deserów na bazie owoców, polewa czekoladowa – rozpuść czekoladę w pastylkach na parze lub w mikrofalówce (z ostrożnością, aby nie przegrzać). Gdy będzie płynna, polej nią ciasta, ciasteczka, owoce, bezy, lody czy inne desery. Polewa stężeje pod wpływem chłodzenia, zamieniając się w chrupiącą warstwę, czekoladowe ciasteczka i brownie – przygotuj ciasto na ciasteczka, brownie czy muffinki, a następnie wmieszaj do środka pastylki(...)sposób urozmaicisz swoje wypieki, fondue czekoladowe – rozpuść pastylki czekoladowe z odrobiną śmietanki lub mleka na małym ogniu, mieszając, aby uzyskać gładką konsystencję. Podawaj gorące fondue z owocami, ciasteczkami, piankami marshmallow czy innymi przekąskami do maczania, dekoracja deserów – układaj pastylki na wierzchu tortu, na paterze z owocami, w kształcie wzoru na talerzu czy jako elementy dekoracyjne w deserach warstwowych. Możesz również
ProstePesto.plW krainie wielkanocnych smaków, gdzie tradycja przeplata się z nowoczesnością, możesz odkryć tajemnice wspaniałych dań rybnych. Zanurz się w atmosferze świątecznej radości, podczas której doświadczysz wyjątkowego
Kuchnia MagdaLenyOwsianka z bakaliami i bananem to idealny start w nowy dzień pełny energii i dobrych smaków! {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads
Bardzo Gruby SmokBiała kiełbasa w niestandardowym wydaniu - w postaci klopsików w sosie chrzanowym - to świetna propozycja na wielkanocny obiad. Do przygotowania klopsików potrzeba kiełbasy białej, surowej i kilka
Kuchnia MagdaLenyObłędny mazurek wielkanocny w oryginalnym i wyjątkowym wydaniu, który stał się hitem na moim wielkanocnym stole w poprzednim roku. Jest to pomysł mojego autorstwa. Mazurek przygotowany
Kuchnia MagdaLenyPieczone w piekarniku filety z kurczaka pod pierzynką z pasty znanej w internecie jako "million dollar dip". Nie bez powodu tak się nazywa! Jak sugeruje nazwa
Kuchnia MagdaLenymasło i 2 biszkopty do tortownicy Polewa ? 1 duża śmietana 18% – 450 g ? 4 łyżki cukru ? 1 łyżeczka mielonej japońskiej herbaty zielonej Matcha ? 2 łyżki gorącej wody Dekoracja ? ciasteczka z gotowanych żółtek ? kolorowe pisaki z lukru Wykonanie: ? Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować dno i boki masłem i posypać pokruszonymi biszkoptami. ? Piekarnik nastawić(...)minut, potem otworzyć drzwiczki i wyjąć dopiero po 15 minutach. ? Sernik powinien odpocząć kilka godzin do całkowitego wystygnięcia, najlepiej zostawić go na noc w lodówce. Dekoracja ? Upieczone ciasteczka udekorować kolorowym lukrem i ozdobić sernik. ? Ciasteczka sklejałam również lukrem ale można powidłami lub inną masą. Ten wiosenny sernik doskonale prezentuje się również bez dekoracji. Jeśli nie macie herbaty Matcha, to można
To co kochammasła ? 1 szklanka cukru pudru ? 1 cukier waniliowy ? 6 żółtek ? 200 g mielonych orzechów włoskich ? 1 szklanka mleka/250ml ? 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%/250 ml Dekoracja ? kilka ciastek Petitki kakaowe ? kilkanaście połówek orzechów włoskich ? miód – ilość, aby zalać orzechy Wykonanie: Ciasto ? Mąkę przesiać z sodą do miski, dodawać po kolei cukier, jajka, żółtka, orzechy i miód. Najpierw mieszać(...)każdym położyć taką samą ilość masy orzechowej, pozostawiając kilka łyżek na boki. ? Masę rozsmarować na pierwszym blacie, położyć następny, rozsmarować, i tak do końca. ? Resztą masy posmarować boki tortu. ? Ciastka petitki pokruszyć i obsypać nimi boki tortu. ? Połówki orzechów wyjąć z miodu, osączyć z jego nadmiaru i poukładać ozdobnie na obwodzie i na środku tortu. ? Tort musi poleżakować
