malinową konfiturą smakują obłędnie. Jest prosty w przygotowaniu, spokojnie można go mrozić a do tego jest puszysty i nie za słodki. Polecam serdecznie, bo jest niezawodny :) Składniki: 330ml śmietanki kremówki 400g czekolady - pół na pół gorzka z mleczną* 250g mascarpone (w temperaturze pokojowej, u mnie Mlekoma ) Przygotowanie: Śmietankę umieścić w garnku, zagotować. Do gorącej śmietanki dodać połamaną czekoladę, mieszać rózgą
Cakes By Kejtpiecu nagrzanym do 180 st.C. Studzimy. mus: 400 g rabarabru 150 g cukru 50 ml wody 360 g truskawek 100 ml wody 18 g żelatyny 100 ml śmietany kremówki Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Wkładamy do rondelka. Wsypujemy cukier, wlewamy wodę i gotujemy ok10 minut by się rozgotował. Truskawki odszypułkowujemy, rozgniatamy widelcem. Łączymy z rabarbarem. Całość blendujemy
Dzieje kuchennej Wiewiórygeniuszem ! Oczywiście nie byłabym sobą gdybym go troszkę nie zmieniła, dodałam więcej alkoholu, oraz śmietanki. Likier wychodzi obłędny, spróbujcie koniecznie ! Oto zamienniki : Puszka mleka skondensowanego słodzonego 200 ml śmietanki kremówki 250 ml Whisky 50 ml wódki * 3 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej Laska wanilii** Kawę rozpuszczamy w małej ilości wrzątku, a następnie wszystkie składniki wlewamy do dużego słoja. Porządnie mieszamy
Pora na poraEton mess to pyszny angielski deser na bazie śmietanki, z pokruszoną bezą i truskawkami. Ale żeby nie było, że kremówka, że za dużo kalorii - dzisiaj dwie wersje - druga wersja light - z jogurtem greckim :) SKŁADNIKI (na 4 porcje) 300 g truskawek 1 łyżeczka cukru pudru 1 szklanka pokruszonych bez (ok.40 g) 200 ml śmietanki 30 lub 36% (w wersji
Moje Kuchenne Rewelacjełyżki cukru pudru (gdy truskawki są niezbyt słodkie) banan: 1 dojrzały banan 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka ekstraktu waniliowego 50 ml śmietany kremówki 36% Przygotowanie: Truskawki oczyścić z szypułek, umyć i osuszyć na sitku. Blenderem rozdrobnić truskawki z sokiem z cytryny i cukrem, pod koniec dodać serek mascarpone, dokładnie zmiksować. Banana rozdrobnić blenderem
Kuchcik gotujeprzekąska. W wersji dla dorosłych można dodać trochę alkoholu. To już nasze ostatnie danie kokosowe. Czekam na następne hasło, a będzie fajne! Składniki: tabliczka białej czekolady 3 łyżki śmietany kremówki (30%) 2 łyżki masła 2/3 szkl. wiórków kokosowych kilka łyżek wiórków kokosowych do obtoczenia trufli Wykonanie: W małym garnku podgrzać śmietankę (nie gotować), dodać połamaną czekoladę, masło i mieszając
zadanie-gotowanieteż wyłożyć formę okrągłymi biszkoptami, pomijając ich mielenie z dodatkiem masła Nadzienie: 1 szklanka kaszy jaglanej + 3 szklanki wody + 1 łyżka oleju 100 g białej czekolady 200 g śmietany kremówki 1 szklanka pulpy z bardzo dojrzałych, słodkich truskawek (po wyciśnięciu soku z 1,5 kg truskawek) lub 1 szklanka smażonych truskawek: na maśle podsmażyć ok. 3 szklanki truskawek, posypać
Domowa Cookierenka AgiCzas całkowity 1 hr 35 min Składniki 7 jajek 127 g mąki tortowej 45 g mąki ziemniaczanej 203 g cukru Krem 500 g białej czekolady 600 ml śmietany kremówki 36% Frużelina truskawkowa 500 g truskawek 3 łyżeczki żelatyny 100 g cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Krem maślany pod masę cukrową 200 g masła
Wędrówki po kuchnigeniuszem ! Oczywiście nie byłabym sobą gdybym go troszkę nie zmieniła, dodałam więcej alkoholu, oraz śmietanki. Likier wychodzi obłędny, spróbujcie koniecznie ! Oto zamienniki : Puszka mleka skondensowanego słodzonego 200 ml śmietanki kremówki 250 ml Whisky 50 ml wódki * 3 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej Laska wanilii** Kawę rozpuszczamy w małej ilości wrzątku, a następnie wszystkie składniki wlewamy do dużego słoja. Porządnie mieszamy
Pora na porasernik na zimno, lekko piankowy, deser z tych mniej słodkich. Wystarczy tylko kilka składników. W oryginalnej wersji są wykorzystane Śnieżki w proszku, ja zrezygnowałam z nich na rzecz śmietany kremówki, można również użyć jogurtu greckiego lub naturalnego plus żelatyny, deser wyjdzie równie dobry. Inspiracja: Qchenne kaprysy . Składniki na formę 20 na 35 cm, ale ciasto wyszło bardzo płaskie, proponuje formę
moj przepis natemperatury pokojowej, następnie schować do lodówki, aby lekko stężała. Mleczko (tylko białą część) umieść w misie miksera, zmiksować do uzyskania sztywnej pianki (nie będzie jednak tak sztywna jak z kremówki). Cały czas miksując powoli wlewać tężejącą galaretkę. Wsypać wiórki, krótko zmiksować. Dodać truskawki wymieszać. Mus kokosowy ostrożnie i powoli przelać na zastygnięty mus truskawkowy, wyrównać, wstawić do lodówki na kilka
moj przepis nablat, wycinaj kółeczka i nadziewaj pierogi. Pierogi mocno zlepiaj aby nie pękały podczas gotowania. FARSZ: - 500 g truskawek pokrojonych w cienkie plasterki - cukier - 250 g białego sera - opcjonalnie łyżka kremówki Całość wymieszaj i rozgnieć widelcem na jednolitą masę do nadziewania pierogów. Pierogi po zalepieniu, układaj na ściereczce i przykrywaj drugą ściereczką tak aby nie obsychały. W dużym garnku zagotuj
SMYKWKUCHNIproszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 2 jajka 125 ml maślanki 80 ml oleju rzepakowego 50 ml wody Solony karmel: ¾ szklanki brązowego cukru trzcinowego 100 g masła 100 ml śmietany kremówki 36% sól morska (ilość wg uznania) Krem karmelowy: ¾ solonego karmelu z przepisu powyżej 150 g masła w temperaturze pokojowej Krem waniliowy: 1 laska wanilii 2 żółtka 200 ml mleka
Food Squareforemka o średnicy 26 cm Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia na nadzienie: 500 ml śmietanki kremówki 1 opakowanie śmietan-fixu 50 g dowolnej ciemnej czekolady 3 banany Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Nadal ubijając dosypywać cukier a następnie żółtka. Masę ubić na gęsto
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawyjść :-) SKŁADNIKI: biszkopt: - 4 jaja - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 3 łyżki mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 szklanki cukru - szczypta soli do przełożenia: - ok. 500 ml śmietany kremówki - 2 łyżki cukru (może być także gotowa Śnieżka) na wierzch: - 1 galaretka wiśniowa - ok. 1,5 szklanki gorącej wody - 2 kieliszki Jacka Danielsa Tennessee Honey - wydrążone wiśnie (użyłam wiśni
Wielopokoleniowo