ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:28/892)

Tort Raffaello 344

podwoić składniki. Składniki na biszkopt: 4 jajka 12 łyżek cukru 12 łyżek mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 100 g białej czekolady 2 opakowania utrwalacza do bitej śmietany Dodatkowo: 50 g białej czekolada 1 łyżka oleju kokosowego wiórki kokosowe 80 g płatków migdałowych (lub pokrojonych migdałów) woda z kokosa(...)miały dużo czasu na ostygnięcie. Przekrawamy biszkopty na 4 spody i układamy na kawałkach papieru do pieczenia – w ten sposób będzie je łatwiej przenosić podczas składania tortu. Polowę kremówki zagotowujemy i wrzucamy do niej pokrojoną na kawałki białą czekoladę (100 g) mieszamy do uzyskania jedolitej konsystencji, odstawiamy do ostygnięcia – to także można zrobić poprzedniego dnia, ganache – czyli

Ciastkozercy
Pumpkin pie - tarta dyniowa 105

orkiszowej (lub pszennej) 30 g cukru pudru 150 g zimnego masła 1 żółtko szczypta soli morskiej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 30-60 ml mleka Bita śmietana: 250 ml śmietany kremówki 36 % 50 g cukru pudru cynamon do posypania Nadzienie dyniowe: 1 kg dyni 3 jajka ¾ szklanki cukru trzcinowego 125 ml śmietany kremówki 36 % 100 g masła 2 łyżeczki mielonego cynamonu(...)Piecz do miękkości, ok. 30-40 minut. Następnie wyjmij i ostudź. Upieczone kawałki dyni oddziel od skórki i zmiksuj na purée . Następnie wbij jajka, wsyp cukier, wlej kremówkę, dodaj pokrojone na kawałki masło i wszystkie przyprawy. Zmiksuj ponownie, aż powstanie gładka masa o jednolitej konsystencji. Z lodówki wyjmij kruchy spód, wylej nań nadzienie i wyrównaj szpatułką. Tartę dyniową wstaw

Food Square
Sernik z musem śliwkowym 119

budyń śmietankowy 40 g (proszek) lub 3 łyżki mąki ziemniaczanej • skórka z 1/2 cytryny i sok z 1 cytryny • 200 g białej czekolady • 5 jajek • 100 ml śmietanki kremówki Mus śliwkowy • 180 g gęstych powideł śliwkowych (gotowych lub zrobionych z ok. 400 g śliwek węgierek) • 400 ml śmietanki kremówki 30%, b. dobrze schłodzonej • 5 łyżek cukru pudru • 2 łyżeczki żelatyny(...)będzie gładka i jednolita przez około 2 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, miksując na małych obrotach przez około 30 sekund po każdym dodanym jajku. Na koniec dodać śmietankę kremówkę i zmiksować do połączenia się składników. Masę wylać na spód, wstawić do środkowej części piekarnika i piec przez 15 minut w 175 stopniach C, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni

KUCHNIA POLSKA
Ciasto czekoladowe z masą jogurtowo-jagodową 119

kakao 10 dkg cukru pudru 1 łyżeczka sody szczypta soli Masa jogurtowo-jagodowa: 40 dkg mrożonych lub świeżych jagód 60 dkg jogurtu naturalnego 500 ml śmietany kremówki (36%) 10 dkg cukru pudru 1 łyżka soku z limonki 3 dkg żelatyny 100 ml wody Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta. Ciasto czekoladowe z masą jogurtowo-jagodową Jak przygotować ciasto czekoladowe(...)zimną wodą. Odstawić na 10 minut. Po 10-u minutach podgrzać do rozpuszczenia się żelatyny. Jogurt bardzo delikatnie podgrzać. Do jogurtu dodać płynną, ciepłą jeszcze żelatynę. Dokładnie wymieszać. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem i sokiem z limonki. Do ubitej kremówki dodać tężejący jogurt. Szybko wymieszać. Na koniec dodać mrożne jagody. Masę wstawić do lodówki i trzymać

mecooks
Deser z bezami i mrożonymi borówkami 119

dodatku pyszny. Można wykorzystać także inne mrożone owoce, ale z borówkami smakuje najlepiej. składniki na 5 porcji: bezy – 2 opakowania ok. 1 litra mrożonych borówek 700 ml śmietanki kremówki cukier waniliowy, cukier puder Dla osób, które chciałyby przygotować deser w mniej kalorycznej formie to można śmietankę kremówkę zastąpić jogurtem greckim. Śmietankę kremówkę ubijamy dodając cukier waniliowy i cukier puder ( celowo(...)dodajemy cukier w zależności jaki poziom słodkości chcemy  otrzymać). Bezy kruszymy, zostawiamy kilka do dekoracji. Przygotowujemy słoiczki lub wysokie szklanki i przekładamy składniki w następującej kolejności : bezy, śmietanka kremówka, mrożone borówki. Powtarzamy tę czynność do wypełnienia słoiczka lub szklanki. Dekorujemy bezami i borówkami. Podajemy od razu

