Najpierw zainteresowała mnie nazwa ciasta, a potem spodobała mi się ta orzechowa pierzynka na wierzchu. Co prawda ciasto nie ma nic wspólnego z sękaczem, ale warto pokusić się o jego zrobienie. Kruche blaty są przełożone masą jabłkową, do tego warstwa orzechów. Połączenie smaków idealne ;) Ciasto nie jest skomplikowane, a efekt końcowy jest bardzo fajny. Moim gościom smakowało bardzo(...)Składniki: Ciasto: 400g mąki pszennej 250g margaryny 2 łyżki płynnego miodu 100g cukru 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka: 2 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe Polewa orzechowa: 220g orzechów włoskich grubo posiekanych ( u mnie z braku włoskich orzeszki ziemne prażone, niesolone, rozdrobnione w malakserze) 120g cukru 3 łyżki miodu 2 łyżki mleka
Czerwona Porzeczkapiernika i zaczęłam planować, jakie ciasteczka upiekę do świątecznych puszek... Jabłka jadam niemal codziennie, bo po prostu bardzo je lubię, a właśnie jesienią są najsmaczniejsze. Ale żeby zagnieść ciasto na szarlotkę i wykorzystać kilka sztuk w ten sposób, jakoś nie przyszło mi do głowy. Gdy więc Ania podrzuciła przepis na ciasto z jabłkami, poczuwszy wyrzuty sumienia, zabrałam się do działania(...)matcha w intensywnie zielonym kolorze (nie napiszę, za ile...). No ale... Black Friday jest tylko raz w roku, prawda...? Cóż, mój portfel (i C.) pewnie się cieszą... Wracając do ciasta: wyszło bardzo dobre. Szczerze mówiąc, nie powaliło mnie na kolana (ale o książce nadal marzę), bo to w końcu tylko biszkopt ze śmietaną, ale jabłka nadały mu wilgoci, a wierzch
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWszyscy już chyba wiedzą, że lubimy ciasto francuskie. Nie tylko za jego smak, ale głównie za to, że w kwadrans można z niego wyczarować różne przekąski. Pasuje w wersji na słodko, słonko, kwaśno i jak tam sobie kto jeszcze wymyśli. My bynajmniej kombinujemy z nim na różne sposoby. Dziś bardzo prosta przekąska z ciasta francuskiego do wyboru z pomidorkami koktajlowymi(...)zwykłym pomidorem pokrojonym w plasterki. Obie opcje są szybkie, smaczne i ciekawie wyglądają. Przekąski z pomidorkami koktajlowymi Przekąski z pomidorkami koktajlowymi Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 g pomidorków koktajlowych natka pietruszki świeżo zmielony pieprz sól PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie rozwijamy i układamy na nim w niedużych odległościach połówki pomidorków. Część robię z listkami natki pod pomidorem. Następnie kroimy ciasto między
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiciasto kroiłam gorące ,bo goście juz siedzieli za stołem i nie było czasu na studzenie.... Składniki na formę 26 x 26cm Składniki(...)cukier puder do posypania cynamon 2 łyżki kwaśnej śmietany Wykonanie Mąkę posiekać nożem razem z masłem.. Dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia, aromat i śmietanę. Zagnieść ciasto. Przygotowane ciasto podzielić na dwie części. 2/3 i 1/3 ciasta wstawić do lodówki na okolo 30 minut.Po 30 minutach rozwałkować większe ciasto z lodówki. Wyłożyć nim wysmarowaną masłem blaszkę . Całe
w mojej kuchniSzarlotka sypana to klasyka ciast, przepis na nią zna niemal każdy i zazwyczaj jest on taki sam, różni się co najwyżej ilością składników dostosowanych do konkretnej formy. Ciasto to jest jednym z najprostszych, jakie istnieją - nie wymaga użycia miksera, zagniatania czy ucierania, najdłuższą czynnością podczas przygotowań jest obranie i starcie jabłek na tarce. Z najprostszymi przepisami bywa jednak(...)wręcz rozpływająca się w ustach i jeśli pamiętamy o kilku ważnych sprawach podczas jej przygotowań, nie ma prawa się nie udać. Bardzo istotne jest, by jabłka, których użyjemy do ciasta, były soczyste, lecz nie w nadmiarze. Przed pieczeniem warto przetestować kilka odmian, ścierając je na tarce. Idealne będą te owoce, które pozostawią po sobie nieco soku i będą nim nasiąknięte
