lodówce. Jednak długie czekanie wynagradza smak tego włoskiego przysmaku. Naprawdę wart wypróbowania - polecam! :) Waniliowa panna cotta: 75 ml mleka 3,2 % (ja użyłam chudszego) 425 ml śmietany kremówki (30%) 50 g drobnego cukru 1 laska wanilii 2 cienki płatki żelatyny lub 2 łyżeczki żelatyny w proszku + ok. ćwierć szklanki wody 4 filiżanki lub foremki o pojemności 125 ml Mleko
Cooking Monsterrozprowadźcie poncz na wystudzonym cieście. Jeśli używacie herbaty, to upewnijcie się, że nie jest ciepła przed nasączaniem. Krem: 300 g serka śmietankowego lub owocowego (np. Almette) 330 ml śmietany kremówki (30%) 2 łyżki cukru pudru (lub więcej) Do kremu użyłam jagodowo-malinowego serka Almette, jest on dość słodki, więc masy nie trzeba było specjalnie dosładzać. Jeśli jednak używacie zwykłego niesłodzonego
Cooking Monstermarynować się co najmniej 2 h, a najlepiej, by został w marynacie przez całą noc. Sos: 1 szklanka bulionu drobiowego (opcjonalnie) 500 ml passaty pomidorowej 100 ml śmietany kremówki (30%) 1 łyżeczka przyprawy tikka masala 1 łyżeczka brązowego cukru sól i pieprz 1 łyżka oleju kokosowego Na dużej patelni rozgrzewamy olej kokosowy, z miseczki z marynatą wyjmujemy wszystkie kawałki
Cooking MonsterCzas przygotowania: 40 minut + chłodzenie Składniki Spód ciasta: 250 g herbatników 3 łyżki kakao 70 g roztopionego masła Masa kokosowa: 400 g jogurtu typu greckiego 330 śmietanki kremówki 30% 150 g cukru pudru 100 g wiórków kokosowych 1/2 szklanki wrzącej wody 20 g żelatyny truskawki Wykonanie: Herbatniki, masło i kakao umieszczamy w blenderze i miksujemy. Formę wykładamy papierem
Kulinarne przygody GatityMacerowanie 24 godz Na około 10 muffinek 180 g mąki pszennej 150 g masła 200 g drobnego cukru 5 niedużych jajek 4 łyżki śmietany kremówki 1 laska wanilii 1 opakowanie proszku do pieczenia (10 g) 1 szczypta soli Na syrop z kwiatów czarnego bzu : 6 baldachów kwiatów czarnego bzu 100 g drobnego cukru
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskawreszcie mamy ciepło a jeśli ciepło, to koniecznie muszą być domowe lody. Dzisiaj lody truskawkowe :) Składniki: - 600 g truskawek - 8 łyżek cukru pudru - 4 żółtka - 400 ml śmietanki kremówki - 100 ml mleka - 2 łyżki miodu Przygotowanie: Truskawki miksujemy z połową cukru a następnie wkładamy do lodówki. Żółtka i resztę cukru ubijamy na puszystą masę. W garnku doprowadzamy do wrzenia
Zainspirowana w kuchniprogramie góra-dół, bez termoobiegu, lub na programie do pieczenia biszkoptów (gdy mamy) . Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na blaszce do wystudzenia. Masa brzoskwiniowa: - 600g śmietany kremówki 30% - 2 galaretki brzoskwiniowe - 1 puszka lub słoik brzoskwiń Obydwie galaretki rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody, dokładnie rozmieszać i odstawić do wystudzenia. Masa słonecznikowa: - 300g ziaren slonecznika - 100g masła
Smaczne Zdrowewylepić dno średniej prostokątnej blachy. Podpiec 20 minut w temperaturze 180 o C. Ostudzić. Masa serowa: 1 kg chudego sera zmielonego dwukrotnie lub z wiaderka 500 ml śmietany kremówki 2 galaretki niebieskie 2 galaretki zielone 2/3 szklanki mleka cukier puder do smaku Mus truskawkowy: 1 szklanka wody 500 g mrożonych lub nieco mniej świeżych truskawek 2 galaretki truskawkowe Galaretki - każdy
