winnego 300 g ugotowanych czerwonych buraczków 1 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody KREM CZEKOLADOWY: 100 g czekolady gorzkiej 70% 1 1/2 szklanki kremówki 1/2 łyżeczki kardamonu 2 łyżki cukru 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody płatki czekoladowe do dekoracji Ugotowane buraczki zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej i wymieszać z octem. Czekoladę wraz(...)nagrzanego do 180*C i piec przez ok 25 min. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić, aż napęcznieje. Połamaną czekoladę umieścić w garnuszku. Wsypać kardamon, cukier i zalać szklanką kremówki. Podgrzewać na małym ogniu stale mieszając, aż czekolada się rozpuści. Żelatynę rozpuścić i przestudzoną wlać do ciepłej czekolady. Wystudzić, kontrolując gęstość. Pozostałe 1/2 szklanki kremówki ubić na sztywną pianę
https:KKuchniaMniamfioletowe, intensywnie pachnące kwiatki z morelami stanowią duet doskonały. Trzeba tylko uważać, żeby nie przedobrzyć, bo wyjdą nam lody o smaku mydła ... Dlatego właśnie ostrożnie dawkowałam lawendę, i odcedziłam kremówkę już po dwudziestu pięciu minutach. Moim zdaniem - wyszło doskonale. Smak lawendy jest delikatny i subtelny, nie zabija moreli, a tylko je podkreśla. Całość smakuje wakacjami - i o to właśnie chodziło(...)Skusicie się...? Póki jeszcze mamy lato! Lody morelowo-lawendowe z mascarpone Składniki: (na 1 l lodów) 250 ml śmietany kremówki (38%) 2 łyżeczki suszonych kwiatów lawendy 250 g serka mascarpone 75 g cukru pudru 400 g moreli Kremówkę przelać do garnuszka, dodać lawendę, zagotować. Zdjąć z palnika, zostawić pod przykryciem na 15-60 minut (im dłużej, tym smak lawendy będzie
Pożeraczka, czyli raz adobrzegatunku mięty. Dlatego najlepsza jest taka o mocnym i intensywnym aromacie. 2 garście listków mięty 2 łyżki soku z cytryny 1 szklanka mleka zagęszczonego słodzonego 1 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% POLEWA CZEKOLADOWA: 50 g czekolady gorzkiej 1/4 szklanki mleka Należy wybrać ładne, zielone listki mięty. Przełożyć je do kielicha blendera, skropić sokiem z cytryny i wlać około 1/2 szklanki(...)kremówki. Miksować parę minut, aż drobinki mięty nie będą widoczne i wszystko zamieni się w gładki, zielony płyn. Wlać do mleka skondensowanego i wymieszać. Pozostałą dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać do miętowego płynu. Przelać do pojemnika przeznaczonego do mrożenia i wstawić do zamrażalnika na parę godzin. Czekoladę połamać i wrzucić do miseczki razem z mlekiem. Miseczkę
https:KKuchniaMniampotrzeby użycia maszynki do lodów. Są bardzo kremowe, bez kryształków lodu i mocno waniliowe. Przygotowałam je na żółtkach, które są wyczuwalne tak jak ziarenka wanilii. Polecam! 600 g kremówki 1 laska wanilii 1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego 4 żółtka 400 g kremówki wlać do garnuszka. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i tępą stroną noża wyciągnąć ziarenka. Przełożyć do garnuszka i wrzucić(...)laski wanilii i ewentualnych grudek. Przelać do garnuszka i podgrzewać na małym ogniu, aż masa zrobi się gęstsza i puszysta. Nie należy dopuszczać do zagotowania. Odstawić do wystudzenia. Pozostałą kremówkę (200 g) ubić i delikatnie wmieszać w wystudzoną masę waniliową. Przelać do pojemnika i wstawić do zamrażalnika. Nie ma potrzeby mieszania. Po paru godzinach lody będą gotowe. Smacznego :) Kategoria
https:KKuchniaMniamnajmniejszych kawałków owoców i bez potrzeby użycia maszynki do lodów. 200 g jagód leśnych 3 łyżki cukru z ziarenkami wanilii 1/2 szklanki cukru białego 5 żółtek 400 g śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone Jagody wsypać do garnka i zasypać połową białego cukru. Podgrzewać, aż puszczą dużo soku. Często mieszając, rozgnieść owoce, przełożyć na sitko i przetrzeć. Kremówkę zagotować(...)Żółtka utrzeć do białości razem z pozostałym cukrem i stale ucierając wlewać cienkim strumykiem gorącą kremówkę. Przelać do garnka i podgrzewać, aż masa będzie gorąca i zacznie oblepiać łyżkę. Nie należy gotować. Mieszankę przelać przez sito. Schłodzone mascarpone utrzeć i połączyć razem z musem jagodowym. Wlewać porcjami wystudzoną mieszankę jajeczną i wszystko razem połączyć. Wlać do pojemnika przeznaczonego do mrożenia