To co kochamtartę na bazie herbatników. Nadzienie to masa serowa z mielonymi migdałami. Dopełnieniem smaku są truskawki. Całość jest krucha, aromatyczna i leciutko kwaskowa. Wszystkim bardzo smakowało. Składniki: Spód ? 1 opakowanie ciastek Digestive 225 g, lub innych herbatników ? 10 łyżek mąki ? 5 łyżek cukru pudru ? 250 g masła ? 1 cukier waniliowy ? szczypta soli Nadzienie serowo-migdałowe ? 500 g sera białego mielonego(...)mielonych migdałów ? 2 jajka ? 5 łyżek cukru pudru ? kilkanaście truskawek ? cukier puder do posypania Wykonanie: Spód ? Ciastka wrzucić do malaksera i zmiksować, dodać mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól i wymieszać. ? Dorzucić pokrojone miękkie masło i zmiksować razem. ? Masa ciastkowa będzie plastyczna. ? Formę na tartę wyłożyć masą ugniatając na dnie i na bokach. Nadzienie ? Do malaksera wrzucić ser, mielone migdały
To co kochamcukierni. Według innej teorii nazwa „wuzetka” pochodzi od skrótu „WZK”, którego rozwinięcie to „wypiek z kremem”. Ogólnie przyjęło się jednak, że jest to ciastko warszawskie. Klasyczna wuzetka to ciemny biszkopt kakaowy i bita śmietana z polewą czekoladową, krojone w kwadraty z ozdobnym kleksem śmietany na wierzchu. Przepis na wuzetkę znajdował się w zeszycie kulinarnym(...)nawet gdy cukier w polewie zgrzytał między zębami, biszkopt był suchy, a śmietana gorzka. Pamiętam smak wuzetki z podstawówki z zabaw choinkowych, kiedy to każde dziecko dostawało po dwa ciastka, w tym właśnie to. Prawdziwa delicja! W naszej rodzinie specjalistką w tej dziedzinie jest siostra Ula, która po latach ponownie odczarowała wuzetkę i ta z jej przepisu jest rewelacyjna
To co kochamprzepisu na piernik staropolski. Oprócz licznych drobnych pierniczków przygotowałam 3 choinki i 3 gwiazdki. Składniki: – po 3 duże upieczone pierniki choinki i gwiazdki – po 3 takie same ciastka, ale z wyciętymi wzorkami – 1 słoiczek powideł śliwkowych wymieszany z 1 łyżką konfitury z róży – lukier do ozdoby – cukierki i posypka Lukier gęsty do wzorów(...)obwodów – 1 białko – 200 g cukru pudru – 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: – Pełne ciastka piernikowe posmarować powidłami śliwkowymi, przykryć ażurowymi. – Białka i cukier miksować około 15 minut, aż zrobi się bardzo gęsty lukier. Na koniec dodać sok z cytryny. – Lukier przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać metalową tylką obwody na pierniczkach
To co kochamMakaron jemy od wielu lat. Można go przyrządzić na różne sposoby. Warto jednak sięgać po makarony dobrej jakości, także te wytwarzane rzemieślniczo, by mieć pewność, że
Kuchnia MagdaLenyKurczak teriyaki z warzywami to propozycja dla każdego fana potraw inspirowanych kuchnią azjatycką. Smacznego! {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/10
Bardzo Gruby SmokKurczak w płatkach owsianych to szybka potrawa o zaskakującym ekstra smaku. To świetna alternatywa do kurczaka w płatkach kukurydzianych. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https
Bardzo Gruby Smok