różni mój chlebek od tego z oryginalnego przepisu? Ano tym, że dałem oregano zamiast szałwii, i płatki żytnie zamiast owsianych - braki w zaopatrzeniu spowodowały konieczność zmiany dodatków. Dodatkowo przygotowywane ciasto nie było luźne - w sam raz nadawało się do ręcznego wyrabiania. Pewnie było to spowodowane tym, ze szklanka wody szklance nierówna, zaś u każdego cztery łyżki mąki ważą inaczej. Reasumując(...)cukru Rozetrzyj drożdże z cukrem. Do miski wsyp przesianą mąkę. Dodaj roztarte drożdże oraz wodę. Wymieszaj wszystkie składniki do całkowitego połączenia się. Odstaw pod przykryciem na 15 minut. Ciasto chlebowe (2 foremki a 2 0 cm ): cały zaczyn cała zalewa ziołowa 500 g mąki pszennej chlebowej 60 g płatków żytnich 70 g zakwasu żytniego razowego 125 g letniej wody otręby
Grahamka, weka i kajzerkamiejsce i rozstawiają talerze. Tego lata grzybów nie było, więc żeby wyrobić limit roczny, piekę pizzę po urlopie z dodatkiem grzybów zebranych jesienią, grzybów mrożonych lub pieczarek. Składniki : Ciasto ok. 40 g świeżych drożdży 400 g mąki pszennej chlebowej ok. 200 ml ciepłej wody łyżeczka soli 3 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka suszonego oregano Dodatki słoik gotowego sosu pomidorowego(...)pieczarek (same kapelusze, bez ogonów) pół cebuli kulka mozzarelli (150 g) łyżeczka oregano Drożdże rozpuścić w ok. połowie ciepłej wody. Dodać mąkę, sól, i oregano oraz łyżkę oliwy. Wyrobić ciasto, polać je resztą oliwy, lekko ponownie wyrobić i uformować w kulę. Odstawić przykryte ściereczką na co najmniej godzinę w ciepłe miejsce (do podwojenia objętości ciasta). W czasie wyrastania ciasta zagotować
Weekendy w domu i ogrodzieświęta to bogactwo jedzenia, więc na wigilijnym stole nie może zabraknąć gwiazdy makowej. Przygotowana właśnie przez Was, może być doskonałą "wisienką" podczas wieczerzy wigilijnej. Gwiazda zrobiona jest z ciasta drożdżowego i zapleciona w charakterystyczny sposób. By ułatwić Wam pracę, podaję link, na którym krok po kroku pokazany jest sposób jej formowania KLIK . Polecam! Składniki: Ciasto: 20 g świeżych drożdży(...)pomarańczy 2 łyżki rodzynków 2 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki orzechów włoskich kilka kropel aromatu migdałowego Dodatkowo: 1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto: Suche drożdże wymieszać z mąką oraz cukrem (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn!) Dodać żółtka, mleko. Wyrabiać mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego lub ręcznie. Pod koniec wlać roztopione masło. Prawidłowo
Nastoletnie Wypiekaniecukru ok. 500 ml przefiltrowanej wody 2+1 łyżki otrąb owsianych ewentualnie: siemię lniane Rano wymieszać w dużym garnku mąkę, cukier, sól i zakwas. Dolewać stopniowo wodę i wyrabiać ciasto aż pojawiają się pęcherze powietrza. Wyrabianie trwa ok. 5 minut (im mniej glutenu w cieście, tym krócej trwa wyrabianie ciasta) . Pod koniec wyrabiania dodać dwie łyżki otrąb. Dokładnie wymieszać. Ciasto(...)powinno mieć gęstą konsystencję, ale powinno dawać się wyrabiać drewnianą łyżką. Garnek przykryć wilgotną ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia. Po ok. 6 godzinach (latem; jesienią, gdy nie mamy włączonego ogrzewania, może to potrwać dłużej) ciasto zwiększy swoją objętość. Dużą garść odkładamy do pojemnika na następny wypiek. Pojemnik z ciastem przechowujemy w lodówce. Resztę ciasta przekładamy do keksówki wyłożonej papierem
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: ciasto jogurtowe: 3 jajka 0,5 kubka mąki 2 łyżki cukru 3 łyżki jogurtu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 kostki masła krucha kratka: 0,5 kostki masła 1 żółtko 0,5 kubka mąki 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru owoce: 5-6 śliwek 1 kubek malin 0,5 kubka posiekanych orzeszków nerkowca 3 łyżki cukru(...)żelującego 1:1 Przygotowanie: składniki na ciasto kruche siekamy, szybko wyrabiamy i wstawiamy do lodówki jajka oraz masło i cukier ucieramy na puszystą masę, wsypujemy cukier waniliowym przesiewamy mąkę z proszkiem, mieszamy śliwki pozbawiamy pestek, kroimy na połóweczki, mieszamy z malinami, orzeszkami oraz cukrem żelującym piekarnik ustawiamy na 180"C na koniec dolewamy jogurt tortownicę wykładamy papierem, smarujemy
