tutaj . Ale myślę że można użyć inny alkohol. To są tylko 2 łyżki, więc może jakaś Brendy... Składniki na około 1 l lodów: 300 ml kremówki (30%) 175 ml mleka zagęszczonego słodzonego 2 łyżki likieru kawowego 2 łyżki kawy instant, najlepsze espresso Wykonanie: W misce miksera umieściłam wszystkie składniki
Kuchnia u Krysilodówki na około 30 minut. FARSZ 1/2 kg wydrylowanych wiśni lub kilka łyżek konfitury wiśniowej 250 g sera ricotta lub mielonego sera twarogowego 1 jajko 1/2 szklanki kremówki 1 łyżeczka cukru z wanilią 2,3 łyżki cukru pudru Wydrylowane wiśnie przesypujemy łyzeczką cukru i gotujemy kilka minut .Odstawiamy. Ser razem ze śmietaną , jajkiem i cukrem miksujemy do połączenia składników
WYSPA SZCZĘSLIWASkładniki: 8 serków homogenizowanych (danio 150g to 6 szt, tutti biedronkowe 140g 8 szt.) 0,5 l śmietany kremówki 30% 5 łyżek żelatyny 0,7 szklanki ciepłej wody 2 łyżki cukru pudru Żelatynę rozpuścić w 0,7 szklanki gorącej wody, pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno dodać serki a na koniec ostygłą żelatynę. Wszystko delikatnie zmiksować do połączenia
Moje Słodkie Piekiełkogładką, jednolitą masę. W zależności od mocy sprzętu być może dodatkowo trzeba będzie przecedzić borówki przez sito, aby pozbyć się skórek. Ja użyłam thermomix i nie było to konieczne. Kremówkę ubić na sztywno i na czas dalszego przygotowania ciasta wstawić do lodówki. Żelatynę wsypać do małego garnczka i zalać wodą, tak aby woda nieznacznie wystawała ponad poziom żelatyny. Wymieszać
gutfutcukru pudru 1 jajko łyżka cukru z prawdziwą wanilią – u mnie domowy, nie przesiany, stąd czarne „paprochy” w cieście NADZIENIE: 5 dag mlecznej czekolady 200 ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki 30% - u mnie bezlaktozowa cukier puder płaska łyżeczka żelatyny 1/4 szklanki wrzącej wody ok. 30 dag jeżyn WYKONANIE: Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać zimne masło
Kuchenne zapiski Edytybiały szczypta kurkumy 2 listki cytrynowe 2 cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka kolendry (nasiona) 2cm.korzenia imbiru olej 300ml.bulionu 200ml.mleczka kokosowego z puszki 10dag.śmietany 35 dag.makaronu 10dag. śmietany kremówki 36% 2 pęczki kolendry 4 łyżki zasmażki błyskawicznej ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Do garnka na makaron wlewamy wodę ,solimy,zagotowujemy.Na wrzątek wsypujemy kurkumę i wrzucamy listki cytrynowe,wlewamy 2 łyżki soku z cytryny.Wrzucamy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiCudowne połączenie wanilii i owoców. 20 dag.jagód 200 g.śmietany kremówki 2 żółtka 10 dag.cukru ziarna z jednej Laski wanilii ************************************************ Jagody miksujemy , śmietanę zagotowujemy.Żółtka i cukier oraz ziarna wanilii, ucieramy na puch.Dolewamy powoli gorącą śmietanę , mieszając.Stawiamy miskę w kąpieli wodnej i ubijamy ok.7 minut.aż masa lekko zgęstnieje.Ściągamy z kąpieli wodnej miskę i studzimy.Mieszamy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki25cm. Składniki: Spód: - 120g kruchych ciastek (dałam domowe maślane, orkiszowe) - 20g stopionego masła klarowanego Masa: - 400g gęstego sera twarogowego (u mnie "Mój ulubiony" Wieluń) - 250ml słodkiej kremówki - 40g żelatyny - 1/3 szklanki* wrzątku - 220g ksylitolu (lub cukru) - 1 łyżka soku z cytryny - 3 szklanki* umytych, odsączonych jagód Dodatkowo: - 250g jagód (zmiksowanych) - 1 galaretka (na 500ml wody), rozpuszczona w 250ml wrzątku
