nich coś dobrego. biszkopt: 5 jajek wielkość L 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej krem jagodowy: 250 g serka mascarpone 400 ml śmietany kremówki 30 % 1 szklanka jagód do kremu 1 szklanka jagód do przełożenia 3 łyżki cukru pudru 2 pełne łyżeczki żelatyny 50 ml wody obłożenie tortu: 250 ml śmietanki kremówki 30 % 1 łyżeczka(...)Jagody umyte jedną szklankę miksuję blenderem na mus. Żelatynę namaczam w 50 ml wody zimnej i rozpuszczam w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Dodaję do musu jagodowego i mieszam. Kremówkę i mascarpone schłodzone ubijam mikserem razem z cukrem. Wlewam mus jagodowy do śmietany i mieszam. Wstawiam do lodówki żeby krem zgęstniał. Przełożenie: Składniki ponczu mieszam. Biszkopt dobrze jest upiec
wesoła kuchnianasączenia: 110 ml wody 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru Masa jogurtowa: 500 g naturalnego jogurtu (gęstego i w temperaturze pokojowej) 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% 6-7 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 23 g żelatyny (+ 210 ml wody) 1 puszka moreli w syropie (850 ml) 120 g umytych malin(...)konfitury malinowej Składniki na wierzch: 250 ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% 1 łyżka cukru pudru 1 fix do śmietany 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego maliny do ozdoby borówki amerykańskie (opcjonalnie) posiekane pistacje Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (lub na funkcji góra-dół 180°C). Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubić
Świat Ciastawindow.adsbygoogle || []).push({}); CIASTO EKLER CYTRYNOWY SKŁADNIKI: Krem budyniowy: masło (90 g) mleko (500 ml.) cukier (pół szklanki) budyń cytrynowy (proszek 40 g) mąka ziemniaczana (1 łyżeczka) Bita śmietana: śmietanka kremówka 30% (600 ml.) cukier puder (3 łyżki ) żelatyna sypka (2 łyżeczki) woda gorąca (1/4 szklanki) ekstrakt cytrynowy (1 łyżeczka) Czekoladowy ganache: czekolada gorzka (100 g) śmietanka kremówka(...)Bita śmietana. Do miseczki wsypujemy żelatynę, zalewamy gorącą wodą i mieszamy aż żelatyna dobrze się rozpuści. Odstawiamy do wystygnięcia. Do misy miksera wlewamy dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę i ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec ubijania zmniejszamy obroty miksera i dodajemy cukier puder. Wlewamy ostudzoną żelatynę oraz ekstrakt cytrynowy. Krótko miksujemy do połączenia się składników. Bita
RITA food channelmasła Krem 400 g serka Mascarpone 200 g serka Philadelphia 2 łyżki gładkiego masła orzechowego 0,5 szklanki cukru pudru 1 tabliczka czekolady z pokruszonymi orzechami 200 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej Polewa 1 tabliczka mlecznej czekolady 80 ml śmietany kremówki 36% Spód Rozpuszczamy masło. Ciastka rozdrabniania blenderem do uzyskania konsystencji pisaku. Dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy aż składniki się(...)wyrównujemy i ugniatamy. Krem Serki , masło orzechowe i cukier puder miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Czekoladę siekamy i dodajemy do masy i mieszamy łyżką. W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę kremówkę i dodajemy do masy orzechowej i mieszamy delikatnie kilka razy aby połączyć składniki. Powstałą masę przekładamy do formy na wcześniej przygotowany spód i wkładamy do lodówki na około
PanGotujejagód czy borówek, wiśni, czereśni, mogą być również mrożone świeżo wyciśnięty sok z połowy małej cytryny 1/3 szklanki cukru 4 łyżeczki żelatyny w proszku (12 g) 330 ml śmietany kremówki 30 lub 36%, schłodzonej dodatkowo – podłużne lub okrągłe biszkopty, pół opakowania W garnuszku umieścić owoce (mrożone bez wcześniejszego rozmrażania), sok z cytryny, cukier. Podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia się cukru(...)dodać do żelatyny, wymieszać, żelatynę dodać do podgrzanego puree, zblendować (można lekko podgrzać,aby mieć pewność że żelatyna dobrze się rozpuściła). Odstawić do całkowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Powoli, łyżka po łyżce, dodawać do niej do wystudzone puree, bardzo delikatnie mieszając. Gotowy mus, przelać do formy, na ciasto czekoladowe. Wstawić do lodówki
