Jest to ciasto szybkie i tak proste, że już się prościej nie da. Dobre dla alergików na jajka i nie tylko.Zamiast zwykłego, białego cukru można dodać cukier brzozowy i ciasto będzie również dobre dla cukrzyków.Owoce można dodać dowolnie, czy będą to jabłka, śliwki czy gruszki na pewno się uda.Ja miałam w domu i jabłka i śliwki, więc użyłam obu.Potrzebujemy
Pasje JolkiPrzepis na ciasto jabłkowe, który chciałabym Wam dzisiaj zaproponować dostałam kiedyś od naszej sąsiadki. W niczym nie przypomina tradycyjnej szarlotki, jest bardziej jak piernik - aromatyczny i pachnący, z nutą korzennych przypraw. Pasuje nie tylko do kawy czy na podwieczorek, świetnie nadaje się na smaczne i zdrowe śniadanie.Składniki:600 g jabłek300 g cukrucynamonrodzynkiorzechy1 szklanka oleju2 łyżeczki sody2 jajka400 g mąki(...)odstawiamy na 20 min.Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180°.Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem.Pieczemy około 1 godziny.Ciasto podajemy posypane cukrem pudrem.Ciasto jabłkoweCukrowy wzorek na cieście uzyskamy przez ułożenie na wierzchu ażurowej papierowej serwetki (często wykorzystywane jako ozdobna podkładka pod tort).Smacznego!ciastkożercy
CiastkozercyTrudno jest mi wyobrazić święta Wigilii i Wielkanocy bez miodownika. Jest to ciasto dosyć trudne w przygotowaniu i zajmuje trochę czasu, ale nic nie sprawia większej satysfakcji niż zjedzony kawałek pysznego miodownika podczas stołu świątecznego. Miodownik z tego przepisu wychodzi bardzo smaczny, lekko kruchy, przełożony pysznym kremem budyniowym i polany uroczą, błyszczącą polewą czekoladową. Bardzo gorąco polecam przepis(...)wypróbowania.Składniki:Ciasto:500-550 g mąki100 g masła100 g cukru (ja użyłem trzcinowego)2 jaja3 łyżki śmietany3 łyżki miodułyżeczka proszku do pieczeniaKrem budyniowa:500 ml mleka + 100 ml75 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki mąki pszennej150 g masła2 łyżeczki cukru waniliowego4 łyżki powidła śliwkowegoPolewa czekoladowa:50 g masła2 łyżki mleka1,5 łyżki kakao2 łyżki cukru pudruPrzygotowanie
Kuchnia Łukaszajako wyrób regionalny. Bardzo podoba mi się świętowanie odzyskania niepodległości takim niepowtarzalnym wypiekiem. A jak to się zaczęło? Jedna wersja mówi że, jesienią składano pogańskim bogom ofiarę z ciasta w kształcie rogów. Inna, że kształt ten był ważny dla Kościoła – legenda mówi, że koń św. Marcina zgubił podkowę. W XIX wieku cukiernik należący do parafii św. Marcina, który(...)musimy zaopatrzyć się w wiele składników i sporą ilość czasu. Kupić jest łatwiej, natomiast musimy pamiętać, że cukiernicy aby zmniejszyć cenę i tak drogich rogali, zastąpili masło w cieście francuskim margaryną, a marcepan aromatem migdałowym. Zamiast orzechów włoskich do nadzienia daje się tańsze orzeszki ziemne. Mimo, że kupny rogal nadal smaczny i wyjątkowy, nie będzie tak dobry jak ten zrobiony
Poezja smakuPork tenderloin stuffed with mushrooms. Składniki. 300 g polędwicy wieprzowej 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 3 goździki 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 1 łyżka oliwy ciasto francuskie listki bazylii 250 g kurek 1 łyżka masła 3 łyżki sezamu uprażonego 1 łyżka syropu klonowego lub miodu Wykonanie. Połowę, kurek poddusić na maśle, posiekać i przyprawić solą i pieprzem(...)polędwiczce zrobić tunel i nadziać kurkami. Utrzeć w moździerzu przyprawy i natrzeć nimi mięso. Obsmażyć na oliwie i odstawić. Przygotować odpowiedni kawałek ciasta francuskiego i położyć na nim listki bazylii. Na liściach położyć mięso i zwinąć roladkę. Piec w 220 stop. około 20 minut. Sos. Patelnię po smażeniu polędwiczki zdeglasować i przecedzić. Wlać wino i 1łyżeczkę sosu słodko kwaśnego. Płyn
