ciasta - 4000 przepisów (strona:28/267)

Moje rogale marcińskie 261

celu doprecyzowania: zmieniłam trochę przepis Margarytki (tu), a trochę dodałam stąd. I tak powstały moje rogale marcińskie. Składniki /ok. 24 szt./:Ciasto:1 szklanka ciepłego mleka30 g świeżych drożdży3 żółtka1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii3 i 1/2 szklanki mąki3 łyżki cukruszczypta soli3 łyżki masła200 g masła (będzie potrzebne przy wałkowaniu)Nadzienie:350 g białego maku150 g orzechów włoskich70 g suszonych(...)pomarańczowej100 herbatników3 jajkaLukier:sok z 1/2 cytrynycukier puder (tu już każdy decyduje sam jaką chce mieć konsystencję) Dodatkowo:1 jajko2 łyżki mlekagarść drobno posiekanych orzechów i migdałów Wykonanie:Ciasto: Z ½ szklanki ciepłego mleka, 1 łyżki cukru i drożdży przygotować rozczyn. Odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru i ekstraktem

Pasja Smaku
Cynamonowe palmier i życzenia świąteczne 679

nadzieję, że nie dopadła Was świąteczna nerwówka i jesteście równie podekscytowani jak ja!:) Wpadłam tu tylko na chwilkę, aby podzielić się z Wami przepisem na efektowne, cynamonowe zawijaski z ciasta francuskiego, które można przygotować w zaledwie 15 minut. Gdy je upiekłam, wypełniły mój dom wspaniałym aromatem cynamonu, który nieodłącznie kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem. Okazały się tak wciągające(...)musiałam je schować, bo nich nic nie zostałoby do Wigilii ;) Palmier to ciasteczka w kształcie fantazyjnych zawijasków utworzonych z ciasta francuskiego posmarowanego słodką pastą zrobioną z masła, cukru i aromatycznego składnika, tu cynamonu. Choć palmier oznacza po francusku palmę, równie często nazywa się je "słoniowymi uszami", "francuskimi sercami" oraz "okularami". Spotkałam się również z wersją, w której zawijaski ukształtowane

Chilli Czosnek i Oliwa
PLACEK DROŻDŻOWY Z TRUSKAWKAMI (przepis II). 203

sezonie truskawkowym nie może też zabraknąć drożdżowego placka, właśnie z tymi czerowonymi cudeńkami.Chociaż u Karmel-itki już wiele ciast drożdżowych się pojawiło, tym razem przepis jest nieco inny. No, i oczywiściez innymi owocami.Placek drożdżowy kojarzy się z dzieciństwem, o czym Karmel-itka zawsze wspomina przy drożdżowym przepisie.Ten zapach, który unosił się z piekarnika starej angielki w kuchni Babci, ciepłe(...)puszyste ciasto, wspaniałe chwilena wsi. To wszystko kryje się w jednym kęsie tego placka, w samym jego zapachu, w samym o nim wspomnieniu. Zwykle Karmel-itka robi placek drożdżowy z TEGO przepisu. Jest łatwe, samo się robi, wystarczy tylko wstawić godo lodówki, a potem wyrobić i reszta czyni się sama.Tym razem Karmel-itka zrobiła zwykły placek z przepisu także babcinego

W kuchni Karmel-itki
Drożdżowe ślimaczki z jabłkami prażonymi 252

nadzienie szarlotki, ale powinny sprawdzić się również i w takim wypieku. Składniki na ok. 14-15 sztuk dużych drożdżówek: 500g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych   150g cukru  1 duży cukier wanilinowy (32g)  125g margaryny roślinnej - stopionej i schłodzonej  1 jajo - całe  1 żółtko - 1 białko zostawić tu do smarowania(...)wykipienia ;)Do miski przesiać mąkę - aby w ten sposób ja napowietrzyć, dodać sól, jajo+żółtko, rozpuszczoną i schłodzoną margarynę oraz rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte, tylko z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków.Miskę, w której wyrabiane było ciasto, obsypać mąką

Grunt to przepis!
Tarta makowa 207

prostu je uwielbia. Tak je kocha, że nawet nauczył się je robić. Ja przyznam się szczerze nie jestem ich wielką fanką. Szczególnie tych gdzie jest mało maku a dużo ciasta. Jednak tarta makowa to zupełnie inna historia. Po pierwsze ciasto jest bardzo wilgotne z dużą ilością maku i bakalii. Po drugie kruche ciasto, które rozpływa się w ustach(...)trzecie ciasto jest łatwe w wykonaniu i szybkie. A jeśli macie trochę czasu można je podpicować wycinając np gwiazdki na wierzch ciasta. Jeśli brakuje wam czasu lub cierpliwości wystarczy lukrowa polewa i trochę bakalii na wierzch. Na pewno zabłyśniecie wśród znajomych lub rodziny.   Tarta makowa Danie Desery Kuchnia Polska Porcje 12 porcji Czas przygotowania 30 min Czas gotowania

