ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:759/3191)

Jogurtowy sernik na zimno z borówkami i jagodami 191

Składniki: Masa sernikowa: 800 g jogurtu greckiego 3/4 szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 5 łyżek żelatyny 100 ml gorącej wody 200 ml śmietanki 30

Qchnia po prostu
Bezglutenowe ciasteczka skondensowane 112

opiera się metoda laboratoryjna określania ilości glutenu w mące. Mąkę pszenną należy zmieszać z niewielką ilością wody na gęstą pastę i ugniatać w wodzie jak ciasto, aż do wymycia skrobi. Pozostała nierozpuszczalna, sprężysta, gumowata masa o szarej barwie jest niemal czystym glutenem. Z tak przygotowanej masy otrzymuje się seitan, zwany także mięsem Buddy, który jest białkowym substytutem mięsa wykorzystywanym(...)esencja rumowa (może być inna) Do miski dodajemy mleko skondensowane i żółtko – miksujemy robotem kuchennym. Dodajemy miękkie masło – ponownie miksujemy do chwili, aż powstanie kremowa masa. Dodajemy przesianą skrobię kukurydzianą – zagniatamy gładkie i jednorodne ciasto. To jest ciasto „podstawowe”. Można dodać ulubiony aromat (dałam rumowy), trochę suchego maku (dałam) i np. proszek truskawkowy (do części dałam dla podniesienia walorów smakowych

mojewypiekiinietylko
TARTA Z SUSZONYMI GRZYBAMI 139

Tarta wytrawna to danie uniwersalne, które można przygotować na obiad, kolację czy wieczór z przyjaciółmi. Może być ona przyrządzona na cieście kruchym, drożdżowym lub francuskim z przeróżnymi dodatkami, zalanymi masą śmietanowo-jajeczną.  Moja tarta jest na kruchym cieście z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, a główną rolę odgrywają tu suszone grzyby. O tej porze roku, gdy nie ma świeżych grzybów

Kuchnia MagdaLeny
Bezglutenowe ciasteczka skondensowane 127

opiera się metoda laboratoryjna określania ilości glutenu w mące. Mąkę pszenną należy zmieszać z niewielką ilością wody na gęstą pastę i ugniatać w wodzie jak ciasto, aż do wymycia skrobi. Pozostała nierozpuszczalna, sprężysta, gumowata masa o szarej barwie jest niemal czystym glutenem. Z tak przygotowanej masy otrzymuje się seitan, zwany także mięsem Buddy, który jest białkowym substytutem mięsa wykorzystywanym(...)esencja rumowa (może być inna) Do miski dodajemy mleko skondensowane i żółtko – miksujemy robotem kuchennym. Dodajemy miękkie masło – ponownie miksujemy do chwili, aż powstanie kremowa masa. Dodajemy przesianą skrobię kukurydzianą – zagniatamy gładkie i jednorodne ciasto. To jest ciasto „podstawowe”. Można dodać ulubiony aromat (dałam rumowy), trochę suchego maku (dałam) i np. proszek truskawkowy (do części dałam dla podniesienia walorów smakowych

mojewypiekiinietylko
Korzenna tarta z dynią i mascarpone 137

wstawić do piekarnika na 10 minut, po czym zdjąć folię i piec jeszcze 5 minut. Podczas pieczenia ciasta przygotować farsz - zmiksować wszystkie składniki nadzienia. Wyciągnąć ciasto z piekarnika - przełożyć na nie masę i wstawić na 35 minut z powrotem do piekarnika, skręcając temperaturę do 180 stopni. Kroić całkowicie ostudzone ciasto. 3.5.3228 The post Korzenna tarta z dynią i mascarpone appeared

Cooking for Emily
Rafaello na Krakersach 156

SKŁADNIKI NA MASĘ BUDYNIOWĄ: 2 żółtka 3/4 szkl cukru cukier waniliowy 1/2 l. mleka 2 czubate łyżki maki ziemniaczanej 2 płaskie łyżki mąki pszennej 200g wiórek

Dziś Ja gotuje
Truskawkowiec 144

MASA: truskawki - 400 g żelatyna - 12 łyżeczek żółtka - 3 szt białka - 3 szt cukier - 100 g jogurt naturalny - 500ml śmietana 30% - 200 ml MUS: truskawki - 400

