dnie naczynia, w którym będzie podawany deser - należy umieścić warstwę pokruszonej (przełamanej na 4 części) słomki ptysiowej. Następnie wyłożyć warstwę bitej śmietany, ponownie pokruszoną słomkę i na końcu kremówkę. Całość udekorować wg uznania. Deser można podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub po schłodzeniu w lodówce. (Ja wybieram drugą opcję, ponieważ wtedy krem jest smaczniejszy, a słomka w zależności od odstania - chrupiąca
Di gotujeDziś serwuję najbardziej klasyczny przepis, ale z czasem pewnie pojawi się ich więcej ;) Uwielbiam crème brûlée i jadam go często, dlatego przygotowuję go ze śmietany 18-procentowej, bo użycie kremówki 36% mnie przeraża. Składniki (na 8 niskich kokilek lub 4 wysokie): 400 g (duży kubek) gęstej śmietany 18% laska wanilii 6 żółtek (białka można wykorzystać do wykonania ciasta na bazie
Weekendy w domu i ogrodziepieczenia 5 kropli olejku migdałowego Galaretka: 2 galaretki wiśniowe 400 g -500 g wydrylowanych wiśni ( u mnie wiśnie z nalewki) 700 ml gorącej wody Bita śmietana 500 ml kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 1/5 wody Warstwa z bezą: 6 białek 3/4 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 50 g płatków migdałów Wykonanie: Z podanych
W Moim Magicznym Domurumu PONCZ 100 ml soku pomarańczowego 50 ml rumu PONADTO ok. 30 sztuk podłużnych biszkoptów 3-4 łyżki konfitury malinowej 4 łyżki płatków migdałowych Szklankę mleka zagotowujemy. Pozostałe mleko, kremówkę, żółtka, cukry i obie mąki miksujemy. Mieszankę wlewamy do gotującego się mleka. Doprowadzamy do wrzenia, dobrze mieszając, by nie powstały grudki. Ugotowany budyń przykrywamy i odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło
Moje-pitraszeniemąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia mus: ok 500 g śliwek (mogą być z kompotu) 2 łyżki cukru łyżka żelatyny krem: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki (30%) 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny do dekoracji: krem maślany masa cukrowa (zrobiona wg tego przepisu ) Jajka ubić z wodą i cukrem. Dodać przesianą mąkę
6nieboutrzymaniu tego ciepła na dłużnej ;) Wszystkie z tych warunków spełnia Janssons frestelse (co za geniala nazwa!). Sycące, gorące i dość...tłuste, dlatego w wersji, którą przygotowałam, zamieniłam śmietankę kremówkę na tę o zawartości 18% tłuszczu, a masło, na olej roślinny. Dodatkowo podałam do zapiekanki, jako polski akcent, surówkę z kiszonej kapusty z marchewką, coby zbić odrobinę absorbowany cholesterol ;P Było
Kuchnia w Słońcu Skąpanakokosowych + 2 łyżki do obsypania boków 50 g masła 2 łyżki cukru Masa serowa: 500 g serka białego z wiaderka 2 galaretki cytrynowe 500 ml wrzątku 200 g kremówki 30% sok z 1 limonki Wykonanie: Dwie łyżki wiórków odkładamy na później. Do garnuszka wsypujemy szklankę wiórków, dodajemy masło i cukier. Podgrzewamy na małym ogniu podgrzewamy, aż masło
Kulinarne przygody Gatityprzepis Drukuj Biszkopt 7 jajek 127 g mąki tortowej 45 g mąki ziemniaczanej 203 g cukru szczypta soli Krem z białej czekolady 500 g białej czekolady 650 ml śmietany kremówki 36% Frużelina wiśniowa 600 g wiśni 3,5 łyżeczki żelatyny 135 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Nasączenie 250 ml zaparzonej herbaty 1 łyżka cukru 3 łyżki soku z cytryny
