ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:546/892)

Tort Royal 195

stopni około 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut. Bezę wyjmujemy i studzimy. Krem czekoladowy: 200g ciemnej czekolady 375g mascarpone 250g śmietanki kremówki 30% 1/3 szklanki cukru pudru Czekoladę roztapiamy i mieszamy z mascarpone. Mascarpone dodajemy po łyżce,  za każdym razem mieszając. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem  i dodajemy powoli do masy

Pyszności Słodkości
Ciasto krówka 157

20x37cm): Ciasto: 500 g mąki pszennej 2 jajka 4 łyżki miodu 100 g masła 16 g cukru wanilinowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki cukru Krem: 500 ml śmietany kremówki 30-36% 1 śmietan-fix  2 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 200 g orzechów włoskich 1/2 puszki masy kajmakowej Przygotowanie: Ciasto: Ze składników zagnieść ciasto i podzielić

Malinowo w kuchni
BISZKOPT Z MADARYNKAMI W MASIE ŚMIETANKOWEJ 159

szklanki mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 p łaskie łyżki t łuszczu (mas ło lub margaryna)   Składniki masy śmietankowej: 500 ml śmietany kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny  1/4 szklanki gorącej wody Składniki na poncz: 1 szklanka zimnej przegotowanej wody sok z 2 cytryn 4 łyżeczki cukru Dodatki: 6 mandarynek  cukier

Przepisy kulinarne babci Antoniny
BISZKOPT DWUKOLOROWY Z MASĄ ŚMIETANKOWĄ 169

szklanki mąki 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 p łaska łyżka t łuszczu (mas ło lub margaryna)       Składniki masy śmietankowej: 500 ml śmietany kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru 4 łyżki żelatyny  1/4 szklanki gorącej wody Składniki na poncz: 1 szklanka zimnej przegotowanej wody sok z 2 cytryn 4 łyżeczki cukru Dodatki: rodzynki

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Tort Red Velvet urodzinowy 269

pudru wedle smaku Mus z czerwonej borówki 500 g borówki, mrożonej 150 g cukru pudru 5 listków żelatyny + 2 listki do galaretki 100 g serka ricotta 250 ml śmietanki kremówki Nastaw piekarnik na 175ºC. Mąkę, cukier, sodę, sól, wanilię i kakao wymieszaj w misce. Wymieszaj serwatkę z octem. Zamiast serwatki można oważyć mleko octem. Do 250 ml mleka dodaj ocet

codojedzenia
Mus czekoladowy z malinowym spodem 143

Sylwestra: serdecznie polecam. PS. Zdjęcia robiłam przy naprawdę kiepskiej pogodzie i mąż okazał się najlepszym tłem Składniki na 2 porcje (lub 4 małe) Mus czekoladowy : – 100 ml śmietanki kremówki – 1 żółtko – 1 łyżka cukru pudru (można pominąć przy mlecznych i deserowych czekoladach) – 50 g czekolady gorzkiej 70% kakao Spód malinowy: – maliny świeże lub maliny mrożone

Relaxtime
Rolada cytrynowa z masą śliwkowo-orzechową 173

nadzienie i dekorację: 500 g śliwek (waga bez pestek) 100 g cukru 150 g orzechów włoskich (waga bez łupin) 1 galaretka cytrynowa 150 ml wody 500 g śmietany kremówki 36% 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki cukru kilkanaście nasion granatu sok z cytryny cukier puder WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem

Passions hobbies life
Ciasto Latte macchiatto 201

wodzie jak w przepisie na opakowaniu, odcisnąć, przełożyć do miseczki rozpuścić nad kąpielą wodną, można też włożyć na kilka sekund do mikrofali-uważać żeby jej nie zagotować ! Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywną pianę dodając pod koniec cukier puder oraz serki waniliowe, krótko zmiksować na wolnych obrotach dodając w  trakcie płynną żelatynę. Pierwszy blat kakaowego ciasta dobrze nasączyć kawą