Smakołyki BerenikiNiedawno robiłam sycylijskie cannoli z ricottą. Zostawiłam trochę ciasta, aby przetestować je w jakiejś innej, prostszej, łatwiejszej wersji. Ponieważ samo ciasto jest naprawdę przepyszne, a nie każdy chce się „bawić” w robienie rurek, tym razem zrobiłam… pudrowane poduszeczki. Składniki : - 3 szklanki mąki tortowej- ½ łyżki drobnego cukru do wypieków- szczypta soli- 120g masła (chłodne, ale nie twarde)- 2 jajka- ½ szklanki białego(...)wina wytrawnego- olej roślinny do smażenia- cukier puder do oprószenia ciastek Ciasto przygotowujemy, tak samo jak na cannoli. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i sól – mieszamy. Do mąki ścieramy na tarce masło i palcami łączymy w kruszonkę. Jajka mieszamy z winem przy użyciu trzepaczki i wlewamy do miski z mieszaniną mączno maślaną. Zagniatamy ciasto, przekładamy na oprószony mąką
mojewypiekiinietylkobyła letnia). Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej masło z jajkiem, wyrośnięty rozczyn oraz letnią maślankę. Wyrabiamy robotem z hakami ok. 15 minut (na średnich obrotach). Dokładnie wyrobione ciasto lekko oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia, na 1 godzinę. W międzyczasie, o ile nie mamy gotowej, szykujemy kruszonkę migdałową. Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko(...)posypaną mąką stolnicę, zagniatamy (ciasto się odgazuje) i formujemy bułeczki. No i teraz będzie najciekawsze. Na moim profilu na FB udostępniłam bardzo interesujący filmik o tym, jak można uformować różne kształty wypieków drożdżowych. Zachęcona tym postanowiłam spróbować. Niestety, moja „przygoda” zakończyła się tylko na próbie. Ciasto przygotowane na filmie jest zupełnie z innej bajki – elastyczne i twarde. Moje – delikatne. Już
mojewypiekiinietylkododatkami ma charakterystyczny smak i prostemu daniu nadaje wykwintności i elegancji. Idealny pomysł na odmianę tradycyjnej pizzy lub nawet... romantyczną kolację.Domowa Pizza z Kurkami i Serem Brie - Składniki:Ciasto:25 g świeżych drożdży1,5 szklanki ciepłej wody550 g mąki pszennej (3,5 szklanki)łyżka olejułyżka cukrułyżeczka soliok. 100 g mozzarelli (lub żółtego sera do zapiekania)ok. 150 g serka(...)nieświeże i niestety musimy użyć innych.Następnie do powstałego rozczynu wsypujemy przesianą mąkę, resztę wody oraz sól i olej.Ciasto dobrze wyrabiamy, a następnie przekładamy do oprószonej mąką miski. Wierzch ciasta smarujemy olejem lub przykrywamy ściereczką i odkładamy znów w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1,5 godziny).Ciasto będzie miało rzadką konsystencje dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze
Słodka Stronastworzyłyśmy idealny związek poligamiczny. Pasują do siebie jak ulał, docierają się, łączą się tak jakby stworzone były specjalnie dla siebie, a wszystkiemu wtóruje francuski klimat. Klimat gorący jak ciasto. Zwracając wzrok pod wyimaginowaną wieżę Eiffela zobaczycie jak DOBRZE SIĘ KOMPONUJĄ... Szpinak, łosoś, czosnek i... Kremowy serek ARLA APETINA "PESTO I RUKOLA". Aż gorąco się zrobiło. Mimo czosnku... wręcz namiętnie(...)romantycznie. A do tego jak smacznie. Mowa oczywiście o potrawie, która kusi swym aromatem uciekającym z francuskiego ciasta. A ciasto francuskie, może być także bezglutenowe i wcale nie trzeba robić go godzinami. O wszystkim w poście.SKŁADNIKI:* ciasto francuskie bezglutenowe:- woda 120-125 ml (lodowata)- 250 gram mąki bezglutenowej- 250 gram pokrojonego w małą kostkę masła,- sol - pół łyżeczki
Wypisz Wymalujmasę z cukrem, cukrem waniliowym i skórką z cytryny. Do miski z mąką dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży, ubite jaja i tłuszcz, mieszając energicznie przez ok 10min drewnianą łyżką. Ciasto powinno być lśniące i dokładnie połączone wszystkie składniki. Na powierzchni powinny pokazywać się pęcherzyki ciasta - znak, że ciasto jest dobrze wyrobione. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ja korzystam(...)zazwyczaj z piekarnika, leciuteńko nagrzanego, do którego wstawiam miskę z ciastem. Po upływie ok 30min ciasto powinno zdecydowanie podrosnąć, wtedy przekładamy je do foremki i ponownie zostawiamy w ciepłym miejscu, aby nam po raz drugi wyrosło. Kiedy ciasto wypełnia już po brzegi naszą foremkę wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 175st na ok 35 min.moje ciasto po 25 minutach
