ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:30/892)

Ciasto czekoladowe z białą chmurką 158

pół na pół) 2 łyżki kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (granulek) 5 łyżek wody 1 łyżka wódki 2 duże jajka, umyte i sparzone wrzątkiem 2 łyżki cukru szklanka śmietanki kremówki 30 lub 26% Na chmurkę: szklanka śmietanki  kremówki 1 łyżka cukru pudru 2 krople aromatu waniliowego Dodatkowo: kilka łyżek dżemu (truskawkowego, wiśniowego, z czarnej porzeczki, opcjonalnie  możemy użyć(...)masę czekoladową, miksujemy tylko do połączenia składników. W osobnej misce ubijamy białka, pod koniec ubijania dodajemy łyżkę cukru i miksujemy do rozpuszczenia. Pianę delikatnie mieszamy z masą czekoladową.  Kremówkę ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z masą czekoladową. Gotową masę wstawiamy do lekkiego stężenia do lodówki, następnie wykładamy na blat posmarowany dżemem. Masę przykrywamy drugim blatem. Chmurka: kremówkę ubijamy

Smak mojej kuchni
Cytrynowo-pomarańczowy torcik miniaturowy 161

boki tortownicy układając papier do pieczenia, aby biszkopt mógł wyrosnąć wysoki. Piec w temperaturze 160 stopni przez 40-45 minut do suchego patyczka Mus cytrynowy 4 00 ml śmietany kremówki 120 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny 7 łyżek cukru pudru  (do smaku)  Fileciki z 2 dużych pomarańczy- TU  zobaczcie(...)przechowywać w lodówce nawet tydzień (u mnie nie utrzyma się długo, w tajemniczy sposób znika ;) Krem cytrynowy 200 g lemon  curd 100 g mascarpone  100 g śmietany kremówki Śmietanę z mascarpone wymieszać i ubijać na średnich obrotach, dodając łyżka po łyżce schłodzony lemon curd. Wymieszać do uzyskania gęstego kremu.  Maślany krem do posmarowania tortu z wierzchu

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Ciasto brzoskwiniowa delicja 284

łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej T500 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia  Galaretka: 2 galaretki brzoskwiniowe 800 ml wrzątku 1 puszka brzoskwiń Krem czekoladowy: 500 ml kremówki 30% 200 g gorzkiej czekolady Dodatkowo: dżem brzoskwiniowy czekolada gorzka do dekoracji Przygotowanie: Biszkopt:  Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać tak długo aż masa(...)ostudzić. Galaretka: Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odłożyć w zimne miejsce do lekkiego stężenia.  Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Krem czekoladowy: Dzień wcześniej zagotować kremówkę. Zdjąć z ognia dodać połamaną czekoladę i pozostawić na około 5 minut. Po tym czasie dokładnie rozmieszać czekoladę. Przykryć naczynie i schłodzić. Zimną kremówkę włożyć na noc do lodówki. Biszkopt

Ala piecze i gotuje
Sernik z bitą śmietaną 202

dodatkiem skórki pomarańczowej i rodzynek. Składniki: 1 kg twaróg półtłusty klinek Łowicz 200 g miękkiego masła 1 szkl cukru 2 łyżki cukru waniliowego 7 jajek M 150 ml zimnej kremówki 30% 1 budyń waniliowy (proszek) skórka z 1 pomarańczy  150 g rodzynek 2 łyżki cukru woda 1 łyżka mąki pszennej Lukier: sok z pół cytryny 4-5 łyżek cukru(...)pudru* Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz kremówki powinny być w temperaturze pokojowej. Rodzynki zalać wodą posłodzić 2 łyżkami cukru i odstawić na 3-4 h do napęcznienia. Rodzynki przelać na sitko i odsączyć z nadmiaru płynu. Przed dodaniem do masy serowej dodać 1 łyżkę mąki i wymieszać. Pomarańczę umyć sparzyć i zetrzeć skórkę. Twaróg dwukrotnie zmielić w maszynce do mięsa. Białka

Ala piecze i gotuje
SERNIK PUSZYSTY NA HERBATNIKACH 898

szklanki drobnego cukru 1   opakowanie (16g) cukru waniliowego 100g roztopionego przestudzonego masła 1 opakowanie (40g) budyniu waniliowego bez cukru (proszek) 2 łyżki mąki pszennej 250ml zimnej śmietanki kremówki 30% / 36% Wykonanie: formę (31x22cm i wysokości 6 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie   układamy   herbatniki, jeden obok drugiego autorka przepisu zaleca aby wszystkie składniki masy serowej(...)kremówką były w temperaturze pokojowej do miski wkładamy żółtka ,cukier oraz cukier waniliowy, ucieramy   tak długo aż uzyskamy jasną i puszystą masę. do masy żółtkowej dodajemy partiami twaróg, cały czas ucierając następnie dodajemy roztopione masło, proszek budyniowy oraz mąkę pszenną, miksujemy teraz potrzebujemy dwie miski w jednej ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno , w drugiej ubijamy śmietankę kremówkę