Luźna KuchniaWłoska klasyka smaku czyli najpopularniejsze ciasto : crostata di marmellata. Jedno z niewielu ciast, które piecze się w każdym włoskim domu. Prostota i naturalne składniki to najbardziej charakterystyczne cechy tego zwyczajnego kruchego ciasta z marmoladą. Składniki: 300 g mąki pszennej 125 g zimnego masła 100 g cukru pudru 1 żółtko 1 jajko szczypta soli skórka starta(...)Wykonanie: -Mąkę i masło posiekać nożem, dodać pozostałe składniki i szybko zarobić. -Uformować kulę, owinąć w folię i wstawić do lodówki na ok.30 minut. -Ze schłodzonego ciasta odciąć kawałek /ok.1/3/, a resztę rozwałkować na grubość ok.4-5 mm i uformować okrąg . - Przy pomocy wałka przełożyć do okrągłej foremki. -Odcięty wcześniej kawałek rozwałkować
Zakamarki mojej kuchniciasta, za które biorę się za bary za strachem... tak jest z tymi gdzie trzeba kręcić kremy, z sernikami na zimno, do niedawna z tortami. Nie ufam tez recepturom gdzie występuje beza... Postanowiłam jednak zaryzykować i ulec pokusie. Przepis znalazłam w książce "Cukiernia Lidla" i zmodyfikowałam nieznacznie. Efekt co najmniej mnie zaskoczył. Lekkie, wilgotne, bardzo smaczne ciasto i wcale(...)słodkie. Podbiło serce moich dzieciaków i psiapsiółki. Ciasto z marmolada (sliwkowo-truskwkowa) i beza ciasto : 100 g miękkiego masła (u mnie margaryna bez mleczna) 10 g cukru opakowanie cukru z wanilią 3 żółtka (u nas od kurek zielononóżek, dozwolonych) 210 g mąki pszennej 2 g proszku do pieczenia marmolada: po 250 g truskawek i śliwek (u mnie mrożone
Dzieje kuchennej Wiewiórywiele smacznych potraw przygotowywanych przez nianię Zuzannę. Na końcu książki dołączonych jest kilka przepisów kulinarnych, ale nie ma wśród nich przepisu na krakowskie obwarzanki :( Składniki (na 4 obwarzanki): Ciasto 280 g mąki pszennej 1,5 miarki (łyżeczki) suchych drożdży 2 łyżeczki cukru szczypta soli ok. 200 ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy Nadzienie 160 g rabarbaru ok. 20 dużych(...)liści melisy cytrynowej łyżeczka nasion chia łyżka cukru trzcinowego Demerara nasiona sezamu Zagnieść ciasto drożdżowe, oliwę dodając pod koniec zagniatania. Przykryć ciasto wilgotną ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia (ok. 40 minut). W tym czasie przygotować nadzienie: Rabarbar obrać i pokroić na małe kawałki. Wrzucić do rondla i zalać ok. połową szklanki wody. Rabarbar rozgotować. Dodać liście melisy. Gotować
Weekendy w domu i ogrodziesobie pomyślałam, że właśnie taka tarta mogła znaleźć się na stole Bilbo w trakcie odwiedzin krasnoludów. "Nie zabawili długo za stołem, ściśle mówiąc zaczynali dopiero po trzecim kawałku ciasta, gdy rozległ się znowu dzwonek, jeszcze głośniejszy niż poprzedni. (...) Mignęła mu okropna myśl, że ciasta może nie starczyć dla wszystkich, a wówczas on, jako gospodarz - znał bowiem obowiązki gościnności i gotów(...)gdyby okazały się bardzo bolesne - będzie musiał obejść się smakiem." J.R.R. Tolkien "Hobbit", str. 12 W przepisie użyłam formy do tarty o średnicy 29 cm. Masło i woda do ciasta powinny być zimne. SKŁADNIKI Na ciasto kruche 270 g mąki tortowej 130 g masła 65 g cukru 3żóltka 1 łyżka zimnej wody Na nadzienie 330 g rabarbaru (około