https:KKuchniaMniamgodzina pieczenia Ilośc porcji: malutka blacha (około 6) Składniki: Bezy: 6 białek 250g drobnego cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Dodatkowo: 300ml śmietany kremówki Ulubione owoce: truskawki, jagody, borówki, czereśnie, maliny Białka umieszczamy w misce miksera i ubijamy. Pod koniec ubijania, kiedy nam się wydaje, że masa już ma stałą formę dodajemy stopniowo cukier wsypując(...)delikatnie formujemy bezy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 140 stopni na jedną godzinę. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy drzwiczki otwarte. W między czasie ubijamy śmietanę kremówkę (bez dodatku cukru!). Na ostygnięty blat nakładamy kremówkę oraz owoce*, układamy następny blat, ponownie śmietana i owoce. Robimy tak do skończenia składników. Uważamy by kolejne warstwy były w miarę płaskie
Kolizje SmakówKremówka - jedno z bardziej popularnych i lubianych ciastek składających się z dwóch płatów ciasta francuskiego przełożonego aksamitnym kremem budyniowym. Kremówk a z poniższego przepisu łączy cechy klasycznego ciastka z delikatnym akcentem toffi - deser idealny d la wi elbicieli krówek i masy kajmakowej. Ciasto francuskie, aksamitna, budyniowa masa z n utą toffi, bita śmietana, masa krówkowa, a wszystko posypane świeżo siekanymi(...)orzechami włoskim i - wszystko to składa się na wyśmienite cias to , które doskonale sprawdz i się jako przepyszny, niedzielny deser. Kremówka z Tof fi (Kremówk owa Krówka ) - Składniki: 2 arkusze gotowego ciasta francuskiego (domowego lub "kupnego") (po ok. 250 g) Masa Budyniowa: 1000 ml mleka 2 budynie o smaku toffi 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Słodka Stronałyżki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 1 kopiasta łyżka kakao Masa biała: 500 g serka twarogowego 125 ml śmietany kremówki 100 g białej czekolady 3 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżki cukru pudru Masa czekoladowa: 500 g serka twarogowego 125 ml śmietany kremówki 100 g gorzkiej czekolady 3 łyżeczki żelatyny(...)zdejmujemy papier i przekładamy z powrotem do formy. Możemy ciasto nasączyć delikatnie np słabą herbatą lub wodą wymieszaną z sokiem. Masa biała : Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Żelatynę zalewamy odrobiną wody i pozostawiamy do napęcznienia. Do ciepłej czekolady partiami dodajemy ser, a następnie ubitą kremówkę. Dosypujemy cukier puder. Namoczoną żelatynę rozpuszczamy nad kąpielą wodną
My simple kitchenChrupiące bezy wypełnione lekkim kremem na bazie kremówki z dodatkiem tartej czekolady. Na wierzchu świeże truskawki, które nie tylko ładnie wyglądają, ale też super smakują ze słodką bezą. GNIAZDA BEZOWE: 4 białka szczypta soli 1 szklanka cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki soku z cytryny KREM STRACIATELLA: 1 szklanka kremówki 1 łyżeczka cukru pudru 50 g czekolady gorzkiej truskawki(...)brzegach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 90*C z termoobiegiem i suszyć przez 2 godziny. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Najlepiej zostawiając blaty bezowe na całą noc. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder. Delikatnie wmieszać startą na tarce jarzynowej czekoladę i nałożyć krem do gniazd bezowych. Jeżeli czekolada jest drobno starta można krem wycisnąć przez
https:KKuchniaMniamciasteczek typu herbatnik Ok. 100 g roztopionego i przestudzonego masła Na masę serową: 500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 125 ml śmietany kremówki 36% 2 całe jajka 3 łyżki soku z cytryny Skórka otarta z połówki cytryny 140 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżka mąki ziemniaczanej/kukurydzianej 1 łyżka mąki pszennej Na mus truskawkowy(...)truskawek 125 g śmietanki kremówki 1 opakowanie galaretki truskawkowej 200 ml gorącej wody do rozpuszczenia galaretki Wykonanie: 1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dno tortownicy wykładamy zmiksowanymi ciastkami z masłem. ( masa ma mieć konsystencję mokrego piasku) lekko dociskając. 2. Wszystkie składniki na masę serową / umieścić