Słodkie zapomnienie
Pyszny kremowy Sernik z karmelem 187

boki do 3/4 ich wysokości. Schłodzić w lodówce przez ok 2 godz. Składniki na masę serową: 700 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 125 ml śmietany kremówki 36% 5 dużych jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3 kropelki olejku waniliowego 200 g białej czekolady, posiekanej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę roztopić w śmietance(...)kremówce (podgrzać śmietankę tylko nie gotować-i wrzucić połamaną czekoladę, przykryć pokrywką, odstawić, po kilku minutach dobrze wymieszać) lekko przestudzić. W misie miksera umieścić wszystkie składniki na masę serową. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien

Kubki smaku
Kawowy piernik 699

pszennej 2 jajka małe 1/4 szklanki mleka 1 łyżeczka sody oczyszczonej czubata 25 g przyprawy do piernika szczypta soli krem kawowy warstwa I: 250 g mascarpone 300 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka kawy mielonej 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny 1/4 szklanki wody galaretka kawowa 1 szklanka wody 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżeczka kawy(...)rozpuszczalnej krem kawowy warstwa II: 500 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 łyżka żelatyny 2 łyżki cukru pudru płaskie 1/5 szklanki wody gorącej kratka czekoladowa: 50 g czekolady gorzkiej 1 łyżeczka masła pozostałe: 1/2 szklanki wina czerwonego orzechy pekan  Piernik

wesoła kuchnia
Na wysokim obcasie- tort urodzinowy 208

krótko zamieszać do połączenia. Przelać do formy i piec w temperaturze 170 stopni około 50 minut - sprawdzając patyczkiem. Wystudzić i przekroić na połowę.  Krem ganache 250 ml śmietany kremówki 200g czekolady (użyłam 50%) Śmietanę zagrzać, jak zacznie wrzeć odstawić z palnika i wsypać pokruszoną czekoladę.  Pozostawić na 5 minut następnie wymieszać, aż powstanie gładki sos czekoladowy. Schłodzić(...)godziny, mieszając od czasu do czasu. Następnie zmiksować aż się masa dobrze napowietrzy . Nie miksować za długo, aby się nie zważyło. Krem kawowy 250 g mascarpone 300 ml śmietany kremówki 2-3 łyżki ( do smaku) kawy rozpuszczalnej zmielonej na proszek 2 lub więcej łyżek cukru pudru .  Śmietanę i mascarpone włożyć do miski, dodać kawę, cukier puder

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Jabłecznik z budyniem kajmakowym i orzechami 1087

łyżki cukru trzcinowego 1/2 szklanka wody 1 galaretka cytrynowa KREM BUDYNIOWY: 200 g masy kajmakowej 1 szklanka mleka 2 łyżki cukru trzcinowego 1 budyń śmietankowy 400 g śmietanki kremówki 30% 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wody POLEWA ORZECHOWA: 100 g orzechów włoskich 1 łyżka masy kajmakowej 50 g masła 2 łyżki cukru trzcinowego 1/4 szklanki śmietanki kremówki 30% Przygotować formę(...)Ściągnąć z ognia i wlać rozpuszczoną żelatynę. Mieszać, aż się połączy na jednolitą masę. Przykryć folią spożywczą, tak aby leżała na budyniu i wystudzić do temperatury pokojowej. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić i miksując porcjami dodawać do przestudzonego budyniu. Krem wyłożyć na ciasto, wyrównać i ułożyć ostatnią warstwę herbatników. Polewa orzechowa. W garnku rozpuścić masło z masą kajmakową i cukrem. Wlać

https:KKuchniaMniam
Ciasto Zmierzch 1399

łyżeczka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Nasączenie: 125 ml przestudzonej, mocnej kawy z dodatkiem alkoholu Masa straciatella: 100 g gorzkiej czekolady 500 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny woda Krem cappuccino: 500 ml kremówki 7 łyżek kawy cappuccino 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny woda Galaretka kawowa: 800 ml mocnej, słodkiej(...)kawy kieliszek likieru kawowego lub innego alkoholu 5 łyżeczek żelatyny + 200 ml kremówki 2 łyżki cappuccino 1 łyżka cukru pudru Ciasto - żółtka oddzielić od białek, dodać szczyptę soli, ubić je na sztywno. Do ubitych białek dodać cukier i cukier waniliowy, całość miksować około minuty, następnie dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość utrzeć do połączenia składników