moj przepis naochota. Chcieliśmy je przygotować nieco inaczej niż zazwyczaj, więc pomyśleliśmy o ich zapieczeniu. W ten sposób powstała naleśnikowa zapiekanka z bananami, nutellą, orzechami laskowymi, mascarpone i kremówką – danie wymarzone dla każdego łasucha. Składniki na zapiekankę naleśnikową z bananami i nutellą Naleśniki: 250 g mąki pszennej 1 / 2 l mleka 1 jajko 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka cukru(...)szczypta proszku do pieczenia szczypta soli olej do smażenia Nadzienie: 3 dojrzałe banany 3 łyżki nutelli 40 g orzechów laskowych Masa z mascarpone: 200 g mascarpone 100 ml śmietany kremówki 1 jajko 1 łyżeczka cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Naleśniki: Mąkę przesiać, dodać do niej mleko, jajko, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i sól. Zmiksować na jednolitą konsystencję, odstawić
niecodziennikparycoraz chętniej sięgamy po chłodzące i orzeźwiające lody lub sorbety. Tym razem zrobiliśmy lody melonowe na bazie jogurtu greckiego, które są prostsze i szybsze do wykonania od tych na kremówce i żółtkach. Melon może wydawać się nietypowy na taki deser, ale dzięki temu składnikowi domowe lody zaskoczą wyjątkowym smakiem. Składniki na lody melonowe 400 ml jogurtu typu greckiego(...)śmietanki kremówki (36%) 400 g miąższu melona (po obraniu ze skórki) 3 czubate łyżki cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1 łyżka soku z cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić, pod koniec dosypać i wmiksować cukier. Dodać jogurt, owoce, ekstrakt waniliowy oraz sok z cytryny. Rozdrobnić blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Lody melonowe przelać do pojemnika, wstawić
niecodziennikparycytryny 4 jajka 200 g cukru 1 szklanka oleju 2 1 / 2 szklanki mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 / 2 łyżeczki sody Masa śmietanowa: 400 g śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki cukru wanilinowego 3 łyżeczki żelatyny 5 łyżek wody Dodatkowo: granat (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Szpinakowe ciasto: Szpinak opłukać, pozostawić na sicie do odkapania(...)odstawić do napęcznienia, po czym rozpuścić w mikrofalówce na niskiej mocy. W przypadku braku mikrofalówki do żelatyny dodać gorącą wodę i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Zostawić do ostygnięcia. Kremówkę ubijać, aż zacznie robić się gęsta, następnie partiami dodawać cukier puder i cukier wanilinowy. Ubić na sztywno. Do co najwyżej lekko ciepłej żelatyny dodać dwie łyżki ubitej kremówki, wymieszać
niecodziennikparydeser ze śmietanki osłodził nam niedzielne popołudnie. Pierwsza wersja, wykonana wg angielskiego przepisu, wyszła przepyszna, ale bardzo lekka i puszysta – taka słodka pianka. Przy drugim podejściu zamiast 42% kremówki użyliśmy 36% i zrezygnowaliśmy z pieczenia w kąpieli wodnej. Efektem tych zmian było crème brûlée o dobrej konsystencji i takim samym wyśmienitym smaku. Składniki na crème brûlée 500 ml śmietany(...)kremówki 36% 6 żółtek 50 g cukru 1 laska wanilii Dodatkowo: cukier na wierzch (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół, tępą stroną noża wydrążyć nasionka. Do garnka wlać śmietanę kremówkę, wsypać cukier, dodać ziarenka wydrążone z laski wanilii wraz ze strąkiem, podgrzewać na małym ogniu do momentu zagotowania się. Zdjąć z ognia, zostawić do przestygnięcia
