zależy czy chcecie podać to danie w formie niewielkich tartinek na jeden kęs, czy wolicie jedną dużą tarte, którą potem można podzielić na kawałki dowolnej wielkości. Ciasto jest bardzo kruche i smaczne, natomiast farsz rozpływa się w ustach. Jest to najsmaczniej przygotowana kapusta kiszona z grzybami jaką jadłam a forma jej podania, uważam, jest bardzo elegancka. Składniki (składniki(...)lampka cydru wytrawnego 1 szklanka bulionu 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1/2 łyżeczki kminku 2 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz Ciasto: 300 gram mąki (użyłam orkiszowej) 150 gram masła 1 żółtko 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% Dodatkowo: 1 żółtko do wysmarowania ciasta tuż przed upieczeniem Przygotowanie farszu z kapusty
Mango Papajaktóre w miarę poznawania nowych składników i rozszerzania wiedzy z zakresu zdrowego odżywiania ewoluują, dając ciekawe kulinarne kombinacje. Przykładem takich smacznych eksperymentów jest tort piernikowy, którego bazą jest ciasto upieczone z dużą porcją puree z batatów z dodatkiem siemienia lnianego. Ciasto jest mięciutkie, wilgotne, aromatyczne i nie wymaga dodatkowego nawilżania. Nadzienie to domowa konfitura, u nas niezwykła czeremcha(...)masą krówkową. Znakomitą dekoracji tortu są świąteczne pierniczki , które upiekliśmy dzień wcześniej. Pierniczki użyte do dekoracji jak i sam tort ozdobiliśmy naturalnymi posypkami Decorada Delecta. Czas przygotowania: Składniki: Ciasto piernikowe: 550 g puree z pieczonych batatów , 450 g mąki pszennej, 170 g miękkiego masła, 150 g brązowego cukru, 170 ml melasy z winogron, 50 ml melasy z granatów
SzczyptaSmaQFarsz 250 ml kaszy gryczanej 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego cebula łyżka oleju do smażenia 2 czubate łyżki zmielonego twarogu jajko pieprz i sól do smaku Ciasto pół kg mąki pszennej (u mnie typ 480) i kilka łyżek do podsypywania podczas wałkowania ok. 280 ml wrzątku łyżeczka soli Kaszę wypłukać i ugotować na miękko w podwójnej ilości wody(...)liście laurowe oraz ziele angielskie. W misce wymieszać mąkę z solą. Stopniowo dolewać do mąki gorącą wodę i najpierw mieszać łyżką, a potem wyrabiać ręką na gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem, by nieco odpoczęło. W tym czasie dodać do kaszy jajko i zmielony twaróg. Dobrze wymieszać i doprawić całość do smaku solą i pieprzem. Ciasto podzielić
Weekendy w domu i ogrodzieliści jarmużu bez zgrubiałego nerwu głównego cebula łyżka oleju do smażenia 4 łyżki twarożku starty korzeń chrzanu lub chrzan ze słoiczka łyżeczka soli łyżeczka suszonego czosnku pieprz czarny Ciasto pół kilograma mąki pszennej + 3 łyżki do podsypania 280 ml gorącej wody łyżeczka soli Jarmuż pokroić na drobno. Wrzucić na wrzątek i sparzyć przez ok. 2-3 minuty. Dobrze odcedzić(...)rozgrzanym oleju. Dodać do jarmużu. W misce wymieszać mąkę z solą. Stopniowo dolewać do mąki gorącą wodę i najpierw mieszać łyżką, a potem wyrabiać ręką na gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem, by nieco odpoczęło. W tym czasie do jarmużu z cebulą dodać zmielony twaróg i chrzan. Dobrze wymieszać i doprawić całość do smaku solą, pieprzem i suszonym czosnkiem
Weekendy w domu i ogrodzieDziś mam dla Was propozycję na szybką przekąskę – pizzę na cieście francuskim. Jest idealna, gdy macie niezapowiedzianych gości lub szykujecie imprezę dla znajomych. Przekąska nie wymaga wiele wysiłku, a mimo to jest smaczna. Często mam w zapasie gotowe ciasto francuskie i jak nie mam już pomysłu na kolację, wtedy szykuję właśnie to. Chłopaki uwielbiają. Z czym podaję ? Najczęściej podaję(...)startym żółtym serem, wędliną i warzywem np. papryką, pomidorem, czy oliwkami. Ostatnio z salami, oliwkami i pomidorem. Lubię też z serem kozim i czarnymi oliwkami, ale kombinacja jest dowolna. Ciasto francuskie jest delikatne, więc zbyt wiele dodatków może spowodować, że porcje będą się rozpadać. Polecam zatem kilka, 2-3 składniki. Przepis : opakowanie ciasta francuskiego 30 dag. startego żółtego sera kilka
