ciasta - 4000 przepisów (strona:22/267)

Ciasto biszkoptowe z jablkami i jagodami czyli poWeekendowe Lakocie odc.63 176

przepadam za ciastami biszkoptowymi ale czego się nie robi dla dzieci i Małżona. W sobotę upiekłam im ciasto biszkoptowe pełne nie tylko owoców ale też koloru, zapachu i smaku bowiem połączenie jabłek i jagód jest jednym z najlepszych owocowych połączeń.Przepis pochodzi z "O jabłkach". Tym razem napotkałam przeszkodę w postaci braku masła w składnikach a jego obecności w sposobie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto bez pieczenia z masą krówkową o smaku kakaowym 23566

samym początku dziękuję autorce bloga Kulinarne Przeboje za słodką inspirację :)Od momentu gdy zobaczyłam przepis na to ciasto już wiedziałam, że w najbliższym czasie go zrobię.Nie zawiodłam się :) Po pierwsze cudownie wygląda i pysznie smakuje.Polecam wszystkim. Jest bardzo łatwe do zrobienia i najważniejsze, że bez pieczenia.Rewelacyjne i pyszne wyzwanie dla mnie - to coś co uwielbiam.SKŁADNIKI(...)cukru to + 3 łyżki cukru400 ml mleka1 opakowanie cukru wanilinowego60 g masła500 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%)2 łyżki cukru pudru2 opakowania - śmietan-fixpół szklanki słonecznikaWYKONANIE:Ja zrobiłam ciasto w formie o bokach 25 cm.Wyłożyć formę folią spożywczą i dno formy wyłożyć herbatnikami.Do rondelka przełożyć masę krówkową i delikatnie podgrzać. Połowę masy krówkowej przełożyć na herbatniki

Serce zamknięte w formie pyszności
Ciasto marchewkowe 152

Ciasto marchewkowe, ale marchewka jest ledwie wyczuwalna.Wilgotne, puszyste, smaczne i proste w przygotowaniu.Składniki-1/2 kg marchewki-3 szklanki mąki-2 szklanki cukru-kostka margaryny-3 jajka-2 łyżeczki sody oczyszczonej-5 łyżek wody-szczypta soli   Szklankę cukru karmelizujemy, dodajemy wodę i studzimy.   Obraną marchewkę tarkujemy na średnich oczkach.   Oddzielamy żółtka od białek(...)natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 30 minut.Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy kolejne 30 minut.Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.Ciasto jest upieczone.   Wyjmujemy z formy i gotowe.Smacznego

Maminek kulinarny
Smażony bakłażan w chrupiącym cieście kukurydzianym (bez glutenu, mleka i jajek) 158

mąki kukurydzianej, która sprawdza się całkiem dobrze,  zwłaszcza przy smażeniu ryb. Bakłażan jest jednak gąbczasty i wchłania podczas smażenia dużo tłuszczu - aby temu zapobiec dodałam do ciasta mielone siemię lniane. Efekt okazał się rewelacyjny - panierka jest bardzo chrupiąca i świetnie trzyma się plastrów bakłażana. Polecam :) Składniki: bakłażan 1 szt sól pół łyżeczki pieprz czarny szczypta papryka słodka(...)grubości 0,5 cm. Mąkę wymieszać z mielonym siemieniem lnianym, dodać wodę i przyprawy. Rozetrzeć na gładką masę, w razie potrzeby dodać więcej wody. Plastry bakłażana zanurzać w cieście i smażyć na oleju na złoty kolor

głodny alergik
Tarta z gruszką i szpinakiem 179

Niezwykłe połączenie smaku szpinaku, ricotty i gruszki, zanurzone w kruchym cieście. Istna uczta dla podniebienia. Wprawdzie trzeba się nieco napracować by taką ucztę osiągnąć, ale naprawdę warto, wierzcie mi :)  Przepis w nieco zmodyfikowanej formie pochodzi z Kwestii Smaku. Ilość porcji: Cała foremka od tarty Składniki: Na kruche ciasto: 300g mąki pszennej 200g masła ( z lodówki) 1 jajko Szczypta soli(...)farsz: 250g ricotty (zazwyczaj jedno opakowanie) 2 jajka 2 gruszki 150g szpinaku ½ cytryny ¼ śmietanki kremówki 30% ¼ szklanki cukru 2 łyżki masła Szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie ciasta: Na blat kuchenny wysypujemy mąkę oraz sól. Wkrajamy schłodzone masło oraz wbijamy jajko. Dodajemy również 1 łyżkę wody. Całość wyrabiamy dość intensywnie palcami. Ciasto ugniatamy szybko i energicznie, gdyż ciasta kruche nie lubią długiego

Kolizje Smaków
Chlebki pita - historia i przepis 230

kuchniach wielu krajów. W regionie śródziemnomorskim są to kraje regionu wschodnio-śródziemnomorskiego (np. Grecja, Cypr, Turcja, Egipt) i Afryki północnej.  Chlebki pita przygotowuje się ze zwykłego ciasta drożdżowego, takiego jak na chleb czy focaccię. Ciasto składa się z mąki pszennej, wody, soli, cukru i drożdży. Różnica tkwi w ostatniej fazie, czyli pieczeniu. Zazwyczaj placki piecze się na rozgrzanej blasze(...)bardzo wysokiej temperaturze - 230 stopniach, w której ciasto rośnie bardzo gwałtownie. Zewnętrzna warstwa cienkiego placka ścina się błyskawicznie i więzi wewnątrz rozszerzające się pod wpływem temperatury dwutlenek węgla i parę wodną, Tak oto następuje rozdzielenie górnej warstwy od dolnej i powstanie sławnych chlebowych kieszonek. Niektóre przepisy każą smażyć placki na patelni, ale nie wierzę, że uda się wtedy wytworzyć odpowiednie

Chilli Czosnek i Oliwa
1469.Dżem o smaku ciasta marchewkowego 128

Ciasta marchewkowego nie jadłam, więc nie wiem jak smakuje takie ciasto...ale ten dżem mi posmakował...podjadałam na ciepło prosto z garnka...Marchewkę starłam , ale nie na tej tarce co trzeba, ale i tak pod koniec można użyć blendera i zmiksować..u mnie troszkę były wyczuwalne "drobne nitki" marchewki, ale jak dla mnie nie miało to znaczenia..bo dżem

Moje domowe kucharzenie
Tarta śmietanowa z rabarbarem 231

Tarta śmietanowa z rabarbarem jest kolejną propozycją przepisu wykorzystującego różowe łodygi rabarbaru. Nadzienie z kwaśnej śmietany wzbogacone o białą czekoladę doskonale komponuje się z dużą ilością kawałków kwaskowatego rabarbaru. Ciasto możemy upiec w tradycyjnej formie na tartę lub w okrągłej tortownicy (o średnicy 18cm lub nieco większej), wykładając wtedy ciasto do połowy wysokości jej brzegu. Aby ciasto nie urosło zbyt(...)mocno, a brzegi nie opadły, można przed pieczeniem gęsto nakłuć je widelcem lub przykryć papierem do pieczenia i obciążyć grochem, fasolą lub innymi obciążnikami. W pierwszym przypadku ciasto pieczemy przez 15 minut, w drugim - przez 10, a kolejne 5 dopiero po zdjęciu obciążników i papieru.Rabarbar można pokroić na cieńsze lub grubsze plasterki, należy jednak wziąć pod uwagę fakt, że większe

Smakołyki Bereniki
Drożdżowe ślimaczki chałwowe 176

Chałwa królową słodyczy! Tematem przewodnim obecnego Ciasta na niedzielę były Słodkości z dodatkiem chałwy i/lub sezamu - inspiracji więc do wyboru do koloru :) Dozwolone były zarówno wypieki przygotowywane na gorąco, jak i słodkości w ogóle nie pieczone. Ważne, aby chałwa czy sezam były tu głównym składnikiem. Przepis na drożdżowe buły z dodatkiem chałwy podpatrzyłam u Beaty na blogu Katalog smaków . Już(...)dawien dawna nosiłam się z zamiarem jego wypróbowania i teraz, przy okazji wspólnego gotowania w ramach akcji Ciasto na niedzielę , w końcu mi się udało.  Bułeczki wyszły dość zwarte i nie wyrosły zbyt mocno. Po upieczeniu miały chrupką skórkę i wilgotny środek. Świetnym eksperymentem było nafaszerowanie ich dżemem śliwkowym - śliwka i chałwa wyjątkowo dobrze się tu komponowały. Do tego

Grunt to przepis!
Tureckie bajgle – Simit 137

Skusiły mnie swoim wyglądem, a zachęciła do ich upieczenia Dorota z jednej z grup na Fecebooku. To u niej właśnie zobaczyłam tureckie bajgle. Jak przy każdym cieście drożdżowym pracy nie jest tak wiele, ale czas oczekiwania dłuży się niemiłosiernie. No cóż, kiedy czeka wspaniały miód gryczany od Rodziców trudno się „posiłkować” kupnym pieczywem, więc – do roboty. Tureckie bajgle – Simit(...)wlewamy pozostałą wodę, mleko, wbijamy jajko, dodajemy pozostały cukier – łączymy składniki ubijając robotem z trzepaczkami. Wlewamy z gotowym rozczynem do miski z mąką. Łączymy składniki, dodajemy oliwę i zagniatamy ciasto. Można to zrobić ręcznie lub używając robota z hakami (na niskich obrotach). Gdy tylko składniki się połączą wykładamy ciasto na stolnicę lekko posypaną mąką i wyrabiamy. Wyrobione ciasto jest elastyczne