Wypieki i Rumieńce
Szybkie pierożki z ciasta francuskiego i KONKURS z Bonduelle 532

Tradycyjne pierogi są pyszne, ale może masz ochotę na odmianę? Albo szukasz oryginalnego pomysłu na gwiazdowe przyjęcie ze znajomymi? Moje pierożki z ciasta francuskiego robi się szybko i udadzą się każdemu - umiejętność lepienia pierogów niewymagana :) W środku kryją lekki i kolorowy warzywny farsz - na przekór zimie i monotonni świątecznych potraw. I koniecznie zajrzyj na koniec wpisu, gdzie czeka na Ciebie(...)minikonkurs, dzięki któremu możesz sprawić sobie świąteczny upominek :) Prawda jest taka, że uwielbiam pierogi, ale niekoniecznie ich lepienie ;) Ciasto francuskie przychodzi mi z pomocą zawsze, gdy chcę szybko przygotować jakąś przekąskę na imprezę. Do zrobienia pierożków czy też pasztecików nadaje się znakomicie, dając świetny efekt przy minimum wysiłku. Do pierożków z ciasta francuskiego możesz zrobić oczywiście jakiś tradycyjny farsz

Chilli Czosnek i Oliwa
Pizza z krewetkami, pomidorami, mozzarellą, rukolą i pastą z awokado 155

Osobiście nie jestem zwolenniczką krewetek, ale w takim zestawieniu, to po prostu rewelacja ;-) Właśnie do zrobienia takiej pizzy użyłabym blendera Braun MQ9 . Zapraszam po przepis! Z poniższego przepisu na ciasto wychodzą 3 pizze na średnim cieście o średnicy 32 cm. Zaś podana ilość farszu starcza na 2 pizze (trzecią robiłam z innymi dodatkami). Można ilość ciasta zmniejszyć o połowę(...)wyjdą nam wtedy dwie pizze na nieco cieńszym cieście. SKŁADNIKI Na ciasto do pizzy: 500 ml letniej wody 30 g świeżych drożdży 4,5 łyżki oliwy 750 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) 2 łyżeczki soli Na farsz: 1 dojrzałe awokado 5 łyżek koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku 225 g mrożonych krewetek koktajlowych 20 pomidorków koktajlowych 2 kulki mozzarelli

Passions hobbies life
Piernikowo- czekoladowe ciasto z dżemem morelowym 332

Piernik czy czekoladowe ciasto? Jedno i drugie! Połączenie tych dwóch wypieków i zestawienie ich z morelowym dżemem oczaruje każdego gościa. Bezproblemowe, smaczniejsze z każdym kolejnym dniem. Moja rada- ciasto najlepiej przechowywać w zamkniętym pojemniku w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce.     Składniki: (na blaszkę o wymiarach 35×25 cm) Ciasto: 100 g gorzkiej czekolady 4 duże(...)oleju 2 łyżki dżemu morelowego Polewa czekoladowa: 4 łyżki mleka 4 łyżki cukru pudru 130 g masła 4 łyżki kakao Dodatkowo: słoiczek dżemu morelowego kolorowa posypka do dekoracji Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Takie składniki jak jajka, olej czy kefir należy wyjąć z lodówki na dwie godziny przed użyciem. Gorzką czekoladę połamać na mniejsze kawałki

Nastoletnie Wypiekanie
Ekspresowe rogaliki z masą makową 214

rogaliki zrobicie w godzinkę. Są od razu gotowe do zjedzenia, na ciepło. Rogaliki są idealne na niedzielne śniadanie, są pożywne, lekko słodkie, pyszne nawet następnego dnia. Składniki 12 rogalików: Ciasto: 1 opakowanie ciasta francuskiego, ok 300 g, rozmrożonego Farsz: 200 g maku zmielonego 200 g masy marcepanowej 100 g orzechów włoskich 100 g migdałów duża garść rodzynek lub żurawiny(...)tetrowej i bardzo dokładnie odcisnąć, mak po odciśnięciu ma być sypki. Mak umieścić w malakserze, dodać resztę składników, zmielić na dość gładką masę, jednak będą wyczuwalne między palcami grudki. Ciasto lekko rozwałkować, podzielić na pół, wzdłuż, każdą część podzielić na 6 trójkątów, prostokątnych. Na każdy trójkąt nałożyć farsz, dość grubą warstwę, równomiernie rozłożyć na powierzchni ciasta, zostawiając po kilka

moj przepis na
Cebularz, mini pizza z cebulą i serem 205

class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Super na kolację w gronie najbliższych, smacznego. Przepis na thermomix ciasto – niżej Ciasto – na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek. Wlać ciepłą wodę,oliwę, dodać cukier, sól i drożdże. Wszystko dokładnie ugnieść, ciasto musi być sprężyste i gładkie. Włożyć ciasto(...)miski lekko posmarowanej oliwą. Przykryć i zostawić aż ciasto podwoi swoją objętość. Następnie wyjąć z miski i ponownie ugnieść. Z ciasta uformować gruby wałek i podzielić ciasto na 4 części. uformować małe pizze o średnicy 10 cm. Zostawić jeszcze na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Ciasto Thermomix – wszystkie składniki ciasta wrzucić do naczynia miksującego, czas 3 minuty, naczynie zamknięte

