obiecałam kolejny wpis z jeżynami w roli głównej :) Tym razem deserek, prosty, szybki, na prośbę młodego i tego starszego też i ja oczywiście nie pogardziłam he he :)) Troszkę śmietany kremówki, serek mascarpone, jeżyny i pokruszona beza. Pyszota :))) Składniki na 3 porcje: 200 ml śmietany 30% 125 g serka mascarpone jeżyny beza do pokruszenia cukier puder (nie koniecznie) Śmietanę ubić, dodać
kruche babeczkiłyżki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 120 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 2 jajka, rozdzielone żółtka od białek (w temperaturze pokojowej) 175 ml wody niegazowanej 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 1 łyżka cukru pudru Składniki na polewę: 100 g czekolady gorzkiej 120 ml kwaśnej śmietany 18% 2 szczypty chili (opcjonalnie) Wykonanie ciasta: W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę
gutfutnajpiękniejszych deserów na świecie. Biała chmurka z soczystymi owocami na wierzchu prezentuje się niemal wytwornie. A przecież teoretycznie to nic prostszego - piana z białek, do tego śmietana kremówka i owoce. Najprostsze na świecie składniki tworzą koniec końców istne dzieło sztuki. W miniony weekend odkryłam największą tajemnicę tego deseru. I nie jest to żaden sekretny składnik. To CIERPLIWOŚĆ! Tak, słowo
Kulinarne Inspiracjejajka szczypta soli 50 g cukru pudru 100 g mąki pszennej tortowej Galaretka: 1 czerwona galaretka, np. wiśniowa 1 szklanka wrzącej wody Pianka: 1 galaretka cytrynowa 200 ml kremówki 200 ml wrzącej wody Dodatkowo: 200 g czekolady deserowej 1,5 łyżeczki oleju Przygotowanie: Galaretkę rozpuścić we wrzącej wodzie. Gdy będzie letnia wylać ją na niedużą blaszkę wyłożoną folią spożywczą
Fabryka pomysłówrondelka zalać rumem przykryć odstawić na 3 godziny do lodówki-w tym czasie kilkakrotnie przemieszać. Ponownie osączyć –(rum zachować, można go zużyć do ponczu do innego ciasta). Śmietanę kremówkę podgrzać, aby była dobrze ciepła-nie gotować!, dodać połamaną na kawałki czekoladę, odczekać 2-3 minuty i wymieszać łyżką, zostawić do wystudzenia. Nastepnie dodać serek mascarpone. Całość zmiksować blenderem
Wanilia i Kardamonwszystkich wielbicieli szparag (sezon szparagowy w pełni), pyszna zupka z mnóstwem tych wartościowych i zdrowych warzyw. Tym razem zamiast kremówki dodałam mleczko kokosowe, zupka zyskała więc lekko orientalną nutę. Dzięki temu stała się też bardziej dietetyczna, jest także bez dodatku mleka, wegańska i bezglutenowa. Ja przygotowałam swoją na bulionie jarzynowym. To taka zdrowa porcja warzyw... Z podanych ilości uzyskałam 2litry
Smaczne Zdrowetakie "przy okazji". Koniecznie wypróbujcie! Składniki: (na formę 25x40cm) KREM: 800ml mleka 2 opakowania dużego budyniu o smaku toffi 300g miękkiego masła 4 łyżki cukru ŚMIETANA: 500ml śmietanki kremówki (użyłam śmietanki 35% Mlekoma ) 3 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa + 2 łyżki żelatyny 1 szklanka wrzątku DODATKOWO: 200g herbatników 150-200g biszkoptów 1 duża puszka kajmaku 1/2 tabliczki
Cakes By Kejtminut w temperaturze 200ºC na złoty kolor. Wyjmujemy i wystudzamy. W tym czasie schłodzoną śmietanę z cukrem i serkiem mascarpone ubijamy do osiągnięcia dość gęstej, puszystej konsystencji kremu. Ubitą kremówkę delikatnie mieszamy z kakao i wykładamy na upieczone kruche ciasto. Na wierzch wykładamy ciasteczka i chłodzimy minimum 3 godziny w lodówce
Podróż w kulinariaCzekolada i truskawki to to, co tygrysy lubią najbardziej :D Składniki: Mus czekoladowy: 200 g śmietanki kremówki 30% 2 żółtka 50 g mlecznej czekolady 50 g czekolady deserowej Warstwa truskawkowa: 200 g truskawek 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 200 g czekolady gorzkiej kilka truskawek do dekoracji mięta do dekoracji Przygotowanie: Foremki z czekolady (12 sztuk): Czekoladę rozpuścić z kąpieli wodnej
Malinowo w kuchniprzez ok. 35 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia i przecinamy na dwa krążki. Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 350 ml śmietany kremówki 2 opakowania cukru waniliowego 2 łyżki cukru Dodatkowo : świeże truskawki Składniki do nasączenia biszkoptu: pół szklanki wody sok z połówki cytryny 6 łyżek rumu WYKONANIE KOŃCOWE Biszkopt po przecięciu na pół nasączamy wodą zmieszaną
Kocham Czekoladęnależy przetrzeć przez sitko lub zmiksować blenderem. Krem cytrynowy: 500 g mascarpone 330 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki lemon curd Serek mascarpone ubić razem z kremówką, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Dodać resztę składników kremu, wymieszać. Odstawić do schłodzenia. - See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3279/tort-z-kremem-cytrynowym-i-lemon-curd#sthash.fZx3LywS.dpuf Ubijamy mascarpone ze śmietaną, pod koniec ubijania wsypujemy cukier
Cynamonowe szczęściepiekarnik - zostawiamy bezę na 5 minut, po czym uchylamy drzwiczki i suszymy ją około 2 godzin. Kiedy mamy gotową bezę robimy krem. Mascarpone mieszamy z cukrem pudrem. Zimną (!) kremówkę ubijamy na sztywno i mieszamy z serkiem. Przekładamy krem na bezę i dowolnie przystrajamy owocami - u mnie truskawki przekrojone na połówki, kiwi pokrojone w plasterki - całość obsypana borówkami i miętą
Moje Kuchenne RewelacjeSkładniki na tortownicę o średnicy 24 cm Spód: 200 g herbatników 100 g masła 1 łyżka cukru pudru Masa serowa: 1000 g twarogu 2/3 szklanki śmietanki kremówki (ok. 170 ml) 4 duże jajka (lub 5 mniejszych) 1/2 puszki masy krówkowej (250 g) 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego 125 g solonych orzeszków ziemnych 125 g czekolady (mleczna
Kocham Czekoladębliźniak po małych modyfikacjach. Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm Spód: 200 g herbatników 100 g masła 1 cukier waniliowy Masa serowa: 1000 g twarogu 2/3 szklanki śmietanki kremówki (ok. 170 ml) 4 duże jajka (lub 5 mniejszych) 1/2 puszki masy krówkowej (250 g) 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego 140 g solonych orzeszków ziemnych
Kocham Czekoladę100g czekolady (dowolnej; u mnie gorzka) Nasączenie: 75 ml wody 15g cukru 1 cytryna dowolny alkohol (opcjonalnie; dodałam odrobinę whisky) Ganache czekoladowy: 100 ml śmietanki kremówki 100g czekolady (dowolnej; u mnie mleczna) 15g masła Dodatkowo: ozdoby wg uznania Upiec biszkopt Jajka wbić do metalowej miski, wsypać cukier i całość lekko ubić za pomocą "rózgi". Następnie miskę należy
Di gotuje