ciasta - 4000 przepisów (strona:44/267)

PIERNIKOWA BRIOSZKA 120

Delikatne i miękkie ciasto drożdżowe o smaku piernika,które można odrywać palcami. Rzadko korzystam z przepisów z gazety,nie mam do nich przekonania. Na to jednak miałam wielką ochotę gdy tylko go zobaczyłam.Minął rok i w końcu zrobiłam,nie żałuję i podaję przepis z moimi zmianami. Składniki:   460 g mąki pszennej 100 g cukru opakowanie suszonych drożdży(...)czasie przesiać mąkę,dodać cukier,roztopione masło, 1/2 opakowania przyprawy do piernika oraz jajka - wymieszać dodając nasz rozczyn - zagniatamy ok 5 min,aż powstanie gładkie,ale odrobinę lepiące się ciasto,pod koniec dodać odsączone rodzynki,delikatnie wymieszać.Przełożyć do natłuszczonej miski,przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na ok 1 godzinę. Gdy ciasto podrośnie wałkujemy ciasto na kształt prostokąta

Niespełnione zdolności kulinarne
Makowiec zawijany 814

Makowiec zawijany znany jest również jako strucla makowa. Jest to typowe danie wigilijne w Polsce. Według ludowych wierzeń mak spożywany w Wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście. Jest to ciasto mięciutkie, wilgotne w środku i długo zachowujące świeżość. Składniki: Ciasto: 180 ml mleka 6 żółtek 3 szklanki mąki pszennej 45 g świeżych drożdży 150 g roztopionego masła 6 łyżek cukru(...)Cukier waniliowy dodajemy do ubitej masy. Żółtka mieszamy z przesiana mąką, drożdżami, resztą ciepłego mleka, z roztopionym i ostudzonym masłem, szczyptą soli, olejem oraz rumem. Wyrabiamy elastyczne i luźne ciasto, aż będzie odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę. W tym czasie przygotowujemy masę. Do wcześniej zmielonego maku dodajemy posiekane orzechy, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Najprostszy wegański placek z owocami 162

wiem w jaki sposób mogłabym wyrazić swoje uwielbienie dla takich ciast – staromodnych i nieskomplikowanych, a jednocześnie pysznych – takich, na które ochotę mamy zawsze i które nie wprawiają naszych gości w zakłopotanie. Tymczasem w cukierniach mamy pełen wachlarz pięknie przyozdobionych ciast i tortów, jednak powiedzmy sobie szczerze- wszystkie razem wzięte bez dłuższego zastanowienia oddałabym za jeden porządny kawałek domowego placka(...)owocami. Ciasto, na które przepis znajdziesz poniżej, początkowo miałam zamiar upiec z truskawkami, jednak kiedy w supermarkecie znalazłam kilka pojemniczków z przecenionymi, choć ładnymi jeszcze jeżynami, nie mogłam się oprzeć. Nie znoszę marnowania żywności. W rezultacie bonus okazał się podwójny – delikatny waniliowo-cytrynowy placek z zatopionymi soczystymi kąskami. Aha, i nie musisz już ucierać cukru z żółtkami – tym właśnie różnią

Roślinna - blog wegański
Wegańska orzechowa szarlotka pod chmurką 177

takie lekko już po przejściach. Na szybko je zamieniłam w szarlotkę i tym samym żegnam pomału zimę. Składniki na standardowej wielkości prostokątną blachę (ja piekłam w dwóch dużo mniejszych) ciasto: 200 g orzechów np. laskowych, ziemnych (ja ze względów czysto ekonomicznych, czyt. nie chciało mi się iść na zakupy zużyłam resztę ziemnych niesolonych, tj. około 100 g, a pozostałe(...)bananem, olejem i esencją. Stopniowo dodawaj do tego podprażone orzechy, tak w 3 partiach, aż powstanie coś na kształt masła, tyle że o luźniejszej konsystencji. Wszystkie składniki na ciasto wrzuć do dużej miski. Zagnieć ciasto, owiń je w folię spożywczą i schowaj do lodówki, na czas przygotowania jabłek. Na farsz potrzebne będzie: około kilogram jabłek łyżka cynamonu 2 łyżki oleju