Camilla w kuchni
Biszkoptowe ciasto z truskawkami. Przepis na łatwe ciasto z sezonowymi owocami. 170

podobnie do biszkoptu.  Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na bardzo, bardzo sztywno. To jest podstawa sukcesu naszego ciasta. Musimy porządnie ubić białka tak jak na bezę. Następnie nie przerywając miksowania, łyżka po łyżce wkręcamy cukier. Masa powinna być lśniąca, gęsta, ciągnąca. Następnie dodajemy żółtka jedno po drugim(...)kolejno olej wlewając go cieniutkim strumieniem do masy.  Na końcu dodajemy także stopniowo mąkę i proszek do pieczenia, jednak tym razem łączymy go z masą za pomocą łyżki czy szpatułki.  Ciasto przelewamy do formy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. W ciasto powciskać owoce, tak by nie leżały na wierzchu. Nie muszą być całkowicie zanurzone, bo same wpadną

Poezja Smaków - blog kulinarny
CIASTO UCIERANE Z TRUSKAWKAMI 105

Wkładam do lodówki. Ciasto: masło ucieram, następnie dodaję cukier i ucieram razem. Cały czas ucierając dodaję stopniowo i po kolei: jajka, proszek do pieczenia i mąkę. Ciasto wyrabiam do momentu uzyskania gładkiej masy. Gęstą masę przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Truskawki oczyszczam, myję i osuszam, kroję na połówki, wtykam w ciasto. Całość posypuję kruszonką. Piekę w 180 stopniach

JejKuchnia
KINDER COUNTRY-CIASTO BEZ PIECZENIA 94

SKŁADNIKI:   Biała Masa   350 ml Śmietany 30% 1,5 tabliczki czekolady białej 1 serek mascarpone 200 g preparowanej pszenicy   Ciemna masa 350 ml

Gotowanie Patki
Torcik truskawkowy 173

Masa serowa: serek homogenizowany 500 g śmietana kremówka 30% 200 ml żelatyna spożywcza 2 łyżeczki spore cukier puder 1 łyżeczka DODATKOWO: śmietana 30% - 200 ml truskawki

Camilla w kuchni
Sernik z brzoskwiniami 109

Masa serowa: serek homogenizowany 500 g śmietana kremówka 30% 200 g żelatyna spożywcza 2 łyżeczki spore cukier puder 1 łyżeczka DODATKOWO: Biszkopty marmolada brzoskwinie Paraguayo dojrzałe

Camilla w kuchni
Muffiny jak pączki 92

Przygotowanie W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej miksujemy składniki mokre. Do składników suchych przelewamy mokre, miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Do foremek na muffiny wlewamy po jednej łyżce ciasta, na ciasto wykładamy po 1/2 łyżeczki powideł i przykrywamy resztą masy. Foremki wypełniamy do 3/4 wysokości. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180st. Studzimy. Cukier mieszamy z cynamonem

Gotowanie moimi oczami
Sernik na zimno z kaczuszkami 139

Masa serowa: · serek homogenizowany 500 g · śmietana kremówka 30% 200 g · biszkopty okrągłe · żelatyna spożywcza 2 lyżeczki spore · cukier puder 1 łyżeczka DODATKOWO: · galaretka niebieska 2

Camilla w kuchni
Szarlotka pod budyniową pierzynką 105

piekarnika, nagrzanego do 180 C na 15 minut, do momentu, aż wierzch się lekko zrumieni. Wyjąć i posypać bułką tartą, wyłożyć na spód mus jabłkowy, na niego masę budyniową. Wierzch przykryć 1/4 ciasta, cienko rozwałkowaną, albo pociętą foremkam do ciasteczek w różne ciekawe kształty. Piec 40-45 minut w 180 C. Po upieczeniu dobrze wystudzić i powyspać cukrem pudrem. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Leśny mech - tureckie ciasto ze szpinakiem 156

wiosny również będzie jak znalazł! Składniki na ciasto: 350 g świeżego szpinaku typu 'baby' 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju słonecznikowego 2 szklanki mąki pszennej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia sok z 1/2 cytryny skórka otarta z 1 cytryny Jajka ubij z cukrem, aż uzyskasz niemalże białą i puszystą masę. Następnie, nie przerywając ubijania, wlewaj ciurkiem olej(...)dodaj do masy jajecznej. Wlej sok i skórkę z cytryny i wszystko wymieszaj. Mąkę przesiej i połącz z proszkiem do pieczenia. Dodawaj powoli do zielonej masy, cały czas mieszając (ręcznie).  Ciasto wlej do tortownicy (22-25 cm), przykrytej uprzednio papierem do pieczenia i piecz w 180 ºC przez 40 minut do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź. Śmietankowy krem

