się dzisiaj na blogu. Kruchy spód, słodki mak, leciutka pianka bezowa, a wszystko to uwieńczone złocistą maślaną kruszonką. Nie sposób odmówić... Polecam! Składniki: (na blaszkę 35x25 cm) Ciasto kruche: 300-320 g mąki pszennej tortowej 200 g masła, pokrojonego w kostkę 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 żółtka jaj, rozmiar(...)Maślana kruszonka: 100 g masła 60 g cukru pudru 1 żółtko 100 g mąki pszennej tortowej 60 g migdałów, drobno posiekanych (pominęłam) Dodatkowo: cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść dłońmi, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około godzinkę. Schłodzone rozwałkować na grubość 5 mm i wyłożyć na wyścieloną papierem do pieczenia blaszkę
Nastoletnie Wypiekaniekrólewsku - przełożonej kremem waniliowym, czekoladowym i śmietanowym. Bardzo kremowa i idealna w smaku :) Spody do karpatki możecie upiec dzień wcześniej. Składniki na blachę 20 x 30 cm: ciasto 125 g margaryny 1 szklanka mąki pszennej (150 g) 1 szklanka wody 4 duże jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem waniliowy 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki(...)masła krem śmietanowy 1 opakowanie śmietany 30% (250 ml) 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wrzątku 1/3 szklanki cukru pudru do dekoracji cukier puder Na samym początku przygotować ciasto parzone: do rondelka wlać wodę i roztopić margarynę. Następnie wsypać mąkę. Całość wymieszać i chwilę smażyć. Masę ostudzić. Następnie masę przełożyć do miski i stopniowo wbijać po 1 jajku. Cały czas miksować
UgotowaćZapewne o tym wiecie, więc tylko Wam przypomnę, że mak robimy sami, bo ten z puszki to jest zupełnie inna bajka... W naszej świątecznej tradycji makowiec to obowiązkowe ciasto, więc nie ma się co dłużej zastanawiać tylko zabierać się robotę. Cały urok Świąt Bożego Narodzenia to kuchnia w której się dzieje dużo i dobrze!. Pachną grzyby, śliwki i kapusta(...)Masa makowa: - 30 dag maku niebieskiego - 12 dag margaryny - 20 dag cukru pudru - 6 wiejskich jaj - łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki mielonej wanilii - orzechy włoskie, rodzynki Ciasto: - 5 jaj - 15 dag mąki pszennej - 15 dag cukru - łyżeczka proszku do pieczenia Masa orzechowa: - 15 dag masła - 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany - 2 łyżki cukru pudru - 1 żółtko
Apetyczna babeczkawiększość pracy wykona za Was!). Smak ciepłej szarlotki wynagrodzi wszystko! Wysoka szarlotka tatrzańska: 3 kg jabłek odmiany szara reneta 2 łyżki cukru pudru do jabłek + 2 łyżki do ciasta 2 łyżeczki cynamonu do jabłek 500g mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 250g dobrej jakości masła (prosto z lodówki) 2 łyżki cukru z wanilią (ewentualnie wanilinowego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka(...)łyżki kwaśnej śmietany listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='3 kg jabłek odmiany szara reneta 2 łyżki cukru pudru do jabłek + 2 łyżki do ciasta 2 łyżeczki cynamonu do jabłek 500g mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 250g dobrej jakości masła (prosto z lodówki) 2 łyżki cukru z wanilią (ewentualnie wanilinowego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka 2 łyżki
Poezja smakuSzybie i proste w przygotowaniu ciasto jogurtowe jest idealne na każdą okazję. Przepis na nie podpatrzyłam tutaj . Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika musimy poczekać, aby ostygło, aby ładniej odrywało się od papieru do pieczenia i łatwiej się kroiło. Inne ciasta: Biszkoptowe ciasto z truskawkami Tarta szpinakowo-truskawkowa Tarta z jabłkami na cieście francuskim Składniki: 250 g mąki łyżeczka sody jajko(...)połówki. Krok 2 Jajko, olej, sok z cytryny, skórkę z cytryny i cukier dokładnie mieszamy. Dodajemy do nich mąkę z sodą. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Krok 3 Ciasto przelewamy do formy i układamy w nim owoce, wtykając w ciasto, aby połówki z nich były zanurzone. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego 160 stopni i pieczemy około godziny, do zrumienienia – suchego
