mąki 200g cukru 140ml oleju 220ml wody 50g kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody polewa: 1/2 gorzkiej czekolady, 1 łyżka masła, 100ml kremówki, garść płatków migdałowych Przygotowanie: Wymieszać ze sobą suche składniki. Dodać olej i wodę. Dokładnie wymieszać, aż do uzyskania gładkiej masy. Wlać do formy keksowej, natłuszczonej i obsypanej bułką tartą. Piec
Tagebuch po polskufamily:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} 200 ml śmietany kremówki, 5 łyżek cukru pudru, 4 żółtka, 500 gram serka mascarpone, 200 gram biszkoptów do tiramisu, zielona herbata, syrop lub likier truskawkowy, maliny. Zaparzyć herbatę, odstawić do ostygnięcia. Dolać syrop
królestwo garówmaki orkiszowej pełnoziarnistej 370 g mąki orkiszowej jasnej 60 g masła, rozpuszczonego nadzienie: 250 g jagód 40 g cukru trzcinowego łyżka maki ziemniaczanej polewa: tabliczka białej czekolady łyżka śmietanki kremówki łyżeczka soku z cytryny Do dużej miski wkładamy drożdże, zalewamy mlekiem i mieszamy z 10 g cukru. Odstawiamy by drożdże ruszyły. Do miski wlewamy jajka, wsypujemy cukier i mąki. Zagniatamy
Dzieje kuchennej Wiewióryprzepisu. Składniki : polędwica wieprzowa 250 gr niedużych pieczarek 3 łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 2 gałązki natki pietruszki 1 łyżeczka sosu sojowego 120 ml śmietany kremówki sól, pieprz oregano 1 łyżeczka masła olej Przygotowanie : Polędwicę oczyszczam z błonek, kroję w 1,5 cm plasterki i przyprawiam świeżym pieprzem i oregano. Odstawiam na bok. Pieczarki opłukuję
Mechanik w kuchniSkładniki 10-15 ciasteczek do wyłożenia dna i posypania wierzchu (ilość zależna od wielkości) 2 białka 1/2 szklanki cukru 1 filiżanka bitej śmietany kremówki 36% 1 cytryna-sok 120g serka (białego twarogu ) 1 1/2 filiżanki świeżych jagód szczypta soli dżem wiśniowo- czekoladowy tutaj Wykonanie Połowę ciasteczek pokruszyć w dłoniach ,wysypać dno formy
w mojej kuchnipieczenie, może i u Was konieczne będą drobne korekty. Potrzebujecie: - 6 białek - 250g drobnego cukru - 1 łyżeczkę soku z cytryny - 1 łyżkę maki ziemniaczanej na bezę oraz - 400g kremówki 30 lub 36% - 250g kremowego serka np. Mój Ulubiony z Wielunia - 4 łyżki cukru pudru (można pominąć) - 300g- 400g truskawek (1/3 ładniejszych odłożyć do zdobienia) - gałązka mięty lub melisy
I tu będę miała takie tekolorowe galaretki pokroić w kostkę. Następne wiśniowe galaretki rozpuścić w 800 ml gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl wrzącej wody, ostudzić. Mocno schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Do ubitej śmietany dodawać po łyżce serka waniliowego, dalej ubijać. Następnie wlać żelatynę, zmiksować. Do masy serowej włożyć kostki galaretek, lekko łyżką wymieszać. Tortownicę
Kuchnia DanusiStarmach. Składniki: 500g maślanych herbatników 350g masła 300g cukru pudru 200g zmielonych orzechów włoskich 2 żółtka 3 okrągłe wafle o średnicy tortownicy 5 łyżek naturalnego kakao 4 łyżki śmietanki kremówki połówki orzechów do dekoracji Wykonanie: Herbatniki drobno kruszymy w robocie kuchennym. W dużej misce miksujemy miękkie masło z cukrem i żółtkami. Stopniowo dodajemy herbatniki oraz 2 łyżki śmietanki. Na początku
Pyry na Gazłyżeczki aromatu waniliowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 300 g świeżego szpinaku lub 450 g mrożonego [dałam świeży] Krem: 500 g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 4 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru skórka starta z 1/2 cytryny [zapomniałam] 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g Do nasączenia: 1/4 szkl. zaparzonej herbaty 3 łyżki soku
Moje domowe kucharzeniemalin 8 g żelatyny, 50 g serka mascarpone, 200 ml śmietany kremówki 30%, bezy: 73 g białek – 2 białka, 91 g cukru, 73 g cukru pudru, Maliny zmiksować, przetrzeć przez sito. Ja otrzymałam 400 ml przecieru. Przecier podzielić na dwie części: 300 ml i 100 ml. W 80 ml gorącej wody rozpuścić żelatynę i wymieszać z 300 ml przecieru malinowego
królestwo garówdodają mu charakteru, a dodatek lodu idealnie go schładza :D Składniki (na 8 dużych porcji): 2 litry lodów kostki lodu garść malin 800 ml mleka 1 bita śmietana/śmietana kremówka domowy mus malinowy Wykonanie: Kostki lodu wrzuć do blendera, wlej mleko, dorzuć umyte maliny, dodaj lody i zmiksuj na najwyższych obrotach. Kieliszki oblej sosem malinowym, przelej shake i schłodź
Kulinarna (nie)codziennośćjest „na zimno” i calutka wypełniona pysznymi, letnimi owocami :D Składniki: 300 g herbatników (u mnie oblane czekoladą) 1 kg truskawek 1 galaretka truskawkowa 330 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru owoce do ozdoby Wykonanie: Umyte truskawki zblenduj i przelej do garnka. Podgrzej do wrzenia, zdejmij z palnika i wsyp galaretkę, dobrze wymieszaj. Schłódź. Herbatniki rozkrusz, dodaj
Kulinarna (nie)codziennośćsmakują ciasta z sezonowymi owocami. Składniki: Biszkopt: 0,5 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 3 jajka 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 330 ml. śmietany kremówki 30% 2 łyżeczki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 opakowanie śmietan-fixu Dodatkowo: 600 gram truskawek Papierowa forma do pieczenia 17cm. PapilArt Sposób przygotowania: Białka oddzielamy od żółtek, białka
Bajeczna Kuchniaprzepisie na opakowaniu, odciskam, przekładam do miseczki i rozpuszczam w mikrofali zostawiając na kilka sekund, należy uważać żeby jej nie zagotować bo straci swoje właściwości żelujące. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijam na sztywną pianę dodając w trakcie cukier puder oraz twarożek i płynną żelatynę oraz startą drobno białą czekoladę, całość miksuję na jednolitą masę. Biszkopty łamię na kawałki, skrapiam dość solidnie
Wanilia i Kardamonkremu, równo rozsmarować i na to poukładać 1/3 owoców,następnie kolejna warstwa herbatników,druga połowa kremu i 1/3 owoców, na wierzch reszta herbatników na wierzch ubijamy na sztywno śmietankę kremówkę,dodajemy cukier puder i śmietan fixy i na to reszta owoców i tężejąca już galaretka schładzamy w lodówce najlepiej całą noc . Smacznego
Swojskie jedzonko