Passions hobbies liferazowy z kaszą gryczaną wg Trufli . Oczywiście nie omieszkałem dodać swoich trzech groszy. Kaszę gryczaną dałem białą, również dodałem odrobinę mąki żytniej chlebowej. Mąkę żytnią dałem dlatego, że początkowo ciasto wydało mi się zbyt luźne, nawet jak na chleb razowy. No i kaszę gryczaną dodałem na samym końcu, po uprzednim wymieszaniu mikserem wszystkich składników. Po dodaniu kaszy delikatnie wymieszałem ciasto(...)słonecznika do obsypania foremki i posypania chleba Przygotowanie: Do dużej miski włóż wszystkie składniki prócz kaszy gryczanej. Mieszaj mikserem na wolnych obrotach kilka minut. Dodaj kaszę gryczanę i przemieszaj ciasto drewnianą kopyścią, tak aby kasza została równomiernie rozprowadzona w cieście. Dokładnie natłuść foremkę smalcem i wysyp ją ziarnami słonecznika. Przełóż ciasto do foremki, wyrównaj je zwilżoną w zimnej wodzie łyżką
Grahamka, weka i kajzerkakuchnia i można czerpać z niej wiele fajnych pomysłów. Postaramy się pokazać Wam więcej naszych pomysłów na przystosowanie jej na warunki wegetariańskie. Oryginalny, starorosyjski kulebiak był przygotowywany wyłącznie z ciasta drożdżowego, nadziewany farszem z kapusty i jajek na twardo. Dużą zaletą tego dania jest to, że można faszerować go wszystkim, co w danym momencie mamy w lodówce(...)składniki są właśnie w tych kolorach. Zobaczcie co nam wyszło, a na marginesie powiemy Wam po cichu, że było przepyszne. Biało-zielony wegetariański kulebiak (5 osób) Składniki: 2 ciasta francuskie 1 opakowanie mrożonego brokuła 1 duża kalarepa 1 szklanka mrożonego zielonego groszku 6-7 szt. szpinaku (brykiet) 10 małych pieczarek 1 słodka śmietana ok. 300 ml 1 serek topiony
vegetaniesię to podoba. Efekt jest zdumiewający nawet zaskakuje moich domowników Przyznam, ze największym powodzeniem cieszą się piętki, które są niezwykle chrupiące. Przepis zaczerpnęłam stąd . Uwagę mam taką, że surowe ciasto jest dość klejące i wilgotne. Należy dobrze wysypać mąką pergamin. Poza tym chlebek pyszny Przepis cytuję: Składniki Dzień 1: Zaczyn pszenny: – 20 g zakwasu żytniego(...)mieszamy i zostawiamy w słoiku na 10 godzin, w ciepłym miejscu. Rano łączymy ze sobą wyrośnięte zaczyny, dodajemy mąki, cukier oraz sól. Powoli wlewamy letnią wodę i chwilę mieszamy ciasto. Wyrobione ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy folią spożywczą lub czystą ściereczką i zostawiamy na minimum 3 godziny. Po wyrośnięciu ciasta, przekładamy je na blat i zagniatamy dwie minuty. Przekładamy
dom-agi.pltatę") powstała w roku 1898 i do dziś znajduje się na liście popularniejszych deserów świata. Tarta sióstr Tatin, wg przepisu podstawowego, skupia się na jabłkach, które zapieczone pod warstwą ciasta, skąpane we wcześniej przyrządzonym karmelu, odwraca się tak, aby była na powierzchni. Płyn powstały podczas pieczenia, cudownie spływa po kawałkach wypieku, a zapach karmelizowanych owoców wypełnia otoczenie. Zazdroszczę w duchu(...)dzięki Paryżaninowi, restauratorowi Lousiowi Vaudable, tarta zyskała taką sławę, że dziś niewielki zaledwie odsetek ludzi nie wie, co to jest za wypiek. A co najciekawsze, w owej mieścince, skąd ciasto się wywodzi, powstało stowarzyszenie La Confrérie des Lichonneux de Tarte Tatin, którego zadaniem jest ochrona oryginalności oraz promowanie lokalnego wypieki i tradycji jego spożywania. Postanowiłam spróbować innych owoców, nadać nieco
W kuchni Karmel-itkiPIEROGI Ravioli ze szpinakiem i ricottą - przepis: Składniki: 450 g mrożonego szpinaku 220 g sera ricotty sól świeżo mielony pieprz 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek parmezan ciasto: 2 szklanki mąki pszennej łyżeczka soli 2 łyżki oleju 1-1,5 szklanki wrzątku Ravioli ze szpinakiem i ricottą - jak zrobić? Przygotować ciasto. Mąkę przesiać, dodać olej oraz sól. Zalać wrzącą wodą(...)zaparzyć ciasto. Dokładnie wymieszać łyżką (ciasto będzie gorące!), by składniki się połączyły. Jeśli ciasto będzie zbyt suche, a składniki ciężko będzie połączyć, podlewać niewielką ilością wody, do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli będzie zbyt mokre - dosypać mąki. Zagnieść i odstawić na około 30 minut do przestudzenia. Szpinak rozmrozić, osączyć z nadmiaru wody (najlepiej szpinak umieścić na sicie ustawionym na misce
Moje Qulinaria