vaniliowoczekoladowarabarbaru i delikatną nutką cynamonu. Lekko kwaskowate, a dodatek alkoholu sprawia, że nie zamarzają na kamień. 250 g rabarbaru 50 g masła 3/4 szklanki cukru szczypta cynamonu 1 szklanki kremówki 1 łyżka spirytusu Masło rozpuścić na patelni razem z cukrem. W momencie kiedy zacznie lekko brązowieć dodać rabarbar pokrojony w około 1 cm kawałki. Smażyć, obtaczając rabarbar w syropie(...)będzie miękki i zacznie się rozpadać. Przyprawić cynamonem i wlać 1/2 szklanki kremówki. Chwilę podusić, ale tak aby część kawałków rabarbaru się zachowała. Po całkowitym wystudzeniu dodać alkohol. Pozostałą kremówkę, dobrze schłodzoną, ubić i wmieszać do zimnego rabarbaru. Masę przełożyć do pojemnika przeznaczonego do mrożenia i włożyć do zamrażalnika na parę godzin. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Lody
https:KKuchniaMniamsztuk) 6 białek 100 g cukru pudru 190 g mąki pszennej 1.2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g masła 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego krem: 300 ml śmietany kremówki (38%) 150 g serka mascarpone 100 g białej czekolady dodatkowo: 2 łyżki liofilizowanych truskawek 3 truskawki Masło rozpuścić, a następnie podgrzewać, aż nabierze złoto-brązowej barwy i zacznie intensywnie, orzechowo pachnieć. Zdjąć(...)łyżką. Następnie partiami dodać mąkę z cukrem, delikatnie połączyć. Masę przelać do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec w 170 st. C. przez 20-25 minut. Ostudzić. 50 ml kremówki zagotować. W tym czasie posiekać czekoladę, przełożyć do miseczki. Zalać czekoladę gorącą kremówką, wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Ostudzić. Pozostałą kremówkę ubić na sztywno, dodać mascarpone, połaczyć. Powoli wlewać czekoladę
Pożeraczka, czyli raz adobrzezimnej wody SERNIK CZEKOLADOWY: 500 g twarogu zmielonego 2 jajka 1/3 szklanki cukru 150 g czekolady białej szczypta soli MUS CZEKOLADOWY: 100 g czekolady gorzkiej 1 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki wody DEKORACJA: kuleczki zbożowe w różowej skorupce z linii Decorada Delecta płatki czekoladowe z linii Decorada Delecta Herbatniki zmielić w rozdrabniaczu, wymieszać z kakao(...)Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Po ostudzeniu, sernik przestawić do lodówki. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić, aż napęcznieje. Czekoladę połamać i umieścić w miseczce. Pół szklanki kremówki zagotować i wlać do czekolady. Odstawić na ok 2 minuty. Kiedy czekolada zmięknie, delikatnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Żelatynę rozpuścić i przestudzoną wlać do ciepłej czekolady. Pozostałą kremówkę (1 szklankę) ubić
https:KKuchniaMniammąki orkiszowej (lub pszennej) 30 g cukru pudru 150 g zimnego masła 1 żółtko szczypta soli morskiej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 30-60 ml mleka Bita śmietana: 250 ml kremówki 50 g cukru pudru ziarenka z ½ laski wanilii Dodatkowo: orzechy pekan do przybrania cynamon do posypania Nadzienie: 2-3 bataty (ok. 1 kg) 2 całe jajka ¾ szklanki cukru trzcinowego(...)śmietany kremówki 100 g masła ziarenka z 1 laski wanilii skórka z 1 pomarańczy 2 łyżeczki mielonego cynamonu ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej ½ łyżeczki mielonego kardamonu ¼ łyżeczki mielonych goździków * PRZYGOTOWANIE Kruchy spód Wszystkie suche składniki wymieszaj w misce. Dodaj żółtko i pokrojone w kostkę masło. Zacznij zagniatać ciasto, dolewając powoli mleko. Kruchy spód rozwałkuj na wielkość formy na tartę, a następnie
Food Squarelodach zostały. Semifreddo bowiem to rodzaj włoskich lodów; idealne dla tych, którzy nie mają maszynki (albo nie mają na nią miejsca w zamrażarce). Osobno ubija się żółtka, białka i kremówkę, a potem wszystko delikatnie łączy, dorzucając ulubione dodatki. Tym razem przepis znalazłam w duńskiej gazetce Hjemmets bedste mad , nr 4/2016, i postanowiłam przygotować go na przekór paskudnej pogodzie za oknami(...)Składniki: (na formę silikonową do babki z kominem o pojemności 2,5 l) 3 białka 4 żółtka 150 g cukru pudru 2 łyżki ekstraktu z wanilii 500 ml śmietany kremówki (38%) orzechy w pomarańczowym karmelu: 200 g orzechów laskowych 100 g cukru 100 ml soku z czerwonych pomarańczy skórka otarta z 1 czerwonej pomarańczy 1/6 łyżeczki soli dodatkowo: 4 czerwone
Pożeraczka, czyli raz adobrze