ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:759/3191)

Sernik pomarańczowy 162

Sezon na cytrusy w pełni stąd też u mnie dzisiaj sernik z nutą pomarańczową Składniki: Na ciasto - 2 białka - 5 dag cukru pudru - 5 dag zmiksowanych płatków migdałowych - 1/2 tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady - 2 łyżki kakao - 1 łyżeczka cynamonu Masa serowa - 1 kg mielonego twarogu - 1 budyń waniliowy - 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego - 4 łyżki soku z pomarańczy(...)Twaróg ucieramy z budyniem, dodajemy skondensowane mleko, sok i skórkę z pomarańczy oraz ubite na sztywno białka. Jeśli Wasz ser bedzie bardziej kwaśny można dodać jeszcze cukru pudru. Masę wykładamy na ciasto i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 C, następnie wyjmujemy, rozprowadzamy śmietanę po wierzchu i pieczemy jeszcze 20 minut. Wierzch posypujemy cukrem pudrem

Zainspirowana w kuchni
Puszysty sernik na białkach 145

przykład po wypieku pączków czy faworków. Inne przepisy na wykorzystanie białek znajdziecie TUTAJ (klik) . Zapraszam!     Składniki Ciasto: 2 szklanki mąki 3 łyżki kakao 250g masła lub margaryny 2 żółtka 4 łyżki cukru pudru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera mielonego z wiaderka 12 białek 300g cukru 200g masła 6 łyżek kwaśnej śmietany(...)miksujemy na jednolitą masę. Masę serową dodajemy do piany z białek i mieszamy delikatnie łyżką *** *** Masę serową wylewamy na kakaowy spód i wyrównujemy powierzchnię *** *** Na masę srową ścieramy na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażarki *** *** Pieczemy ok. 1 godzinę w temperaturze 180’C – bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto zostawiamy w piekarniku na 60 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach

Blog z Apetytem
Ciasto biszkoptowe z mąką dyniową 193

ubijając. Dodać po jednym żółtku i ubijać jeszcze przez kilka minut, aby masa była puszysta, wyłączyć mikser, wlać ekstrakt. Mąkę przesiać przez sitko i dodać do ubitej masy jajecznej, wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto wylać na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach około 25-30 minut. Artykuł Ciasto biszkoptowe z mąką dyniową pochodzi z serwisu Fitkot

Fitkot
Bezglutenowa tarta ze spiruliną i kremem daktylowym 142

naczynia malaksera, dodaj masło orzechowe i sół himalajską. Całość dokładnie zmiksuj. Gdy masa będzie zbyt gęsta, dodawaj wodę z daktyli. Masapowinna mieć lekko płynną konsystencję. Gotową masę daktylową przełóż na spód ciasta, wyrównaj wierzch i wstaw ponownie do lodówki na ok. 1h. Ciasto przechowuj w lodówce. Smacznego Artykuł Bezglutenowa tarta ze spiruliną i kremem daktylowym pochodzi z serwisu

365 dni dookoła kuchni
Ciasto biszkoptowe z mąką dyniową 195

ubijając. Dodać po jednym żółtku i ubijać jeszcze przez kilka minut, aby masa była puszysta, wyłączyć mikser, wlać ekstrakt. Mąkę przesiać przez sitko i dodać do ubitej masy jajecznej, wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto wylać na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach około 25-30 minut. Artykuł Ciasto biszkoptowe z mąką dyniową pochodzi z serwisu Fitkot

Fitkot
Faworki 164

ekstraktu z prawdziwej wanilii olej lub smalec do smażenia Przygotowanie: Żółtka rozetrzeć z cukrem na jednolitą masę, dodać śmietanę, ekstrakt i alkohol. Do przesianej mąki dodać rozmieszaną masę i zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Całej mąki od razu nie wsypywać, zobaczyć pod koniec wyrabiania, jeśli ciasto jest mało zwarte to dodać więcej. Po zagnieceniu ciasta, aby było ono dobrze napowietrzone należy

