rozczyn do wyrośnięcia . Po 15 minutach : Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki : mąkę, puree z dyni, sól, mleko. Składniki na początku mieszam w misce łyżką, gdy wstępnie się połączą ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką. Jeżeli ciasto jest zbyt luźne to dodajemy więcej mąki a jeżeli jest zbyt sztywne to dolewamy mleka – w moim przypadku nie musiałam dodawać(...)mleka ani mąki. Gęstość ciasta zależy od tego jak wilgotne mamy puree z dyni. Ciasto wyrabiam około 4 - 5 minut aż stanie się gładkie i nie będzie kleiło się do dłoni – jeżeli ciasto jest zbyt luźne to możemy blat podsypać niewielką ilością mąki i nadal wyrabiać. Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe
Uwaga Babcia Piecze Chlebpodać do czerwonego barszczu? Albo uszka, albo paszteciki. Te są idealnym rozwiązaniem na kolację wigilijną – są postne, nadziane trzema rodzajami grzybów, kiszoną kapustą i cebulką. Ciasto półkruche jest elastyczne i przyjemne w pracy, a samo przygotowanie pasztecików – nie tak bardzo skomplikowane jakby się mogło wydawać. CIASTO PÓŁKRUCHE Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą. Do mąki dodajemy bardzo zimne(...)pokrojone w drobną kostkę masło i siekamy razem – nożem na stolnicy lub w misie malaksera. Dodajemy dwa całe jajka i śmietanę, zagniatamy lub mieszamy w malakserze ciasto do połączenia, wyjmujemy na stolnicę i zagniatamy ręcznie aż stanie się gładkie i spójne. Jeśli za bardzo Wam się kruszy, dodajcie łyżkę zimnej wody. Dzielimy ciasto na dwie porcje, zawijamy w folię spożywczą
Karo in the Kitchenjest znana z tego, że lakier do włosów mogłaby mieć dożylnie podawany to ja z takiego zamiłowania do kawy. Jakież było zdziwienie mojej Miśki, gdy Jej oświadczyłam że to ciasto jest dla mnie, bo zawsze robię ciasto pod gust innych ale tym razem pomyślałam o sobie. Ciasto jest lekko wilgotne, nie za słodkie, a korzenna kruszonka idealnie podkreśla kawowy aromat(...)tego waniliowa kawka z mlekiem ryżowym i jest bosko. Ps. żeby nie było, że jestem zła matka, to Miśce zrobiłam lody bananowo- czekoladowe. Składniki (tortownica 20 cm): Ciasto: 170 g mąki (u mnie to było pół na pół pszenna z żytnią) 150 ml wegańskiego naturalnego jogurtu sojowego 1 średni banan 2 łyżki kawy rozpuszczalnej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli
greenscarfpewnie jak wiele z Was na co dzień pracuję pomyślałam, że przygotuję część potraw wcześniej. Korzystając z wolnej chwili, która głównie zdarza się wieczorami, siadłam i zabrałam się za ciasto. Wielokrotnie korzystałam z poniższego przepisu. Ciasto jest elastyczne, łatwe do formowania, nie obsycha. Niestety zbyt cienko rozwałkowane ze zbyt dużą ilością farszu rozrywa się, więc warto rozwałkować je nieco grubiej(...)Ulepiłam 50 niedużych uszek i zamroziłam. Na ciasto: ( na 50 niedużych uszek) 300 gr. mąki pszennej 250 ml. gorącej wody 1/2 łyżeczki soli Wykonanie : Mąkę przesiać, dodać sól – wymieszać. Stopniowo dolewać gorącą wodę. Najpierw ciasto wymieszać łyżką, a następnie zagnieść ręcznie. Ciasto zagniatać na podsypanej mąką stolnicy do czasu aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli ciasto się będzie kleiło
Niebieski kubek z kawabędzie potrzebny, wypełniając przy tym całką kuchnię fantastyczmym zapachem. Tuż przed użyciem czosnku zdejmujemy z ząbków łupinki. Ilości składników zostały zaproponowane na 18 bułek, każda po około 90 g ciasta. Taka ilość bułek nie mieści się na jednej blasze, więc trzeba będzie piec je w dwóch turach (albo można zmniejszyć ilości składnikó w dzieląc je na dwa. Upieczemy wtedy(...)wkładka w postaci mielonego siemienia lerkko przyciemniły miękisz, który dzięki mieszaninie mąki pszennej, orkiszowej razowej, żytniej razowej z zakwasu i siemienia jest pełen nieregularnych dziurek. I na koniec porada - ciasto jest stosunkowo luźne, nie bójcie się podsypywać je mąką podczas składania i formowania bułek. Zaczyn: 40 g zakwasu żytniego razowego 180 g mąki pszennej chlebowej 110 g letniej wody Odświeżony