Kuchnia Bazyliiinnymi owocami, ale składnikiem obowiązkowym jest twaróg. Dzięki niemu bułki w środku tak szybko nie wysychają, a smak jest dużo bogatszy niż gdyby zrobić je tylko z owocami. Ciasto do przygotowania bułek to typowe ciasto drożdżowe, które zawiera sporą ilość cukru i tłuszczu i wymaga starannego wyrobienia i standardowego rośnięcia. Dzięki tym zabiegom drożdżówki są puszyste i miękkie. Z podanej(...)porcji można przygotować 10 podwójnych drożdżówek (lub 20 małych) . Drożdżówki z serem i truskawkami Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 400g mąki pszennej 240ml mleka 20g drożdży 65g cukru 1 żółtko szczypta soli 40g masła NADZIENIE 250g twarogu półtłustego 30g masła 40g domowego cukru z wanilią 1 żółtko 250g truskawek białko wymieszane z 1 łyżką mleka do posmarowania wierzchu bułek Wykonanie: CIASTO DROŻDŻOWE
Smakołyki Berenikipunkt honoru ustanowiłam sobie karpatkę, prawie się udało, bo smak dokładnie taki jak być powinien ale nie ma fal ;-( Nie poddam się, ale podzielę się z Wami przepisem na ciasto które udało się wykombinować, trzy razy dziś piekłam, zmieniając recepturę, aż wg mnie była zadowalająca. Wyjątkowo podam ilość składników na szklanki (bardzo nie lubię takich przepisów, bo szklanka szklance(...)równa, a zawsze powtarzam sukcesem udanego wypieku jest dokładna ilość składników składników). Składniki (na małą blaszkę ) ciasto: szklanka mąki tortowej szklanka mleka sojowego 1/3 szklanki oleju roślinnego lub 50 g masła kokosowego łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli krem (zjadłam 1/3 w miedzy czasie gry piekłam kolejną wersję ciasta) 300 g kaszy jaglanej 1 litr mleka roślinnego (użyłam ryżowego
greenscarfDzisiaj mamy dla Was kolejną propozycję z kuchni greckiej – są to pierożki z ciasta filo ze szpinakiem i fetą. Danie to można też zrobić w formie takiej lazani zwanej spanakopitą. Składniki: - 1 łyżka masła - 1 czerwona cebula - 2 ząbki czosnku - 200 g świeżego szpinaku - 70 g sera feta - 3 suszone pomidory - sól, pieprz - ciasto filo - 1 łyżeczka cukru Dodatkowo(...)chwilę posiekane liście szpinaku. Pod koniec duszenia szpinaku dodajemy pomidory pokrojone w kostkę. Gotowy szpinak zostawiamy do przestygnięcia. Na koniec dodajemy pokruszoną fetę, mieszamy i doprawiamy. Z ciasta filo ucinamy długie, szerokie paski. Masło rozpuszczamy do smarowania. Jeden pas ciasta smarujemy masłem i przykrywamy drugim, który również smarujemy masłem. Na końcu ciasta dajemy 1 łyżkę nadzienia i zawijamy w trójkąt
Kuchenne Wariacjezagraniczne choć często piękne, niestety nie mają smaku naszej rodzimej truskawki. Truskawka daje tyle możliwości w pieczeniu! Soczysta, słodka ale z nieco kwaskowym posmakiem, wprost stworzona jest do wszelkich ciast z dodatkiem puszystych kremów. Taki jest tort truskawkowo - śmietankowy. Tort oparty jest na niezawodnym biszkopcie, przełożony delikatnym, bardzo lekkim kremem z serkiem ricotta (ricotta ma trzy razy mniej kalorii niż(...)klasyczna bita śmietana) i kawałkami białej czekolady, nadziany całą masą, bo aż kilogramem truskawek. Charakteru ciastu dodaje likier Amaretto, którym biszkopt jest nasączony. Polecam na wszelkie okazje! Składniki: Ciasto: 150 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 180 g cukru 6 jajek 2 łyżeczki cukru waniliowego Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Obie mąki należy wymieszać i przesiać. Piekarnik
maniapieczeniaUwielbiam smak kokosu, wprost nie mogę się oprzeć ciastom, deserom z jego dodatkiem. Moim zdaniem zapach kokosu jest obłędnie kuszący. Często przygotowuję ciasta z użyciem wiórków kokosowych. Dziś upiekłam kolejne ciasto z ich dodatkiem jest to ciasto nieskomplikowane, w przygotowaniu oraz bardzo smaczne. SKŁADNIKI (forma 22x 22 cm) 3 szklanki mąki 4 jajka szklanka oleju szklanka cukru 2 szklanki(...)Polewa szklanka jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru pudru 1 łyża żelatyny 3 łyżki wiórków SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składnik zmiksować na gładką masę . Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku 45-50 minut w 200 C. Upieczone ciasto wystudzić. Żelatynę rozpuści w 5 łyżkach gorącej wody. Jogurt oraz cukier puder wymieszać, dodać przestudzoną żelatynę