greenscarf
Pizza neapolitańska według przepisu Marco Ghia na Międzynarodowy Dzień Pizzy 183

wyjątkową pizzę. Korzystając z tego, że dzisiaj obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy, postanowiłam ją upiec i podzielić się z Wami przepisem.  PIZZA NEAPOLITAŃSKA wg. Marco Ghia Składniki (ciasto na 6 placków pizzy) 900 g mąki 500 g wody o temperaturze pokojowej 20 g soli 8 g świeżych drożdży piwnych (lub 4 g suchych drożdży piwnych) Wodę z 250 g mąki(...)wyrabiać przez 2 minuty. Przykryć i pozostawić na około pół godziny – dzięki temu ciasto będzie elastyczniejsze. Po tym czasie ponownie wyrobić ciasto, a w trakcie dodać drożdże (mogą być rozpuszczone w odrobinie wody) i 50-70 g mąki. Kiedy mąka się wchłonie, dodać sól i kontynuować dodawanie małych ilości mąki. Ugniatać przez 15-20 minut, aż do otrzymania

Codzienna kuchnia niecodzienna
Makowiec z kremem wg. siostry Anastazji 249

Ostatnio wpadła mi w ręce "Wielka księga ciast Siostry Anastazji", jakoś nigdy wcześniej nie miałam styczności z jej przepisami ale po przeglądnięciu znalazłam kilka ciekawych inspiracji. Jedną z nich jest ciasto, które chcę Wam dziś zaprezentować. Dość pracochłonne ale bardzo efektownie się prezentuje i smakuje wybornie. Delikatne kruche placki, krem budyniowy a pomiędzy nim roladki makowe - poezja smaku. Na moim(...)świątecznym stole zastąpiło ono makowiec. Smakowało wszystkim i zachwycało wyglądem. Jeśli będzie mieli trochę więcej czasu to polecam byście je koniecznie wypróbowali. Ciasto: 600g mąki, 200g cukru 1 łyżeczka sody, 1 proszek do pieczenia (15g), 100g masła, 200ml letniego mleka, 2 jajka, szczypta soli,  Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, a następnie chłodzimy je w lodówce przez co najmniej

Cynamonowe szczęście
Piernikowe uszka z żurawiną 139

Pomysł przyszedł mi do głowy spontanicznie. Tak samo jak modyfikacja piernikowego ciasta o proszek budyniowy :) pięknie pachną, doskonale smakują, a do tego oryginalnie wyglądają! :) można je dodatkowo polukrować lub polać czekoladą jasną lub ciemną. Ja tego nie robiłam, bo po pierwsze nie każdy u mnie lubi dodatkowe dekoracje, a po drugie zwyczajnie mi się nie chciało ;) i tak się przy(...)kakao 2 łyżki miodu 1 łyżka cukru Dodatkowo: suszona żurawina Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy i robimy dołek, do którego wrzucamy wszystkie składniki (masło lub margarynę najlepiej posiekane). Wyrabiamy gładkie ciasto - powinno odchodzić od rąk i być elastyczne (może być potrzeba dodania jeszcze odrobiny mąki lub trochę miodu - w zależności czy jest za rzadkie czy za ścisłe). Gotowe ciasto owijamy folią

