dłuższego czasu chodziło mi po głowie zrobienie domowych czekoladowych lodów. Chciałam jednak, żeby do ich przygotowania wystarczył tylko mikser. Zrobiłam je na bazie czekoladowego ganachu, czyli po prostu śmietany kremówki z ciemną czekoladą i muszę Wam powiedzieć, że na prawdę jestem zadowolona z tego przepisu – tylko kilka składników mamy pyszne domowe lody bez maszynki! Jest zbyt gorąco na włączanie(...)zajrzenia do przepisów na ciasta bez pieczenia :) Sernik na zimno z truskawkami i sernik Snickers , ciasto 3 Bit na herbatnikach lub Raffaello na krakersach . Składniki: 400 g śmietany kremówki 200 g gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao 1 łyżka cukru 3 żółtka Jak zrobić domowe lody bez maszynki? W garnuszku zagotowujemy śmietanę kremówkę, zestawiamy z ognia i dodajemy 150 g połamanej
CiastkozercyCzas przygotowania 2 hr 45 min Biszkopt 5 jajek 100 g mąki tortowej 35 g mąki ziemniaczanej 160 g cukru szczypta soli Krem chałwowy 600 ml śmietany kremówki 350 g czekolady mlecznej 350 g chałwy waniliowej 250 g mascarpone Krem waniliowy 250 ml śmietany kremówki 150 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Frużelina malinowa(...)malin 80 g cukru 1½ łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki żelatyny Krem do tynkowania tortu 250 ml śmietany kremówki 150 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Nasączenie 250 ml wody mineralnej 2 łyżki cukru 2-3 łyżki soku z cytryny Ganache 100 g czekolady gorzkiej 100 g śmietany kremówki Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek. Do białek
Wędrówki po kuchniwersji dwu kolorowej różowo-białej i dwu smakowej truskawkowo-śmietankowej ;) Sernik jest niezwykle kremowy, delikatny i aksamitny w smaku a to wszystko poprzez dodanie ricotty i śmietany kremówki. Deser wprost rozpływa si ę w ustach. Polecam szczególnie na zbliżający si ę Dzień Mamy :) **** La cheesecake fredda è un dolce fresco(...)grado di sorprendere sia la vista che il palato ;) SKŁADNIKI Warstwa śmietanowa 200 g ricotty 50 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 100 ml śmietany kremówki 4 g żelatyny w listkach Warstwa truskawkowa 350 g truskawek 200 g ricotty 50 g cukru 8 g żelatyny w listkach 100 ml śmietany kremówki Dekoracja
La grande e la piccola cuocagorącą masę budyniową. Na masie układamy warstwę krakersów. Lekko dociskamy. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia a następnie wstawiamy do lodówki. składniki na warstwę śmietankową: 400 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej 3-4 łyżki cukru pudru (do smaku) wykonanie: Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Na warstwę krakersów wykładamy równomiernie ubitą kremówkę. Przykrywamy ją warstwą krakersów. Całość wstawiamy
Domowy Smak Jedzeniabiszkoptów MASA – 700 g twarogu – 300 g mascarpone ( lub 1 kg samego twarogu) – 1,5 szklanki cukru – 3 łyżki mąki ziemniaczanej – 125 ml śmietanki kremówki – 5 jajek – 2 łyżki Amaretto POLEWA – 100 g deserowej czekolady – 100 ml śmietanki kremówki Ciasto zaczynamy od przygotowania spodu. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Kawę łączymy(...)Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Na masie układamy bardzo blisko biszkopty wciskając je delikatnie w ciasto. Pieczemy około 20 min. Odstawiamy do ostudzenia, dopiero wówczas szykujemy masę serową. W kremówce rozpuszczamy mąkę. Do miski wrzucamy twaróg i mascarpone. Powoli miksując dodajemy po jednym jajku. Ma końcu dodajemy cukier, mąkę ze śmietanką i Amaretto. Jeszcze raz, krótko miksujemy. Przelewamy na spód
Relaxtimewyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy ok.30 minut, na programie góra-dół. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Masa śmietanowa: - 1 litr zimnej kremówki 36% (można dać częściowo mascarpone) - 1/3 szklanki pudru (u mnie trzcinowy) - 2 op.śmietan fix (ja zastąpiłam 2 płaskimi łyżeczkami żelatyny rozpuszczonymi w wodzie) Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości (ok.50g(...)gorącej wody. Odstawić na chwilę. W misie miksera ubić kremówkę z pudrem, pod koniec dodać lekko przestudzoną żelatynę ( uwaga : szybko tężeje), dokładnie wymieszać. Dodatkowo: - ok.260g powideł lub marmolady - do nasączenia: czarna herbata lub/i sok z limonek lub Malibu Schłodzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Dolny blat skropić ok.8 łyżkami nasączenia, następnie rozsmarować na nim powidła. Wyłożyć śmietanę, pozostawiając ok.3/4 szklanki
Smaczne Zdroweananasowo – kokosowy bez pieczenia Składniki: Spód: 220g kakaowych, podwójnych markiz Mafijnych Black dr Gerard 100g roztopionego, ostygniętego masła 1 łyżeczka kakao bez cukru Krem: 250g serka mascarpone 450ml śmietanki kremówki 30% 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 16g 4-5 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku) 1 puszka ananasa w plastrach 15g żelatyny 140-150ml zimnej wody 100g(...)wiórków kokosowych Wierzch: 300ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 fix do śmietany Dodatkowo: wiórki kokosowe do posypania wafelki z kremem kokosowym w białej czekoladzie Pryncypałki dr Gerard 1. Wiórki kokosowe (100g) wsypać na patelnię i prażyć, aż delikatnie się przyzłocą i zaczną pachnieć. Zdjąć z ognia i przesypać na talerz, odstawić do całkowitego
Mała CukierenkaSkładniki: Kruche ciasto: 2 szklanki mąki 160 g masła 3 żółtka 3 łyżki cukru pudru 1 płaska łyżka jogurtu naturalnego Nadzienie: 200 g masła orzechowego (gładkie) 1/2 szklanki śmietany kremówki 30 % 1 łyżka cukru pudru 1/2 szklanki orzeszków ziemnych solonych około 13 suszonych daktyli Polewa czekoladowa: 150 g mlecznej czekolady 50 g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki śmietany kremówki 30 % Przygotowanie(...)blaszkę do pieczenia, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy około 25 – 30 minut. Studzimy. Nadzienie: Masło orzechowe miksujemy z cukrem pudrem i śmietaną kremówką. Następnie rozsmarowujemy na upieczonym cieście, posypujemy lekko posiekanymi orzeszkami ziemnymi i posiekanymi daktylami. Delikatnie dociskamy. Polewa czekoladowa: W rondelku podgrzewamy śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno zagotować!) i wyłączamy
Oryginalny smakzgęstnienia. Zdjąć z ognia i dodać żelatynę. Zamieszać. Żelatyna powinna dokładnie się rozpuścić. Wystudzić. Krem z białej czekolady 150 g mascarpone 150 g białej czekolady 300 g śmietany kremówki Czekoladę białą rozpuścić i przestudzić . Powinna być zimna, ale nie może zgęstnieć. W misie miksera zmiksować śmietanę z mascarpone. Jak masa zacznie gęstnieć, dolewać cieniutkim strumieniem białą(...)czekoladę. Zmiksować na stabilny krem (można dosłodzić do saku) Pianka truskawkowa 1 galaretka truskawkowa 300 g śmietany kremówki 150 g borówek Galaretkę rozpuścić w 100 g gorącej wody, dokładnie wymieszać i przestudzić (powinna być nadal płynna) Śmietanę kremówkę ubić. Jak zacznie gęstnieć, dolewać cieniutkim strumieniem, przestudzoną galaretkę i miksować aż masa zgęstnieje. Borówki poukładamy później na na piance
Piekarz-Kucharz-Garkotłukcukru pudru 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczka sody 1/4 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 7 dkg mąki Krem ganache: 100 ml śmietany kremówki (bez laktozy) 2,5 dkg cukru pudru 10 dkg gorzkiej czekolady 2,5 dkg masła (bez laktozy) Masa: 350 gr wiśni 330 gr kompotu z wiśni 150 ml śmietany kremówki (bez laktozy(...)mieszając ciasto drewnianą łyżką. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez 25 minut. Krem czekoladowy ganache: Do garnka wlać śmietanę kremówkę. Dodać do niej cukier puder oraz masło. Zagotować. Zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Mieszać bardzo energicznie do momentu aż cała czekolada się rozpuści a składniki zaczną łączyć się