Domowa cukiernia Ewy
Sernik waniliowy z nutką pomarańczy 159

twarogu, dwukrotnie zmielonego (może być z wiaderka) szklanka drobnego cukru do wypieków 1 opakowanie budyniu waniliowego łyżeczka otartej skórki z pomarańczy 5 jaj pół szklanki śmietanki  kremówki 36% Na polewę czekoladową: 100g czekolady (gorzkiej lub mlecznej) 50ml śmietanki kremówki 36% Wykonanie: Spód: herbatniki miksujemy blenderem na proszek, dodajemy stopione masło i mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Tortownicę wykładamy(...)przekładamy do miski, dodajemy budyń, cukier i skórkę z pomarańczy. Miksujemy razem 2 minuty. Następnie wbijamy po 1 jajku miksując krótko (tylko do połączenia składników). Na końcu wlewamy kremówkę i miksujemy do połączenia składników. Masę wylewamy na schodzony spód. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne wypełnione wrzątkiem. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Wstawiamy ciasto i pieczemy 15 minut. Następnie temperaturę

Smak mojej kuchni
Biszkoptowe ciasto z kremem, winogronem i galaretką. 169

jest bardzo pyszne. A jak się dobrze sprężmy i rozplanujemy czas to dwie godzinki będzie gotowe. Mięciutki biszkopty przełożyłam znanym wszystkim kremem budyniowym, do tego pyszna pianka z kremówki, sezonowe winogrona i galaretka. Ciasto polecam na podwieczorek i poczęstunek dla gości. Idealnie smakuje z filiżanką aromatycznej kawy. Jest ono również bardzo podzielne. Zapraszam :) Składniki: Biszkopty: 10 jajek 1 szklanka cukru(...)maku Krem: 20 dag masła lub margaryny 500 ml mleka 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) pół szklanki cukru pudru Pianka: 200 ml śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku 1 łyżka żelatyny 3 łyżki gorącej wody Dodatkowo: 2 galaretki cytrynowe około 60 dag jasnych winogron 750 ml gorącej wody Wykonanie:  1. Biszkopty: Białka

Izabelawkuchni
Ciasto z arbuzem 701

pieczenia Biszkopt makowy: 4 białka 3 łyżki cukru 3 łyżki maku Galaretka arbuzowa: 600 g czerwonego dojrzałego arbuza 2 galaretki arbuzowe lub truskawkowe Bita śmietana: 400 ml zimnej kremówki 30% 2 kopiaste łyżki cukru pudru 1/4 szkl gorącej wody 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 100 ml zimnej kremówki 30% 1 galaretka przeźroczysta winogrona białe truskawki Przygotowanie: Biszkopt kakaowy:   Białka ubić(...)Zdjąć z ognia i do gorącego arbuza wsypać galaretki(proszek). Dokładnie wymieszać i odłożyć w zimne miejsce by galaretka lekko stężała. Bita śmietana: W ciepłej wodzie rozpuścić żelatynę. Zimną kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania wsypywać porcjami cukier puder. Miksując wlewać wolnym strumieniem letnią rozpuszczoną żelatynę.  Galaretkę przeźroczystą rozmieszać w 500 ml gorącej wody i odłożyć w zimne

Ala piecze i gotuje
Tort Raffaello 520

Youtube). Składniki na biszkopt: 4 jajka 12 łyżek cukru 12 łyżek mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 100 g białej czekolady 2 opakowania utrwalacza do bitej śmietany Dodatkowo: 50 g białej czekolada 1 łyżka oleju kokosowego wiórki kokosowe 80 g płatków migdałowych (lub pokrojonych migdałów) woda z kokosa(...)miały dużo czasu na ostygnięcie. Przekrawamy biszkopty na 4 spody i układamy na kawałkach papieru do pieczenia – w ten sposób będzie je łatwiej przenosić podczas składania tortu. Polowę kremówki zagotowujemy i wrzucamy do niej pokrojoną na kawałki białą czekoladę (100 g) mieszamy do uzyskania jedolitej konsystencji, odstawiamy do ostygnięcia – to także można zrobić poprzedniego dnia, ganache – czyli

Ciastkozercy
Kostka wiśniowa 226

octu 10%   Krem wiśniowy: 800 g wiśni, świeżych lub mrożonych  5 - 8 łyżek cukru 2 łyżki soku z cytryny 24 g żelatyny ( 6 łyżeczek ) 500 ml śmietany kremówki 36 %, dobrze schłodzonej   Polewa czekoladowa: 125 ml śmietany kremówki 36 % 125 g gorzkiej lub deserowej czekolady ( lub pół na pół z mleczną ) Nasączenie: 2/3 szklanki likieru wiśniowego lub mocnej(...)Rozpuszczoną żelatynę dodać do gorącego wiśniowego puree i dokładnie wymieszać. Wystudzić a następnie schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia ( należy pilnować aby wiśniowe puree nie stężało zbyt mocno ). Śmietanę kremówkę ubić do prawie sztywności. Pod koniec ubijania dodawać w 3 turach gęstniejące wiśniowe puree, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Wiśniowy krem odłożyć do lodówki do lekkiego stężenia ( i znów

Opowieści z piekarnika