Kolorowy Przepisownik
Ale piernik! 225

drogie i sprowadzane do nielicznych tylko miast, które mogły poszczycić się kontaktami ze światem. Pierniki pieczono między innymi w Gdańsku i Toruniu, gdzie były symbolem powodzenia i dobrobytu. Korzenne ciasta i ciasteczka rozpowszechniły się w Polsce w XIX wieku. Nawet wtedy ceniono je na tyle, że surowe ciasto piernikowe wchodziło w skład wiana panny młodej. Obecnie w sklepach półki uginają(...)skróty i sięgnąć do korzeni. Przygotowanie piernika staropolskiego nie jest ani trudne, ani skomplikowane, ale trzeba zacząć na długo przed tym, zanim będzie można zasiąść do stołu. Surowe ciasto musi bowiem długo dojrzewać, a mianowicie - według różnych źródeł - od 2 aż do 6 tygodni. Nie tracąc zatem więcej czasu, zapraszam na pierwszą część przepisu na wyjątkowy, aromatyczny i prawdziwie świąteczny

Ratunku obiad
Carskie pierogi z okrasą 311

Carskie pierogi z okrasą Pyszne carskie pierożki , robione na bogato . Z parzonego ciasta z dodatkiem kurkumy , która kiedyś w dawnych czasach mogła gościć tylko na carskim stole , tak cenną przyprawą była .Kurkuma daje nie tylko piękny złoty kolor , niczym sztukaterie z carskiego pałacu , wzbogaca też smak, subtelnie , delikatnie , ale jednak … " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)cebulki…;) Ach..co tam tłuszczyk , kalorie , ten smak , aromat ..je się oczami , wypocić będzie trzeba nogami , ale warto ! " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : ciasto parzone : 3 szklanki mąki 1 szklanka wrzątku ( gorącej gotującej się wody ) 1 jajko 1 łyżeczka oleju sól do smaku ( około 1/2 płaskiej łyżeczki ) szczypta cukru ( tyle ile soli ) 1/2 płaskiej

Ogrodnik w podróży
Sałatka z paluszków krabowych 244

Szybka, smaczna przekąska. Nie jestem jakimś wielkim fanem paluszków krabowych, ale w tym wydaniu są całkiem smaczne. Miseczki z ciasta francuskiego można przygotować dzień wcześniej, przed podaniem napełnić sałatką.  składniki (6 szt) opakowanie ciasta francuskiego (275 g) sałatka: 100 g paluszków krabowych 100 g wędzonego łososia 80 g -1 mały zielony ogórek łyżka koperku łyżka majonezu 1-2 łyżki(...)wasabi 1 łyżeczka sosu sojowego - opcjonalnie  do przybrania: szczypior płatki papryki przygotowanie Przygotować miseczki z ciasta francuskiego . Ciasto pokroić na 12 kwadratów. Posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżeczką zimnej wody. W połowie kwadratów wycinamy kieliszkiem kółko. Kwadraty z ciasta bez dziurki ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem. Na każdym położyć kawałek ciasta z wyciętym otworem. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Stare Gary
pyszny sernik 522

ciasto  190g masła rozpuszczonego  2,5 szklanki mąki pszennej  2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia  3/4 szklanki drobnego cukru  2-3 łyżeczki ciemnego kakao  4 średniej wielkości żółtka masa serowa :  4 białka  szczypta soli  1kg  serka wiejskiego-twaróg ziarnisty ze śmietanką z mlekovita  około 1 szklanki cukru(...)budyń waniliowy ,śmietankowy(proszek)  150g masła Wykonanie Ciasto: Masloro rozpuścić.W drugim naczyniu mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i kakao. Do suchych składników dodajemy żółtka ,oraz przestudzone rozpuszczone maslo i zagniatamy ciasto, które nie musi tworzyć zwartej kuli, może przypominać kruszonkę.  3/4 ciasta przekładamy do formy,wyłożonej papierem i ugniatamy je dłonią,.Formę wkładamy do lodówki