Walijskie PichcenieRObię ją dopiero od 3 lat, ale tak wpisała się w nasze świąteczne menu, że na hasło, by struclę czymś zastąpić, Babcia została złowrogo zlustrowana wzrokiem. STRUCLA MAKOWA /źródło: "Ciasta i desery" Biblioteczka Poradnika Domowego 7(17)10" / składniki na jedną, dorodną struclę ciasto: 3 szklanki mąki szklanka cukru 170g masła 2 łyżki oleju jajko 2 żółtka szklanka mleka aromat(...)waniliowy 50g świeżych drożdży Masa makowa: 300g maku 3/4 szklanki cukru 3 łyżki miodu' 2 białka szczypta soli 50g rodzynków 50g skórki pomarańczowej kandyzowanej 50g mielonych migdałów Ciasto: Drożdże rozcieram z 2 łyżkami cukru, mieszam z ciepłym mlekiem i 3 łyżkami mąki, zostawiam do podwojenia objętości. Żółtka i jajko ucieram do białości z pozostałym cukrem. Masło rozpuszczam z olejem
W kuchni Karmel-itkipojęcia dlaczego bałam się piec to ciasto. Upiekłam, mimo iż dziś wszystko szło nie tak, ciasto wyszło ładnie i super smakuje. Nie jest za słodkie, a takie jak lubię. Jednak następnym razem zwiększę ilość cukru pudru w bitej śmietanie, wtedy dla mojego syna będzie idealnie :) Do ubitej kremówki dodałam żelatynę, bo nie jesteśmy w stanie zjeść nawet takiego mini torcika(...)jeden dzień. Nie zrobiłam jednego ciasta w tortownicy o średnicy 23 cm tak jak to proponuje autorka przepisu, tylko upiekłam w dwóch małych tortownicach o średnicy 18 cm, chciałam w całości jeden taki torcik podarować najbliższym. Poza tym chciałam torcik podać na Paterze Hemingway tak aby widać było wzorek na brzegach. Często w mailach pytacie gdzie kupuję różne akcesoria
Blondynka GotujeCiasto herbatnik Herbatnik to smaczne przekładane ciasto , które ładnie się prezentuje, a jest proste w wykonaniu. Pomiędzy dwoma blatami kakaowego biszkoptu znajdują się dwie warstwy kremu budyniowego i dwie warstwy herbatników. W samym środku ciasta mamy warstwę toffi. Herbatnik to ciasto idealne na święta lub do kawki :) Przepis pochodzi od Miejskiego Koła Kobiet z Jedlicza na Podkarpaciu, a można(...)znaleźć w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”. Ciasto herbatnik Składniki na foremkę 25x35 cm: Biszkopt kakaowy – składniki na 2 blaty: 10 jaj 10 łyżek cukru 10 łyżek mąki pszennej 2 łyżki kakao 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy: 1 budyń śmietankowy 500 ml mleka (do budyniu) 250 g miękkiego masła 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 2 paczki
Trzeci talerzNiesamowicie prosty w wykonaniu przysmak z gotowego ciasta francuskiego, który możemy wykonać nawet w ostatniej chwili tuż przed świętami. Wystarczą dwa blaty ciasta, odrobina kremu czekoladowego i gotowe. Na pewno pozytywnie zaskoczymy nim wszystkich gości :) Składniki: 2 gotowe blaty ciasta francuskiego 1/2 słoiczka kremu czekoladowego (np. Nutella) 2 żółtka (do posmarowania) 1 łyżka mleka Na blacie ułożyć arkusz papieru(...)pieczenia. Na nim rozwinąć jeden blat ciasta francuskiego i posmarować go (dosyć cienko) kremem czekoladowym (fot.1) . Przykryć drugim blatem ciasta francuskiego. Dobrze docisnąć. Wyciąć kształt choinki, a następnie z obu stron (zostawiając odstęp na środku, imitujący trzon choinki) ponacinać poziome paski, mniej więcej o szerokości 3 cm (fot.2) . Tak przygotowaną choinkę delikatnie przełożyć na największą blaszkę z piekarnika
Świat Ciastałatwa do zrobienia i z pewnością uda się każdemu laikowi kulinarnemu. Szarlotka doskonale prezentuje się na wigilijnym stole, pośród innych świątecznych smakołyków. składniki na tortownicę 26 cm ciasto 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru kryształu 200 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki maku 3 żółtka dodatkowo 800 g prażonych jabłek 4 łyżki bułki tartej(...)cukru kryształu 2 łyżki budyniu śmietankowego bez cukru przepis Do miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz mak, dodajemy pokrojone miękkie masło oraz żółtka. Dłonią wyrabiamy elastyczne ciasto (w razie potrzeby możemy dosypać odrobinę mąki). Wyrobione ciasto wstawiamy na pół godziny do lodówki. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy schłodzone ciasto na niezbyt cienki, okrągły placek, przekładamy
Smakowite Dania