Tort z musem i ganache czekoladowym (biszkopt genueński) - warsztaty z Twardym Szparagiem 269100g czekolady (dowolnej; u mnie gorzka) Nasączenie: 75 ml wody 15g cukru 1 cytryna dowolny alkohol (opcjonalnie; dodałam odrobinę whisky) Ganache czekoladowy: 100 ml śmietanki kremówki 100g czekolady (dowolnej; u mnie mleczna) 15g masła Dodatkowo: ozdoby wg uznania Upiec biszkopt Jajka wbić do metalowej miski, wsypać cukier i całość lekko ubić za pomocą "rózgi". Następnie miskę należy
Di gotuje
Śmietankowo – ziołowy kurczak 202Składniki na 4 osoby : 2 szt pojedynczych filetów drobiowych sól , pieprz do smaku 1/2 płaskiej łyżeczki suszonego czosnku ( lub ząbek świeżego ) Sos : 3 małe cebulki 100 ml słodkiej, gęstej ,kremówki 30 % ( musi być żeby sos był gęsty ) 150 ml wody 4 serki topione śmietankowe ( trójkąty z zegara ) sól do smaku kilka gałązek świeżego tymianku i majeranku ( posiekanych ) 1 łyżka masła
Ogrodnik w podróży
Brownie jaglane z migdałami i jagodami goji 183gorzkiej (użyłam 74%) 1 szklanka cukru (można zastąpić np. ksylitolem) 1-2 łyżki jagód goji ok. 50 g płatków migdałowych 1/2 szklanki śmietanki UHT 10-12% (można użyć także kremówki) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 duże jajka (w temperaturze pokojowej) 4 czubate łyżki kakao 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki oleju (rzepakowego lub np. z pestek winogron
MyCookBook.pl
Schab z serem pleśniowym i gruszkami 246sposób na schab, tym razem zapieczony z gruszkami i serem pleśniowym. Składniki: 4 kotlety ze schabu 2 czerwone cebule 4 gruszki sól, pieprz 2 gałązki rozmarynu 150 ml śmietany kremówki 250g sera pleśniowego z niebieską pleśnią 50g orzechów włoskich Cebulę i gruszki obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni na złoto. Schab rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy
Gotowanie i blogowanie
Tort truskawkowy 202smarować. Wlać ciasto i piec w 180 stopniach C około 35 minut do tzw suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić. Podzielić ciasto na trzy blaty. Krem 800 ml śmietany kremówki 36% cukier puder do smaku 2 łyżki żelatyny Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki zimnej wody. Poczekać aż napęcznieje, a następnie podgrzać w mikrofali, ale nie gotować. Śmietanę z cukrem pudrem ubić
O kuchni z uczuciem
Makaron z kurczakiem w sosie z suszonych pomidorów 298sosie z suszonych pomidorów: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 słoik suszonych pomidorów z kaparami (150 g) 3/4 szklanki bulionu 1/2 szklanki białego półwytrawnego wina 1/2 szklanki śmietanki kremówki (30%) 2 ząbki czosnku 4 łyżki startego parmezanu 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki chilli w płatkach ok. 40o g makaronu penne (dla 4 osób) garść listków świeżej bazylii (jeśli
Poezja smaku
Piernik z marmoladą i polewą czekoladową 210łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia mały słoiczek gęstej konfitury śliwkowej (do przełożenia ciasta) POLEWA czekolada gorzka 100g śmietana kremówka 100g łyżka masła W garnku roztapiamy masło z cukrem, mieszając. Cały czas podgrzewamy, dodajemy konfiturę, przyprawę piernikową, cynamon.Odstawiamy z ognia do lekkiego ostygnięcia. Dodajemy proszek do pieczenia i sodę. Jajka miksujemy
WYSPA SZCZĘSLIWA
Cytrynowe muffinki z różowym kremem. 217pszennej 100 g masła (roztopionego) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g cukru sok z jednej cytryny 2 jajka 150 g jogurtu naturalnego krem: 200 g śmietany kremówki 30 lub 36%, 3 łyżki cukru pudru, 100 g owoców leśnych, 2 łyżki cukru brązowego Wykonanie: Do jednej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier. W drugiej wymieszać
zadanie-gotowanie
Lodowa kanapka 339łyżki soku z cytryny ½ szklanki rodzynek ½ szklanki niesolonych orzechów ziemnych i włoskich ½ szklanki żurawiny ½ szklanki morwy białej Polewa czekoladowa Sposób wykonania: Bakalie wymieszać razem w miseczce. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać sok z cytryny, wydrążone ziarenka wanilii oraz zimny jogurt, zmiksować, następnie wsypać bakalie i wymieszać łyżką. Masę razem z miską włożyć
Wanilia i Kardamon
Krem z pomidorów 151zmięknie blendujemy, dodajemy bulion przyprawiamy 1 łyżeczka cukru, sól ,pieprz ,oregano, papryczka chili wszystkie przyprawy według uznania. Ja dodałam dużo oregano. Gotować bez przykrycia. Można również dodać śmietanę kremówkę. Zupę rozlać na talerze udekorować świeżą bazylią posypać oregano. Podawać z grzankami :) Bon Appetit
Kukuleczki
Krem z dyni 156dużych oczkach dynię ( lub kroimy ją na mniejsze kawałki) oraz ziemniaka. Wlewamy bulion gotujemy do czasu, aż dynia zmięknie około 20 min. Całość blendujemy na gładko. Dodajemy śmietanę kremówkę oraz przyprawy
Kukuleczki
Żurek 147wywaru warzywnego 500 ml zakwasu na żur 2 cebule 2 suszone grzyby 300 g kiełbasy 250 g wędzonki 125 ml śmietany kremówki 1-2 łyżki świeżego chrzanu 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 6 ziarenek pieprzu 1 łyżka majeranku 4 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Na rozgrzaną patelnię wrzuciłam pokrojoną wędzonkę
Kukuleczki
Polędwiczki w sosie śmietanowo grzybowym 162Składniki: 500 g polędwiczek wieprzowych śmietana kremówka 30% (5 łyżek) 2 cebule garść suszonych grzybów przyprawy sól, pieprz, tymianek masło klarowane 1 łyżeczka mąki Przygotowanie: Namoczyłam grzyby. Następnie gotowałam je na małym ogniu. Po czasie wyjęłam z wywaru, który wykorzystałam do sosu. Umytą polędwiczkę pokroiłam w plastry o grubości 2 cm, lekko rozbiłam
Kukuleczki
Błyskawiczne piątki - Zupa gulaszowa ze śmietanką 167cenię sobie takie dania. Składniki : * dowolne mięso - u mnie karkówka, wołowina czy kurczak zawsze się sprawdzają - około 700g * cebula * ząbek czosnku * kg ziemniaków * marchewka * cebula * czerwona papryka * 200ml kremówki * mielona czerwona papryka słodka lub ostra, sól, pieprz Przygotowanie : Na maśle zeszklić cebulę i czosnek oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Dodać mięso w dowolnie pokrojone kawałki lub zmielone. Całość przełożyć
Magiczne Życie Marty
TRUSKAWKOWY PRZEKŁADANIEC 210cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mus truskawkowy: 300 g truskawek (świeżych lub mrożonych) 3/4 szkl. wody 1 galaretka truskawkowa Krem: 1/2 tabliczki białej czekolady 300 g śmietany kremówki 1 śmietan-fix gorzka czekolada do posypania WYKONANIE Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem i budyniem. Wlewamy
słodki bratek