stopni. Studzimy i polewamy sosem waniliowym. Polecam gotowy a dla chcących spróbować , podaję przepis na sos waniliowy domowy. SOS WANILIOWY 2 żółtka 125 ml tłustego mleka 125 ml śmietany kremówki 36 % 5 dag masła 1/4 szkl. cukru pół laski wanilii. Mleko i śmietanę doprowadzamy do wrzenia. Wanilię przekrawam y wzdł uż na pół i wyskrobujemy ziarenka. Żółtka , cukier i wanilię
WYSPA SZCZĘSLIWAzaczynamy: SKŁADNIKI (na 8 dużych pucharków) -dowolne owoce, ja używałam winogrono czerwone, nektarynkę i truskawki. -1 galaretkę pomarańczową -2 galaretki truskawkowe -1 opakowanie serka mascarpone -500ml śmietany kremówki 30% -2 łyżki cukru pudru -startą czekoladę do posypania *niekoniecznie Owoce myjemy i kroimy na małe kawałeczki i wrzucamy do pucharków. Galaretkę pomarańczową (lub inną jeśli chcecie) przygotowujemy w 450ml
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumieszamy, nie długo. Masę serową wylewamy na naponczowany biszkopt. Pieczemy 40 minut w temp 170stopni. Sernik mi nie opadł, jest lekki i bardzo puszysty. PIANKA CZEKOLADOWA -600ml śmietany kremówki 30% -1 czekolada gorzka 60% kakao 100g -1 łyżeczka kakao -4 łyżki cukru pudru Czekoladę wraz z 4 łyżkami śmietany i kakao rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Śmietanę ubijamy na sztywno
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuduże cebule 2 szklanki mleka sól , biały pieprz do smaku 1 łyżka cukru 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pęczek natki pietruszki 1 ząbek czosnku 50 ml śmietanki kremówki ( to ważne dla smaku ) woreczek do pieczenia Schab najlepiej przygotować dzień wcześniej , żeby porządnie naciągnął cebulą i zmiękł od mleka . Mięso oczyszczamy z twardych błon , płukamy i osuszamy ręcznikiem papierowym . Cebulę
Ogrodnik w podróżyinnego zdania byli moi goście. Ja wyczuwałam lekki smak kaszy manny - oni nie :) Tak więc polecam :) Składniki: 1 kg sera trzykrotnie zmielonego (u mnie ser wiaderkowy) 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 2/3 szklanki kaszy manny 1 i 1/4 szklanki cukru 4 jajka 1/2 szklanki oleju 400 g dowolnych twardych owoców (u mnie nektarynki) Sposób wykonania: 1. Jajka Utrzeć z cukrem
Kuchnia domowa Aniżółtek 25 dag masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: ½ litra mleka 1 duży budyń –na 750 ml mleka ½ szklanki cukru pudru 1 szklanka kremówki 3 jajka 30-40 dag węgierek Jak wykonać ? Ciasto: Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka oraz masło i cukier, siekamy całość nożem aż powstaną grudki, wtedy zagniatamy ciasto
Wanilia i Kardamonsię, że to naj-naj-najlepsze, lody jakie w życiu jadłam! składniki: 200 g sera twarogowego 200 ml jogurtu greckiego 4 duże łyżki cukru pudru 300 ml śmietany kremówki garść malin Śmietanę ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder. Twaróg zmiksować na gładką masę z jogurtem. Obie masy delikatnie połączyć, włożyć do zmrożonej misy maszyny do lodów. Włączyć
6niebomnie znikają ekspresowo! 330 ml śmietanki 30-36% 5 łyżek cukru pudru 200g serka waniliowego 4 łyżki jagód 2 łyżki nalewki jagodowej (ew. inny alkohol) Dodatkowo: 60g herbatników Kremówkę z cukrem ubić na sztywno, a następnie dokładnie połączyć z serkiem. Całość delikatnie wymieszać z jagodami oraz nalewką. (Alkohol sprawi, że lody nie będą zbyt twarde i zamarznięte.) W zamykanym pojemniku
Di gotujeDość gęsto układamy wiśnie (ale tak aby pomiędzy nimi zostawała malutka przestrzeń). Pieczemy 25 minut. Dodatkowo: jeżeli macie czas możecie przygotować polewę z mlecznej czekolady: – 4o ml śmietanki kremówki podgrzewamy delikatnie i wrzucamy do niej 50 g połamanej czekolady. Mieszamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści i połączy ze śmietanką. Ja ułożyłam na cieście ozdobnie kilka sztuk wiśni i polałam
Relaxtimebezę „na oko”: – 3 białka – 160 g cukru – 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej – 0,5 łyżeczki octu jabłkowego Dodatkowo : – 200 ml śmietanki kremówki + łyżeczka cukru pudru – owoce: u mnie borówki i maliny Samo szykowanie bezy nie zajmuje bardzo dużo czasu, ale jej pieczenie to już przynajmniej kilka godzin. Na początek najlepiej wyłożyć
Relaxtimeświeżej mięty 2-3 łyżeczki ekstraktu miętowego 75 g gorzkiej czekolady Listki mięty włożyć do misy blendera, wlać schłodzone mleko skondensowane i dokładnie zmiksować, aż powstanie gładka, jednolita masa. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier puder. Do masy śmietanowej dodać mleko miętowe i ekstrakt miętowy, dokładnie zmiksować na puszysto. Spienioną masę przelać do pojemnika, wstawić
Domowa cukiernia Ewykrólika w smacznym sosie z musztardy DIJONE. 1 tuszka królika 2 łyżki musztardy Dijon 1 łyżka oliwa masło 0.5 kostki 2 łyżki białego wina wytrawnego 4 łyżki śmietany kremówki sól pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Tuszkę królika opłukać,osuszyć i podzielić na 6 części.Dokładnie rozprowadzić musztardę z oliwą,posolić i popieprzyć.Kawałki mięsa posmarować marynatą z musztardy,obsmażyć na maśle.Następnie zalać
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkidoskonale się tu spisał. Razem z cytryną idealnie podkreślił smak łososia, bo z tą rybą go podawałam. Składniki : 1 i 1/2 szkl. bulionu warzywnego 1/2 szkl. śmietanki kremówki 30% szczypta kurkumy szczypta gałki muszkatołowej szczypta białego pieprzu 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej sól pęczek kopru Wykonanie: Bulion doprowadzić do wrzenia, dodać kurkumę i gałkę muszkatołową. Mąkę wymieszać ze śmietanką
zadanie-gotowanieszkl. cukru 4 łyżki gorzkiego kakao 4 jajka 2 szklanki mąki 1 łyżka proszku do pieczenia aromat waniliowy szczypta soli SKŁADNIKI NA KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADOWY: 500ml.śmietany kremówki 36% 160g. białej czekolady DO OZDOBY: 250 g. żelków Wykonanie Tortu: MURZYNEK : W garnuszku podgrzewamy, do całkowitego rozpuszczenia – mleko, cukier oraz kakao. Z otrzymanej masy odlewamy 3/4 szklanki. Oddzielamy żółtka
Domowe Tortywcale tak nie jest... Składniki: 6 białek z dużych jajek 300 g drobnego cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki soku z cytryny Składniki na krem: 400 ml śmietanki kremówki 200 g mascarpone 1 łyżka cukru wanilinowego 1,5 łyżka cukru pudru 400 g truskawek Przygotowanie: Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodawaj powoli cukier. Gdy piana będzie
Zasmakuj Kuchni