zdecydwal inaczej, a ja zyje w duzym miescie. Podporzadkowalam sie wiec panujacym tu zwyczajom. Dzis postanowilam zwolnic, udac sie do kuchni i tam upiec proste, ale pyszne ciasto. Z samego rana, nim zar zaczal lac sie z nieba wzielam moj kosz wilkinowy i poszlam na targ. Nakupowalam cala mase letnich przysmakow, a wsrod nich jagody i maliny.Po powrocie do domu(...)myslalam tylko o jedyn. Zaraz upieke wspaniale ciasto. Nie moglam sie go doczekac. Nastawilam minutnik gdy wstawialam tortownice do piekarnika i zabralam sie za inne prace domowe w rytmie ulubionej muzyki. I dobrze, ze muzyka grala, bo nagle wylaczyli prad, zrobilo sie cicho. Zamarlam z przerazenia, bo moje cudowne ciasto pieklo sie w piekarniku na prad wlasnie. Minelo dosc sporo
Przysmaki KarolkiSłonecznikowiec , to jedno z najsmaczniejszych ciast jakie kiedy jadłem! Jest po prostu przepyszne . Składa się z biszkoptu czekoladowego, przełożonego kremem na bazie śmietanki kremówki z masą krówkową i dodatkiem ziaren słonecznika w karmelu , a całe ciasto z góry polane polewą czekoladową i posypane chrupiącym słonecznikiem. Ciasto jest dosyć pracochłonne i zajmuje trochę czasu, ale jest tego warte. Ciasto jest idealne(...)zmacerowaniu się bardzo lekko kroi się i wygląda superowo w przekroju. Uwierzcie mi, że taki słonecznikowiec jest bardzo smaczny i sam się naprasza, aby go zrobiliście. Wszystkie przepisy na ciasta z kremem TUTAJ . Słonecznikowiec - przepis: Składniki: Ciasto: 6 jajek 1/2 szklanki cukru 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady 200 g mąki 40 g kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kuchnia Łukaszawanilinowy ubic mikserem z 5 minut - wsypać mąkę z proszkiem i mikserem z 1 minutę wymieszać - tortownica 24 cm, wysmarować masłem i tartą bułką obsypać - do blaszki dać 3/4 ciasta, wyłożyć jabłka rozsmarować resztę ciasta na jabłkach i piec w 200C około 45 minut ciasto z blaszki wyjąć całkiem wystudzone, posypać pudrem cukrem ciasto jest smaczne i warte upieczenia................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPogoda nie zachęca do czegokolwiek, ale mimo to nie dałam się chandrze i postanowiłam upiec coś dobrego. Padło na pomarańczowe ciasto z migdałami. Jest dosyć proste i esencjonalne. Niestety nie należy do ciast szybkich, ze względu na czas potrzebny do gotowania pomarańczy. Można to jednak zrobić dzień wcześniej;) Ciasto (10 porcji): 2 małe pomarańcze 6 jajek 100 g ksylitolu(...)ciągle mieszając rozpuszczamy. Ważne - para wodna nie może dostać się do czekolady, dlatego garnek z polewą musi idealnie zakrywać garnek z wodą. Następnie mieszamy z masłem, oblewamy przestudzone ciasto i posypujemy płatkami migdałów
Powiedz dietom nieszklanki mąki- 2 szklanki 25 dkg margaryny- cała kostka 2 jajka cukier do smaku- około pół szklanki 1.)Margarynę posiekać z żółtkami i cukrem, dosypać mąkę. Szybko zagnieść ciasto. 2.)Piec około 15 minut w temp. 200"C. Do momentu, aż ciasto stanie się złote. P.S Ciasto może byś spodem szarlotki, tarty makowej, czy służyć jako baza do kruchych babeczek
Luźna Kuchniaczas rodzinny, wspólne przygotowania, nawet jeśli czasem zdarzą się drobne sprzeczki, zresztą to one są najfajniejszym elementem tych wszystkich przygotowań. Jak wiecie nie bardzo lubię piec ciasta raczej wole mięsa, sałatki i takie tam... Ale jest dla mnie ważne, żeby moi domownicy cieszyli się nimi ze mną. Dlatego ciągle poszukuję ciast, którymi zachwycę... Znalazłam mazurek makowy, dziś próbuję(...)wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie herbatnikami, Masę wylać na herbatniki i wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika na 1 h. Może być odrobinkę dłużej, sprawdzić ciasto patykiem, ma być odrobinkę wilgotny, ciasto powinno zrobić się dosyć ciemne, wyjąć, wystudzić, polukrować i udekorować skórką cytrynową i smacznego