Kuchcik gotuje
CIASTO PIERNIKOWO – PTYSIOWE Z MASĄ WANILIOWĄ 152

margaryny 1 i 1/2 szklanki mleka 1 łyżka sody 1 łyżka proszku do pieczenia 2 jajka 1 łyżka przyprawy korzennej niecała szklanka cukru Ciasto ptysiowe: 1/2 kostki margaryny 5 jajek 1 szklanka mąki niecała szklanka wody Masa budyniowa: 2 budynie waniliowe 1/2 litra mleka 1 kostka margaryny śniadaniowej 1 łyżka cukru waniliowego Dodatki: tabliczka gorzkiej czekolady (100 g) skórka pomarańczowa(...)ognia i poczekaj, aż ciasto lekko przestygnie. Do lekko wystudzonego ciasta porcjami dodawaj całe jajka, energicznie ucierać do połączenia się jednolicie składników. Wylać ciasto na blachę. Piec 35 minut w temperaturze 180 ° C Masa budyniowa - z mleka, budyniu w proszku zagotować budyń. Wystudzić. Następnie margarynę z masłem utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i cukier waniliowy, ubijać na puszystą masę

Ciastka - domowe słodkości
ORZECHOWIEC 202

sody 2 łyżeczki pr do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika   Bakalie do ciasta: ok 100 g rodzynek cukinia konserwowa  tzw ananas z cukinii  ( ewent pokrojony ananas z puszki)   Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe ponadto orzechy włoskie grubo posiekane do posypania na wierzch oraz czekolada biała(...)chcecie można dodać cukier waniliowy i cukier do smaku,wg uznania.Gdy jabłka się już rozpadną dodać suche galaretki i mieszać do ich całkowitego rozpuszczenia. Gdy ciasto ostygnie przeciąć na dwie części i przełożyć masą jabłkową.Wierzch udekorować rozpuszczoną czekoladą ; białą i mleczną robiąc esy - floresy. Zapach jaki unosi się w trakcie pieczenia - uwielbiam go,zresztą tak jak to ciasto.Jeśli

Niespełnione zdolności kulinarne
Marlenka- ciasto karmelowe 222

Marlenka to ormiańskie ciasto bardzo popularne w Czechach, w Polsce można je kupić gotowe. Ciasto złożone z sześciu cienkich miodowych placków i sześciu warstw kajmakowej masy najlepiej smakuje trzeciego dnia po upieczeniu, kiedy placki zmiękną. Można je długo przechowywać, dlatego idealnie nadaje się na święta. Nie jest trudne, ale dość czasochłonne.  Składniki: 600 g mąki 120 g masła(...)mniej więcej dużej blaszki (ciasto bedzie bardzo cienkie, należy wałkować je szybko, bo ciasto twardnieje i coraz cieżej będzie na nim pracować). Piec placki kilka minut w 180*C aż będą brązowe.  Krem: Budyń ugotować na mleku, według przepisu na opakowaniu ( bez dodatku cukru, bo masa byłaby zbyt słodka), wystudzić. Miękkie masło utrzeć z kajmakiem a nastęnie ucierając dodawać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Filo z makiem, bakaliami, orzechami i czekoladą 154

sposobem powstały te roladki. Dodałam to co miałam pod ręką i to był strzał w dziesiątkę :) Szczególnie smakowały mojemu mężowi. Polecam :) opakowanie ciasta filo (miałam 7 arkuszy ) 2 łyżki mela 4 łyżki dobrej jakości masy makowej 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy 2 łyżki posiekanej suszonej żurawiny 2 łyżki kropelek czekoladowych 2 łyżki posiekanych migdałów 50 g gorzkiej kuwertury(...)pomocą silikonowego pędzelka, arkusze ciasta smarujemy mlekiem. Nakładamy jeden na drugi po czym na całej powierzchni rozsmarowujemy masę makową. Posypujemy ją równomiernie resztą dodatków. Zwijamy jak roladę po czym kroimy ostrym nożem na 10-12 części. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 35 minut w 180 stopniach. Odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie rozpuszczamy kuwerturę. Każde

