ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:564/892)

Kremowa uczta z jagód z dżemem wiśniowo- czekoladowym 160

Składniki 10-15 ciasteczek do wyłożenia dna i posypania wierzchu (ilość zależna od wielkości) 2 białka 1/2 szklanki cukru 1 filiżanka bitej śmietany kremówki 36% 1 cytryna-sok 120g serka (białego twarogu ) 1 1/2 filiżanki świeżych jagód szczypta soli  dżem wiśniowo- czekoladowy tutaj Wykonanie        Połowę ciasteczek pokruszyć w dłoniach ,wysypać dno formy

w mojej kuchni
Pavlova - idealny lekki deser dla Biało-Czerwonych! 206

pieczenie, może i u Was konieczne będą drobne korekty. Potrzebujecie: - 6 białek - 250g drobnego  cukru - 1 łyżeczkę soku z cytryny - 1 łyżkę maki ziemniaczanej na bezę oraz - 400g kremówki 30 lub 36% - 250g kremowego serka np. Mój Ulubiony z Wielunia - 4 łyżki cukru pudru (można pominąć) - 300g- 400g truskawek (1/3 ładniejszych odłożyć do zdobienia) - gałązka mięty lub melisy

I tu będę miała takie te
Sernik na zimno z galaretkami 185

kolorowe galaretki pokroić w  kostkę. Następne wiśniowe galaretki rozpuścić w 800 ml gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl wrzącej wody, ostudzić. Mocno schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Do ubitej śmietany dodawać po łyżce serka waniliowego, dalej ubijać. Następnie wlać żelatynę, zmiksować. Do masy serowej włożyć kostki galaretek, lekko łyżką wymieszać. Tortownicę

Kuchnia Danusi
Torcik orzechowy bez pieczenia 208

Starmach. Składniki: 500g maślanych herbatników 350g masła 300g cukru pudru 200g zmielonych orzechów włoskich 2 żółtka 3 okrągłe wafle o średnicy tortownicy 5 łyżek naturalnego kakao 4 łyżki śmietanki kremówki połówki orzechów do dekoracji Wykonanie: Herbatniki drobno kruszymy w robocie kuchennym. W dużej misce miksujemy miękkie masło z cukrem i żółtkami. Stopniowo dodajemy herbatniki oraz 2 łyżki śmietanki. Na początku

Pyry na Gaz
Leśny mech z truskawkami 192

łyżeczki aromatu waniliowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 300 g świeżego szpinaku lub 450 g mrożonego   [dałam świeży]  Krem: 500 g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 4 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru skórka starta z 1/2 cytryny [zapomniałam] 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g Do nasączenia: 1/4 szkl. zaparzonej herbaty 3 łyżki soku

Moje domowe kucharzenie
Deser malinowo bezowy 127

malin 8 g żelatyny, 50 g serka mascarpone, 200 ml śmietany kremówki 30%, bezy: 73 g białek – 2 białka, 91 g cukru, 73 g cukru pudru, Maliny zmiksować, przetrzeć przez sito. Ja otrzymałam 400 ml przecieru. Przecier podzielić na dwie części: 300 ml i 100 ml. W 80 ml gorącej wody rozpuścić żelatynę i wymieszać z 300 ml przecieru malinowego

królestwo garów
Shake malinowy z lodami 180

dodają mu charakteru, a dodatek lodu idealnie go schładza :D Składniki (na 8 dużych porcji): 2 litry lodów kostki lodu garść malin 800 ml mleka 1 bita śmietana/śmietana kremówka domowy mus malinowy Wykonanie: Kostki lodu wrzuć do blendera, wlej mleko, dorzuć umyte maliny, dodaj lody i zmiksuj na najwyższych obrotach. Kieliszki oblej sosem malinowym, przelej shake i schłodź

Kulinarna (nie)codzienność
Tarta z owocami 160

jest „na zimno” i calutka wypełniona pysznymi, letnimi owocami :D Składniki: 300 g herbatników (u mnie oblane czekoladą) 1 kg truskawek 1 galaretka truskawkowa 330 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru owoce do ozdoby Wykonanie: Umyte truskawki zblenduj i przelej do garnka. Podgrzej do wrzenia, zdejmij z palnika i wsyp galaretkę, dobrze wymieszaj. Schłódź. Herbatniki rozkrusz, dodaj