mecooksjajka - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - szczypta soli * masa karmelowa: - 50g masła - 1/3 szklanki cukru - 1/3 szklanki wody - 200g serka mascarpone - 1/2 szklanki śmietanki kremówki - 200g mleka w proszku - 100g solonych orzeszków ziemnych * polewa karmelowa: - 50g masła - 100g cukru - 1/2 szklanki śmietany kremówki Przed przygotowaniem ciasta zapoznaj się z moimi miarkami. Czekoladę rozpuścić z masłem(...)dodać wodę (uwaga może kipieć!) i wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Zestawić z ognia. Do ciepłej karmelu dodać mleko w proszku i dokładnie zmiksować. Dodać serek mascarpone i śmietankę kremówkę, i zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Pod koniec ubijania dodać orzeszki ziemne. Polewa karmelowa: Masło rozpuścić dodać cukier i ciągle mieszając podgrzewać do zbrązowienia się cukru. Następnie dodać kremówkę
CookYourselfcukru pudru 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczka sody 1/4 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 7 dkg mąki Krem ganache: 100 ml śmietany kremówki (bez laktozy) 2,5 dkg cukru pudru 10 dkg gorzkiej czekolady 2,5 dkg masła (bez laktozy) Masa: 350 gr wiśni 330 gr kompotu z wiśni 150 ml śmietany kremówki (bez laktozy(...)mieszając ciasto drewnianą łyżką. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez 25 minut. Krem czekoladowy ganache: Do garnka wlać śmietanę kremówkę. Dodać do niej cukier puder oraz masło. Zagotować. Zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Mieszać bardzo energicznie do momentu aż cała czekolada się rozpuści a składniki zaczną łączyć się
mecooksPączki z dodatkiem śmietany kremówki. Ze znaczącym dodatkiem, bo jest jej tu więcej niż mleka. Takimi zajadaliśmy się podczas "święta pączka" ;). Niektórzy z Was może powiedzą - ale po co te dodatkowe kalorie? No tak, ale przecież nikt nie twierdzi, że pączki są zdrowe i dietetyczne...;). Poza tym Tłusty Czwartek jest raz w roku, więc jak szaleć to szaleć(...)pewno są bardzo delikatne, wprost rozpływają się w ustach. No i z ciastem pracuje się tak dobrze, że teraz już chyba tylko takie pączki będę robić. Dodatek kremówki sprawia, że ciasto wychodzi bardziej tłuste, ale to właśnie dzięki temu jest takie wdzięczne w obróbce - nie klei się do rąk, przez co pączki formuje się szybko i sprawnie
Opowieści z piekarnikadesery?! Dla mnie idealny jest każdy hihiiii, ale ten jest wybitny!!! 👌 Najpyszniejszy i najprostszy, czyli totalnie rozpieszczający podniebienie i totalnie prosty w przygotowaniu- składający się tylko z 2 składników: kremówki oraz ulubionej czekolady mlecznej, którą wystarczy roztopić, wymieszać z kremówką, schłodzić, ubić i... zjeść 😋 Saute, a może z dodatkami w postaci świeżych owoców, bakalii, granoli? Hmmm, jaki będzie Twój wybór(...)porcje: * śmietanka 36%- 200 ml * czekolada mleczna- 70 g Czekoladę połamać, przełożyć do rondelka i wraz z dodatkiem 1 łyżki kremówki podgrzać. Mieszać, aż do roztopienia się czekolady, a następnie zdjąć z palnika. Do roztopionej czekolady dodać pozostałą resztę kremówki, wymieszać i wstawić do lodówki na 30-40 minut, aż krem odpowiednio się schłodzi. Wyjąć, ubić mikserem z rózgą
Kraina Miodem Płynącamaczanymi w wodzie). Odstawić. Masa serowa: - 500g sera z wiaderka - 0,5l kremówki 30% - 2 galaretki cytrynowe +1-1,5 łyżeczki żelatyny(...)rozpuszczone w 0,5l gorącej wody - 1 opakowanie małych ciepłych lodów Kremówkę ubić, dodać do niej ser i rozpuszczone wcześniej, przestudzone galaretki z żelatyną (dałam 3 galaretki rozp.w 0,75l gorącej wody z 2 łyżeczkami żelatyny- przygotowałam masę serową z 1,5 porcji). Na spodzie z nutelli i sucharów
Smaczne Zdrowe