Mienta blog
Galaretkowiec czyli ciasto na letnie dni 302

dodatki znajdziecie na stronie  www.Skworcu.com.pl . 1. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, aż zrobi się szklista, dodajemy resztę składników i miksujemy na jednolitą masę. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C. Ciasto przelewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok 30-35 minut. Po upieczeniu biszkopt przekładamy na kratkę kuchenną do góry nogami(...)ściągamy papier  i pozwalamy mu odparować. Masa śmietankowa: - 800 ml śmietany kremówki, 30 lub 36% - 3 łyżki żelatyny - 1/2 szklanki gorącej wody - 6 łyżek cukru pudru Dodatkowo: - 4 galaretki w różnych kolorach, u mnie żółta - pomarańczowa - czerwona i rubinowa - cukier puder do posypania wierzchu ciasta 1. Każdą galaretkę rozpuszczamy w dwóch niepełnych szklankach wrzącej wody, ok. 400 ml. Najlepiej

Apetyczna babeczka
domowe rożki do lodów 117

cynamonu lub do smaku wykonanie: Masło roztapiamy w rondelku. dodajemy cukier i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę oraz cynamon, mieszamy. Dodajemy białko i dokładnie wszystko mieszamy na jednolitą masę. Waflownicę rozgrzewamy. Nakładamy partiami ciasto i pieczemy do lekkiego zrumienienia. Upieczone, ciepłe placki zwijamy w rożki zaraz po wyciągnięciu z waflownicy. Staramy robić się to szybko, gdyż placki szybko sztywnieją. Najlepiej smakują

Domowy Smak Jedzenia
Pyszne muffinki jagodowe 109

łyżeczki proszku do pieczenia serek waniliowy  Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Kolejno wbijać jajka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypać do masy maślanej. Dodać mleko , wymieszać ciasto mikserem. Dodać jagody( jeśli chcecie można kilka zostawić do dekoracji:. Delikatnie wymieszać łyżką.  Formę na muffinki wyłożyć papierowymi foremkami. Napełnić ciastem do 2/3 wysokości foremki. Wstawić(...)kremem z serka waniliowego. 10 dag masła 1/2 szkl. cukru pudru2-3 łyżki serka waniliowego Masło ucieramy z cukrem pudrem.Garstkę jagód odkładamy do dekoracji a resztę wsypujemy do masy i miksujemy.Powstałym kremem dekorujemy muffinki. Pamiętać należy o tym , aby wszystkie składniki potrzebne do kremu miały temp. pokojową, żeby krem się nie zważył

Różne smaki w kuchni
Grahamki na podmłodzie 203

odstawić na 15 min. Dodać podmłodę, dodać 400 g mąki, sól. Wyrobić, jeżeli będzie potrzeba dosypać mąki lub dolać wody, ja dolewałam ok 100 g wody. Ciasto wyrobić na gładką i elastyczną masę. Można wyrabiać ręcznie, ok. 7 minut, lub w robocie z hakiem do drożdżowego, na niskich obrotach przez 15 min. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką, odstawić

moj przepis na
Ciasto Pijany kokosowiec II 173

Voila, oto i on - pijany kokosowiec w nieco lżejszej wersji :) Znacie już to ciasto w innym wydaniu, dzisiaj mała odmiana :) Na biszkopcie, z pyszną kokosową masą z dodatkiem malibu, przełożone kwaśnym dżemem dla urozmaiceni a smaku. Całość wypadła doskonale. Polecam :) Składniki na biszkopt: 3 jajka 100 g cukru 100 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej Białka ubić na sztywno(...)dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając, najlepiej drewnianą szpatułką. Dno formy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 20 minut. Wystudzić. Przekroić na dwie części. Masa kokosowa: 200 g masła 1,5 szklanki wiórków kokosowych 1 szklanka kaszy manny 250 ml likieru kokosowego 200 g cukru + 1 słoiczek

Domowa cukiernia Ewy

Proponowane wyszukiwania