Smaczne Zdrowespokojnie możemy zabrać się za produkcję domowych lodów. Ten smak jest bardzo orzeźwiający i cytrusowy :) Składniki: - 1 pomarańcza - 1 limonka - 1 cytryna - 175 g cukru pudru - 500 ml śmietany kremówki Przygotowanie: Pomarańczę i limonkę sparzamy i ścieramy z nich skórkę. Z pomarańczy, limonki i cytryny wyciskamy sok, łączymy z cukrem i startymi skórkami. Mieszamy do rozpuszczenia cukru a następnie wlewamy
Zainspirowana w kuchnisernik na zimno. Składniki 1 paczka biszkoptów 500 g twarogu półtłustego 1 szklanka cukru 1 kisiel o smaku owoców leśnych 1 łyżka żelatyny 100 gram jagód 300 ml śmietany kremówki 30% Sposób przygotowania Biszkoptami wyłożyć spód tortownicy. Twaróg wymieszać blenderem aż powstanie gładka masa, dodać cukier i jeszcze przez chwile mieszać. Zalać wrzątkiem kisiel i dodać dodatkowo łyżkę żelatyny, odstawić
Pink Envelopewstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Pozostałe galaretki rozpuścić w 350 ml wrzącej wody, wystudzić, aż będą całkiem zimne. Mleko zmiksować ze śnieżkami, aż będą miały konsystencję ubitej kremówki, dodać zimną, płynną galaretkę, zmiksować, tylko do połączenia składników. Do masy dodać maliny, masę delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć na ciasto. Schłodzić w lodówce. Smacznego
Domowa cukiernia Ewyśmietaną i orzeźwiającą galaretką to prawdziwy hit lata. Nie za słodkie, delikatne i puszyste- nic więcej nie potrzeba. Zapraszam! Letnia kostka twarożkowa Składniki: 2 paczki maślanych herbatników 2 śmietany kremówki 4 śmietan fixy 4 łyżki cukru pudru serek biały, twarożek ok.300g aromat cytrynowy galaretka agrestowa owoce do dekoracji Przygotowanie: Formę ok 22x30 wyłożyć jedną warstwą herbatników. Jedną śmietanę ubić
Tagebuch po polskumasłem ) Opcjonalnie: 50g czekolady na polewę chałwa do dekoracji Ricottę zmiksować z cukrem pudrem i chałwą, a śmietanę ubić na sztywno. Masę serkową delikatnie i stopniowo połączyć z kremówką. Na dnie niewielkiej formy ściśle ułożyć warstwę herbatników, a następnie rozsmarować masę i ponownie umieścić ciastka. Całość schłodzić w lodówce - przez około kilka godzin. Po tym czasie w rondelku rozpuścić czekoladę
Di gotujecukru 150 margaryny 6 jajek 3 łyki mąki ziemniaczanej 2 łyżki miodu 1 łyżka kakao 1 łyżka mielonej kawy 1 łyżeczka sody szczypta soli krem: 330 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru łyżka soku z cytryny warstwa śliwkowa: ok 500 g śliwek galaretka wiśniowa polewa: 1 jajko 100 g masła 3 łyżeczki cukru 3 łyżki
6niebosmarujemy tłuszczem i wysypujemy tartą bułką. Przygotowaną kruszonkę rozkładamy równomiernie dociskając do spodu tortownicy. 2. Twaróg utrzeć na gładką masę ze pozostały cukrem, startą skórką cytrynową, 3 jajkami, kremówką, aromatem cytrynowym oraz kaszą manną. Tak przygotowaną masę serową rozłożyć na przygotowanym spodzie, Ciasto piec 50-60 min w temperaturze 175 o C ( z termo obiegiem
vaniliowoczekoladowa