ciasteczka - 39423 przepisów (strona:357/2629)

MUS JEŻYNOWY I CHRUPIĄCE CIASTECZKA ORZECHOWE 90

użyj w tym celu termometru kuchennego). Przelej do miski i mieszaj aż do ostudzenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Nabieraj dużą łyżką małe ilości masy i formuj małe ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika na około Enfournez  15 minut. Ciastka powinny się zezłocić z wierzchu i być chrupiące. Pozostaw do ostudzenia

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Pizza z grzybami leśnymi 75

Pizza z grzybami leśnymi to absolutny hit jesienią! Nie dość, że pizza, to jeszcze własnoręcznie zebrane grzyby to przepis na kulinarny sukces. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type

Bardzo Gruby Smok
Udziec z indyka po włosku 78

Udziec z indyka po włosku poleca się na obiad lub ciepłą kolację. Szybko i prosto się go przygotowuje, a smakuje wybornie. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe

Bardzo Gruby Smok
Białko i jego wpływ na organizm - niedobór i nadmiar białka 103

Białko jest podstawowym budulcem mięśni, komórek i tkanek ciała, dlatego jest tak ważnym elementem codziennej diety. Odpowiada za wzrost, rozwój i odbudowę organizmu. Nieodpowiednia ilość białka

Kuchnia MagdaLeny
Stół do jadalni - jaki wybrać? 96

Sercem każdej jadalni jest oczywiście stół. To on zajmuje centralne miejsce w tym pomieszczeniu, przy nim gromadzą się na wspólnych posiłkach domownicy i goście. Jak wybrać

Kuchnia MagdaLeny
Jabłecznik z galaretką 77

deser. Jego geneza sięga czasu studiów (wieki temu;)), kiedy wspólnie z moją współlokatorką przyrządzałyśmy go sobie dość często w akademiku. Wówczas była to wersja “bez pieczenia”, gdzie spodem były ciastka biszkopty, a teraz w domowej i zdrowszej wersji piekę biszkopt. Polecam Fanom jabłek polecam również najlepszą tartę jabłkową . Warto wypróbować również jagielnik z brzoskwiniami , tort owocowy na zimno , dwukolorowe(...)Nadzienie: 6 średnich jabłek 1 galaretka roślinna (40 g) pomarańczowa 2 galaretki roślinne (2 x 40 g) czerwone (np. truskawkowe lub wiśniowe) *Zamiast piec biszkopt można ewentualnie użyć gotowych ciastek biszkoptowych. Wykonanie: Biszkopt: Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Do większej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, wsypujemy cukier i mieszamy. W niewielkiej misce mieszamy olej, ocet

Lamarida.pl
Szarlotka bez pieczenia 114

waniliowego kremu to prawdziwa uczta dla podniebienia, która doskonale komponuje się z aromatyczną kawą podczas niedzielnego popołudnia. Smacznego! Szarlotka bez pieczenia 10 porcji Składniki: Spód ciasteczkowy 200 g ciastek digestive 80 g masła, rozpuszczonego Nadzienie z jabłek 1,2 kg jabłek obranych i oczyszczonych z gniazdek 100 g cukru 1½ łyżki cynamonu 30 g masła Krem waniliowy(...)śmietanki kremówki, 36% tł. 500 g waniliowego serka 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 30 g cukru pudru lub wedle smaku 1 łyżeczka soku z cytryny cynamon do posypania Ciastka digestive pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem. Rozprowadzić kruszonkę na dnie foremki z odpinaną obręczą, dobrze dociskając. Wstawić do lodówki na godzinę. W międzyczasie przyrządzić nadzienie z jabłek. Obrane jabłka pokroić

codojedzenia
Smoczy barszcz a la ukraiński 97

Smoczy barszcz a la ukraiński to smocza wariacja na temat tej popularnej zupy na bazie buraków i jarzyny, Pyszny i treściwy. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe

Bardzo Gruby Smok
Kruche babeczki z owocami 95

Kruche babeczki z owocami to propozycja pysznego deseru w sezonie letnim (choć nie tylko!) – są pyszne, idealne na każdą pogodę (też na upały!) i świetnie

Bardzo Gruby Smok
Deserki waniliowo-malinowe 100

gorącej wody 200 ml mleka 200 ml śmietanki 30% 1 ½ łyżeczki żelatyny 5-7 łyżek mleka skondensowanego (wg własnych preferencji słodkości) 1 łyżeczka cukru waniliowego 100 g ciasteczek petite beurre 30 g masła Przygotowanie: Galaretkę rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam do wystygnięcia. Następnie rozlewam galaretkę do pucharków i wstawiam do lodówki do zastygnięcia. Żelatynę zalewam niewielką ilością zimnej wody(...)zastygniętą galaretkę – uzyskamy wtedy równe warstwy. Ja, ponieważ rozrobiłam galaretkę i jednocześnie przygotowałam masę waniliową, wstawiłam masę do lodówki, a później nakładałam do pucharków łyżką. Kiedy warstwy stężeją, blenduję ciasteczka. Masło rozpuszczam i dodaję do ciasteczek. Mieszam do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Ciasteczkami posypuję deserki, a górę dowolnie ozdabiam. Mogą to być orzeszki, owoce, posypki, czekolada… Deserki waniliowo-malinowe gotowe

Słodki sentyment
Cukiniowe pizzerinki 71

W sezonie cukiniowym cukiniowe pizzerinki są obowiązkowe. Będą bardzo dobre niezależnie od pory dnia – sprawdzą się tak samo dobrze na śniadanie, jak i na kolację

Bardzo Gruby Smok
Gotowanie na płycie indukcyjnej – czy lepsze niż „na gazie”? 121

W nowoczesnych kuchniach coraz częściej zamiast tradycyjnych kuchenek gazowych stosuje się płyty indukcyjne. Są stylowe, łatwe do utrzymania w czystości, a przede wszystkim pozwalają gotować o

Kuchnia MagdaLeny
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym 86

Zaczyna się sezon grzybowy, więc tego dania nie może zabraknąć na Waszym stole. Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym to przysmak jakich mało! {"@context":"http:\/\/schema.org","@type

Bardzo Gruby Smok
ciasteczka amoniaczki 89

mąki. Dodajemy śmietanę z amoniakiem i zagniatamy. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm. Wycinamy ciasteczka o dowolnych kształtach. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdego ciastka smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w ok. 180 st. C, aż będą rumiane, przez ok. 20 min. lub dłużej

Domowy Smak Jedzenia