mojewypiekiinietylko
Snicers, orzechowiec 470

blogi natknęłam się na orzechowca u Kuchnia w zieleni .Tak więc w dwóch przepisów zrobił się jeden, mój.Piekąc wcześniej blat biszkoptowy. wykorzystałam go w snikersie/ orzechowcu.Opis ciasta może przerażać, jest trochę pracy, ale tylko dlatego że osobiście ją sobie utrudniłam.W opisie są wskazówki jak zrobić ciasto szybciej.Składniki :Ciasto:600g mąki pszennej200 g margaryny2 łyżeczki sody(...)oczyszczonej1/2 szkl. cukru5 łyżek miodu2 jajka2 żółtka*** Biszkopt (proporcje zmniejszając o połowę, ciasto będzie cieńsze)8 jaj1 szkl. kartoflanki1 szkl maki pszennej3/4 szkl cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia5 łyżek wody2 łyżki olejuMasa orzechowa :400g orzechów150g masła3 łyżki miodu4 łyżki cukruDodatkowo :4 opakowań budyniu śmietankowego1,5 l mleka2 puszki masy kajmakowej ( u mnie o smaku orzechowym)Przygotowanie :Ciasto : składniki zagnieść

Garnkowe fanaberie
Ciasto czekoladowe z suszonymi sliwkami i skorka pomaranczowa 194

Lubicie czekoladę?? My bardzo...Ciasto czekoladowe jest świetnym pomysłem na poprawę humoru podczas zimnych wieczorów jakie nastały:) No to co pieczecie???;)Składniki;250 g suszonych i drobno pokrojonych śliwek suszonych,100 g skórki kandyzowanej1 i 3/4 łyżeczki sody czyszczonej,125 g miękkiego masła,145 g cukru,2 duże jaja,185 g mąki pszennej,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Anioły w kuchni
Najlepsza Karpatka 457

Karpatka - jedno z najpopularniejszych ciast w Polsce składające się z parzonego ciasta i masy budyniowej. Wielbicieli Karpatki nie brakuje i z pewnością tym wypiekiem uradujemy niejednego domownika. Ponadto Karpatka nie jest skomplikowanym ciastem do przygotowania i nawet początkująca pani (lub pan) domu powinna sprostać takiemu wyzwaniu. ;) Najlepsza Karpatka - Składniki:Ciasto:3 jajka75 g masła3/4 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki(...)soliłyżeczka cukrułyżeczka wódkimasa:500 ml mlekabudyń waniliowyłyżka mąki ziemniaczanejłyżka mąki pszennej 1/3 szklanki cukru (lub więcej)2 żółtkacukier waniliowyok. 130 g miękkiego masłacukier puder Najlepsza Karpatka - Sposób przygotowania:Ciasto:Wodę zagotowujemy z masłem, a następnie wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy starając się rozetrzeć wszelkie grudki. Całkowicie studzimy.Następnie ciasto solimy i miksujemy stopniowo dodając jajka

Słodka Strona
Szarlotka z solonym karmelem 138

pojawią się na blogu jakieś amerykańskie przepisy. I oto prezentuję Salted Caramel Apple Pie prawie jak u sióstr Elsen z Four&Twenty Blackbirds na Brooklynie. Składniki:Kruche ciasto:300 g mąki pszennej200 g masła100 g cukru pudru2 żółtkaSolony karmel:1 szklanka cukru1/4 szklanki wody150 g masła150 g śmietany kremówki1 i 1/2 łyżeczki soli morskiejWypełnienie jabłkowe:3 cytryny6(...)odstawiamy do ostygnięcia. *Z podanych proporcji otrzymamy więcej sosu karmelowego niż potrzebujemy do szarlotki (dzięki większym proporcjom łatwiej uniknąć spalenia). Resztę możemy przechowywać w lodówce do 3 tygodni.Kruche ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, wsypujemy cukier, dodajemy posiekane nożem zimne masło i żółtka. Szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2  części, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na co najmniej

Smakowity Blog Kulinarny
Czekoladowa bita śmietana do ciast i deserów / chocolade whipped cream 376

Bardzo czekoladowa i puszysta masa.Prosta do zrobienia, tu nic się zważy i czas pracy minimalny.Przepis jest na duże ciasto lub tort. Do zrobienia tego rozpływającego się w ustach kremu potrzebujesz:- 1000 g śmietany 30-36 % słodkiej- 1 czekolada gorzka 100 g- 2 czekolady mleczne 100 gŚmietanę doprowadź do wrzenia. Czekoladę posiekaj na drobne kawałki.Kiedy śmietana zawrze wyłącz

Pasje Jolki