decyzja należy do Was.Napiszę o moich spostrzeżeniach związanych z wykluczeniem pszenicy z mojego menu. Ponieważ sama od lat piekę chleb ,jem wyłącznie domowe makarony i pierogi,ciasta przygotowuję również samodzielnie,nie korzystam z garmażeryjnych półproduktów w łatwy sposób wyeliminowałam pszenicę z diety.Nie,nie nie zrezygnowałam z glutenu całkowicie,ale zamieniłam zamulającą i zapychającą mój organizm mąkę pszenną na zdrowszą(...)mąkę orkiszową.O orkiszu możesz przeczytać tutaj .Nie zrezygnowałam z pierogów,które uwielbiam,ani ciast do popołudniowej kawki i nie uwierzycie,powoli i bez żadnych wyrzeczeń kulinarnych z mojej strony wróciłam do wagi sprzed lat,a wystający brzuszek zniknął.U mnie zniknął całkowicie i bezpowrotnie,mężwi w pasie ubyły dwa rozmiary.W naszym słusznym już wieku jest dosyć trudno pozbyć się
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przyznać sama przed sobą, że wyszły wspaniałe. Z podanego przepisu wyszło mi ok 50 pierogów. Polecam nawet tym co nie lubią szpinaku :-) Przepis wzięłam z tej strony. Składniki na ciasto : 3 szklanki mąki pszennej 1 jajko ¾ szklanki wrzącej wody ¼ szklanki zimnej wody Składniki na farsz: 500 g szpinaku 250 g sera feta 1 jajko 1 cebula 4 ząbki czosnku olej(...)natka pietruszki sól, pieprz gałka muszkatołowa Dodatkowo: 2 cebule olej odrobina pieprzu i soli Przygotowanie ciasta na pierogi: Mąkę przesiać, wlać do niej ¾ szklanki wrzątku, wymieszać wszystko łyżką, wlać jeszcze ¼ szklanki zimnej wody i ponownie wszystko wymieszać. Ciasto przykryć i pozostawić na 20 minut. Gdy mąka z wodą trochę po leżakuje, dodać do niej 1 jajko i wszystko bardzo dokładnie
Na słodko lub wytrawniekremówek”? Kremówki są pycha! (…) Kremówki to jedno z najlepszych ciastek, ja to wiem. Masz chusteczkę? Pociekło mi. Na samą myśl o kremówkach się ślinię.”Korzystam z różnych przepisów na ciasto kruche, ten akurat dostałam od mojej koleżanki – Bogusi. Masę „od zawsze” robię taką samą, sukcesywnie ją zmieniałam i udoskonaliłam. Składniki na ciasto kruche: - 3 szkl mąki pszennej- 4 żółtka(...)minut do zamrażarki. Po wyjęciu z zamrażarki pokroiłam na plastry, poukładałam na 2 takich samych blaszkach, wyłożonych papierem do pieczenia. Wyrównałam widelcem, ponakłuwałam. Część, która będzie stanowiła górę ciasta ponacinałam na kształt herbatników (radełkiem), aby potem łatwiej było kroić. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180º C, piekłam do lekkiego zarumienienia (ok. 15-20 minut). W międzyczasie przygotowywałam masę budyniową. Odlałam
mojewypiekiinietylkoWielokrotnie pisałam, że do ciasta francuskiego będę wracać. Tym razem nie na słodko, lecz wytrawnie. Tarta francuska z pomidorami i szynką parmeńską. Składniki: - 1 opakowanie 375g ciasta francuskiego- 2 duże pomidory- 400g sera brie- 80g szynki parmeńskiej- sól morska- świeżo zmielony pieprz (grubo)- świeża bazylia Szynkę kroimy w paski i rumienimy na gorącej patelni. Piekarnik rozgrzewamy(...)Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, na brzegach robimy krawędź, nakłuwamy widelcem, smarujemy rozkłóconym jajkiem, wstawiamy do piekarnika na ok. 10 minut. Gdy ciasto przyrumieni się od spodu, wyjmujemy z piekarnika, ponownie nakłuwamy (urosło, więc trzeba wypuścić powietrze) i nakładamy składniki. Ser kroimy w plasterki. Z umytych pomidorów usuwamy części przy szypułkach, również kroimy w plasterki. Siekamy bazylię
