ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:583/892)

Czekoladowa Zefiryna wg Siostry Anastazji 208

łyżeczki amoniaku dodatkowo 16 jabłek 1 l mleka 4 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru 2-3 łyżki cukru 2 cukry waniliowe 1 słowik marmolady śmietana 1/2l śmietany kremówki 3 łyżeczki żelatyny cukier puder do smaku Wykonanie: Z podanych składników na ciasto zagnieść kruche, wyłożyć na dno i spód blaszki. Obrane jabłka pokroić na połówki, wydrążyć nasiona i ułożyć

Pychotkaaa
Ciasto piankowe z truskawkami 166

wymiarach 24 cm x 27 cm. Składniki: biszkopt 3 jaja 3 łyżki cukru 4 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa 1/2 l jogurtu naturalnego 1/2 l smietany kremówki 4-5 łyżek żelatyny cukier puder do smaku dodatkowo truskawki 2 galaretki Wykonanie: Z podanych składników zrobić biszkopt, piec około 25 minut o około 180 stopniach. Żelatynę rozpuścić

Pychotkaaa
Ciasto Gargamel 515

łyżkę cukru waniliowego własnej roboty) Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką puszystą masę, a następnie stopniowo dodawać śmietanę. Polewę zrobiłam własną 100 g śmietany kremówki 100 g czekolady Śmietanę doprowadzić do wrzenia , zdjąć z palnika i dodać pokruszoną czekoladę. Wymieszać aż czekolada się rozpuści stale mieszając. składanie ciasta ciasto piernikowe 1/2 masy ciasto bakaliowo-jabłkowe

O kuchni z uczuciem
Naleśniki czekoladowe 220

cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki mleka 2 jajka 2 łyżki oleju aromat waniliowy lub cukier waniliowy Składniki na nadzienie: 0,5 kg białego twarożku śmietana kremówka 3-4 łyżki cukru pudru 1 laska wanilii lub aromat waniliowy + owoce i krem czekoladowy do dekoracji   Suche składniki mieszamy razem w misce. Do suchych składników dodajemy jajka, olej

Ciastkozercy
Leśny mech . 11185

szklanka cukru 5 jajek 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200  oleju  na czubek noża zielonego barwnika 1 granat  Masa śmietanowa : 1 l kremówki 30 % 1/2 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 galaretka o smaku granatu 2 kopiaste łyżki żelatyny 200 ml przegotowanej wody   Wykonanie : Białka ubić na sztywną pianę z cukrem

Sama słodycz i szczypta chili
Mus z białej czekolady z mandarynkami 201

czekoladą. Idealny deser na Walentynki lub gdy mamy ochotę na "małe co nieco". Przepis pochodzi z książki Carli Bardi "Czekolada". Składniki: 200 g białej czekolady (posiekanej) 300 ml śmietany kremówki (30% lub 36%) 1 (czubata) łyżeczka żelatyny 3 duże jajka (osobno żółtka i białka) 1 łyżka Grand Marnier lub Cointreau (opcjonalnie) wiórki gorzkiej czekolady (do dekoracji) cząstki mandarynek (do przybrania

MyCookBook.pl
Panna cotta z białą czekoladą i musem truskawkowym 139

Panna Cotta to deser wywodzący się z Włoch, oznaczający „gotowaną śmietankę”. Kremówkę podgrzewa się z żelatyną, a po zastygnięciu podaje najczęściej ze świeżymi owocami, musami czy syropami. Ja przygotowałam wersję, którą lubię najbardziej: z białą czekoladą i aromatyczną wanilią, polaną musem truskawkowym, z którym tak fantastycznie się prezentuje… Składniki: 300 ml śmietanki 30% 150 g białej czekolady 2 łyżki cukru

MyCookBook.pl
Trufle 120

kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej (miseczkę z czekoladą stawiamy na garnku z niewielką ilością gotującej się wody). Dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Gdy połączy się z czekoladą dodajemy kremówkę i alkohol. Po wymieszaniu się wszystkich składników miseczkę z czekoladową masą odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wstawiamy ją do lodówki na 10-15 minut, aby czekolada stwardniała (jednak nie na tyle

MyCookBook.pl
Jogurtowy torcik malinowy 169

malin (świeże, mrożone lub z syropu) 2 szklanki jogurtu malinowego (o temperaturze pokojowej) 4 czubate łyżeczki żelatyny 3 czubate łyżki cukru pudru galaretka malinowa Dodatkowo: ok. 300 ml śmietanki kremówki (można dać mniej) 1 łyżka cukru pudru trochę owoców do przybrania Wykonanie: Z białek ubijamy sztywną pianę. Pod koniec, nie przerywając ubijania, partiami dodajemy cukier i żółtka (na zmianę

MyCookBook.pl
Tort sernikowy nugatowo-śmietankowy 172

możemy dodać 1-2 łyżki wody). Do żelatyny dodajemy 4-5 łyżek masy serowej i dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Następnie dolewamy ją do reszty twarogowej masy. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno i dodajemy do twarogu. Należy wmieszać ją bardzo delikatnie, najlepiej przy użyciu łyżki bądź rózgi kuchennej. Masę serową dzielimy na 2 części: do jednej połowy dodajemy rozpuszczoną

MyCookBook.pl
Trójkolorowy torcik serowy z truskawkami i polewą czekoladową 232

masła ok. 200 g truskawek kilka sztuk okrągłych biszkoptów 2 opakowania rurek waflowych (200 g) – użyłam rurek bez nadzienia Polewa czekoladowa: 100 g mlecznej czekolady ok. 50 ml śmietany kremówki (30%) Wykonanie: Przygotowujemy galaretki według przepisu na opakowaniu, zużywając do każdej połowę wymaganej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy z cukrem na gładką, puszystą masę. Następnie dodajemy ser i ponownie

MyCookBook.pl
Tarta z jabłkami i gruszkami polana sosem toffi 148

twardych i słodkich 3 gruszki sok z połowy cytryny 50 g masła 100 g cukru Sos toffi: 300 g cukru 130 ml wody 225 ml śmietany kremówki (w temperaturze pokojowej) Wykonanie: Formę do tarty o średnicy ok. 28-30 cm smarujemy masłem lub margaryną. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej masło, szczyptę soli i zaczynamy wyrabiać ciasto. Gdy jego konsystencja zacznie

MyCookBook.pl
Zupa koperkowa z klopsikami 221

bulionu (może być z kostki lub na bazie Vegety) 1/2 szklanki śmietany UHT (z kartonika) o dowolnej zawartości tłuszczu (ja dałam 10%, ale może być też i kremówka) 2-3 garście makaronu typu spatzle lub klusek lanych (lub innego makaronu) 2 mniejsze lub 1 bardzo duży pęczek świeżego koperku 2-3 łyżki soku z cytryny 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu cayenne

MyCookBook.pl
Tarta ze szpinakiem i pieczonym łososiem 182

mąkę i nie przerywając mieszania podgrzewamy ok. 1-2 minuty. Ogień zmniejszamy do minimum i wciąż mieszając dolewamy mleko. Odrobinę zwiększamy płomień i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Dolewamy śmietanę kremówkę, doprawiamy całość solą i pieprzem. Sos powinien być aksamitnie gładki (bez grudek). Odstawiamy go do przestudzenia i na koniec mieszamy z roztrzepanym jajkiem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na uprzednio

MyCookBook.pl
Rolada makowo-orzechowa 146

mielony suchy - 3/4 szkl mąka - 3/4 szkl cukier - 3/4 szkl proszek do pieczenia - 2 łyżeczki sól - szczypta Masa serowa : ser biały - 1 kostka (250 g) cukier - 3 łyżki śmietana kremówka - 250 ml żelatyna - 1 łyżeczka z czubkiem kawa rozpuszczalna - 1 łyżeczka orzechy włoskie tarte - 4 łyżki Polewa czekoladowa : gorzka czekolada orzechy włoskie - 4 szt Sposób przygotowania: Biszkopt:  Białka oddzielić

Kuchnia Danusi