechowywać w lodówce nawet tydzień (u mnie nie utrzyma się długo, w tajemniczy sposób znika ;) Krem cytrynowy 200 g lemon  curd 100 g mascarpone  100 g śmietany kremówki Śmietanę z mascarpone wymieszać i ubijać na średnich obrotach, dodając łyżka po łyżce schłodzony lemon curd. Wymieszać do uzyskania gęstego kremu.  Maślany krem do posmarowania tortu z wierzchu

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Ciasto brzoskwiniowa delicja 311

łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej T500 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia  Galaretka: 2 galaretki brzoskwiniowe 800 ml wrzątku 1 puszka brzoskwiń Krem czekoladowy: 500 ml kremówki 30% 200 g gorzkiej czekolady Dodatkowo: dżem brzoskwiniowy czekolada gorzka do dekoracji Przygotowanie: Biszkopt:  Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać tak długo aż masa(...)ostudzić. Galaretka: Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odłożyć w zimne miejsce do lekkiego stężenia.  Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Krem czekoladowy: Dzień wcześniej zagotować kremówkę. Zdjąć z ognia dodać połamaną czekoladę i pozostawić na około 5 minut. Po tym czasie dokładnie rozmieszać czekoladę. Przykryć naczynie i schłodzić. Zimną kremówkę włożyć na noc do lodówki. Biszkopt

Ala piecze i gotuje
Sernik z bitą śmietaną 226

dodatkiem skórki pomarańczowej i rodzynek. Składniki: 1 kg twaróg półtłusty klinek Łowicz 200 g miękkiego masła 1 szkl cukru 2 łyżki cukru waniliowego 7 jajek M 150 ml zimnej kremówki 30% 1 budyń waniliowy (proszek) skórka z 1 pomarańczy  150 g rodzynek 2 łyżki cukru woda 1 łyżka mąki pszennej Lukier: sok z pół cytryny 4-5 łyżek cukru(...)pudru* Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz kremówki powinny być w temperaturze pokojowej. Rodzynki zalać wodą posłodzić 2 łyżkami cukru i odstawić na 3-4 h do napęcznienia. Rodzynki przelać na sitko i odsączyć z nadmiaru płynu. Przed dodaniem do masy serowej dodać 1 łyżkę mąki i wymieszać. Pomarańczę umyć sparzyć i zetrzeć skórkę. Twaróg dwukrotnie zmielić w maszynce do mięsa. Białka

Ala piecze i gotuje
SERNIK PUSZYSTY NA HERBATNIKACH 961

szklanki drobnego cukru 1   opakowanie (16g) cukru waniliowego 100g roztopionego przestudzonego masła 1 opakowanie (40g) budyniu waniliowego bez cukru (proszek) 2 łyżki mąki pszennej 250ml zimnej śmietanki kremówki 30% / 36% Wykonanie: formę (31x22cm i wysokości 6 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie   układamy   herbatniki, jeden obok drugiego autorka przepisu zaleca aby wszystkie składniki masy serowej(...)kremówką były w temperaturze pokojowej do miski wkładamy żółtka ,cukier oraz cukier waniliowy, ucieramy   tak długo aż uzyskamy jasną i puszystą masę. do masy żółtkowej dodajemy partiami twaróg, cały czas ucierając następnie dodajemy roztopione masło, proszek budyniowy oraz mąkę pszenną, miksujemy teraz potrzebujemy dwie miski w jednej ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno , w drugiej ubijamy śmietankę kremówkę

Słodkie zapomnienie
Pyszny kremowy Sernik z karmelem 216

boki do 3/4 ich wysokości. Schłodzić w lodówce przez ok 2 godz. Składniki na masę serową: 700 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 125 ml śmietany kremówki 36% 5 dużych jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3 kropelki olejku waniliowego 200 g białej czekolady, posiekanej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę roztopić w śmietance(...)kremówce (podgrzać śmietankę tylko nie gotować-i wrzucić połamaną czekoladę, przykryć pokrywką, odstawić, po kilku minutach dobrze wymieszać) lekko przestudzić. W misie miksera umieścić wszystkie składniki na masę serową. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien

Kubki smaku
Kawowy piernik 728

pszennej 2 jajka małe 1/4 szklanki mleka 1 łyżeczka sody oczyszczonej czubata 25 g przyprawy do piernika szczypta soli krem kawowy warstwa I: 250 g mascarpone 300 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka kawy mielonej 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny 1/4 szklanki wody galaretka kawowa 1 szklanka wody 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżeczka kawy(...)rozpuszczalnej krem kawowy warstwa II: 500 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 łyżka żelatyny 2 łyżki cukru pudru płaskie 1/5 szklanki wody gorącej kratka czekoladowa: 50 g czekolady gorzkiej 1 łyżeczka masła pozostałe: 1/2 szklanki wina czerwonego orzechy pekan  Piernik

wesoła kuchnia
Na wysokim obcasie- tort urodzinowy 234

krótko zamieszać do połączenia. Przelać do formy i piec w temperaturze 170 stopni około 50 minut - sprawdzając patyczkiem. Wystudzić i przekroić na połowę.  Krem ganache 250 ml śmietany kremówki 200g czekolady (użyłam 50%) Śmietanę zagrzać, jak zacznie wrzeć odstawić z palnika i wsypać pokruszoną czekoladę.  Pozostawić na 5 minut następnie wymieszać, aż powstanie gładki sos czekoladowy. Schłodzić(...)godziny, mieszając od czasu do czasu. Następnie zmiksować aż się masa dobrze napowietrzy . Nie miksować za długo, aby się nie zważyło. Krem kawowy 250 g mascarpone 300 ml śmietany kremówki 2-3 łyżki ( do smaku) kawy rozpuszczalnej zmielonej na proszek 2 lub więcej łyżek cukru pudru .  Śmietanę i mascarpone włożyć do miski, dodać kawę, cukier puder

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Jabłecznik z budyniem kajmakowym i orzechami 1154

łyżki cukru trzcinowego 1/2 szklanka wody 1 galaretka cytrynowa KREM BUDYNIOWY: 200 g masy kajmakowej 1 szklanka mleka 2 łyżki cukru trzcinowego 1 budyń śmietankowy 400 g śmietanki kremówki 30% 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wody POLEWA ORZECHOWA: 100 g orzechów włoskich 1 łyżka masy kajmakowej 50 g masła 2 łyżki cukru trzcinowego 1/4 szklanki śmietanki kremówki 30% Przygotować formę(...)Ściągnąć z ognia i wlać rozpuszczoną żelatynę. Mieszać, aż się połączy na jednolitą masę. Przykryć folią spożywczą, tak aby leżała na budyniu i wystudzić do temperatury pokojowej. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić i miksując porcjami dodawać do przestudzonego budyniu. Krem wyłożyć na ciasto, wyrównać i ułożyć ostatnią warstwę herbatników. Polewa orzechowa. W garnku rozpuścić masło z masą kajmakową i cukrem. Wlać

https:KKuchniaMniam