kuchennego) wysypać mąkę z sodą, usypać kopczyk i po środku zrobić wgłębienie. Do wgłębienia wlać wystudzony miód z cukrami i przyprawami oraz rozpuszczoną margarynę i jajo i rozpocząć wyrabianie ciasta (ja wyrabiam ciasto za pomocą robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego). Pod koniec wyrabiania ciasta dodać kilka kropel aromatu pomarańczowego i wyrobić lekko błyszczące, piernikowe ciasto.Na delikatnie oprószonej mąką(...)stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości min. 5 mm, wykrawać ciastka i układać (w dość dużych odstępach) na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 10 - 12 minut.Po upieczeniu ciastka ściągnąć z blachy wraz z papierem do pieczenia i pozostawić na płaskiej powierzchni do wystudzenia.SMACZNEGO!Uwagi
Gospodyni Miejskaprostu MNIAM! ;) Aż sama się dziwię, że to napisałam, bo zawsze zarzekałam się, że wątróbki nigdy nie spróbuję. Może i Was do niej przekonam ;) Porcja na 4 osoby. Składniki: Ciasto makaronowe: 250g mąki pszennej 2 jajka woda jeśli potrzebna łyżka oleju sól, pieprz Nadzienie: 150g wątróbki drobiowej mała cebula tymianek masło do smażenia żółtko sól, pieprz Sos szpinakowy: łyżka mąki(...)pół szklanki mleka łyżka masła 100g posiekanego szpinaku 2 łyżki śmietany 18% do zup i sosów Do mąki dodajemy jajka, olej, szczyptę soli i pieprzu. Zagniatamy. Jeśli ciasto nie chce nam się kleić dodajemy po trochu przegotowanej wody i zagniatamy, aż powstanie jednolita masa. Ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folię lub ściereczkę i odstawiamy na pół godziny. Wątróbkę
Czerwona Porzeczkasię składników. Przelewamy do miski, studzimy ok. 10min. Do ostudzonej masy dodajemy wodę, drożdże, sól i 1 szklankę mąki. Mieszamy. Następnie, cały czas mieszając, dodajemy kolejne szklanki mąki. Ciasto ma być lepiące. Dużą miskę dokładnie smarujemy olejem, przekładamy ciasto i odstawiamy na ok. 40min, aż ciasto podwoi swoją masę. Rozgrzewamy piekarnik. Ja moją "maszynę" rozgrzałam(...)dało radę :) Ciasto delikatnie przełożyć na stolnicę wysypaną mąką, podzielić na 4 mniejsze części ( w zależności jak duże urosłe Wam ciasto). Tutaj zaczęła się dla mnie jazda ;p Ciasta nie wałkujemy, ale musimy się nim trochę pobawić. Rozpłaszczamy je, składamy jak kopertę 4 razy i jeszcze raz ta sama czynność. Takie składanie *w myślach* ciasta sprawia, że bagietki
Kitchens AlphabetInna od tradycyjnej, ale równie smaczna. Ciasto ucierane robi się szybko za pomocą miksera. Można do niej dodać owoce świeże, mrożone lub suszone.Składniki: 1 margaryna 5 jajek 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki 2-3 łyżki śmietany 1 budyń waniliowy 1 łyżka proszku do pieczenia 1 kg kwaskowatych jabłek rodzynki lub skórka pomarańczowa, smażona pigwa tłuszcz i bułka(...)formy Wykonanie:Margarynę ucieramy mikserem, dodając żółtka i cukier. Kiedy masa jest puszysta, dodajemyprzesiany przez sito proszek do pieczenia,budyń oraz śmietanę. Ubijamy pianę z białek,dodajemy porcjami do ciasta, na przemian przesianą mąką i pianę, lekko mieszamy. Jabłka obieramy i kroimy w grube plastry, bakalie oprószamy mąką. Tortownicę smarujemy i posypujemy bułką tartą. Ciasto rozdzielamy
Anioły w kuchnismaczny gatunek pieczywa to brytyjska odmiana długiej bułki znanej w całej Europie. Ciasto na chleb bloomer zawiera jednak mniej drożdży i poddawane jest dłuższemu wyrastaniu. Dzięki temu wypiek dłużej zachowuje świeżość i ma lepszy smak. Ciasto wyrasta około 8 godzin, więc należy zacząć je wyrabiać wcześnie rano. Składniki na dwa bochenki bloomera: 1350 g mąki pszennej 3 łyżeczki soli(...)wgłębienie w środku. W dzbanku lub misce rozetrzeć drożdże ze szklanką wody. Dodać resztę wody i wymieszać. Wlać do zagłębienia w mące. Mieszać, stopniowo zagarniając mąkę, aż powstanie zwarte ciasto, ew. podsypać mąką jeśli zbyt się klei do rąk. Wyłóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Ugniatać 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Włożyć ciasto do lekko natłuszczonej miski, przykryć
