ciasteczka - 38126 przepisów (strona:360/2542)

Placek amoniakowy z serem i jabłkami – kuchnia podkarpacka 39

gmina Rzeszów, powiat m. Rzeszów Ciasto amoniakowe to nasz regionalny specjał, który niestety odchodzi w zapomnienie. Niegdyś bardzo popularne, dzisiaj zastępowane jest zwykle ciastem kruchym. Dawniej pieczono z niego ciastka amoniaczki lub różnego rodzaju przekładańce. Gospodynie weselne z pierwszej połowy XX wieku przygotowania weselnych wypieków zaczynały właśnie od amoniaczków. Pieczono je już początkiem tygodnia, ponieważ mogły leżeć kilka(...)smak i konsystencja pozostawały bez zmian. W formie ciastek, ciasto amoniakowe zachowuje kruchość i lekką chrupkość. Jednak użyte do pieczenia cienkich placków do ciast warstwowych, zachowuje się inaczej. Przełożone wilgotnymi warstwami smażonych owoców czy sera, mięknie i zespala się z nimi. Jabłka to owoce, które najczęściej wykorzystywano do przekładania amoniakowych placków. Smażony ser, jako druga wilgotna warstwa, jest

Trzeci talerz
Smocza miska azjatycka 36

Smocza miska azjatycka to próba wprowadzenia azjatyckich smaków do polskiej domowej kuchni – smakuje obłędnie! Jest to połączenie kilku potraw, które już znacie pojedynczo. W zestawieniu

Bardzo Gruby Smok
Owsianka z ananasem i kokosem 35

Owsianka z ananasem i kokosem to pyszne zdrowe śniadanko, które szybko i łatwo przyrządzicie. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/09

Bardzo Gruby Smok
Schab w sosie z prawdzików 50

Jak sezon na grzyby to koniecznie trzeba zrobić i zjeść schab w sosie z prawdzików! {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022

Bardzo Gruby Smok
Pajączki Oreo 28

Pajączki z ciastek Oreo to wspaniały pomysł na jadalną dekorację na Halloween. Ciastka pająki są bardzo proste do zrobienia, zatem warto szykować je wspólnie z dziećmi.  - bez pieczenia - tylko kilka składników - pomysł na deser na Halloween

AniaGotuje.pl
DONUTY Cookie Monster 40

cukru np. kokosowego -80ml oleju rzepakowego -1 małe jajko -mąka do podsypywania ciasta Polewa i dodatki -biała czekolada np. bez cukru -niebieska spirulina lub barwnik spożywczy -ciastka CIASTO DROŻDŻOWE 1. Mąke wymieszać z drożdżami. 2. Mleko, cukier kokosowy, olej i jajko zmiksować na gładko blenderem. 3. Suche składniki dokładnie połączyć z mokrymi. Przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe(...)minut (do zarumienienia). 8. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać z niebieską spiruliną i pokryć nią wystudzone donuty jak na filmie. 9. Ostatnim etapem jest dekoracja ciastkiem oraz oczami (jeśli donuty są robione dla dzieci, warto wykonać oczy z białej czekolady

Candy Pandas
Makaron z łososiem i sosem koperkowym 45

Szybka propozycja dla smakoszy makaronów i fanów ryb (szczególnie łososia). Makaron z łososiem i sosem koperkowym przyrządza się bardzo prosto i szybko, a smakuje obłędnie. {"@context

Bardzo Gruby Smok
Zupa dyniowa z jabłkiem i cynamonem 39

Teraz jest idealny czas, żeby delektować się ostatnimi owocami i warzywami z tego roku tak charakterystycznymi dla jesieni. Zupa dyniowa z jabłkiem będzie strzałem w dziesiątkę

Bardzo Gruby Smok
Kurczak azjatycki 39

Jeżeli macie ochotę spróbować azjatyckich smaków, ale w upolszczonej wersji, to kurczak azjatycki poleca się na obiad. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content

Bardzo Gruby Smok
Współpraca z "YARO" 33

składzie można znaleźć naturalne słodziki o niskim indeksie glikemicznym.  Blog po raz kolejny nawiązał współpracę z powyższą marką. W paczce znalazło się: cukierki COCO & CARAMIL ciastka CARAMEL CRUSH PEANUT cukierki SALTED CARAMEL  ciastka DOUBLET COCOA Zapraszam do zakupów! Już wkrótce na blogu pojawią się przepisy z powyższymi produktami

Truskawkowa Fiesta
Chleb w jajku 43

Czy są tu miłośnicy prostych śniadań na ciepło? A może po prostu nie macie ochoty na lekko czerstwy już chleb, a nie chcecie go wyrzucać? Chleb

Bardzo Gruby Smok
Mini szarlotki w nowym wydaniu 45

kształcie rolki. Odstawiamy do lodówki do stężenia. (jeśli po zastygnięciu wstawimy foremki do zamrażalnika będzie łatwiej wyjąć z nich szarlokowe rolki, trzeba tylko pamiętać, aby przed nałożeniem na ciastko rolki miały czas żeby nabrać temperatury pokojowej, nie mogą być zmrożne) budyń: W małej misce roztrzepujemy żółtka z cukrem, mąką i 2 łyżkami mleka.  Resztę mleka podgrzewamy w rondlu(...)nich rozpuszczone, ostudzone masło, mieszamy. Takim mokrym biszkoptowym "piaskiem" wykładamy podłużne silikonowe foremki, dociskając łyżką biszkopty do dna i boków foremek.  Na biszkopty wlewamy ostudzony budyń. Foremki z ciastkami i budyniem wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 13-15 minut. Po upieczeniu studzimy.   Na ostudzonych spodach układamy szarlotkowe rolki.   Wierzch rolek

Bon appetit mon amie
Deser Milky Way 29

Pyszny deser z Milky Way , ciasteczkami owsianymi, twarogiem i mascarpone. Desernik. Składniki: 500g twarogu mielonego 250g mascarpone 160g cukru 150g batoników Milky Way 210g ciasteczek owsianych z orzechami (Bonitki) 90g masła 3 jajka 1 op. budyniu karmelowego polewa czekoladowa Przygotowanie: Ciasteczka owsiane pokruszyć na drobny ‚piasek’, dodać masło, zagnieść. Wstawić do lodówki w celu schłodzenia. Twaróg, mascarpone, cukier, jajka(...)karmelowy (w proszku) zmiksować na jednolitą masę. Batoniki (lub cukierki) Milky Way pokroić na mniejsze kawałki – ok. 150g z nich wrzucić do masy serowej i wymieszać. Wcześniej schłodzone ciasteczka z masłem wyłożyć na dno pucharków lub wkruszyć do masy. Gotową masę wlać do blaszki i piec w 150C ok. 40 minut. Następnie gotową masę, lekko przestudzoną połączyć z polewą

Olcia gotuje!
Domowa pigwówka 46

Lubicie nalewki? Chcielibyście przygotować coś swojego a nietrudnego? Domowa pigwówka będzie idealna! {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/02\/pigwowka-250x250.jpg","https

Bardzo Gruby Smok
Sposoby parzenia kawy czyli jak mieć kawiarnię w domu! 51

Picie kawy zakorzeniło się w polskiej kulturze, obecnie wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez kawy. Przez wiele lat kawę parzyło się, zalewając zmielone ziarna wrzątkiem

Kuchnia MagdaLeny