Kuchnia BeatyWitam, mimo że jak pamiętacie pieczenie ciast nie jest moim ulubionym zajęciem- zdecydowanie wolę gotować! Jednak chcę Wam polecić delikatne ciasto na puchowym biszkopcie. Biszkopt wyszedł mi dziś trochę za wysoki, więc mamy dwa ciasta: BRZDĄCA I PTASIE MLECZKO Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ. Choć następnym razem wykorzystam ten biszkopt tylko do brzdąca: przekroję i przełożę tym śmietanowym kremem dodatkowo zapewne(...)pierwszą część spodu, i na masę położyć drugą część biszkoptu wylać resztę masy na wierzch, ozdobić falami widelcem i smacznego! Jeśli wypróbowaliście mój przepis, może wprowadziliście modyfikacje dzięki czemu ciasto nabrało jeszcze lepszego smaku podzielcie się tym ze mną proszę. Umieszczę Wasz udoskonalony przepis na moim blogu - z Waszym autorstwem oczywiście
Kuchnia BeatyGruszki z marcepanem, to dlaczego nie ciasto drożdżowe z tym smacznym dodatkiem. Postanowiłam dziś spróbować tego połączenia. Przepis na ciasto drożdżowe , które zawsze się udaje i oczywiście kruszonkę podałam wcześniej- teraz reszta! SKŁADNIKI: 4 gruszki "konferencja" 4 jabłka 10 dag. masy marcepanowej WYKONANIE: ciasto drożdżowe rozkładamy na blachę, posypujemy startą na dużych oczkach masę marcepanową, gruszki(...)jabłka kroimy na ósemki i układamy na przemian, przygotowujemy kruszonkę(pamiętajcie jeśli chcemy, aby była miękka, to bierzemy krupczatkę, bądź mieszamy mąki pół na pół), posypujemy ciasto i pieczemy 45-50 min. w temp. 180 stopni
Kuchnia BeatyNiecierpliwie czekamy już na sezon truskawkowy, bo obie uwielbiamy te owoce!! Dziś zgodnie z obietnicą z fb dodajemy przepis na puszyste ciasto z truskawkami, który ukazał się w najnowszym - czerwcowym numerze miesięcznika "Kobieta i życie". I tym przepisem, co prawda z lekkim wyprzedzeniem, otwieramy sezon truskawkowy na blogu. Puszyste ciasto z truskawkami Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 5 jajek szczypta(...)następnie żółtka, cały czas ubijając (miksując). Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do piany stopniowo trochę mąki na przemian z roztopionym masłem, aż do wyczerpania składników. Ciasto wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Moja miała wymiary 24 na 28. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na połówki, po czym układamy na cieście. Pieczemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimiałabym założyć coś na długi rękaw np. w pracy robi mi się słabo i gorąco.. Żeby poprawić sobie zły nastrój upiekłam coś czekoladowego. Wybór padł na ciasto czekoladowo bananowe, gdyż wcześniej nigdy nie jadłam połączenia tych dwóch smaków. Nawet nie przypuszczałam że to ciasto będzie strasznie wciągające.. Wilgotne i mocno kakaowe a jednocześnie połączenie bananów(...)kakao dało nowy wspaniały posmak ciasta. Przepis wzięłam z TEJ strony z pewnymi modyfikacjami schemat wykonania podobny jak przy muffinkach Składniki : 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki sody 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 5 łyżek kakao 50 ml oleju roślinnego 50 ml szklanki ciepłej wody 100 ml mleka 2 zmiksowane
Na słodko lub wytrawnieLato wszystkim nam kojarzy się z wszechobecnymi owocami sezonowymi. Proponuję wykorzystać je do przygotowania najprostszego z możliwych ciasta ucieranego zwanego też plackiem z owocami. Nie potrzeba robić wielkich zakupów, podstawowe składniki zazwyczaj mamy w domu: mąka, jajka, cukier, masło lub olej, maślanka. Maślankę można zastąpić jogurtem naturalnym lub kefirem. Dzięki temu ciasto wychodzi bardzo wilgotne i pulchne. Składniki suche(...)oleju rzepakowegoPrzygotowanie:Do jednej miski przesiewamy suche składniki. W drugiej łączymy mokre. Dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy, aż się połączą. Robimy to krótko, mogą pozostać grudki. Ciasto przekładamy do okrągłej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy maliny lub inne owoce sezonowe. Ciasto pieczemy 40 minut w temperaturze 200 stopni. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem
Smakowity Blog Kulinarnyszablonu, że wzorek na roladzie będzie jego lustrzanym odbiciem, jeśli więc wybieramy literki - np. urodzinowy napis, warto zrobić sobie wcześniej jego odbicie w jakimś prostym programie graficznym.Składniki na ciasto na wzorek:3 białka100 g masła3/4 szklanki mąki1/4 szklanki cukru pudru+barwniki spożywcze, kakaoSkładniki na ciasto na roladę:4 jajka1 łyżeczka winianu sodu (opcjonalnie)0,5 szklanki cukru1 szklanka mąki100(...)masła1 łyżeczka cukru waniliowegoSkładniki na krem:200 ml śmietany kremówki250 g serka mascarpone4 łyżki cukru1 łyżeczka żelatynymandarynki z puszkiNajpierw przygotowujemy ciasto na wzorek. Miękkie masło miksujemy na puszystą jasną masę z cukrem pudrem. Dodajemy białka i miksujemy.Na koniec dodajemy mąkę i miksujemy do połączenia się składników.Gotowe ciasto mieszamy z barwnikami spożywczymi i lub kakao: ja użyłam zielonego i czerwonego
CiastkozercyKwaśne, soczyste owoce wspaniale pasują do słodkich wypieków. Połączenie słodyczy i orzeźwienia – pokażę Ci dzisiaj jak przygotować bardzo dobre ciasto z wiśniami.Składniki; 250 g masła, 1 jajko, 2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka kwaśnej śmietany, 600 g wydrylowanych wiśni, 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej, Wykonanie;Wsypujemy makę, proszek do pieczenia i cukier(...)jednej miski.Dodajemy masło, jajko i śmietanę. Zagniatamy ciasto.1/3 ciasta zawijamy w folię i odkładamy do zamrażalki.Pozostałym ciastem wykładamy dno tortownicy o średnicy 28 cm. Wydrylowane wiśnie i osączone mieszamy z mąką ziemniaczaną. Wykładamy na tortownicę. Schłodzone ciasto ścieramy na tarce na owoce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ok. 45 minut
Anioły w kuchniChicken with goat cheese and sun-dried tomatoes. Składniki: 2 filety z kurczaka 8 dag ser kozi 20 listków szpinaku 8 szt. suszone włoskie pomidory sól, pieprz 1 szt. ciasto francuskie mrożone 1 jajko oliwa Wykonanie: Filety z piersi kurczaka rozklepać, posolić i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Każdy posmarować kozim serem, rozłożyć liście świeżego szpinaku i rozłożyć suszone włoskie pomidory(...)Zwinąć jak de volaille. Rulony rozłożyć na cieście francuskim. Ciasto naciąć i na wierzchu zrobić z ponacinanego ciasta plecionkę. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Położyć na lekko wysmarowaną oliwą blachę. Piec 40 min. w temperaturze
Kulinarny karnet ChristopheraPierniczki staropolskie z ciasta dojrzewającego przygotujecie z tego samego przepisu co piernik staropolski . Ciasto musi leżakować przez kilka tygodni w chłodnym miejscu (najlepiej 4-6, choć i po 2-3 tyg. będzie dobre) , dopiero po tym czasie można zabrać się za formowanie i pieczenie pierniczków. Można je przygotować bez nadzienia lub z powidłami, a wierzch udekorować lukrem lub polewą czekoladową(...)Pierniczki z ciasta dojrzewającego można przechowywać bardzo długo w puszce lub innym szczelnym pojemniku, zwłaszcza te bez nadzienia i polewy. Najlepiej upiec je na kilka dni przed świętami, żeby odpowiednio skruszały, choć jeśli nie będziecie ich piekli zbyt długo, nie powinny stwardnieć. Z podanego przepisu można przygotować 120-150 sztuk (w zależności od ich wielkości i tego, czy będą nadziewane
Smakołyki Bereniki