czekolada deserowa - 100 g czekolada mleczna - 100 g śmietanka kremówka -250 ml cukier puder- 3 łyżki mleko - 4 -5 łyżek czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka, gdy już będzie gładka i płynna wysmarować nią foremki silikonowe na babeczki , reszta która pozostanie można użyć do innych foremek, schłodzić w lodówce, Gdy czekolada zastygnie w foremkach, delikatnie je wyjąć
Camilla w kuchniwarstw herbatników, masy kajmakowej, budyniu i prawdziwej bitej śmietany! Jednym słowem bomba kaloryczna ;) Ten deser to mój ideał wśród ciast... Składniki: ok. 400g herbatników 500ml śmietanki kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru 2 x budyń waniliowy puszka masy kajmakowej gotowe wiórki czekoladowe (lub starta gorzka czekolada - dla mniej słodzących) Przygotowanie: Budyń gotujemy wg przepisu
Alutka-Gotujemomentu rozpuszczenia czekolady, odstaw do ostudzenia. W misce zmiksuj 4 żółtka z cukrem waniliowym, następnie dodawaj partiami czekoladę - miksując do uzyskania jednolitej masy. W drugiej misce dobrze ubij kremówkę - dodaj stopniowo do miski z masą czekoladową (delikatnie mieszając łyżką). Teraz ubij białka razem z solą (na sztywną pianę). Pod koniec miksowania dodaj cukier puder ubijając jeszcze przez minutę. Kiedy masa
Alutka-GotujePiekarnik rozgrzać do temperatury 190 ° C. Ciasto ponakłuwać w kilka miejscach widelcem. Piec około 20 minut, do momentu ładnego zarumienienia się ciasta. Wyjąć, wystudzić. Masa: 600 g schłodzonej śmietany kremówki 36% 350 g gęstego dżemu lub konfitury borówkowej* 2 łyżki cukru pudru oraz: 50 g białej czekolady suszona żurawina * Dżem musi być gęsty - lejący po prostu wypłynie z ciasta. Śmietanę
maniapieczeniatylko do połączenia składników (powinny zostać grudki nie rozbitych lodów). Naszą mrożoną kawę natychmiast przelewamy do wybranej szklanki. Na wierzch nakładamy porcję bitej śmietany (gotowej lub ubitej, dobrze schłodzonej kremówki wyciśniętej np. przez rękaw cukierniczy) i jagody. Ja użyłam mrożonych owoców, bo przy tych temperaturach są wspaniałym uzupełnieniem do mrożonej kawy. Tak przygotowaną mrożoną kawę podajemy natychmiast i delektujemy się
Słodkie okruszkibased on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki 500 ml śmietanki kremówki 30% (zimna) 200 ml słodzonego karmelowego mleka skondensowanego (zimne) mała szczypta soli opcjonalnie 2 łyżki rozdrobnionych orzechów Przygotowanie Śmietankę wyjmujemy z lodówki. Ubijamy śmietankę 30% wraz z mała szczyptą soli
Słodkie okruszkiżelatyny 2 galaretki truskawkowe Delecta 300g świeżych truskawek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Jogurt naturalny, serki waniliowe i kremówkę łączymy z koglem moglem i delikatnie mieszamy. Dodajemy cukier waniliowy (lub 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowgo). Żelatynę rozpuszczamy w 100ml gorącej wody. Lekko studzimy i łączymy z masą. Żelatynę najlepiej zahartować
DefinicjaSmakuząbki czosnku 1 łyżka suszonej cebuli ( ma inny smak niż świeża ) sól , pieprz do smaku 3-4 gałązki rozmarynu ( można użyć suszonego ale lepszy świeży ) 100 ml słodkiej śmietanki kremówki ( niestety ona daje specyficzny smak-nikt nie mówił ,że będzie fit ) Fasolę namaczamy w garnku z wodą na noc , wtedy łatwiej będzie ją ugotować . Żeberka myjemy , oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu
Ogrodnik w podróżyczarnych oliwek garść suszonej żurawiny 100-120 g koziego sera (najlepiej w roladce, ja dałam twardego w plastrach) kartonik 250-300 ml śmietany 12% (dałam pół na pół z kremówką 30%) 1 łyżeczka majeranku suszonego 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju (rzepakowego, kokosowego) 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 0,5 łyżeczki suszonego tymianku sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Słodko-Słony Świat Ilonyposypania płatki migdałowe do posypania Opcjonalnie: cukier puder do oprószenia truskawek (w przypadku, gdy nie są słodkie) Śmietanę zmiksować z 2 łyżkami cukru. (Powinna być gęsta. Można użyć kremówki.) W miseczkach/pucharkach (najlepiej przezroczystych) układać warstwowo: pokruszone ciastka (9 sztuk), 1/2 porcji śmietany, truskawki pokrojone w plasterki, pozostałe herbatniki (3) i wyłożyć resztę śmietany. (W przypadku, gdy truskawki są kwaśne - należy
Di gotujejeszcze zanim zostanie rodzicem... No i wczoraj częstowałam tortem z owocami :-) Właśnie tym, który opisałam Wam poniżej :-) Biszkopt rzucany - niejednokrotnie Wam go już polecałam :-) masa z mascarpone i kremówką - dziś trochę rzadsza, żeby dodatkowo biszkopt chłonął wilgoć :-) i owoce... dowolne, jakie lubicie, ja wykorzystałam truskawki póki są, ale inne też się sprawdzą :-) koniecznie pamiętajcie, by biszkopt upiec dzień wcześniej
Czary - gary w kuchniszklanki cukru cukierki krówki (tyle sztuk ile babeczek) jajko szklanka mleka pół szklanki oleju (najlepiej słonecznikowego) Składniki na dekorację: 300g twarogu śmietankowego pół szklanki cukru pudru pół szklanki śmietany kremówki po pół krówki na każdą babeczkę posypka o smaku karmelu Decorada od Delacty Wykonanie babeczek: Mąkę przesiewamy wraz z kakaem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier waniliowy i cukier
Mania Wypiekaniaodpowiedniej odległości wyciskamy okrągłe, niewielkie ciastka. Ptysie pieczemy około 20- 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temp.200 st.C, po upieczeniu ciastka studzimy. Do miski wlewamy schłodzoną śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywno z cukrem pudrem. Upieczone i wystudzone ptysie przekrawamy na pół, dolną część ciastka napełniamy bitą śmietaną przykrywamy drugą częścią ciastka i oprószamy cukrem pudrem
Smakowite Daniapistacji Galaretka malinowa: 500 g mrożonych malin (w sezonie świeżych) sok z jednej limetki 100 g drobnego cukru łyżka wody różanej 3 listki żelatyny Masa: 300 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki wody różanej 2 łyżki cukru pudru posypka Maczek Mango Delecty płatki kokosa Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną pianę razem z cukrami, pamiętając by wsypywać je stopniowo. Na papierze
Karczma HonoriettyKrem cytrynowy to jeden z moich ulubionych i zawsze chętnie go przygotowuję. Mój mąż uwielbia wszystko co cytrynowe. Często przygotowywałam bezę z kremówką i lemon curd, ale postanowiłam stworzyć odchudzoną wersję. Tak powstał cytrynowy sernik, przekładany biszkoptami i kremem cytrynowym. Smakuje bosko i zawsze ratuje głodek mojego męża. Gdy tylko prosi mnie o coś słodkiego i... "może lekko cytrynowego
Gotowanie i blogowanie