Wanilia i Kardamon
Tort truskawkowy na 6 urodziny 168

truskawkowa Za pomocą wyciskarki lub blendera zrobić sorbet z 400g mrożonych truskawek i dosłodzić go 50 g cukru trzcinowego. 4. Bita śmietana W dużej misce ubić 1 litr śmietany kremówki z 100 g cukru trzcinowego. Do 1/2 ilości bitej śmietany dodać 1/2 ilości rozpuszczonej żelatyny i wymieszać łyżką. Przełożyć do dwóch osobnych misek. W jednej połączyć z po krojon

Pij soki wyciskane
Galaretkowa PannaCotta z białą czekoladą, kruszonymi malinami i z mietą 133

płatki żelatyny 100 ml białego wina deserowego lub słodkiego wina 1/2 laski wanilii 50 g cukru 125 g mrożonych malin 250 ml zimnej śmietany kremówki (minim. 2 godz. chłodzona) 100 g białej czekolady małe płatki mięty do dekoracji Wykonanie: Żelatynę zamoczyć w zimnej wodzie Wino postawić na ogniu, dodać do niego wyskrobany miąższ z 1/2 laski wanilii i samą laskę

Sztuka gotowania w/g Samiry
Sernik pomarańczowy na herbatnikach 174

Masa serowa: 1000 g półtłustego twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie lub dobrego twarogu sernikowego, u mnie 2 x razy po 500 g sera z wiaderka Delfiko  200 g śmietany kremówki 36 %  180 g drobnego cukru  5 dużych jajek  50 g budyniu waniliowego lub skrobi ziemniaczanej  2 duże pomarańcze (najlepiej bio niewoskowane) 2 paczki zwykłych herbatników

Proste Potrawy
Makowiec na biszkopcie 471

wlewamy na nią biszkopt i pieczemy już razem. Potem ciasto wystarczy odwrócić. Ciasto można po prostu posypać cukrem pudrem, ale ja najbardziej lubię je polać rozpuszczoną (z kilkoma łyżkami kremówki) gorzką czekoladą, a następnie obsypać wiórkami kokosowymi. Masa makowa: 400 g mielonego maku (2 torebki) 4 jajka 1,5 szklanki mleka 100 g rozpuszczonego masła (pół kostki) 100 g płynnego

Poezja smaku
Tort malinowo-kokosowy 148

momentu aż masa się nie zagotuje. Gdy maliny będą się już gotować mieszamy je do momentu aż nieco zgęstnieją i zostawiamy do wystygnięcia.  Dekoracja: 500 ml śmietany kremówki (30-36%) 2 opakowania śmietan-fixu lub innego usztywniacza do śmietanki 4 łyżki cukru pudru czerwony barwnik spożywczy  srebrne perełki lub inne ozdoby Śmietanka powinna być dobrze schłodzona przed ubijaniem

Cooking Monster
Lekki torcik owocowy z dżemem porzeczkowym, cynamonowym jabłkiem i śmietanowo-budyniowym kremem 148

mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 1 opakowanie budyniu waniliowego (na 1/2 litra mleka) 200 ml śmietany kremówki (36%) 400 ml mleka dodatkowo: 1/2 słoika jabłek z cynamonem prażonych z cukrem Stovit (1/2 z 720 g) 1 słoiczek dżemu z czarnych porzeczek Stovit (260 g) dekoracja -  użyłam

Codzienna kuchnia niecodzienna
Marcinek 159

szkl. cukru 15 łyżek (lekko czubatych) mąki pszennej  3 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli odrobina aromatu waniliowego Krem: 1200 ml śmietany kremówki 30%  2/3 szk.cukru pudru sok wyciśnięty z 1 cytryny Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Powoli wlewać rozpuszczone, ciepłe masło oraz aromat waniliowy. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia

Moje domowe kucharzenie