Kulinarny karnet ChristopheraDietetyczne, bezglutenowe, przepyszne ciasto ryżowe. Z dużą ilością jabłek i konfiturą morelową. Uwielbiam ten smak!. Najwyższej jakości foremki firmy Guardini znajdziecie na stronie homemart.pl Składniki: 50 dag ryżu białego długoziarnistego 8-9 sztuk jabłek słoik konfitury morelowej lub brzoskwiniowej 2-3 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego anyżu 1/2 mielonych goździków kilka kwiatów lawendy sok i skórka(...)wielkości 28 cm . Piekarnik rozgrzać do 175 C, i piec ok 40-50 minut. Podawać na ciepło, wierzch posypać cukrem pudrem oraz zetrzeć skórkę z pomarańczy. Dla łasuchów ciasto pomarańczowe można podawać z bitą śmietaną
Apetyczna babeczkadobra dieta jest nie tylko syta, ale kolorowa, pełna różnorodnych składników, przyjemna dla duszy i ciała i nie stroni od słodkości, których nasz organizm tez potrzebuje. Dlatego przedstawiam wam ciasto, które co prawda do słodkich nie należy, bo dzięki dużej dawce czekolady jest mocno czekoladowe, ale dla cierpiących na brak w diecie słodkości zapewni im odpowiednia jej dawkę i zaspokoi(...)czekoladowy głód, bez obaw że się słodko zgrzeszyło. Ciasto zgodne z dietą Motignaca. Przepis z książki "Schudnij z montignakiem". Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikCiasto ciekawe. Przepis z Moje Wypieki z moją małą modyfikacją dotyczącą kremu, ja postanowiłam zrobić zwykły budyniowy i wyszło Pysznie! Przy okazji sprawdziłam jak wypadnie w pieczeniu olej słonecznikowy firmy Biooil - super. Dobra jakość oleju robi swoje. Biszkopt: 6 jajek, białka i żółtka oddzielnie 1 szklanka drobnego cukru 80 ml oleju słonecznikowego (użyłam bardzo dobrej jakości(...)Gotowy budyń przykrywamy folią tak, żeby folia dotykała powierzchnię budyniu i studzimy. W misce masło ubijamy na puch, do którego dodajemy po łyżce budyniu cały czas miksując. Wykonanie całego ciasta: Pierwszy blat biszkoptowy smarujemy dżemem truskawkowym, ja posmarowałam moim domowym musem truskawkowym, który robiłam zeszłego lata. Następnie na dżem wykładamy masę budyniową. W górnym blacie biszkoptowym małą okrągłą foremką
Blondynka GotujePanettone to włoskie, tradycyjne ciasto przygotowywane wyłącznie na Boże Narodzenie. To puszysta, drożdżowa baba z rodzynkami lub z dodatkiem kandyzowanych owoców. Wykonanie ciasta jest bardzo czasochłonne i nie najprostsze, ale dla tego smaku warto podjąć ten wysiłek. Jest puszyste i naprawdę pyszne. Przepis pochodzi ze strony Nutrifree wg receptury Marco Scaglione. Film o przygotowaniu tego ciasta w wersji tradycyjnej możecie(...)obejrzeć np. tutaj. SKŁADNIKI: zaczyn: 100 g Mix per dolci Nutrifree 130 g mleka ryżowego 6 g świeżych drożdży 10 g miodu Ciasto: 200 g Mix per dolci Nutrifree 2 g Mix guar Nutrifree 2 g Mix ksantan Nutrifree 100 g skrobi ziemniaczanej 130 g cukru 140 g margaryny 30 g rumu 120 g rodzynek 5 całych
Kuchnia bezglutenowaPizza na spodzie kalafiorowym – niby zwykła a jednak niezwykła pizza. Pizza dietetyczna? Patrząc na ilość sera, niekoniecznie. Ale ciasto, zastąpiliśmy tutaj…kalafiorem. Czego można spodziewać się po dietetycznej pizzy ( a jedliśmy ich naprawdę dużo)…raczej niczego dobrego. A tutaj miła odmiana. Tak naprawdę, to jeśli nie powiecie nikomu, z czego zrobiony jest spód, to ciasto kalafiorowe ujdzie(...)spokojnie jako zwykłe ciasto pszenne. Pizza jest naprawdę dobra, co tam, na pewno zrobimy ją jeszcze nie raz, bo smakuje jak tradycyjna pizza na cienkim cieście. Spokojnie można ją brać w rękę i konsumować, co nie ze wszystkimi pizzami wychodzi. Dodatki jak to w pizzy, rzecz gustu. Możecie dowolnie nimi tutaj żonglować, dostosowując pizze do swoich wymagań. Jedyną wadą jest