Apetyczna babeczkajednego ciasta dwa smakolyki. Dla doroslych i... dla dzieci . Bedziemy przygotowywali dzis ucieranca jablkowego i muffiny ! Składniki na placek jablkowy ale jesli dodatkowo chcemy zrobic muffiny to oczywiscie skladniki beda te same.Tylko UWAGA ! Tak ciasto na placek jak ciasto na muffiny przygotujmy osobno, wtedy nam sie “nie pomyli” ilosc ciasta ,ktore mamy wylac do tortownicy! Skladniki 1 szklanka cukru(...)placek ostygnie, wyjmujemy z tortownicy badz blachy, posypujemy cukrem pudrem lub polewamy rotopiona na parze czekolada … A teraz muffiny . Te same skladniki co na placek. Ta sama procedura wykonania ciasta. Dodatkowo potrzebne nam beda foremki papierowe do muffinow oraz drobinki czekolady na ozdobe, rowniez marmolada twarda. Rozkladamy na brytfankach foremki zapelniamy do polowy ciastem na srodek ciasta dajemy delikatnie
Z Kuchni Do Kuchniciasto jest fantastyczne, ja zrobiłam królewca po raz pierwszy ,ale „achy i ochy” dla siebie zebrał wyśmienite. Ciasto się rozpływa w ustach, smakuje najlepiej na drugi, trzeci dzień ..ale nie od razu z lodówki, trzeba mu dać jakieś 10 minutek poza lodówka, a dopiero potem zjeść! Jest to ciasto bardzo podzielne i można je ze soba nawet zabrać. Jest zwarte(...)całośc obłędnie smakuje. Nie ma opcji, aby nie wyszło ! Idealne na ciasto imieninowe i ciasto świąteczne. Wykonanie i składniki Ciasto miodowe:300 g mąki 1 żółtko150 g margaryny1 łyżeczka sody50 g cukru2 łyżki miodu1 łyżka wody Biszkopt:4 jajka 1 szklanka mąki pszennej3/4 szklanki cukru2 łyżki wodyMasa:100 g cukru1/2 l mleka 1 kopiasta łyżka mąki pszennej1 kopiasta łyżka mąki
Z Kuchni Do KuchniCiasto zakwaszone metodą 3 stopniową, cykl powinien zamknąć się od 22 - 24 godz. Na 3 foremki.przepis stąd- od Danusi 60 g zakwasu z mąki żytniej razowej 160 g mąki pszennej pełnoziarnistej 160 g wody Składniki mieszamy i pozostawiamy na 6 - 7 godz. Po tym czasie dodajemy 160 g mąki pszennej pełnoziarnistej 160 g wody Mieszamy i pozostawiamy(...)godz. Po czym dodajemy : 160 g mąki pszennej pełnoziarnistej 160 g wody Trzeci ostatni etap, to mieszamy składniki i pozostawiamy na 2-3 godz. Ciasto właściwe : 1020 g ciasta zakwaszonego 350 g dyni świeżej startej, u Danusi gotowana i zmiksowana 230 g mleka z solą 520 g mąki pełnoziarnistej pszennej 200 g mąki pszennej ziarna dyni uprażone na suchej patelni
Proste Potrawybiałka niż mąka tradycyjna. Ma również unikatowy ciekawy smak. Sprawdza się w domowej kuchni równie dobrze jak mąką tradycyjna, dlatego coraz częściej po nią sięgamy. Dzisiaj sprawdzony przepis na ciasto do pizzy powstałe przy udziale właśnie tej mąki. Polecamy spróbować bo naprawdę jest wyśmienite :) Ilość porcji: Średniej wielkości pizza Składniki: Na ciasto: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej ¾ szklanki ciepłej wody(...)żółtego sera (można zastąpić dwoma kulkami mozzarelli) Kilaka listków bazylii Do miski wrzucamy mąkę, sól oraz dodajemy oliwę. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dolewamy do ciasta mieszając widelcem. Trzeba uważać by woda na drożdże nie była zbyt ciepła, bo wówczas zabijemy drożdże. Kiedy składniki nieco się połączą wysypujemy mąkę na blat i wyrabiamy ciasto. Pamiętamy, że ciasto
Kolizje Smakówmałe dziecko że udało się mi zrobić piernikową chatkę. Moja pierwsza chatka, trochę J jej brakuje do ideału ale praktyka czyni mistrza, następne będą ładniejsze. Przepis na ciasto znalazłam tu szablon do wycięcia również z tej samej strony Składniki (z podanych składników powinny wyjść dwie nieduże chatki, wg wymiarów z szablonu): 600 g mąki pszennej 250 g margaryny (jeśli(...)miód i podgrzać, aż wszystko się rozpuści. Lekko przestudzić.Do misy miksera wsypać mąkę, sodę, przyprawę piernikową, wlać rozpuszczoną margarynę z pozostałymi składnikami. Zmiksować na gładką masę.Ciasto rozwałkować na grubość 4-5mm i wycinać z niego poszczególne elementy domku. Najlepiej wałkować od razu na papierze do pieczenia, wtedy łatwiej będzie przenosić wszystkie elementy na blaszkę