mojewypiekiinietylkożalem stwierdzałam, że niestety – nie tym razem, bo czegoś mi brakowało. Przepis jest na tyle ciekawy, że postanowiłam się zmobilizować i wreszcie skompletowałam wszystkie potrzebne składniki. Składniki na ciasto: - 250g mąki pszennej- 150g zimnego masła- 1 łyżeczka soli- 1 żółtko- 2 łyżki lodowatej wody Farsz: - 2 torebki kaszy gryczanej- 700g pieczarek- 1 cebula- 1 ząbek czosnku (dałam 3, bo lubię(...)łyżki oliwy (dałam olej arachidowy)- 300g twarogu (dałam domowy)- 5 łyżek śmietany kremowej 30%- 2 jajka + 1 białko (pozostałe z ciasta)- 5 łyżek posiekanej natki pietruszki- sól, świeżo zmielony pieprz Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne masło – siekamy (ja zimne masło ścieram na tarce). Dodajemy sól żółtko i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto, formujemy kulę, zawijamy w folię i odkładamy
mojewypiekiinietylkoprzygotowanie na raty, a jest to możliwe - ułatwimy sobie pracę i skrócimy ten czas. A potem… pozostanie nam już tylko delektowanie się smakiem tartaletek sernikowych ze śliwkami. Składniki na ciasto: - 500 g mąki tortowej- 250 g margaryny (może być masło)- 1 szklanka cukru pudru- 1 jajko + 2 żółtka- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- skórka starta(...)łyżki mleka w proszku (instant)- 1 galaretka cytrynowa- 200ml wrzątku do rozpuszczenia galaretki- ekstrakt waniliowy Dodatkowo:- 10 śliwek- 3 łyżki cukru brązowego- 3 łyżki wody- 1 łyżka masła Kruche ciasto zagniatamy zgodnie z przepisem, jak na jabłecznik z budyniem. Ponieważ miałam do zużycia 2 kostki margaryny, zarobiłam więcej ciasta. Dzielimy na porcje, przekładamy do woreczków na mrożonki i wkładamy
mojewypiekiinietylkoNazwa vol-au-vent, czyli „lot z wiatrem”, jest związana z lekkością ciasta po jego upieczeniu. Ma kształt „kominka”, który powstaje poprzez nałożenie na siebie kilku krążków ciasta. Pierwszy ma kształt pełny, okrągły, o średnicy paru centymetrów, kolejne dwa mają dodatkowo wyciętą dziurkę wewnątrz (pierścienie). Dzięki takiemu złożeniu, po upieczeniu można nadziewać powstałe „kominki(...)różnymi rodzajami farszu, na słono i na słodko. Vol-au-vent z pieczarkami brunatnymi. Składniki na 10 sztuk: - 2 opakowania ciasta francuskiego (po 375g opakowanie)- 1 jajkoDodatkowo:- 750g brunatnych pieczarek- 2 cebule- 2 ząbki czosnku- ok. 60ml wina Marsala- 200ml słodkiej śmietanki- różowa sól himalajska- świeżo mielony pieprz czarny- 1 łyżeczka masła- masło klarowane (do smażenia) Cebule
mojewypiekiinietylkoLeszczyńskiemu. Był wielkim smakoszem, a uhonorował ponoć tak Ali Babę, bohatera "Baśni tysiąca i jednej nocy".Baby pieczono już w XVII wieku, wykorzystując do jej pieczenia mąkę pszenną. Często ciasto zaprawiano szafranem, który nadawał jej koloru i lekkiego korzennego smaku, oraz zapachu. Dodawano oczywiście bakalie, oblewano lukrem, i posypywano kolorowym makiem.Baby były chlubą staropolskiej kuchni, naszym rdzennie polskim specjałem, która(...)wypieku idealnej Baby Wielkanocnej:1.) Na samym początku przesiewano dokładnie mąkę, która musiała być najlepsza, oraz najbielsza.2.) Starannie oddzielano żółtka od białek, które musiały być bez zarodków (które obciążają ciasto)3.) Setki żółtek dokładnie rozbitych przecedzano przez sito, a potem ubijano je w bijce do masła. (Gwarantowało to że ciasto będzie lekkie i pulchne).4.)Następnie robiono zaczyn drożdżowy
Moje pyszne gotowanieSkładniki: (ok. 30 sztuk)Ciasto:1 kg mąki3 jajka2 żółtka4 łyżki cukru80 g drożdży + łyżka cukru1,5 szklanki letniego mleka150 g masłaMasa serowa:ok. 250 g twarogużółtko3 łyżki cukrucukier waniliowyDodatkowo:pół szklanki marmoladybiałko do smarowania bułeczekWykonanie:Ciasto:Mąkę przesiać do dużej miski.Do mniejszego pojemnika pokruszyć drożdże, dać łyżkę cukru i pół kubka letniego mleka. Dokładnie wymieszać i odstawić(...)ciepłe miejsce, aby zaczyn zaczął pracować. Ok.15 minut.Masło roztopić w rondelku i przestudzić, aby było letnie.Kiedy drożdże wyrosną dodać do mąki, następnie dodać jajka, żółtka i rozrobić ciasto, powoli dodawać mleko, a następnie masło. Ciasto musi być zwięzłe i dobrze wyrobione, nie może być za rzadkie.Ciasto to odstawiamy do wyrośnięcia na przynajmniej godzinkę.Masa serowa:Nasz serek wrzucamy