Niebieski kubek z kawaAndrzejki moje dziewczyny wymyśliły sobie ciasteczka z wróżbami. One tworzyły teksty, a ja kombinowałam z ciastem. Nie chciałam obdarowywać dzieci pszennymi ciachami, skoro sami ich nie jadamy, na codzień używamy także ksylitol, ale tutaj wybrałam puder trzcinowy, jest nierafinowany, więc trochę zdrowszy od białego cukru, a zarazem bezpieczny dla nieprzyzwyczajonych dziecięcych żołądków. Śmiechu było co niemiara, z podanych składników wyszło(...)SUPER PRZYJACIELEM! ;-) UCZ SIĘ PILNIE ! ;-) OMNOMNOM ! ;-) PYCHOTKA ! ;-) JESTEŚ SUPER ! ;-) NIE ZAMARTWIAJ SIĘ ! ;-) SUPER PRZYJACIEL ! ;-) BĄDŹ ZAWSZE RADOSNY ! ;-) BĄDŹ KOLEŻEŃSKI ! ;-) SŁODKIEGO DNIA ! ;-) Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zagnieść ciasto. Ciasto powinno być dość zbite, ale elastyczne, nie powinno się mocno kleić. Odrywamy po kawałku ciasta, rozwałkowujemy na cieniutki placek i wycinamy szklanką lub metalową obręczą koła (moje miały średnicę
Smaczne ZdroweKejt robi tylko ciasta? Nie! Nie jestem może najlepszą kucharką na świecie, ale kiedy się jest żoną i matką, trzeba czasem wziąć się do garów. W tym wypadku gary zamieniłam na piekarnik, bardziej po mojemu. I zrobiłam naszą ulubioną, najlepszą pizzę z dużą ilością dodatków i serowymi brzegami, które z upodobaniem zjadała Malwinka. Przygotowałam taką pyszność z przesmacznym serem Gouda(...)Mlekomy . Zróbcie, a nie zakochacie się w niej tak, jak my. Składniki: (na pizzę o średnicy 32cm) CIASTO: 270g mąki pszennej 25g drożdży 1/2 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju SOS: sos kubański (przepis już wkrótce na blogu!) lub inny, dowolny pomidorowy WIERZCH: 300g sera gouda Mlekoma 6 plasterków salami 4 spore pieczarki
Cakes By Kejtdrabiny udało się zebrać prawie kilogram- jeśli szpaki się zagapią, może jest szansa na jeszcze trochę. Jeśli tak jak my macie dostęp do świeżych wiśni, koniecznie zróbcie z nimi ciasto. Taka okazja nieprędko się powtórzy, a wiśnie prosto z drzewa nie mają sobie równych. Ja wiem, że dżemy i kompoty, ale bądźmy szczerzy- to nie to samo. Historia naszych wiśni(...)które wiszą na gałązkach, są duże i soczyste. Miejmy nadzieję, że tendencja się utrzyma i w następnym roku owoców będzie jeszcze więcej. Do wykonania dzisiejszego ciasta nie potrzeba wielu wiśni, ale nie bądźcie też nieśmiali wtykając je w ciasto. Niech przy jedzeniu w każdym kęsie będzie kawałek wisienki- bo to ich kwaskowaty smak definiuje to banalnie proste ciasto. PROSTY PLACEK
les mirabellesCiasto ucierane z czereśniami z dodatkiem płatków migdałowych to doskonała propozycja na każdą okazję. Świetnie smakuje również z wiśniami i truskawkami, jest bardzo proste w przygotowaniu zawsze się udaje i szybko znika ze stołu. składniki na tortownicę 23 cm 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g płatków migdałowych 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki(...)oleju 50 dag czereśni cukier puder do posypania ciasta przepis Białka oddzielamy od żółtek a następnie przekładamy do miski i ubijamy na sztywną pianę stopniowo wsypując cukier. Do ubitych białek dodajemy żółtka oraz olej, wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, całość dokładnie miksujemy. Na końcu do ciasta dodajemy płatki migdałowe i wszystko razem łączymy. Ciasto przekładamy do tortownicy posmarowanej tłuszczem
Smakowite Daniarobić a chciałoby się wszystko tylko czasu na gotowanie brakuje My bardzo lubimy tarty więc u nas kolejna tarta ale tym razem z botwinką i ricottą Składniki na ciasto: - 200 g mąki - 100 g masła - 1 jajko - szczypta soli Składniki na nadzienie: - 1 pęczek botwinki - 1 opakowanie sera ricotta 250 g - 180 g jogurtu greckiego - 3 jajka - sól, pieprz Forma(...)tartę 24 cm . W pierwszej kolejności robimy ciasto. Do robota wrzucamy przesianą mąkę, sól, jajko oraz zimne posiekane masło i wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto schładzamy w lodówce ok. 30 min. W między czasie robimy farsz do tarty. Buraczki myjemy, obcinamy końcówki, solimy, pieprzymy, zawijamy w folię i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy
Kuchenne Wariacjeswojej kuchni. Pierwszym kaszowym eksperymentem było docenione w konkursie w konkursie "Lubię kaszę" sushi z kaszą jaglaną, szparagami i bryndzą . Drugim moim eksperymentem, bardzo udanym zresztą jest to oto ciasto czekoladowe z kaszy gryczanej. Nie jest to odchudzające, superzdrowe, "fit" ciasto, ale pyszna alternatywa, zawierająca na pewno więcej wartości odżywczych niż tradycyjne ciasto robione z białej mąki. Ciasto jest bardzo(...)mocno czekoladowe, wilgotne, "ciężkie" a zarazem kremowe, rozpływa się w ustach. Dodatek musu ze świeżych truskawek i mięty jest bardzo orzeźwiajacy i fajnie przełamuje słodycz ciasta :) Inspirację znalazłam tutaj , wprowadziłam lekkie modyfikacje. Składniki na blaszkę o średnicy ok 24-26cm: 200 g kaszy gryczanej palonej 120 g cukru trzcinowego (lub 150 g cukru+nasiona z 1 laski wanilii
Zawsze głodna!Zaczęłam tydzień intensywnie, pracując po pracy nad blogiem. I oto efekty - winna tarta, bo idealna do wina, najlepiej półsłodkiego (wypróbowane, oczywiście tylko ćwierć lampeczki :) ...). Robi się ją błyskawicznie, ciasto, choć drożdżowe - nie wymaga zbyt wiele pracy, a w czasie jego wyrastania przygotowujemy inne składniki i do pieca! Ci z Was, którzy na bieżąco "śledzą" mój blog pamiętają zapewne, że przepis(...)razową tartę znajdą tu - klik. Dla tych, którzy są tu pierwszy raz (dziękuję!) mała dygresja - to ciasto jest FENOMENALNE. Nie wymaga mnóstwa pracy, jak większość drożdżowych ciast. Chce tylko sobie poleżeć przez 40 minut w ciepełku, wtedy to cudownie wyrośnie, a potem już tylko na stolnicę wysypaną mąką, wałek i gotowe. :) Nie musi wyrastać trzy razy, nie trzeba go też
Garniec Magaliekolana.... Teściowa jak piórko ma jeść Do tego podjadać ma teść! Stąd przepis na ciacho dla niej jest taki I ma same leciutkie tu smaki... Sernik królewski Na ciasto 3 szklanki mąki pszennej ECO typ 500 użyłam Młyn Kopytowa 250 g masełka wiejskiego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 duże żółtka 3 łyżki jogurtu Naturalnego Gęstego 1 szklanka cukru(...)waniliowy- proszek 1 łyżka mąki pszennej typ 500 u mnie http://mlyn-kopytowa.pl/ Ponadto papier do pieczenia, bułka tarta na obsypanie brzegów tortownicy oraz troszkę margaryny do posmarowania obręczy. Robimy ciasto. Z przesianej mąki, masła i pozostalych składników wyrobić ciasto , i pokrojone w kawałki i zawinięte w folie spożywczą, włożyć do zamrażarki na kilka godzin, aby się kompletnie zamroziło. Zamrożone
Z Kuchni Do KuchniCiasto kruche: 300 gram mąki orkiszowej typ 2000 100 gram masła 1 żółtko szczypta soli 2-3 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego opcjonalnie łyżka wody, jeśli ciasto nie chce się kleić 2-3 łyżki stewii Farsz: 700-800 gram łodyg rabarbaru- skórkę zostawiamy sok z 1/4 cytryny 2-3 łyżki (lub więcej) cukru 1 kieliszek whiskey Ciasto kruche Wszystkie(...)składniki zagniatamy krótko i intensywnie. Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Następnie wyciągamy ciasto, odrywamy 1/4 i odstawiamy, resztę ciasta wałkujemy i rozkładamy w formie do tarty. Farsz Rabarbar kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię, wlewamy sok z cytryny, whiskey, wsypujemy cukier i karmelizujemy na średnim ogniu przez kilkanaście minut aż warzywo całkowicie się
Mango Papajaszklanki cukru 0,5 kostki margaryny miękkiej Piana 5 białek 1 szklanka cukru ponadto 1 puszka brzoskwiń lukier Wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy pozostałe składniki zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części, jedną połowę wkładamy do lodówki, a drugą do zamrażarki na 1 godzinę. Masa serowa Jajka, cukier oraz margarynę miksujemy, następnie dodajemy po 1 łyżce sera dalej miksując(...)samym końcu dodajemy budynie. Część ciasta wyjętą z lodówki rozkładamy na spód blachy, na ciasto wylewamy masę serową, wierzch wykładamy pokrojonymi w drobną kostkę brzoskwiniami. Z białek ubijamy sztywną pianę razem z cukrem, wykładamy na brzoskwinie. Ciasto z zamrażarki ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach na wierzch. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu ciasto można
kgwjanczewo