RAROSSAmnie cukinia ananasowa i maliny ...a do tego polane pysznym syropem klonowym z Anielskich Przysmaków...no i użyłam drożdży suszonych wypiekacz. Przepis podpatrzyłam u Dorotki. Składniki na ciasto, na 4 nieduże pizze (każda o średnicy około 16 cm): 250 g mąki pszennej chlebowej 1/4 łyżeczki soli 2 łyżki drobnego cukru 3/4 łyżeczki suchych drożdży(...)porzeczki, figi, truskawki ...) syrop klonowy, do polania Mąkę, sól, cukier i suche drożdże wymieszać w naczyniu (ze świeżymi zrobić wcześniej rozczyn). Powoli dolewać oliwę i ciepłą wodę, wyrabiając ciasto. Wyrabiać przez około 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Pozostawić przykryte, w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości (około 45 minut - do godziny). Po tym czasie ciasto wyjać, krótko wyrobić
Moje domowe kucharzeniestrony i kolejny, który "powala na kolana". Dosłownie. Super wygląd, a smak...jeszcze lepszy. Połączenie białej i gorzkiej czekolady z sernikiem, wprost idealne..Dość nietypowy sposób pieczenia powoduje, że ciasto nie rośnie gwałtownie, a co za tym idzie również nie opada. Ciasto jest idealnie równe. Nie przypieka się i nie wysycha. W smaku baaardzo delikatne. Składniki na tortownicę(...)tortownicy wykładamy na przemian: 2 łyżki masy białej, na to dwie łyżki masy ciemnej, na to 2 łyżki masy białej i 2 łyżki masy ciemnej. Tak aż do wyczerpania ciasta. Tortownica będzie prawie pełna, ale nie ma obaw nic nie wypłynie, bowiem ciasto gwałtownie nie rośnie. I teraz chyba najważniejsze, czas pieczenia: sernik wkładamy do nagrzanego
Smaczne Zdrowetego czy chce je zjesc ot tak po prostu, czy tez wykorzystac do jakiegos przepisu.Lubie wszelkie jablkowe wypieki. Najlepszy jest oczywiscie jablecznik w wykonaniu mojej Mamy. Ale innymi ciastami tez nie pogardze.Mieszkajac we Francji zjadadalam sie klasycznymi tartami jablkowymi. W swej prostocie ten wypiek jest wspanialy, cienkie ciasto i pokrojone na plasterki jablko. Przechodzac obok cukierni czesto zatrzymywalam sie przez(...)oknem by zerknac w strone lsniacej od morelowej glazury tarty. Zawsze mnie kusila. Nic wiec dziwnego, ze mieszkajac juz w Polsce zatesknilam za tym ciastem. Dzien Jablka organizowany przez Tatter stal sie wiec dla mnie wspaniala okazja by przywolac wspomnienia i skusic sie na kawaleczek pysznej tarty jabklowej.Tarta z jablkamiskladniki: 300g maki 3 lyzki cukru 1 jajko 200g zimnego masla
Przysmaki Karolkimaki.Migdaly nalezy zalac wrzatkiem, a nastepnie przelac zimna woda i obrac ze skorki. Po osuszeniu moigdaly prazymy na suchej patelni. Siekamy w dosc grube kawalki i dodajemy do ciasta. Wszystko dokadnie mieszamy. Ciasto bedzie dosc lepkie.W ksiazce napisano by ciasto podzielic na dwie czesci i na blasze wylozonej papierem do pieczenia i posmarowanym maslem uformowac dwa placki o wysokosci(...)uzylam dwoch keksowek do tego celu. Wylozylam je papierem do pieczenia i napelnilam ciastem.Ciasto pieczemy przez godzine w temperaturze 150°C. Ja pieklam okolo 45 minut.Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta wyciagamy je z foremek. Przepis podaje by owinac ciasto w folie i pozostawic tak na 12 godzin. Ja pominelam ten etap.Nastepnie w kapieli wodnej roztopilam czekolade i polalam nia ciasto
Przysmaki Karolkipichcenie jablkowych specjalow. Choc przyznam, ze pomyslow pare sie nazbieralo i mam nadzieje, ze w niedalekiej przyszlosci bede miala okazje je wszystkie przetestowac, a potem podzielic sie z Wami.Wybor ciasta na dziesiejsza okazje byl dosc szybki, pod wplywem chwili i fotki jaka widniala obok przepisu. Sam przepis pochodzi z gazetki "Pyszne ciasta domowe" N°3/2011Nigdy nie kupuje takich gazetek(...)razem sie skusilam, jeszcze nie wiem czy bylo warto, narazie na warsztat poszedl jeden przepis.To dobre ciasto dla tych, ktorzy lubia slodkosci. Jablka pieka sie w karmelu, a samo ciasto tez jest dosc slodkie. Zmienilam zwykly cukier na brazowy, bo przyznam szczerze przerazala mnie jego ilosc gdy patrzylam na oryginalny przepis, a i tak ciasto pozostalo dosc slodkie
Przysmaki Karolki