masła 4 pełne łyżki cukru pudru 1/3 szklanki mocnej esencji herbacianej 1/3 szklanki wódki (u mnie - domowa nalewka śliwkowa) 400 g śliwek kalifornijskich 300 ml śmietany kremówki 30% 200 g gorzkiej czekolady wykonanie: ciasto: Jajka ubijam z cukrem na puszystą, białą masę. Cały czas miksując dodaję olej, potem stopniowo mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Wykładam
babka w formiekostkę ananasa. Spód ciasta jest kruchy zrobiony z herbatników. Składnik: 600 g tłustego białego sera 120 g cukru 2 łyżki soku z cytryny 400 ml śmietanki kremówki 250 g kruchych ciasteczek 40 g masła 1/4 łyżeczki soli 3 łyżeczki żelatyny 1 duży owoc granatu Przygotowania: Ser miksuje na gładką masę, dodaję cukier, sok z cytryny
Kukuleczkiciasteczek, naleśników i kanapek. Dla mnie do jedzenia "ze słoika". Składniki 250 g dobrej, gorzkiej czekolady (możecie użyć też mlecznej) ok 150 ml wody 300 ml śmietanki kremówki 30 % 80 g cukru 50 g masła 50 g orzechów laskowych opcjonalnie ziarna z 1 laski wanilii Przygotowanie Piekarnik nagrzejcie do 200 st. Na blachę wsypcie orzechy, prażcie je około
OliveandThymeponieważ chrzan o tej porze roku jest niezbędny w naszej diecie, podejrzewam, że jeszcze nieraz przekieruję Was na te stronę :) Póki co jednak, zapraszam: Składniki 200 g śmietany kremówki 36 % 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki tartego chrzanu sól himalajska do smaku Przygotowanie Schłodzoną śmietanę dobrze ubijcie- powinna być gładka i sztywna. Dodajcie sok z cytryny, chrzan i sól
OliveandThymekakao 1 łyżka mleka 100 g dobrej, gorzkiej czekolady, drobno posiekanej 1 banan, obrany i pokrojony w plastry do posypania cukier puder sos toffi: 250 ml śmietanki kremówki 150 g brązowego cukru 75 g masła 1/2 łyżeczki soli morskiej Przygotowanie Najpierw przygotujcie sos toffi: wszystkie składniki umieśćcie w rondlu, podgrzewajcie, mieszając od czasu do czasu, aby rozpuściły się i połączyły
OliveandThymepozostałości po kurczaku na soli , ale mogą to być też lekko wcześniej podsmażone piersi z kurczaka), pokrojonego na dowolne kawałki 3 ząbki czosnku 300 ml śmietany kremówki 2-3 garście startego parmezanu (lub więcej jeśli lubicie ;)) masło (klarowane) do smażenia sól, pieprz makaron Przygotowanie Białe szparagi umyjcie i obierzcie, zielone tylko umyjcie. Odłamcie z nich zdrewniałe końce (trzymając
OliveandThymepołączenia składników, przełóżcie do formy (u nas tortownica o średnicy 26 cm), wygładźcie. Pieczcie około 35-40 minut- do suchego patyczka. Jeśli wolicie wersje z kremem: Ubijcie schłodzoną kremówkę razem z mascarpone. Pod koniec ubijania dodajcie trochę cukru pudru. Wystudzone ciasto przekrójcie na pół. Część kremu nałóżcie na połowę ciasta, przykryjcie drugą połową- resztę kremu nałóżcie na wierzch. Posypcie cynamonem
OliveandThymeoctu balsamicznego 1 niecała łyżka cukru 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka tymianku + do posypania 100 g miękkiego sera koziego 100 g twardego sera koziego 2 jaja 150 ml śmietany kremówki 3 łyżki kwaśnej śmietany sól, świeżo zmielony pieprz Przygotowanie Zróbcie spód tarty- zimne masło posiekajcie razem z solą i mąką (możecie użyć w tym celu malaksera). Kiedy składniki połączą się
OliveandThymeSkładniki dowolny makaron brokuły 150 g wędzonego boczku 200 ml śmietanki kremówki 30% 100 g sera z niebieską pleśnią (u mnie lazur) sól, swieżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa, trochę cukru Przygotowanie Boczek pokrójcie na wąskie paski, wysmażcie na suchej patelni (lub w piekarniku), aby stał się chrupiący. Odsączcie na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu, odłóżcie. Brokuły umyjcie, podzielcie na różyczki
OliveandThymepowinna się lekko przyrumienić i delikatnie popękać. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić na kilka godzin lub na całą noc do wystygnięcia. Krem: 250 g mascarpone 300 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 150g masy karmelowej z puszki (ja pominęłam) pół szklanki orzechów włoskich 10 daktyli Orzechy i daktyle posiekać na mniejsze kawałki. do jednej miski włożyć serek
Motylkowa Kuchniapodsypywania 40 g świeżych drożdży 2 duże jajka 90 g cukru szczypta soli 1 łyżka spirytusu 180 g ciepłego mleka Ganache czekoladowe: 250 g mlecznej czekolady 250 g śmietanki kremówki 36% Dodatkowo: olej rzepakowy do smażenia cukier do obtoczenia pączków Przygotowanie: Ciasto: Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w wodzie. Gdy będą miękkie odcedzić i przecisnąć przez praskę. Do jeszcze ciepłych
Nastoletnie Wypiekaniestopniach. Po wystudzeniu zdjąć papier, przekroić biszkopt na 3 blaty. Masa serowa Składniki: 600g serka homogenizowanego u mnie Jogobella 150g cukru 1 cukier waniliowy ( 3 łyżeczki) 600ml śmietanki kremówki 30-36% 125g kawy czekoladowej cappuccino 3 łyżeczki naturalnej kawy rozpuszczalnej 6 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w ¼ szklanki wrzącej wody Dodatkowo: Do posypania ciasta kakao Wykonanie: Śmietanę ubić na sztywno dodając
W garach u Gosimałym ogniu, ciągle mieszając, aż do uzyskania gęstej masy. Gorącą masę makową wykładamy na biszkopt i wyrównujemy wierzch. Studzimy przed wyłożeniem kolejnej warstwy. Składniki – masa śmietanowa: 1/2 litra śmietany kremówki 3 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżki cukru pudru Wykonanie: Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklance gorącej wody. Śmietanę ubijamy z cukrem, dodając na koniec letnią żelatynę. Miksujemy i wykładamy
Trzeci talerzpieczarek 2 cebule 1 ząbek czosnku 1 marchewka 1/2 korzenia pietruszki 1/2 łyżeczki suszonego tymianku mniej niż 1/2 łyżeczki majeranku mniej niż 1/2 łyżeczki suszonego cząbru 20 ml śmietany kremówki 30 % ( lub innej , słodkiej ale gęstej ) pieprz , sól do smaku smalec do smażenia mięsa 1 szklanka wody, plus jedna, kostka rosołowa -„na żeberkach” lub 1 szklanka bulionu . Mięso
Ogrodnik w podróżyskładniki: 1 i 1/2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka (białka oddzielone od żółtek) 2 łyżki cukru 1 szczypta soli dodatkowo: 150 ml śmietany kremówki 30-36% 1 łyża cukru pudru + do oprószenia 2 banany wykonanie: Białka ubijamy z solą na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie stopniowo dodajemy żółtka, cały czas miksując. Na koniec stopniowo
Domowy Smak Jedzenia