Food Square
Marmurkowa babka cytrynowa 400

babkę nakładam naprzemiennie porcję jasnego i ciemnego ciasta. Piekę 55 minut w temperaturze 180 stopni. 4. Czekoladę rozpuszczam na kąpieli wodnej. Dodaję mleko i mieszam. Masą czekoladową polewam przestudzoną babkę. Wierzch ciasta posypuję kolorowymi perełkami

Tradycyjna kuchnia Kasi
Szarlotka z budyniową pianką 376

owocami, szarlotkę uwielbiam szczególnie i właśnie zimą smakuje najlepiej. Tą piekłam dwa razy z rzędu i dopiero za drugim razem udało mi się pstryknąć kilka fotek. Ciasto na kruchym spodzie z idealną masą jabłkową, a górę wieńczy waniliowa pianka z chrupiącą kruszonką. Możesz ułożyć tyle jabłek ile dusza zapragnie, bo ciasto nie przemaka i nie nasiąka wilgocią owoców. Znika

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Placuszki z cukinii w greckim stylu. 116

odcisnąć z nadmiaru soku. Dodajemy do niej marchewkę i cebulę. Doprawiamy ziołami, pieprzem, soli już nie dodajemy. Wszystko dobrze mieszamy i wylewamy powoli do warzyw ciasto, ale tylko tyle, aby zrobić z tego gęstą masę. Chodzi o to, żeby warzywa nie pływały w cieście. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i tak jak placki ziemniaczane smażymy na złoty kolor. Odstawiamy

vegetanie
Plecione wianuszki drożdżowe 111

wyrośniętymi drożdżami i wyrabiamy (nie dodając już więcej mąki). Gdy ciasto będzie miękkie i gładkie odstawiamy je do wyrośnięcia.Po około 90 minutach do wyrośniętego ciasta dolewamy rozpuszczone letnie masło i ponownie wyrabiamy, następnie masę wykładamy na oprószony mąką blat i zagniatamy elastyczne ciasto.Aby ulepić bułeczki musimy urwać kawałek ciasta, zrolować go w wałek długości około 20-25 cm. Następnie

Słodkie Przyjemności
Klasyczne pierogi ruskie 181

dodają jeszcze jajko, ale z doświadczenia wiemy, że wówczas ciasto jest twarde i pierogi nie chcą się lepić. Rozrabiamy ciasto najpierw nożem, a potem rękami, aż powstanie jednorodna masa. Dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie i jednolite. Następnie zostawiamy ciasto by trochę „odpoczęło”. Po jakiejś pół godzinie odcinamy małe części i wałkujemy w cienkie placki. Wycinamy kółka np. szklanką, nakładamy

Kolizje Smaków
Piernik marchewkowy 165

mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy bardzo dokładnie przy pomocy łyżki. Delikatnie dokładamy pianę i ponownie mieszamy. Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Jednolitą masę przekładamy do formy. Ciasto umieszczamy w nagrzanym na 160 stopni piekarniku na 80-90 minut. Sprawdzamy czy jest gotowe przy pomocy patyczka. Wyjmujemy i pozostawiamy na około kwadrans do przestygnięcia. Cukier puder ucieramy

Kolizje Smaków
Sernik z bakaliami 161

Składniki na masę serową:1 kg sera twarogowego (3-krotnie mielonego)6 sztuk jajek1 i 1/2 szklanki cukru6 łyżek mąki100 g śmietanki kremówki 36%Składniki na

Emcia Pichci
Muffinki z czarnymi i czerwonymi porzeczkami 137

białek. Do miski z żółtkami dodać jogurt, cukier, olej, mąkę i proszek do pieczenia. Składniki dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli. Ostrożnie połączyć z powstałą wcześniej masą. Foremki wypełniać ciastem do 3/4 ich wysokości. W każdej foremce do masy wcisnąć kilka porzeczek (tak by w każdej muffince znalazły się zarówno czarne, jak i czerwone owoce).  Piec