Grahamka, weka i kajzerkabyłam małym dzieckiem gdy tylko pojawiały się truskawki w sklepach i na straganikach, prosiłam Mamę o zrobienie właśnie tego ciasta. Uwielbiałam je całe dzieciństwo i uwielbiam do teraz :) Ciasto jest naprawdę proste w wykonaniu, u mnie znika w tempie expresowym. Składniki na biszkopt 14 łyżek mąki 14 łyżek cukru do wypieków lub cukru pudru 6 jajek 1,5 łyżeczki(...)proszkiem do pieczenia. Białka dokładnie ubijamy, gdy będą już ubite dodajemy stopniowo cukier, następnie stopniowo żółtka. Gdy wszystko się dokładnie połączy dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do blaszki (ja użyłam tortownicy). Ciasto pieczemy ok. 35-40 min w 170 stopniach, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto studzimy na kratce w piekarniku. Gdy ciasto stygnie możemy
Ptasia Kuchniamasło, cukier, aromat cytrynowy mikserem ucierać z 4 minuty, masa bedzie grudkowata i taka ma być wsypać mąkę z proszkiem, kakao i mikserem krótko tylko połączyć składniki na gęste ciasto silikonowa tortownica 24 cm - przetrzeć formę ręcznikiem papierowym nasączonym olejem i rozsmarować w formie ciasto ciasto na cieście poukładać truskawki lekko je wciskając do ciasta piekarnik na 200C, grzanie góra(...)ół, 2 poziom - piec około 40-45 minut, ciasto wyjąć jak wystygnie na talerz zimną śmietanę ubijać na sztywno, gdy zacznie robić się sztywna wsypać galaretkę i ubić na sztywno - rozsmarować na wierzchu ciasta na śmietanie poukładać połówki truskawek i schować do lodówki na kilka godzin - ciasto jest przepyszne i warte upieczenia i zjedzenia.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięskładniki na ciasto kruche: 1 szklanka mąki 30 g cukru 1 jajko 50 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier mieszamy na stolnicy. Dodajemy masło, jajko oraz śmietanę, siekamy nożem i zagniatamy ciasto. Wkładamy do tortownicy o średnicy 24 cm i pieczemy na złoty kolor w 180 st. C. przez(...)naczynia miksującego wlewamy masło, dodajemy ser, cukier i ucieramy na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodajemy lekko stężałą galaretkę i miksujemy, aż masa stanie się aksamitna. Na upieczone ciasto wylewamy masę serową odstawiamy do lekkiego stężenia. wierzch ciasta: 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w 2 szkl gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia. Truskawki myjemy, kroimy
Domowy Smak JedzeniaMój pierwszy pieczony sernik, przygotowany na wzór tradycyjnego przepisu - na kruchym spodzie z intensywnie brzoskwiniową masą serową i resztą kruchego ciasta. Szybki w przygotowaniu i pyszny - nie może się nie udać! Składniki (na tortownicę o średnicy 23 cm.) : kruche ciasto - 400 g mąki (u mnie pół na pół krupczatka z pszenną pełnoziarnistą) - 200 g masła - 2 łyżki(...)greckiego jogurtu (u mnie waniliowy) - 5 białek - 4 łyżki cukru - kisiel brzoskwiniowy (40 g) - słoik dżemu brzoskwiniowego (u mnie 100 % owoców) - puszka (ok. 800 g) brzoskwiń Przygotowanie: Kruche ciasto: Wszystkie składniki uformować na gładkie jednolite ciasto. 1/3 zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalki.Tortownicę natłuścić, podsypać bułką tartą i wylepić pozostałą częścią ciasta. Masa serowa: Białka ubić
Kuchnia Ellieziaren słonecznika 25-30 g soli morskiej 200 g kefiru lub jogurtu naturalnego 75 g drożdży pół lyżeczki cukru woda (ok 3 szklanki w zależności od konsystencji ciasta) odrobina tłuszczu i otrąb żytnich do wysmarowania i podsypania foremek Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy pół łyżeczki cukru i zalewamy letnią (nie gorącą!), przegotowaną wodą w takiej ilości, aby pokryła dno miseczki(...)część drożdży. Mieszamy, aż drożdże i cukier calkowicie się rozpuszczą. Odstawiamy na ok 15-20 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie możemy się zająć przygotowaniem reszty chlebowego ciasta. Do dużej misy przesiewamy mąkę pszenną i orkiszową. Dodajemy również mąkę żytnia graham, której nie przesiewamy przez sitko. Następnie dodajemy płatki owsiane, pestki dyni, ziarna słonecznika, sól i mieszamy. Sprawdzamy