Mieszam w GarnkuBardzo proste i bardzo efektowne ciasto. Połączenie żurawin i białej czekolady perfekcyjnie równoważy się w cierpkości owoców i ultra gładkim, kremowym czekoladowym nadzieniu. Ganache to podstawowa forma czekolady w cukiernictwie. W zależności od proporcji składników i sposobu przygotowania może być nadzieniem, polewą, sosem lub kremem. Sprawdźcie jakie to proste! Sypkie składniki kruchego ciasta – mąkę, cukier i sól mieszamy. Dodajemy pokrojone(...)masło, siekamy razem. Wbijamy trzy żółtka (białka będę idealne na BEZĘ ) i zagniatamy ciasto. Wszystko ręcznie lub szybciej – w misie malaksera. Ciasto dzielimy na części, pakujemy w folię, lekko spłaszczamy na placki i chłodzimy minimum godzinę. Ciasto po schłodzeniu wyjmujemy na stolnicę, dajemy mu się chwilę ogrzać i wałkujemy na grubość 5-7mm, na wałku przenosimy je nad foremki
Karo in the KitchenBędziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 40 pierogów na farsz: 500 g kapusty kiszonej (dobrze odciśniętej) 500 g pieczarek 2 średnie cebule sól, pieprz olej do smażenia na ciasto: 500 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) 250 ml letniego mleka 40 ml oleju 30 g drożdży świeżych 1 jajko całe + żółtko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru do pomalowania pierogów(...)odsączoną kapustę kiszoną i dokładnie mieszam. Całość podsmażam jeszcze około 5 minut. Usmażone pieczarki z kapustą przekładam do miseczki, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam – farsz jest gotowy. Przygotowanie ciasta na pierogi: Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże , dodaję cukier ( przyśpieszy fermentację ), około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki pszennej . Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką
Uwaga Babcia Gotujerazem tzn. chcieliśmy przygotować coś co będzie i smaczne i słodkie więc przeszukując net natrafiliśmy na przepis Wegannerd związany z kuchnią żydowską czyli krantz z daktylową czekoladą To drożdżowe ciasto, które bardziej (jak dla nas) przypomina słodki chleb niż standardowe drożdżowe ciacho ale też jest bardzo smaczne Składniki: Ciasto: - 500g mąki pszennej + ciutkę do podsypania - 250ml letniej wody - 70g posiekanych(...)suchą ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Zawartość miski winna się zwiększyć dwu/trzykrotnie. 3. Kiedy nasza drożdżowa mikstura po kilkunastu minutach zwiększy swoją objętość, dodajemy resztę mąki i wyrabiamy ciasto (na początku najlepiej w tej misce, a później na stolnicy). W międzyczasie dodajemy olej. Nasze ciasto winno być sprężyste i nie przywierać do palców. Jeżeli będzie się bardzo kleić
Kuchenne WariacjeTarta serowa z żurawiną Naszło mnie na świąteczne wypieki! I tak na moim stole zagościła tarta serowa ze świeżą żurawiną i szczyptą cynamonu. Z ciasta, które pozostało, zrobiłam "kratkę", którą przyozdobiłam wierzch ciasta. Przepis długi, ale nie obawiajcie się - banalnie prosty! Zobacz również inne przepisy na ----> tarty Tarta serowa z żurawiną - przepis: Składniki: (na formę do tarty o średnicy(...)jednolitą masę. Z masy uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i wstaw na min. godzinę do lodówki. Kiedy masa się schłodzi, stolnicę oprósz mąką i rozwałkuj na niej ciasto średnicą większe od formy na tartę - jeśli trzeba lekko podsypuj je mąką, by nie przywierało do wałka i stołu. Rozwałkowane ciasto delikatnie przełóż do formy - dociśnij
Moje Qulinaria