RAROSSAAbsolutnie nie możecie niczego przyspieszać, bo wtedy zafundujecie sobie pysznego zakalca. Dzisiejszy Murzynek, to najlepszy Murzynek na świecie! Delikatny, puszysty, wilgotny. Murzynek wykonany tą metodą, to jedne z tych ciast, o które trwają bójki kiedy zostają ostatnie kawałki. Obowiązkowo z czekoladową polewą! Taki Murzynek to ciasto, które z każdym dniem staje się lepsze, więc świetny jest na wszystkie imprezy(...)sekund . Dopiero wówczas dodaję kolejną partię mąki oraz mleka. Powtarzam te czynności, aż do wykończenia składników.) Na samym końcu wmieszać dżem, miksując krótko – tylko do połączenia składników. Ciasto na murzynek przelać do formy. Wygładzić wierzch, a następnie jednym posunięciem łopatki lub noża, naciąć masę wzdłuż środkowego okręgu (dzięki temu, ciasto będzie równo rosnąć i właśnie w tym miejscu zacznie
Moja Delicjasłońcu. Ja jednak wracam myślami do jesiennych dni, kiedy w sadach pełno było fioletowych węgierek. Proponuję więc przepis na pyszną tartę na słodko z węgierkami i bezą. Składniki: Kruche ciasto (na dwie blaszki o średnicy 24cm): 0,5 kg mąki tortowej 1 kostka margaryny 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka 1 całe jajko 2 łyżki(...)oleju Beza: 3 biała (pozostaną nam z ciasta kruchego) 0,5 szklanki cukru -> można dać więcej jeśli lubimy słoddziutkie 1 łyżka mąki ziemniaczanek 1 łyżka octu Dodatkowo: ok. 1 kg śliwek węgierek łyżeczka masła 3 łyżki brązowego cukru cynamon (opcjonalnie) Przygotowanie: Deser jest prosty do wykonania jednak należy go wykonywać etapowo. Zaczynamy od przygotowania ciasta, bo musi ono odpocząć
PastelFoodpopłynęłyśmy. Fale Dunaju uniosły nas wysoko, wysoko ponad poziom morza smaków. Unosiły się również aromaty. Cały dom wypełnił się smakowitym połączeniem ciasta, kakao, wiśni, kremu i czekolady. Wilki morskie kuchenne wypatrywały gorącego lądu na horyzoncie i przebierały nogami pod piekarnikiem. Ale, tak łatwo nie było. Finał rejsu musiałyśmy odłożyć w czasie, i... było warto! :) Owsiane, bezglutenowe, wilgotne ciasto w dwóch(...)obiecana". Wiśnie z własnej spiżarni (a wcześniej z osobistego drzewa) to owoc rozkoszy podniebienia. Krem - aksamitna otulina dla podniebienia. No i czekolada - i tu słowa nie wystarczą. SKŁADNIKI: Ciasto - owsiane zwykłe i owsiane kakaowe. Obie części bezglutenowe: /Naszym "miernikiem" była szklaneczka po Nutelli: Mąka owsiana bezglutenowa, 1 szklaneczka, Mąka razowa bezglutenowa, 1 szklaneczka, Jajka, 4 kurze/8 przepiórczych, Cukier
Wypisz Wymalujwiecie pieczenie ciast nie jest moją pasją- wolę gotować, ale to ciasto urzekło mnie smakiem, a kropelki rosy sprawiają, że zachwyca swym widokiem. Moja córka jest fanem tego sernika. Kupowałam go z zaprzyjaźnionej restauracji, ale postanowiłam zmierzyć się z nim- upiec serniczek sama! Ciasto jest delikatne i pięknie się prezentuje. Niektórzy nazywają je "Łzy teściowej". Sernik piekłam w blaszce(...)prostokątnej wymiary: 30x25cm. Rosa wychodzi po ostygnięciu serniczka. Mój sernik jeszcze stygnie, dlatego rosa malutka- ale jest pyszniutki! SKŁADNIKI: CIASTO: 1,5 szkl. mąki 1/2 kostki margaryny "kasia" 3 żółtka(białka zostawiamy na pianę) 3/4 szkl. cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 mały cukier waniliowy SER: 1kg. sera(użyłam z wiaderka Jana) 3 szkl. mleka 3/4 szkl. oliwy
Kuchnia BeatyDziś bardzo prosty pomysł na przekąskę z ciasta francuskiego, która ostatnimi czasy stała się hitem u mnie w domu. Takie poduszeczki stanowią świetną przekąskę do piwa, przegryzkę imprezową np zamiast chipsów, lub mogą być nawet podawane z kremowymi zupami lub barszczykami. Przygotowuje się ją ekspresowo, gdyż jest z gotowego ciasta francuskiego. Oprócz ciasta potrzebujemy właściwie to co zawsze znajdziemy(...)uwielbiam i ostatnio najchętniej dodawałabym ją do wszystkiego, ale można ją zastąpić tym co lubimy, ziołami, pieprzem, papryką zostawiamy tu pełną dowolność. Poduszeczki francuskie Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko 150 g żółtego sera czarnuszka Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwijamy na płasko. Jajko wbijamy do miseczki i roztrzepujemy. Całe ciasto smarujemy delikatnie jajkiem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki