kogo: dla fanów kruchych ciast dla lubiących ciasta z orzeźwiającym akcentem dla chcących powrócić myślami do czasów dzieciństwa Składniki: 6 jajek 250g masła (lub 200g masła i 2 łyżki smalcu) szklanka cukru + 3 łyżki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 500g mąki krupczatki 2 łyżki kakao słoik kompotu agrestowego lub 2 małe słoiczki kwaśnego dżemu (najlepiej agrestowego, kiwi, limonka, wiśnia, porzeczka(...)Wykonanie ciasta: Białka oddzielić od żółtek. Wyrobić ciasto z żółtek, 3 łyżek cukru, masła (+smalec), proszku do pieczenia i mąki. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej części dodać 2 łyżki kakaa i ponownie wyrobić. Wszystkie 3 części odłożyć do lodówki (najlepiej owinięte w folię spożywczą). Wykonanie piany z białek: Białka jajek ubić ze szklanką cukru. Na sztywno. Wykonanie całego
Mania Wypiekanianaprawdę dużo szybciej... Nie chodzi o to, żeby robić byle jak, ale o to, żeby nie spędzić dwóch dni w kuchni. A i tak rogaliki wychodzą przepyszne! :) Składniki: na ciasto drożdżowo-francuskie 1/2 kg mąki tortowej 1 szklanka mleka 250 gramów masła mocno schłodzonego 2 jajka 1 łyżka cukru 1/4 łyżeczki soli 40 gramów świeżych drożdży 3 krople aromatu(...)rogalików przed włożeniem do piekarnika 2 szklanki cukru pudru, 5 łyżek gorącego mleka, 3 krople aromatu wanilii - na lukier posiekane orzechy lub migdały - do posypania Robimy ciasto: Drożdże rozpuścić z 1 szklanką lekko ciepłego mleka i łyżką cukru i wlać do mąki Jajka roztrzepać z solą i 3 kroplami aromatu migdałowego, dodać do mąki, wymieszać łyżką
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comabsolutnie rewelacyjne danie kuchni bałkańskiej - bułgarską banicę. Danie, wbrew pozorom, nie jest trudne w przygotowaniu, doskonale wygląda, pachnie i smakuje, będąc przy tym zdrowym i sycącym. Chrupiąca skórka cienkiego ciasta z zapieczonym wewnątrz aromatycznym czosnkowo - ziołowym serem i kolorową sałatką to doskonały pomysł na odrobinę szaleństwa w kuchni. Gorąco polecam! Do przygotowania dania użyłem: 1 kg sera twarogowego typu bałkańskiego(...)sałaty rzymskiej, oliwy, 1 łyżeczki musztardy, 2 łyżeczek miodu, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu. Kluczem do przygotowania dobrej banicy są dwie rzeczy: dobrze doprawiony farsz serowy i cienkie, delikatne ciasto. Ja przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania farszu, aby dać mu czas na przesiąknięcie smakiem przypraw. Do miski dodałem kilogram sera twarogowego typu bałkańskiego - można użyć zwykłego chudego sera twarogowego
Wyprawy kulinarneCiasto sarni grzbiet Choć nazwa brzmi jak wykwintny mięsny obiad, sarni grzbiet to wilgotne ciasto czekoladowe! Jeśli lubisz "mokre" ciasta na bazie rozpuszczonej czekolady - taki właśnie jest sarni grzbiet. Mocno czekoladowy, rozpływający się w ustach, z posmakiem migdałów i chrupiącymi migdałami w słupkach na wierzchu. Zobacz również przepisy na inne ciasta czekoladowe ----> Brownie , brownie z kajmakiem i orzechami , brownie(...)wiśniami i orzechami nerkowca , czekoladowe ciasto z wiśniami i kremem śmietankowym , czekoladowe ciasto nocnych łez , rolada czekoladowa , muffinki czekoladowe z wiśniami , muffinki czekoladowo-bananowe , mus czekoladowy , Stefania - czekoladowe ciasto z kaszy manny , torcik czekoladowy z czarną porzeczką Sarni grzbiet - przepis: Składniki: (na formę ćwibakówkę o długości 30 cm) 100 g margaryny 120 g cukru 4 jajka 100 g gorzkiej
Moje Qulinariapotrzebujemy: - 2 jabłka - 60 g marcepanu - ok 3-4 łyżki mleka wegańskiego - 200g mąki migdałowej - opakowanie proszku do pieczenia - 3 jajka - 150 g masła - 50
Szybko Tanio Smacznienaprawdę długa lista dań do przygotowania, a samo gotowanie jest umiejętnością, w której możemy się szkolić i osiągać coraz wyższe poziomy. Z obszernego wachlarza potraw z FF wybraliśmy ciasto z melonem – wg receptury z gry potrzebujemy po jednej sztuce thundermelona, cynamonu, jaszczurzego jaja, ciasta (złożonego z mąki, soli i masła) oraz cukru klonowego. Staraliśmy się zbytnio nie wykraczać poza(...)wytyczne, więc dodaliśmy jedynie nieco jogurtu dla polepszenia konsystencji, gałki muszkatołowej do smaku oraz płynnego miodu jako polewy. Z tego połączenia wyszło nam wilgotne, puszyste i aromatyczne ciasto, które jest banalnie proste w przygotowaniu. Zobacz, jak ciasto wygląda w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 313 kcal | 6 g białka | 54 g węglowodanów | 8 g tłuszczu
Nerds Kitchenkuchni, zaglądałam do lodówki, przeglądałam szafki i jest - upiekę tartę. Przygotowałam sobie kartkę i długopis, bo wiedziałam, że będzie to moja improwizacja. I się nie pomyliłam. Do ciasta dodałam, czekoladę i sok z mandarynki. A pomysł na wierzch tarty przyszedł w trakcie jej pieczenia. Powiem szczerze, że sama byłam zaskoczona. Zaraz po upieczeniu ukroiłam sobie kawałek(...)okazało się, że ciasto było niesamowicie kruche, a masa rozpływała się w ustach. Zimna również smakowała wyśmienicie. Smakowała! bo wczoraj ją zrobiłam, a dzisiaj już jej nie ma. Składniki: ciasto na formę (ok. 26 cm) 250 g mąki, 120 g masła, 2 kopiaste łyżki cukry pudru, 1 żółtko, szczypta soli, 20 g startej gorzkiej czekolady
Moniki SmakołykiJeszcze tylko do 3 stycznia przyjmujemy zgłoszenia na konkurs na świąteczne ciacho! Szykujesz się na sylwestra? Pstryknij fotę swoim wypiekom i wyślij ją nam z przepisem
CoolinarniePLLubicie ziemniaki??? przyznam, że ja bardzo. Owszem mam fazy na ryż czy kasze, lubię też makarony ale ziemniaki mogę jeść ze wszystkim i zawsze czego przykładem
Dzieje kuchennej WiewióryDawno, dawno temu za górami, za lasami... tak mogłabym zacząć opowieść o mojej przygodzie z tym wypiekiem. Dostałyśmy z mamą słoik zaczynu, karmiłyśmy, pielęgnowałyśmy a potem
Dzieje kuchennej WiewióryPrzepis znalazłam w kalejdoskopie kulinarnym. I gdyby nie on całkiem nie czułabym nadchodzących Świąt. Wczoraj uświadomiwszy sobie, że to już TYLKO dwa tygodnie... przeraziłam się!!! nie
Dzieje kuchennej WiewióryStrucla z marmoladą...Puszyste, pachnące i pięknie wyrośnięte ciasto drożdżowe.Słodka, różana marmolada wewnątrz.A na wierzchu waniliowa kruszonka.Idealna do kawy!Zapraszam!Składniki:Ciasto:750 g mąki pszennej;2 jaja;300 ml mleka;90 g białego cukru;8 g cukru wanilinowego;100 g miękkiej margaryny;Łyżeczka soli;3 łyżeczki suchych drożdży (tj. 12 g);300 g marmolady (u mnie(...)smaku różanym);Mleko do posmarowania ciasta po wierzchu.Kruszonka:100 g margaryny;20 łyżek mąki pszennej;8 łyżek białego cukru;16 g cukru wanilinowego.Sposób wykonania:Do miski (u mnie od miksera) wsypać mąkę, dodać drożdże, wymieszać i zrobić po środku dołek.W osobnej miseczce jaja roztrzepać widelcem z mlekiem, cukrem i cukrem wanilinowym. Powstałą mieszankę wlać do przygotowanego dołka w misce
Gospodyni MiejskaRogale Świętomarcińskie od ponad 100 lat są wypiekane w Poznaniu. Ten smakołyk w kształcie podkowy zrobiony jest z ciasta półfrancuskiego i nadziany masą składającą się z głównie białego maku, marcepanu i bakalii. Prawidłowa waga jednego rogala to ok 200-250g. W dniu Św. Marcina, który przypada 11 listopada poznaniacy zjadają podobno ... UWAGA! kilkaset ton tych(...)mnie świętością nie do podrobienia. Tzn. były :))) Do dnia dzisiejszego. Nie ukrywam, że się napracowałam. Samo przyrządzenie masy makowej zajęło mi .... nooo sporo czasu, a potem jeszcze ciasto. Jednak efekt smakowy przerósł moje oczekiwania, bo rogale przerosły smakiem wszystkie, które dotychczas jadłam. Już dziś zapisuję się na przyszłoroczne pieczenie z Margarytką, a w ciągu roku postaram się
Walijskie Pichceniepizzę. Inspiracją był dla mnie właśnie smak pieczonych brukselek, które jako warzywa kapustne, świetnie łączą się z szynką albo boczkiem. Postanowiłam tym razem zrezygnować z pomidorowego sosu i ciasto posmarowałam oliwą z czosnkiem, jak robiono to we Włoszech w czasach zanim pomidory trafiły do Europy. Apetycznie roztopiona mozzarella dopełnia obraz mojej nietypowej pizzy. Ale co najważniejsze, wyszła naprawdę pyszna(...)smak brukselki jest lekko wyczuwalny. Bardzo udany eksperyment kulinarny. Polecam :)P.s. Jak widzicie, znowu wykorzystałam ciasto do pizzy na drożdżowym zaczynie. Według mnie daje najlepszy możliwy smak. Więcej na jego temat przeczytacie przy przepisie na pizzę z szynką parmeńską, rukolą i parmezanem. Pizza z brukselką i szynką (na drożdżowym zaczynie) przepis własny ciasto na drożdżowym zaczynie na podstawie przepisu
Chilli Czosnek i Oliwa