Wędrówki po kuchni1/4szkl zimnego espresso. Kiedy napęcznieje, delikatnie podgrzewaj, aż się rozpuści. Jogurt utrzyj z cukrem, wlej pozostałe espresso i dokładnie wymieszaj. Ucierając wlej cienkim strumyczkiem rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Śmietankę kremówkę ubij i dodawaj porcjami w krem kawowy delikatnie mieszając. Kiedy zacznie tężeć wylej połowę na pierwszy blat ciasta, przykryj drugim i wyłóż resztę kremu. Odstaw do całkowitego stężenia
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała30dag.cukinii 4 średnie pomidory 2 ząbki czosnku pół pęczka świeżego tymianku lub pół łyżki suszonego makaron sól biały pieprz 2 łyżki oliwy 2 szkl.bulionu warzywnego 1 szkl.śmietany kremówki 2 łyżki musztardy z ziarnami gorczycy 1 łyżka mąki 10 dag.sera cheddar ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Cukinię kroimy w plasterki.Usuwamy pestki z pomidorów,a miąższ kroimy w małą kostkę.Czosnek ścieramy na tarce do parmezanu
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkismaczna.Moi znajomi byli bardzo zachwyceni tylko niestety było za mało...:( 2 łyżki masła 1 cebula 1 główka sałaty 1/2 szkl.białego wina 2 szkl.bulionu jarzynowego sól pieprz 4 łyżki kremówki starta gałka muszkatołowa sok z cytryny sos worcester ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Cebulę obieramy.Masło topimy w garnku,wrzucamy cebulę,podsmażamy.Sałatę myjemy,osuszamy.Kilka liści zostawiamy,pozostałe posiekać,dodać do cebuli,zalać winem,wymieszać
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkikropel ekstraktu śmietankowego 150 g miękkiego masła poncz: 6 łyżek soku z cytryny 3 łyżki wody opcjonalnie można dodać likier dodatkowo 50 g białej czekolady 300 ml śmietanki kremówki 36% (zimnej) 1 opakowanie śmietan-fix 60 g wafelka kakaowego typu Prince Polo wykonanie: Żółtka ubić z 100 g cukru pudru. Białka ubić z 100 g cukru pudru. Trzeba ubijać dwie
Ania i Marcin gotująwkładamy do lodówki, żeby ostygła, pamiętając, że co około 5 minut masę należy dokładnie przemieszać. Gdy masa zacznie tężeć wyciągamy ją z lodówki. Ubijamy 125 ml śmietany kremówki i gdy jest już sztywna dodajemy masę kawową, dokładnie miksujemy do połączenia składników i natychmiast przekładamy do pucharków lub sporych filiżanek. Chłodzimy. DEKORACJA: 75 ml śmietany 30% (zimnej
Rozpustne gotowaniegodne polecenia. Kończymy dziki tydzień, mam nadzieję nie zdziczali całkiem ;) i szykujemy się na następne hasło. Składniki: 800 g ziemniaków 2 szalotki 2 szkl. bulionu warzywnego 1/3 szkl. śmietany kremówki (30%) sok z 1/2 cytryny sól pieprz świeżo zmielony awokado oliwa (lub klarowane masło) Wykonanie: Szalotkę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie (lub klarowanym maśle). Ziemniaki obrać, pokroić
zadanie-gotowaniezaszkodziła, a wręcz przeciwnie, prawda? 😊 Składniki na 1 porcję: 2 lekko czubate łyżeczki mielonej kawy 100 ml mleka 100 ml wody 2 łyżeczki masy kajmakowej z puszki śmietana kremówka (30 lub 36%) Kawę zaparzyć i odcedzić z fusów. Można ją zaparzyć w ekspresie lub przy pomocy filtra do kawy. Mleko bardzo mocno podgrzać, dodać kajmak i rozpuścić go dokładnie
Codzienna kuchnia niecodzienna