niecodziennikparyroślinny (1 i 1/4 szkl. ) marchew (350 g) starta na średnich oczkach tarki. orzechy włoskie ( 100 g) posiekane nożem Sos karmelowy: cukier (1 szkl.) woda (1/4szkl) śmietanka kremówka 30% (pół szkl.) masło (2 łyżki) o temp. pokojowej. ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka) sól (1 łyżeczka) Krem: mascarpone (500 g) śmietanka kremówka 30% (1 i 1/4 szkl.) cukier(...)rondelka o grubym dnie wsypujemy cukier, wlewamy wodę i na srednim ogniu doprowadzamy do wrzenia. Gdy karmel uzyska złoty kolor ściągamy z ognia i cienkim strumieniem wlewamy śmietankę kremówkę ( uwaga bo będzie bulgotać jakby miało wykipieć i moze się zbrylować ). Wstawiamy z powrotem na palnik i gotujemy jeszcze 1 minutkę ciągle mieszając drewnianą łyżką do powstania gładkiej konsystencji. Ściągamy
RITA food channelsłodką rozpustę na śniadanie 😍 W końcu Dzień Kobiet jest raz w roku, prawda? 😉 Naleśniki czekoladowe bez glutenu - przepis na 6 sztuk Do przygotowania naleśników będziesz potrzebować: 4 jajka, małą kremówkę, 2 łyżki mąki kokosowej, 2 łyżki kakao, 3 łyżeczki ksylitolu, olej do posmarowania patelni, 500g twarogu półtłustego, łyżeczkę cynamonu, jogurt naturalny. 1. Jajka, kremówkę, mąkę, kakao i łyżeczkę ksylitolu zmiksuj(...)odstaw na chwilę. 2. Naleśniki smaż na patelni lekko posmarowanej olejem - do ciasta nie musisz dodawać oleju, kremówka jest już wystarczająco tłusta. 3. Twaróg rozgnieć widelcem, dodaj 2 łyżeczki ksylitolu, cynamon i wymieszaj wszystko z jogurtem. Dodaj tyle jogurtu, aż otrzymasz taką konsystencję, jaką lubisz. 4. Naleśniki posmaruj masą twarogową i zawiń. Naleśniki są pyszne i niesamowicie sycące. Jeden naleśnik
Z notatnika dietetykajedzenie. Czasem dodaje do tego zestawu pomidorki koktajlowe albo całkiem na wypasie daje kawałki łososia. W tym przypadku rozbudowała trochę przepis podstawowy i oprócz pesto i łososia dodałam jeszcze kremówki i garść szpinaku, aby było jeszcze pysznie, różnorodnie i sycąco. Czasowo spina się to jak przy zwykłym makaronie z pesto, ale mamy większy efekt WOW i bardziej urozmaicone doznania smakowe(...)Składniki (na 2 porcje): 200g makaronu spaghetti filet z łososia – około 200g 3 duże łyżki pesto 150ml śmietanki kremówki garść szpinaku skórka otarta z połowy cytryny sok z cytryny do smaku 2 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją, na al dente, w dobrze osolonej wodzie. Przed odcedzeniem makaronu odlewamy około pół szklanki wody
Smaczna Stronamoim domu to warto było wypróbować i przekonać się samemu. Szybki pomysł i powstała pleciona baba drożdżowa z masą makową na moim ulubionym cieście drożdżowym z dodatkiem śmietany kremówki. Otwierając puszkę spodziewałam się rzadkiej masy, a tu niespodzianka. Masa okazała się gęsta, zwarta, bez nadmiaru wody. Także jeśli ktoś nie ma ochoty robić swojej masy makowej od podstaw, masa(...)maku i mniejszą ilością ciasta. Polecam serdecznie :) Składniki (2 mniejsze lub jedna duża): 3 szklanki mąki 100 g masła 25 g drożdży świeżych 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki kremówki 1/2 szklanki cukru 4 żółtka szczypta soli 1/2 łyżki cukru waniliowego Masa makowa: masa makowa Helio z bakaliami (900 g) * 1 jajko Dodatkowo: 1/2 szklanki cukru pudru
Kocham..lubię..gotuję..kwaśna śmietana 18 % (200 g) mąka pszenna (280 g) kakao (10 g) przyprawa do piernika (1,5 łyżki) soda oczyszczona (0,5 łyżeczki) sól (szczypta) Ptasie mleczko: śmietanka kremówka 30% (400 ml.) galaretki przezroczyste o smaku winogronowym (2 op. z czego każde opakowanie ma 71 g.) + gorąca woda (500 ml.) Polewa czekoladowa: śmietanka kremówka 30% (80 ml.) masło(...)dżemem zwracając uwagę na to, żeby dżem dobrze dotykał scianek foremki. 2.) Ptasie mleczko : Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do wystudzenia. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec miksowania wlewamy ostudzoną galaretkę. Tak otrzymany krem (jest dość rzadki) przelewamy na piernik posmarowany dżemem. Wstawiamy do zamrażalnika na chwilkę (5min.) żeby ptasie
RITA food channel