Kuchnia Pokoleń
Sernik krakowski 198

Tradycyjny krakowski sernik na delikatnym kruchym cieście z kratką. Taki znam z dzieciństwa. Odkąd pamiętam, był nieodłącznym elementem każdych Świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Bez sernika ani rusz :-) Oczywiście zawsze musiał być z kratką, dużą ilością rodzynek i kandyzowanej skórki z pomarańczy.  Krakowski sernik to prawdziwa klasyka. W każdej szanującej się cukierni można kupić taki właśnie sernik, ale najpyszniejszy(...)założenia, że lepiej zjeść mały kawałek pysznego prawdziwego tłustego sernika niż kilka kawałków chudego bo to właśnie odpowiednia zawartość tłuszczu w serze nadaje sernikowi prawdziwy smak. Polecam! Składniki: Ciasto kruche: 300 g mąki pszennej 200 g masła 50 g cukru pudru 2 żółtka Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. Masło pokroić na małe kawałki i wraz z żółtkami dodać do mąki

maniapieczenia
Biszkopt z jagodami i galaretką – Smerfuś 456

Dzisiaj będzie bardzo niebiesko i jagodowo. Ciasto „Smerfuś” – czyli biszkopt z kremem śmietanowym z galaretką i jagodami, oczywiście użyłam niebieskiej, jagodowej galaretki. Deser nie za słodki, ciekawie wygląda i powinien spodobać się dzieciom. Z przepisu otrzymamy sporą blaszkę 25x35cm, więc powinno coś jeszcze zostać na drugi dzień. Polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „Najlepsze ciasta”).   Porcelana ze sklepu Maxwell(...)chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Dodać aromat, wymieszać. 5. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. 6. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić

Mała Cukierenka
łatwe ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką 556

całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, jajko i rozpuszczone w mleku drożdże. Całość zagniatamy. Pod koniec stopniowo dodajemy roztopione masło i zagniatamy gładkie, sprężyste ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wkładamy do foremki o wymiarach 25 cm x35 cm. Odstawiamy jeszcze na ok. 15 min. do podrośnięcia. Na wyrośnięte(...)ciasto wykładamy truskawki pokrojone na połówki, posypujemy kruszonką i pieczemy 30 min. w 180 st. C. następnie 20 min w temp. 180 st. C. składniki na kruszonkę: 70 g mąki 50 g masła 50 g cukru wykonanie: Masło łączymy z cukrem. Dodajemy mąkę i rozcieramy tak, aby powstały grudki ciasta

Domowy Smak Jedzenia
Super zawijas z fenkułem. #vegefood 95

kochani po weekendzie :) Naszła nas dzisiaj ochota na ciasto francuskie i proszę :) Lecimy do marketu, a tu promocja na ciasto, jakby wiedzieli, że planujemy coś fajnego. Zauważyliśmy również, że pokazał się koper włoski (fenkuł). Oczywiście od razu zakupiliśmy, bo uwielbiamy jego niecodzienny anyżkowy smak. Może Was dziwić, że mówimy WOW na fenkuł, ale to jest problem mniejszych miejscowości w naszym(...)żadnych problemów z dostępnością towarów :) Zawsze znajdzie się jakiś sprzedawca, który ma co chcesz. Wracajmy jednak do przepisu i naszej PL rzeczywistości :) Zrobiliśmy fajnego zawijasa z francuskiego ciasta w promocji hehehe   Blanszowane warzywa zawijane w ciasto francuskie (4 osoby) Składniki: 1 ciasto francuskie 1 duży koper włoski (fenkuł) 1 duży por 1 mała młoda cukinia 1 garść słonecznika

vegetanie
Jabłecznik 163

połączeniu z dobrą kawą i miłym towarzystwem otaczających osób jest wyjątkowy. Ja jestem zwolennikiem jabłek, dzieci również je uwielbiają w każdej postaci. Lubię piec, lubię jak dom pachnie domowym ciastem, wiem wtedy, że jestem u siebie, a w kawałku takiego ciasta mogę przekazać uczucia swoim bliskim. Nasza najmłodsza pociecha uwielbia towarzyszyć mi w kuchni i pewnie jak troszkę podrośnie będzie(...)aktywnie uczestniczyć w pomaganiu przy przyrządzaniu jedzenia. Ostatnio ciągle brakuje mi na wszystko czasu, a ten jabłecznik robi się błyskawicznie. Zagniatamy ciasto, obieramy jabłka, kroimy je na ćwiartki i po chwili wyciągamy z piekarnika pyszne aromatyczne ciasto, idealne na szare dni. Składniki: ciasto: - 0,5 kg mąki pszennej; - 4 łyżeczki proszku do pieczenia; - 100 g cukru; - 3 łyżeczki cukru wanilinowego

dom-agi.pl