noteskulinarnyfiga
Najlepszy mus czekoladowy 124

deserowej (albo 50/50 z mleczną) 3 jajka rozdzielone na białka i żółtka (Przed rozbiciem jaj trzeba je sparzyć wrzącą wodą i dokładnie umyć) 2 łyżki cukru 400 ml śmietanki kremówki (30-36 %) 30 ml brandy (Jeżeli robimy wersję dla dzieci, nie dodajemy)  Jak zrobić mus czekoladowy?  Na stole ustawiamy 3 misy. Do pierwszej kruszymy czekoladę (misa powinna być(...)szklana, albo metalowa, bo będziemy topili czekoladę na bani wodnej), do drugiej dodajemy białka, a do trzeciej wlewamy schłodzoną kremówkę. Misę z pokruszoną czekoladą ustawiamy na rondelku o mniejszej średnicy, niż misa z czekoladą (misa nie powinna dotykać się z wodą) i topimy czekoladę w kąpieli wodnej. Za pomocą miksera ubijamy białka na sztywną pianę. Do śmietanki dodajemy cukier

Kuchnia Łukasza
Warstwowy deser jeżynowy 128

jeżynki nadal królują w kuchni. Dzisiaj w postaci pysznego, warstwowego deseru. Składniki: I warstwa - 5 g żelatyny - 25 g cukru pudru - 100 g jeżyn II warstwa - 100 ml śmietany kremówki - 2 łyżki cukru waniliowego - 100 g jeżyn - 5 łyżek jogurtu naturalnego III warstwa - 100 ml śmietany kremówki - 3 łyżki cukru pudru - 4 łyżki jogurtu naturalnego - kilka jeżyn do dekoracji Przygotowanie(...)Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody. Jeżyny miksujemy i łączymy z cukrem pudrem oraz rozpuszczoną żelatyną. Masę przekładamy do pucharków i odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem. Delikatnie łączymy z jogurtem i zmiksowanymi jeżynami. Masę przekładamy na wcześniej przygotowaną masę i odkładamy w chłodne miejsce. Ostatnią porcję kremówki łączymy z cukrem pudrem

Zainspirowana w kuchni
Tort z kremem z białej czekolady i frużeliną malinową 245

Piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut. Biszkopt całkowicie wystudzić, przekroić na 3 blaty. Krem z białej czekolady: 450 g białej czekolady 600 ml śmietany kremówki Czekoladę posiekać, odstawić. Kremówkę podgrzać w rondelku do wrzenia, zdjąć z palnika, dodać białą czekoladę i odłożyć na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, by czekolada się roztopiła. Wystudzić, schłodzić(...)Rozpuszczoną żelatynę powoli wmieszać do owoców, uważając, by nie utworzyły się grudki. Schłodzić, by frużelina zgęstniała. Nasączenie: 3/4 szklanki wody wymieszanej pół na pół z wódką + 500 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Wykonanie - Pierwszy blat biszkoptowy ułożyć na paterze i nasączyć 1/3 ponczu. Na biszkopcie rozsmarować połowę kremu czekoladowego

Domowa cukiernia Ewy
Tort czekoladowy z bitą śmietaną i owocami 191

jajek (białka odzielone od żółtek) 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki kakao 3/4 szklanki cukru szczypta soli Bita śmietana: 2 śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: Ulubione owoce Sok do nasączenia biszkoptu: sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 1/3 szklanki letniej wody 1 czubata łyżeczka cukru 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego. Wykonanie: Białka ubij na sztywną(...)wysokości – około 40 – 50 cm. Odstaw do ostygnięcia do uchylonego piekarnika. Po całkowitym wystudzeniu – przekrój na 2 blaty. Wszystkie składniki na sok do nasączenia biszkoptu – wymieszaj dokładnie. Kremówkę ubij – pod koniec dodając cukru pudru. Pierwszy blat nasącz 1/2 soku, wyłóż 1/2 kremówki, dodaj 1/3 owoców. Dodaj drugi blat nasącz sokiem, pozostałą kremówkę, udekoruj owocami. Smacznego!   Artykuł Tort

Moja pasja smaku
PYSZNE WAFLE Z GALARETKĄ 166

łam więc przepis na te pyszne i proste wafelki z galaretką.Smaki galaretek można komponować według siebie. Polecam!!! SKŁADNIKI wafle tortowe kwadratowe 1 galaretka wiśniowa 400 ml wrzątku 250ml kremówki 30% 1 galaretka cytrynowa 200ml wrzątku 250ml kremówki 30% 1 galaretka agrestowa 200ml wrzątku WYKONANIE Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 400 ml wrzątku i odkładamy do lekkiego stężenia.Następnie galaretkę cytrynową(...)rozpuszczamy w 200ml wrzątku i odstawiamy.Gdy nasza cytrynowa galaretka zacznie tężeć - ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno.Na śmietanki wlewamy powoli tężejącą galaretkę cytrynową i miksujemy do połączenia się składników.Formę o wymiarach 24x24cm wyłożyć na dnie folią spożywczą.Wafle przycinamy na kształt formy i wykładamy na dnie formy. Masę wylewamy na dno formy i wkładamy do lodówki aby masa stężała.Kiesy

