słodkie 2 łyżki Masa serowa: twaróg półtłusty 500 gram masa kajmakowa np. gostyńska 300 gram cukier 2 łyżki sól 3/4 łyżki jaja 2 szt. mąka kukurydziana 2 łyżki śmietana kremówka 100 ml. Polewa karmelowa: cukier 100 gram woda 1/4 szkl. mleko 1 szkl. mąka 3 łyżeczki sól 2 szczypty Metoda: 1. CIASTO: Masło utrzeć z cukrem na puszystą
Kuchnia Paulettescukierki lodowe ice 1 op. ( 125 gram ) woda 1/2 szkl. budyń waniliowy 1 op. cukier 2 łyżki masło 125 gram mleko 2 szkl. Warstwa różowa: śmietana kremówka 300 ml. galaretka rubinowa 1 op. Dodatkowo: banan 1 szt. Metoda: Ciasto: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać po jednym żółtku oraz
Kuchnia PaulettesBiszkopt: jaja 4 szt. mąka 3/4 szkl. cukier puder 3/4 szkl. proszek do pieczenia 2 łyżeczki Poncz: woda 4 łyżki sok z cytryny 2 łyżki Krem: śmietana kremówka 30 % 1 l. cukier puder 4 łyżki esencja z wanilii lub aromat kilka kropel sok z cytryny 2 łyżki żelatyna 8 płaskich łyżeczek woda zimna ok. 8-9 łyżek galaretka
Kuchnia Paulettesstrzał w dziesiątkę ! Można go zabrać do pracy lu gdziekolwiek. Deser jest słodki, kremowy, lekko maślany i bardzo smaczny. :D SKŁADNIKI: herbatniki pełnoziarniste 100 gram banan 2 szt. śmietana kremówka 200 ml. cukier waniliowy 1 łyżeczka serek mascarpone 3 łyżki Sos kajmakowy: kajmak 2 łyżki mleko 3 łyżki METODA: Herbatniki zmielić blenderem. Połowę zmielonych herbatników przełożyć
Kuchnia PaulettesSKŁADNIKI: spód blacha 24x24 cm. : herbatniki kakaowe lub pełnoziarniste 300 g. margaryna 160 g. masa serowa: twaróg chudy 500 g. mleko w proszku odtłuszczone 1/2 szkl. śmietana kremówka 30 % 200 ml. maliny mrożone 400 g. miód 3/4 łyżki sok z cytryny 3 łyżki galaretka truskawkowa 2 op. + woda 700 ml. żelatyna 6 łyżeczek + 70 ml. METODA
Kuchnia Paulettespies i kot na tak ! SKŁADNIKI: ciasto: woda 250 ml. olej rzepakowy 120 ml. mąka 200 g. jaja małe 5 szt. krem: serek naturalny philadelphia 200 g. śmietana kremówka 30 % 200 ml. łosoś wędzony 100 g. koperek świeży siekany 3-4 łyżki pieprz do smaku szczypior i rzodkiewka do przyozdobienia METODA: Ciasto: do garnka wlewamy wodę i olej
Kuchnia PaulettesSZKL. OLEJ 1 SZKL, MĄKA TORTOWA 2 , 1/2 SZKL. SODA OCZYSZCZONA DELECTA 1 ŁYŻECZKA PROSZEK DO PIECZENIA DELECTA 1 ŁYŻECZKA SZPINAK MROŻONY SIEKANY 400 G. ŚMIETANA KREMÓWKA 36 % 300 ML. GALARETKA TRUSKAWKOWA DELECTA 1 OP. WODA 2/3 SZKL. TRUSKAWKI OK. 300 G. CUKIER PUDER 1 ŁYŻKA METODA: BIAŁKA ODDZIELIĆ OD ŻÓŁTEK. BIAŁKA UBIĆ
Kuchnia Paulettesmleko 4 łyżki olej 100 ml. cukier 1 łyżeczka Nadzienie: jagody 800 g. cukier 4 łyżki Dodatkowo: śmietana kwaśna lub ubita kremówka do dekoracji i smaku olej 3-4 łyżki METODA: Mąkę przesiać, wlać wodę, mleko, olej i dodać cukier. Zagnieść ciasto. Powinno być elastyczne. Można wyrobić ręcznie lub w robocie kuchennym ze specjalnym hakiem
Kuchnia Paulettesłyżki przyprawa do ryb 2 łyżki sok z połowy cytryny Sos pieczarkowy: pieczarki 300 g. cebula 1 szt. masło 2 płaskie łyżki olej 1 łyżka śmietana kremówka 30 % 300 ml. przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka sól, pieprz do smaku ziele angielskie 2 szt. Dodatkowo: ziemniaki ok. 1 kg. przyprawa do ziemniaków 2 łyżki sól 2 szczypty
Kuchnia Paulettesjeszcze nie zawiodło :) SKŁADNIKI: Ciasto: woda 1 szkl. ( 250 ml.) mąką 1 szkl. ( szklanka poj. 250 ml.) masło 100 g. jaja 4 szt. Nadzienie: śmietana kremówka 30 % 700 ml. cukier puder 1 łyżka żelatyna 3 łyżeczki woda zimna do pokrycia żelatyny Dodatkowo: cukier puder do oprószenia METODA: Ciasto: Zagotować wodę z masłem. Dodać mąkę
Kuchnia Pauletteswstawić do lodówki na parę godzin (maksymalnie 2 dni) Serek mascarpone ubić z cukrem na gładką puszystą masę. Jeżeli masa wydaje się nam zbyt sztywna można dodać trochę śmietany kremówki lub łyżkę sosu herbacianego. Do naczyń, najlepiej przezroczystych, nałożyć porcję moreli, polać sosem, na wierzchu położyć porcję kremu z serka. Podawać schłodzone. Smacznego
Stare Garyświątecznym stole. składniki na tortownicę 23 cm biszkopt 5 jajek 3/4 szklanki cukru kryształu 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa 500 ml śmietany kremówki 30 % 1 opakowanie śmietan – fixu 1 tabliczka białej czekolady 350 g wiórków kokosowych 100 g masła przepis Do miski przekładamy oddzielone od żółtek, białka i ubijamy je na sztywną pianę
Smakowite Daniamakowy: 6 jajek szczypta soli 100 g cukru 70 g maku niebieskiego 100 g mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie i dekoracja: 500 g śmietany kremówki 36% 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka cukru 2 śmietan-fixy 160 g marmolady wieloowocowej kuleczki zbożowe w różowej skorupce Decorada (Delecta) dodatkowo: cukier puder WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny
Passions hobbies lifePrzestudzić. 3. Ser w kostce zmiksować blenderem / lub rozgnieść mocno widelcem/. Przełożyć do miski, dodać ser z wiaderka, a następnie ciągle ucierając stopniowo dosypywać cukier puder. Dolewać przestudzoną kremówkę. Wbijać po jednym jajku (całym) i dalej ubijać (masa będzie dość rzadka). Na koniec dodać olejek waniliowy. 4. Blaszkę o wymiarach 26x37 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Zetrzeć na tarce
Kubki smakutabliczki czekolady mlecznej lub deserowej dobrej jakości 4 łyżki kremowego masła orzechowego warstwa orzechowa: 150 g białych pianek marshmallow 3 łyżki masła z solą morską 4 łyżki śmietanki kremówki 2 łyżki masła orzechowego 1 szklanka posiekanych solonych orzeszków ziemnych warstwa karmelowa: 200 g masy krówkowej (kajmaku) Wykonanie: Blachę o wymiarach około 20 x 30 cm wyłożyć lekko natłuszczonym papierem
zadanie-gotowanie