Czerwień i błękitPieczemy w 180 st. C przez ok. 25 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. składniki na masę serową: 700 g sera białego 60 g cukru pudru 200 ml śmietany kremówki 1 galaretka truskawkowa 150 ml ciepłej wody dodatkowo: ok. 500 g świeżych truskawek, bez szypułek wykonanie: Ser mielimy 3 razy. Galaretkę rozpuszczamy w ciepłej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia
Domowy Smak Jedzeniapodawać tą potrawę najlepiej z ryżem. Składniki: 10 pałek kurczaka 35 dag pieczarek 1 duża zielona papryka 1 cebula 4 łyżki posiekanego koperku 3 szklanki bulionu pół szklanki śmietany kremówki 2 łyżki mąki sól, pieprz tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania : Pałki z kurczaka solimy i pieprzymy z każdej strony. Smażymy na patelni do czasu aż mięso się ładnie zarumieni. Cebulę
Pobite gary Barbarycoś słodkiego ale nie było jajek i wpadłam na pomysł ciastek kruchych z kremem mascarpone i truskawkami Ciastka truskawkowa chmurka Składniki – ciasto: 1,5 szklanki mąki 5 łyżek kremówki ew. 2 łyżki wody 125 g masła odrobina soli cukier puder (2–3 łyżki, o ile ma być na słodko) Masa: 250 -500 g zimnej śmietanki 36% 250 g serka
Gotowanie-uknadają. Deser z czereśniami Składniki: 4 porcje 300 g wypestkowanych czereśni 2-3 łyżki cukru, lub wedle smaku 1 listek żelatyny lub 1 łyżeczka żelatyny w proszku 250 śmietanki kremówki ½ łyżeczki waniliowego ekstraktu ½ l mleka 1 łyżka skrobii ziemniaczanej 4 łyżki cukru 1 łyżka kakao 100 g czekolady, u mnie mleczna Ugotuj budyń. Do rondelka wlej połowę mleka i zagotuj
codojedzeniaszklanki mąki typ 550 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka skondensowanego nie słodkiego 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia 700 ml przegotowanej wody 4 galaretki brzoskwiniowe 500 ml śmietany kremówki 30 % 3 brzoskwinie z syropu pokrojone w kostkę 1 cukier waniliowy 3 łyżki cukru pudru 1 tabliczka mlecznej czekolady 3 łyżki słodkiej śmietanki 12 % płatki migdałowe do posypania ciasta Blaszka
Sama słodycz i szczypta chiliMoje domowe kucharzenie – ciasto z truskawkami - Czarna od kuchni – kostka z truskawką - Sama słodycz u Asi – pyszne ciasto z fantą i truskawkami - Izioni pyszne smaki – kremówki z bitą śmietaną - Na Ciasteczkowych Papierach – truskawkowiec - Kuchnia i podróże – Ciasto truskawkowe z likierem Wszystkim uczestniczkom bardzo dziękuję za wspólną zabawę i udział w pieczeniu. Wpis zostanie uzupełniony
mojewypiekiinietylkoSMACZNE PRZEPISY - Lody truskawkowe MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Ciasto truskawkowe CZARNA OD KUCHNI - Kostka z truskawką SAMA SŁODYCZ I SZCZYPTA CHILI - Ciasto z fantą i truskawkami IZIONI PYSZNE SMAKI - Kremówki z bitą śmietaną NA CIASTECZKOWYCH PAPIERACH - Truskawkowiec KUCHNIA I PODRÓŻE - Ciasto truskawkowe z likierem MOJE WYPIEKI I NIE TYLKO - Placek jogurtowy truskawkowo morelowy MARCEPANOWY KĄCIK - Truskawkowy torcik WANILIA
Grunt to przepis!