Zawsze głodna!miesza się go z pozostałą częścią mąki i ponownie zostawia do wyrośnięcia. Każde pieczone na rozczynie pieczywo ma delikatniejszy smak niż to na zakwasie, bo w trakcie wyrastania ciasta nie powstaje kwas mlekowy. Jedną z zalet długiego czasu wrastania ciasta drożdżowego jest to, że smak drożdży przestaje być wyczuwalny. Zmniejsza się też zawartość naturalnego kwasu fitowego, który hamuje przyswajanie(...)oliwę z oliwek, 20 g drożdży rozprowadzonych w ciepłym mleku (ok. 30 stopni Celsjusza) oraz garść posiekanych czarnych oliwek. Całość mieszamy łyżką, a potem zagniatamy ręką do czasu, aż ciasto będzie na tyle gładkie, że bez problemu będzie odchodzić od ręki i miski. Jeśli będzie zbyt suche, dodajemy nieco mleka, jeśli zaś będzie się zbyt lepić - nieco mąki. Rosnące ciasto
W SMAKprezent, więc tym bardziej jest dla mnie ważna :) Ta książka jest naprawdę przepięknie wydana. Polecam serdecznie i mam nadzieje, że moje wykonanie przypadnie Wam do gustu. SKŁADNIKI: CIASTO: 800 g mąki pszennej + kilka łyżek mąki do podsypania 1 szklanka mleka 4 duże jajka 2 żółtka 100 g roztopionego masła 100 g cukru 3 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki(...)soli ROZCZYN ZE ŚWIEŻYCH DROŻDŻY: 30 g drożdży 3 łyżki mąki (odebrać mąkę z ilości przeznaczonej do wykonania ciasta) 2 łyżki cukru 1/4 szklanki letniego mleka DO NADZIEWANIA PĄCZKÓW: Do wypełnienia pączków możemy wykorzystać taką konfiturę jaką najbardziej lubimy. Ja wykorzystałam: marmoladę z róży i dżem jagodowy cukier puder do posypania pączków olej do smażenia (około 2 litry
Serce zamknięte w formie pysznościdotąd knedle ze śliwkami jadłam tylko w restauracjach. Najczęściej są przygotowywane na cieście ziemniaczanym z dodatkiem mąki pszennej czy jak w Czechach w cieście drożdżowym, ja miałam okazję jeść domowe knedle na cieście serowym ze śliwkami- były pyszne! Dlatego też postanowiłam spróbować swoich sił i dziś sama przygotowałam te pyszności! Każdy ma swoje gusty, ja przygotowałam te knedle(...)swojemu!! SKŁADNIKI: 2 kostki sera śmietankowego (po 250dag.) 2 jajka około 50-60dag. mąki krupczatki(tyle aby ciasto się nie kleiło do ręki) 1/2 paczki cukru waniliowego szczypta soli 50-60 dag. śliwek najlepiej węgierek( ja miałam większe, dlatego knedle były dość duże) WYKONANIE: Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto, podsypując mąką tak długo, aż ciasto będzie odchodzić
Kuchnia Beatyinnych przepisów by potem po wielu próbach wybrać ten jedyny. Po ubiegłorocznym hicie jakim były pączki ziemniaczane przyszła pora na Yum Yumsy. Przepis znalazłam w Moich Wypiekach . Z ciasta wykonałam i świderki, jak w oryginale, i kilka pączków tradycyjnych z marmoladą. Ciasto jest świetne w formowaniu, nie klei się do rąk, jest delikatne i niezbyt słodkie. Dzieciaki jadły(...)mąką. Dodajemy wodę i roztrzepane jajko, i mieszamy by składniki połączyły się w kulę. Przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce by drożdże w cieście zaczęły pracować. Ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt, lekko podsypujemy mąką stolnicę i wałek. Ciasto wałkujemy tak, by dłuższe boki były na górze i dole ciasta, a krótsze po bokach. Końce
Dzieje kuchennej WiewiórySernik brzoskwiniowy z pianką bezową. Składniki : Ciasto : 1 kostka margaryny ( 25 dkg ) 3 szklanki mąki 3 łyżki cukru 5 żółtek 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa : 50 dkg sera 1/2 kostki masła ( 10 dkg ) 1 jajko 1 budyń o smaku śmietankowym 1/2 szklanki cukru pudru 1 puszka brzoskwiń ( połówki ) Piana bezowa : 5 białek 1 szklanka cukru Sposób(...)wykonania : Z podanych składników na ciasto zrobić kruche ciasto i wstawić na kilkanaście minut do lodówki. Gdy kruche ciasto będzie się nam chłodzić,przygotowujemy sobie masę serową. Twaróg mielimy dwa razy w maszynce ( lub kupujemy już mielony w sklepie ). Następnie ucieramy z cukrem i miękkim masłem na puszystą masę. Dodajemy jajko i znów mieszamy kilka minut. Na końcu dodajemy budyń
Przepisy i porady kulinarne