warto spróbować i upiec. żródło mojewypieki.com Beza 6 białek 300 g drobnego cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny Krem 200ml śmietany kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru lub więcej zależy od tego jaki ma byc słodki krem skórka z jednej cytryny sok z trzech cytryn 2 żółtka 2 jajka 200 g cukru
O kuchni z uczuciemSkładniki Ciasto 240 gr mąki 160 g masła 60 g cukru 2 łyżki śmietany 18% 2 żółtka szczypta soli masa serowa 1 kg sera trzykrotnie mielonego 100 ml śmietany kremówki 4 jajka 1 szkl. cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kaszy manny cukier waniliowy Wykonanie Ciasto Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto. Chowamy do lodówki na 30min
Mieszam w GarnkuDziś pomysł na prosty i szybki obiad dla całej rodziny. Makaron świderki podany z obłędnym, gęstym i kremowym sosem na bazie śmietanki kremówki, topionych serków oraz szpinaku. Nie należy on do najlżejszych i niskokalorycznych, ale jest tak pyszny, że od czasu do czasu można sobie na to pozwolić, zwłaszcza, że całość przygotowuje się bardzo szybko, w nie więcej niż
MyCookBook.plPolecam! P.S. Inspiracją był dla mnie przepis z tej strony. Składniki: Ciasto: 250 g mąki 110 g masła 80 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 75 ml śmietany kremówki 36% 1 żółtko szczypta soli Nadzienie migdałowe: 2 białka 50 g masła (roztopionego) 200 g zmielonych migdałów 150 g cukru pudru 1 łyżeczka zmielonego kardamony szczypta soli Ponadto: 1 żółtko
zadanie-gotowaniebyłoby idealnie:) Spróbujcie! Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 1 mała cebula 1 mały por 300 g pieczarek 2 łyżki masła sól i pieprz 100 ml bulionu 100 ml śmietany kremówki 1 łyżeczka musztardy (np. dijon) Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę, a pora i oczyszczone pieczarki w plasterki. Polędwiczkę oczyścić z błonek i nadmiaru tłuszczu. Pokroić na około 2 cm kawałki
zadanie-gotowaniezłego tłumaczenia. Fileciki z sardeli byłyby tu zbyt mocnym i słonym akcentem - mają być szprotki! Składniki: 1 kg ziemniaków 2 cebule 2 puszki szprotek w oleju 500 ml śmietany kremówki sól i biały pieprz masło bułka tarta Wykonanie: Ziemniaki obrać i pokroić na paski (coś w rodzaju cienkich frytek). Cebule pokroić w plasterki i podsmażyć do miękkości. Formę do zapiekania
zadanie-gotowaniebiałek (w zależności od wielkości jaj) 250 g cukru pudru (lub drobnego cukru do wypieków) 1 łyżeczka octu jabłkowego (lub innego) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g śmietany kremówki (30 lub 36%) owoce Wykonanie: Białka ubić na sztywno. Następnie dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Powinna powstać sztywna i błyszcząca piana. Do masy białkowej dodać ocet
zadanie-gotowaniesamym creme brulee? Kremowy, słodki deser z kruchą, karmelową skorupką o wyraźnym waniliowym aromacie. Niebo w gębie :) Składniki: 5 żółtek 4 łyżki drobnego cukru do wypieków 400 g śmietany kremówki (najlepsza 36%, ale sprawdzi się też 30%) ziarna z jednej laski wanilii cukier do karmelizacji (użyłam brązowego) Wykonanie: Śmietankę przelać do garnka, dodać ziarna wanilii i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć
zadanie-gotowaniebulionu drobiowego lub warzywnego 2 - 3 średnie ziemniaki 1 nieduża cebula 3 łyżki świeżo startego chrzanu 1 - 2 łyżeczki soku cytrynowego 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej 4 łyżki śmietany kremówki 2 cebulki dymki sól i pieprz zielona pietruszka opcjonalnie 4 przepiórcze jajka ugotowane na twardo Wykonanie: Cebulę i ziemniaki pokroić w drobną kostkę. Razem z chrzanem umieścić w garnku
zadanie-gotowanieszkl. mąki 1/2 kostki zimnego masła 2 łyżki drobnego cukru do wypieków 3 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Kajmak: 150 ml śmietany kremówki (u mnie 30%) 140 g brązowego cukru Wykonanie: Składniki na ciasto zagnieść, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Z ciasta uformować kształt jajka, lub przełożyć
zadanie-gotowanieSkładniki: Spód: 150 g herbatników 30 g masła Ciasto: 1 kg twarogu (dwukrotnie zmielonego) 3/4 szkl. cukru 3 jajka 2 łyżki mąki pszennej Wierzch: kajmak (160 g śmietany kremówki 30%, 140 g brązowego cukru) 75 g posiekanych orzeszków ziemnych tabliczka czekolady deserowej Wykonanie: Ciastka rozdrobić do konsystencji piasku, masło rozpuścić. Wymieszać jedno z drugim i wysypać na blaszkę
zadanie-gotowaniejest naprawdę dobre! Składniki: 4 piersi z kurczaka 1 średnia cebula 1/2 czerwonej papryki 2 łyżki posiekanej trybulki (lub kolendry/pietruszki) 1 limonka 250 ml bulionu 3 łyżki śmietany kremówki 2 łyzki masła oliwa sól i pieprz Wykonanie: Piersi lekko rozbić by miały równą grubość na całej powierzchni. Oprószyć solą i pieprzem. Skropić lekko sokiem z limonki i oliwą. Odstawić
zadanie-gotowanieszkl. mąki ziemniaczanej 1 masło -250g 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia 6 jaj 2- łyżki kakao Polewa: 100 g czekolady gorzkiej 2-3 łyżki śmietany kremówki 1 łyżka masła szkl. o pojemności 250 ml Wykonanie Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąki przesiać przez sito i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na gładką,puszysta
w mojej kuchnimąki pszennej 1/3 szklanki gorzkiego kakao Składniki na nasączenie: 1/2 szklanki mocnej czarnej herbaty sok z 1/4 cytryny 1/2 kieliszka wódki (opcjonalnie) Składniki na krem czekoladowy: 400 ml śmietanki kremówki 100 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej Dodatkowo: masło do wysmarowania formy bułka tarta do posypania formy CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy
My Culinary Artrodzynek 2 garści suszonej żurawiny 2 łyżki skórki pomarańczowej 2 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Biały ser mielimy. Żółtka z ziarenkami wanilii ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy powoli kremówkę, cały czas ubijając. Następnie miskę z utartymi żółtkami wkładamy do większego garnka z gorącą wodą, garnek ustawiamy na kuchence na średnim ogniu. Masę mieszamy do momentu, aż zgęstnieje. Uważamy
Kulinarne przygody Gatity