Mała w garnku miesza
Malinowy sernik na zimno 121

ciasteczek maślanych – 100 g roztopionego masła – 250 g serka mascarpone – 1 opakowanie galaretki malinowej – 500 g malin – 250 ml śmietany kremówki 30% schłodzonej Polewa – 100-120 g białej czekolady – 40 ml śmietany kremówki 36% – 250 g malin – małe bezy do dekoracji ( bez konserwantów) Przygotowanie: Składniki wyciągnąc kilka minut wcześniej z lodówki(...)przez 10-15 minut w lodówce. Do większego naczynia przełożyć mascarpone, rozpuszczoną galaretkę .Wszystko zmiksować i umieścić na chwilę w lodówce do lekkiego zgęstnienia. Następnie ubić na sztywno śmietanę kremówkę i dodać do przygotowanej wcześniej mieszanki malinowej. Dodać resztę malin i delikatnie wymieszać. Masę malinową wylać na spód tortownicy. Następnie schłodzić w lodówce przez 2-3 h (najlepiej włożyć

I LOVE LIFE
Babeczki ze snickersami i karmelową polewą 163

połowy wysokości papilotek. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Sos karmelowy: 125 g cukru 2 łyżki wody 75 ml śmietany kremówki 25 g masła Do rondelka wsypać cukier i wlać wodę. Lekko podgrzewać, bez mieszania, aż cukier się rozpuści i nabierze karmelowego koloru. Nadal lekko podgrzewać przez około 2 -3 minuty(...)uzyskania bursztynowego koloru. Zdjąć z palnika, wmieszać szybko kremówkę i masło, wymieszać. Uwaga: można się poparzyć! Trzeba być bardzo ostrożnym. Sos karmelowy wystudzić. Krem śmietanowy: 500 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 batoniki snickers Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Do rękawa cukierniczego z szeroką tylką przełożyć bitą śmietanę. Ozdobić babeczki. Udekorować

Domowa cukiernia Ewy
Ciasto Maczek Porzeczkowy 1096

tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub 2-3 krople aromatu migdałowego Krem: 550g gotowego sera na sernik 5 łyżek cukru pudru 350g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 2 galaretki w proszku (użyłam gruszkowej i przezroczystej truskawkowo – waniliowej) 450ml gorącej wody 400g umytej porzeczki bez szypułek 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Do nasączenia: 60ml soku(...)cytryny 140ml wody 1-2 łyżeczki cukru pudru Wierzch: 560g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 fix do śmietany 3-4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego mak do posypania Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać

Mała Cukierenka
Tort Amaretto 198

wykonać ;). Biszkopt kakaowy: 100 g mąki pszennej tortowej 40 g kakao 5 dużych jajek 140 g cukru Krem śmietankowo - migdałowy: 500 g serka mascarpone, schłodzonego 400 ml śmietany kremówki 36 %, schłodzonej 5 - 6 łyżek cukru pudru 50 ml likieru Amaretto 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub kilka kropel aromatu migdałowego opcjonalnie - 1 opakowanie zagęstnika do śmietany ( tzw. "śmietan - fixu " ) Dodatkowo(...)konfitury wiśniowej ( ewentualnie dżemu wiśniowego ) Nasączenie: 50 ml świeżo zaparzonej, mocnej kawy 50 ml likieru kawowego 50 ml likieru Amaretto Ponadto: ciasteczka amaretti do dekoracji 200 ml śmietany kremówki 36 % do wykonania rozetek + 1 łyżeczka cukru pudru Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przygotować formę o średnicy 21 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym

Opowieści z piekarnika
Najlepsze lody o smaku kremówki 112

Gelato Festival 2018 w Warszawie nie zabrakło  mocnego akcentu z podwarszawskich Ząbek. Mateusz Olszewski z Lodziarni Palermo zdobył „Złotą Szpatułkę” w konkursie Tonda Challenge za gelato o smaku kremówki, a wcześniej podczas profesjonalnego konkursu dla lodziarzy Challenge Primulator został jednym ze zwycięzców. Dzięki tym zwycięstwom będzie reprezentował Polskę w kolejnym etapie konkursu Gelato Festival World Masters. Już niebawem Mateusz(...)naszym blogu najlepsze przepisy na lody wykonywane w domu - nie możecie tego przegapić.  Zapytaliśmy laureata o jego drogę do tego ogromnego sukcesu - Skąd pomysł na lody o smaku kremówki?  - Pomysł na lody o smaku kremówki., pojawił się w mojej głowie spontanicznie. Polska edycja konkursu ma na celu wyłonienie smaku, który będzie reprezentował Polskę na Mistrzostwach Europejskich. Pomyślałem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania