ciasteczka - 38923 przepisów (strona:365/2595)

Tort rumuński 37

masła ? 1 szklanka cukru pudru ? 1 cukier waniliowy ? 6 żółtek ? 200 g mielonych orzechów włoskich ? 1 szklanka mleka/250ml ? 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%/250 ml Dekoracja ? kilka ciastek Petitki kakaowe ? kilkanaście połówek orzechów włoskich ? miód – ilość, aby zalać orzechy Wykonanie: Ciasto ? Mąkę przesiać z sodą do miski, dodawać po kolei cukier, jajka, żółtka, orzechy i miód. Najpierw mieszać(...)każdym położyć taką samą ilość masy orzechowej, pozostawiając kilka łyżek na boki. ? Masę rozsmarować na pierwszym blacie, położyć następny, rozsmarować, i tak do końca. ? Resztą masy posmarować boki tortu. ? Ciastka petitki pokruszyć i obsypać nimi boki tortu. ? Połówki orzechów wyjąć z miodu, osączyć z jego nadmiaru i poukładać ozdobnie na obwodzie i na środku tortu. ? Tort musi poleżakować

To co kocham
Tarta serowa z truskawkami 39

tartę na bazie herbatników. Nadzienie to masa serowa z mielonymi migdałami. Dopełnieniem smaku są truskawki. Całość jest krucha, aromatyczna i leciutko kwaskowa. Wszystkim bardzo smakowało. Składniki: Spód ? 1 opakowanie ciastek Digestive 225 g, lub innych herbatników ? 10 łyżek mąki ? 5 łyżek cukru pudru ? 250 g masła ? 1 cukier waniliowy ? szczypta soli Nadzienie serowo-migdałowe ? 500 g sera białego mielonego(...)mielonych migdałów ? 2 jajka ? 5 łyżek cukru pudru ? kilkanaście truskawek ? cukier puder do posypania Wykonanie: Spód ? Ciastka wrzucić do malaksera i zmiksować, dodać mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól i wymieszać. ? Dorzucić pokrojone miękkie masło i zmiksować razem. ? Masa ciastkowa będzie plastyczna. ? Formę na tartę wyłożyć masą ugniatając na dnie i na bokach. Nadzienie ? Do malaksera wrzucić ser, mielone migdały

To co kocham
Ciasto Wuzetka 42

cukierni. Według innej teorii nazwa „wuzetka” pochodzi od skrótu „WZK”, którego rozwinięcie to „wypiek z kremem”. Ogólnie przyjęło się jednak, że jest to ciastko warszawskie. Klasyczna wuzetka to ciemny biszkopt kakaowy i bita śmietana z polewą czekoladową, krojone w kwadraty z ozdobnym kleksem śmietany na wierzchu. Przepis na wuzetkę znajdował się w zeszycie kulinarnym(...)nawet gdy cukier w polewie zgrzytał między zębami, biszkopt był suchy, a śmietana gorzka. Pamiętam smak wuzetki z podstawówki z zabaw choinkowych, kiedy to każde dziecko dostawało po dwa ciastka, w tym właśnie to. Prawdziwa delicja! W naszej rodzinie specjalistką w tej dziedzinie jest siostra Ula, która po latach ponownie odczarowała wuzetkę i ta z jej przepisu jest rewelacyjna

To co kocham
Pierniczki przekładane 2017 39

przepisu na piernik staropolski. Oprócz licznych drobnych pierniczków przygotowałam 3 choinki i 3 gwiazdki. Składniki: – po 3 duże upieczone pierniki choinki i gwiazdki – po 3 takie same ciastka, ale z wyciętymi wzorkami – 1 słoiczek powideł śliwkowych wymieszany z 1 łyżką konfitury z róży – lukier do ozdoby – cukierki i posypka Lukier gęsty do wzorów(...)obwodów – 1 białko – 200 g cukru pudru – 2 łyżki soku z cytryny   Wykonanie: – Pełne ciastka piernikowe posmarować powidłami śliwkowymi, przykryć ażurowymi. – Białka i cukier miksować około 15 minut, aż zrobi się bardzo gęsty lukier. Na koniec dodać sok z cytryny. – Lukier przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać metalową tylką obwody na pierniczkach

To co kocham
Tradycyjne włoskie makarony - rodzaje i właściwości 46

Makaron jemy od wielu lat. Można go przyrządzić na różne sposoby. Warto jednak sięgać po makarony dobrej jakości, także te wytwarzane rzemieślniczo, by mieć pewność, że

Kuchnia MagdaLeny
Kurczak teriyaki z warzywami 71

Kurczak teriyaki z warzywami to propozycja dla każdego fana potraw inspirowanych kuchnią azjatycką. Smacznego! {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/10

Bardzo Gruby Smok
Kurczak w płatkach owsianych 55

Kurczak w płatkach owsianych to szybka potrawa o zaskakującym ekstra smaku. To świetna alternatywa do kurczaka w płatkach kukurydzianych. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https

Bardzo Gruby Smok
Kwadratowa czy okrągła? Jaką zastawę stołową wybrać? 50

Obowiązkowym elementem wyposażenia kuchni jest zastawa stołowa. Może być ona mniej lub bardziej rozbudowana, co należy dopasować do swoich potrzeb. A w jakim kształcie występuje? Przedstawiamy

Kuchnia MagdaLeny
Biały Lion z kawą inką 71

Biały lion w mojej wersji to ciasto na jasnym biszkopcie przełożone masą śmietankową z dodatkiem białej czekolady oraz kawy inki, pomiędzy którą znajduje się wkładka kajmakowa

Kuchnia MagdaLeny
Profesjonalny sprzęt gastronomiczny – jak wybrać najlepszy? 44

Wyposażenie lokalu gastronomicznego musi być dostosowane do skali produkcji, jego zadaniem jest także ułatwianie pracy osobom zatrudnionym w kuchni. Odpowiedni sprzęt jest niezbędny, aby przygotować wysokiej

Kuchnia MagdaLeny
Placek wytrwany z boczkiem i porem 66

Wytrawny placek z dodatkiem pora, boczku oraz sera cheddar, pieczony w piekarniku. To świetna alternatywa dla pizzy lub tarty. Smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i

Kuchnia MagdaLeny
Jak zadbać o pielęgnację podczas częstego gotowania? 54

Z pewnością niejednokrotnie podczas gotowania zauważyłaś, że twoje ręce i usta są strasznie suche i wymagają dodatkowej pielęgnacji. To zupełnie normalne. Częste mycie rąk, narażenie na

Kuchnia MagdaLeny
Książki z Krakowem w tle – cz. 1 35

Jaki Kraków jest, każdy widzi. Ale fajnie też o nim poczytać. Tylko żeby nie było to nudne opracowanie historyczne, kolejna legenda o Kraku i Smoku Wawelskim

Bardzo Gruby Smok
Surówka z kapusty pekińskiej z ananasem i kukurydzą 57

Surówka z kapusty pekińskiej to zawsze jest świetny pomysł na dodatek do obiadu. A z ananasem i kukurydzą smakuje wyjątkowo! {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image

Bardzo Gruby Smok
Jak powinien wyglądać prawdziwy catering? 37

Catering to popularna opcja, z której coraz chętniej korzystamy. Jest to bowiem rozwiązanie, które stanowi świetną alternatywę dla typowych rozwiązań. Cateringi pojawią się na domowych uroczystościach

Kuchnia MagdaLeny