Kulinarna (nie)codzienność
Torcik śmietanowy z truskawkami 151

smakują ciasta z sezonowymi owocami.  Składniki: Biszkopt: 0,5 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 3 jajka 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 330 ml. śmietany kremówki 30% 2 łyżeczki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 opakowanie śmietan-fixu Dodatkowo: 600 gram truskawek Papierowa forma do pieczenia 17cm. PapilArt Sposób przygotowania: Białka oddzielamy od żółtek, białka

Bajeczna Kuchnia
Truskawkowa bombka 230

przepisie na opakowaniu, odciskam, przekładam do miseczki i rozpuszczam w mikrofali zostawiając na kilka sekund, należy uważać żeby jej nie zagotować bo straci swoje właściwości żelujące. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijam na sztywną pianę dodając w trakcie cukier puder oraz twarożek i płynną żelatynę oraz startą drobno białą czekoladę, całość miksuję na jednolitą masę. Biszkopty łamię na kawałki, skrapiam dość solidnie

Wanilia i Kardamon
Brzoskwiniowy przekładaniec - bez pieczenia 605

kremu, równo rozsmarować i na to poukładać 1/3 owoców,następnie kolejna warstwa herbatników,druga połowa kremu i 1/3 owoców, na wierzch reszta herbatników na wierzch ubijamy na sztywno śmietankę kremówkę,dodajemy cukier puder i śmietan fixy i na to reszta owoców i tężejąca już galaretka schładzamy w lodówce najlepiej całą noc . Smacznego

Swojskie jedzonko
CHRZANOWY ŻUREK Z KASZĄ JAGLANĄ 168

ciepłe miejsce. Nic prostszego, prawda? Żurek tradycyjnie ugotowałam na białej kiełbasie, a jego smak wzbogaciłam o dodatek  tartego chrzanu, co zaostrzyło smak wywaru. Gotową zupę zabieliłam śmietaną kremówką, która złagodziła  lekko kwaśną nutkę nadaną przez zakwas. Pamiętajmy, aby podgrzewając żurek do wielkanocnego śniadania nie doprowadzić do jego zagotowania.  SKŁADNIKI  / 6 porcji 500 g białej surowej

cool and minty
JABŁKOWE BROWNIE 186

grubym dnem) roztapiamy masło, dodajemy cukier. Podgrzewamy na małym gazie cały czas mieszając przez około 5 minut (uważamy, aby nie przypalić masy). Gdy cukier lekko zbrązowieje wlewamy śmietankę kremówkę i gotujemy, aż masa zredukuje się i lekko zgęstnieje. Gotowy sos przelewamy do dzbanuszka lub miseczki i po ostudzeniu przechowujemy w lodówce

cool and minty
Szybkie ciasto czekoladowe podwojnie czyli poWeekendowe Lakocie odc.125 160

czekolady, rozpuszczonej w kapieli wodnej 200 ml oleju 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10 płaskich łyżeczek kakao polewa: 80 g gorzkiej czekolady 80 ml śmietanki kremówki sezonowe owoce do podania Jajka ubijamy z cukrem, wlewamy czekoladę, Dolewamy olej, wsypujemy przesiana mąkę z proszkiem i kakao. Dokładnie mieszamy składniki. Ciasto wlewamy do wysmarowanej masłem blaszki (keksówki, tortownicy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Biszkopt z truskawkami, galaretką i mascarpone. 173

cytryny 2-3 łyżeczki cukru  Wykonanie: Wymieszać wszystkie składniki. Cukier powinien się dobrze rozpuścić. Najlepiej, aby woda była ciepła. Do przełożenia: 250 g mascarpone 2-3 łyżki śmietany kremówki (np. 30%) 1 łyżka cukru pudru 4-5 łyżki dżemu truskawkowego (użyłam mojego dżemu z dodatkiem wanilii) Wykonanie: Mascarpone, cukier i śmietankę umieścić w misce i wymieszać przy pomocy miksera

zadanie-gotowanie