Moje pyszne gotowaniePyszne bułeczki, które mogą zastąpić nam drugie śniadanie w szkole, czy w pracy. I dalszy dzień stanie się jeszcze radośniejszy :DSkładniki: (ok. 30 sztuk)Ciasto:1 kg mąki3 jajka2 żółtka4 łyżki cukru80 g drożdży + łyżka cukru1,5 szklanki letniego mleka150 g masłaMasa serowa:350 g twarogużółtko4 łyżki cukrucukier waniliowyDodatkowo:białko do smarowania bułeczekWykonanie:Ciasto:Mąkę przesiać do dużej miski.Do(...)ciepłe miejsce, aby zaczyn zaczął pracować. Ok.15 minut.Masło roztopić w rondelku i przestudzić, aby było letnie.Kiedy drożdże wyrosną dodać do mąki, następnie dodać jajka, żółtka i rozrobić ciasto, powoli dodawać mleko, a następnie masło. Ciasto musi być zwięzłe i dobrze wyrobione, nie może być za rzadkie.Ciasto to odstawiamy do wyrośnięcia na przynajmniej godzinkę.Masa serowa:Nasz serek wrzucamy
Moje pyszne gotowaniesprawą dyni, która "gości" u mnie ostatnio dość często. Tym razem w postaci farszu do pierogów. Puree z pieczonej dyni można wykorzystać na wiele sposobów, do przygotowania zup, ciast, muffinek, gnocchi. Dynia jest bardzo uniwersalna. Doskonale sprawdza się w daniach wytrawnych, ale też w wersji na słodko. Zachęcam gorąco do eksperymentowania z dynią. U mnie następnym razem będzie ciasto(...)Składniki:Ciasto na pierogi:250 g mąki pszennej1/2 szklanki gorącej wody1/2 łyżeczki soliNadzienie:400 g puree z dyni*200 g serka Almette z ziołamisólpieprzDo podania:roztopione masło z szałwiąuprażone pestki dyni*Puree z dyni: Dynię kroimy na duże kawałki razem ze skórą, usuwamy pestki, pozostawiając sam zwarty miąższ ze skórą. Układamy na blasze, skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku
Smakowity Blog Kulinarnyjako lekarstwo na poprawę krążenia, stosowano w higienie jamy ustnej, podczas problemów trawiennych, w bólach mięśniowych i menstruacyjnych. Był ratunkiem dla przeziębionych. Cynamon można dodać nie tylko do ciast. Pasuje do herbaty, kawy, napojów mlecznych, a nawet mięsa. Przyjemnie aromatyzuje nalewki. Warto dodać, że przyprawa ta jest sprzymierzeńcem odchudzających się. Przyspiesza przemianę materii, poprawia proces trawienia, reguluje pracę nerek(...)Jedzmy więc cynamon na zdrowie! Moje bułeczki, mimo zawartego w nich cynamonu, raczej nie mają właściwości odchudzających, ale są pyszne i szczególnie uwielbiane przez dzieci. Polecam gorąco!Składniki:Ciasto:350 g mąki pszennej typ 45035 g cukru7 g drożdży instant200 ml mleka50 g masłaszczypta soli1 jajkoDodatkowo:50 g masła50 g cukru1 łyżeczka cynamonu1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczekPrzygotowanie:Do miski
Smakowity Blog Kulinarnyźle to napisałam... Miłością pałam już od dłuższego czasu, ostatnio mam po prostu ochotę wypróbowywać nowe przepisy. Może dlatego, że we dwójkę nie zjadamy aż tyle słodyczy, żeby tylko ciasta wypełniły moją potrzebę pieczenia...? Nieistotne. Ważne, że na blogu Domowe wypieki znalazłam przepis na chleb z ziemniakami. Hmm... Z ziemniakami? Ale jak?Otóż bardzo prosto - ugotowane w mundurkach(...)prosto i bezproblemowo. Ale... Ziemniaki? Do chleba...? Hmpf...Jako, że żyłka ryzykanta jest na swoim miejscu, zabrałam się za pieczenie chleba zaraz po tym, jak poprzednie bułeczki zostały pochłonięte. Ciasto nie nastręcza żadnych problemów - jest łatwe w wyrabianiu i formowaniu (moje było nieco lepkie przed wyrastaniem, ale podejrzewam, że dużo zależy od ziemniaków), rośnie po prostu pięknie, a w piekarniku
Pożeraczka, czyli raz adobrze