w mojej kuchni
Kakaowa tarta z musem z rabarbaru i melona, z puszystą bezą 139

coś słodkiego :) Rabarbar nigdy nie był tym, za czym przepadałam. Nigdy nie czułam tej zbiorowej fascynacji i szaleństwa rabarbarowego. Kojarzył mi się z niesmacznym kompotem i kwaśnym ciastem. Omijałam go więc szerokim łukiem. Skusiłam się, aby przełamać tę niechęć, dopiero po owsiankowych warsztatach, kiedy przygotowywaliśmy tartę z truskawkami i rabarbarem. Okazało się, że rabarbar może dobrze smakować połączony z odpowiednimi(...)więc kilka czerwonych łodyg i wymyśliłam swoją wersję rabarbarowej tarty. Szybko zniknęła, zdecydowanie zbyt szybko :)  Może to ekscentryczne łączyć z nim melona, ale uwierzcie, że smak jest niesamowity :) Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej, 100 g zimnego masła, 1/3 szklanki drobnego cukru, szczypta soli, 3 płaskie łyżki kakao, 1 łyżka kwaśnej śmietany, 1 żółtko. Mąkę przesiać wraz z kakao, dodać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sernik na zimno z karmelizowanym rabarbarem 160

Rabarbar moja miłość... uwielbiam to kwaskowe warzywko. I co roku żałuję, że sezon na nie trwa tak krótko. Rabarbar szczególnie smakuje mi w ciastach lub lodach., Doskonale kontrastuje z ich słodyczą. Dziś zapraszam na sernik na zimno z karmelizowanym rabarbarem. Połączenie karmelu z rabarbarem to idealne zestawienie smakowe. Natomiast do zrobienia dołu sernika wykorzystałam zdrowe ciasteczka jęczmienne z siemieniem lnianym(...)produktów zbożowych, kasz, nasion i ciasteczek właśnie. Cały asortyment, który ma w sprzedaży  Sante znajdziecie  tutaj . Inne przepisy z rabarbarem: Lemoniada z rabarbaru Kompot z rabarbaru Jogurtowe ciasto na razowej mące z rabarbarem Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem

Kulinarne przygody Gatity
KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM 129

Przepis nadesłany przez czytelniczkę z bloga http://rarossa.blogspot.com   Ciasto 40 dkg mąki 20 dkg masła 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 2 żółtka Farsz 4 duże łodygi rabarbaru 3 łyżki cukru 3 łyżki bułki tartej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Farsz Rabarbar obrać umyć i pokroić w kostkę wymieszać z cukrem oraz bułką tartą. Ciasto Mąkę(...)przesiać na stolnicę, dodać cukier i masło, Posiekać masło w drobne kawałki. Dodać żółtka, zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Tortownice wysmarować masłem i posypaną bułką tartą. Z ciasta odkroić niewielki kawek, tyle żeby starczyło do dekoracji na kratę. Pozostałym ciastem wylepić dno i boki tortownicy. Pozostałe ciasto rozwałkować i pokroić na paski. Spód ciasta posypać 1 łyżeczką bułki

e-PrzepisyKulinarne
Różowy sernik daktylowo-ananasowy :) 106

Witajcie :) Dzisiaj zaplanowaliśmy upiec fajne ciasto i udało się. Zmodyfikowaliśmy stary przepis mamy i wyszedł super sernik. Nie wiemy jak u Was, ale u nas ciasto to podstawa weekendowego menu :) Sporadycznie kupujemy jakieś słodkości w sklepach ze względu na wszech obecne tłuszcze utwardzone, których unikamy jak ognia i polecamy Wam również taką taktykę. Nauczyliśmy się odruchu czytania składu produktów(...)opakowanie suszonych daktyli Twaróg, olej, mleko, budyń, sok z cytryny i 1/4 szklanki cukru miksujemy. Z mąki, margaryny, żółtek, proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru i cukru wanilinowego zagniatamy ciasto. Na blachę wykładamy ciasto, potem zmiksowaną masę serową, a na wierzch pokrojone ananasy i pokrojone daktyle. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego

vegetanie

Proponowane wyszukiwania