Pasja Smaku
O technice mycia naczyń i kokosowych kwadracikach. Na pocieszenie 154

się, że skracając czas do raptem 20 minut mogę osiągnąć coś naprawdę smakowitego. Spód jest chrupki i dość mocno kakaowy, masa na wierzchu intensywnie kokosowa, ciągnąca i lepka. Mmm... Pycha! I choć nie jest to jeszcze typowo wiosenne ciasto, zachęcam do wypróbowania. Zniknie, zanim wiosna zdąży się na dobre zadomowić.Kokosowe pyszotkiSkładniki:(na formę 20x20 cm)spód:215 g ciastek(...)kokosowej.Mleko, jajko, białko, ekstrakt i cukier zmiksować razem na gładką masę. Przesiać mąkę z proszkiem, dodać wiórki, połączyć.Masę kokosową wyłożyć na schłodzony spód.Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut, aż wierzch nabierze złotobrązowej barwy.Ostudzić.Ostudzone ciasto pokroić w kwadraty.Smacznego!C. wrócił z pracy w okolicach czwartej rano, a ja, po południowej drzemeczce, dzielnie na niego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
czekoladowy deser 167

jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. 2 łyżki suszonej żurawiny Z miękkiego masła  , mąki , cukru , żółtka , jogurtu i proszku do pieczenia zarabiamy jednolitą masę pod koniec dodajemy żurawinę , gdy ciasto będzie za rzadkie podsypać troszkę mąką . Ciasto wkładać do foremek np . do silikonowej formy do pieczonych lizaków . Pieczemy 25 minut w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem .Gdy wystygną(...)żółtkami  miksujemy dość długo aż masa zgęstnieje i zrobi się w kolorze bieli , dodać cukier i nadal ubijać następnie dosypać najpierw część  przesianej mąki następnie drugą część i delikatnie łączyć składniki rózgą , wlać połowę czekolady z masłem - wymieszać rózgą i dolać drugą część - połączyć delikatnie składniki . Uzupełnić foremki ciastem , piec około 7-9 minut - środek ma mieć płynna

na gazie
Szarlotka z kajmakiem i chrupiącymi migdałami 343

Pachnące słodkimi jabłkami i cynamonem ciasto na puszystym biszkopcie, połączone z delikatną, słodką masą kajmakową i chrupiącymi kawałkami migdałów to moja wersja tradycyjnej szarlotki, która idealnie pasuje do małej czarnej w gronie najbliższych. Składniki: Biszkopt : 5 jaj 100g cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli olej do wysmarowania tortownicy(...)Poncz: Sok z cytryny wymieszać z przegotowaną letnią wodą, wódką, dodać cukier i wymieszać. 5. Składanie ciasta: Biszkopt przełożyć do tortownicy, nasączyć ponczem, wylać tężejący mus jabłkowy, wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie na mus jabłkowy wyłożyć masę śmietanową i wyrównać szpatułką. Na wierzchu polać kajmakiem, posypać posiekanymi migdałami i oprószyć cynamonem. Wstawić do lodówki

Szalona Kuchnia Eweliny
Wiśniowe westchnienie 379

troszkę zmodyfikowane. Smak wiśni doskonale przełamuje słodycz bezy. Ciasto wychodzi wysokie i z powodzeniem możne zastąpić tort.Ciasto: 6 żółtek 30 dkg mąki 15 dkg cukru 20 dkg margaryny 1 torebka cukru waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia,Utrzeć margarynę z cukrem na gładką masę, dodać żółtka, cukier waniliowy, proszek do pieczenia wymieszany z mąką(...)minut.Beza: 6 białek, 30 dkg cukru 1 opakowanie płatków migdałowych (100g)Białka ubić z cukrem i wyłożyć na jedną blachę z rozsmarowanym ciastem, a następnie beze posypać płatkami migdałowymi.Masa:800 ml kremówki (30%)3 łyżki cukru pudruUbić i podzielić na dwie części. Do każdej dodać 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w wodzie. 2 galaretki wiśniowe ( przygotować

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia

Proponowane wyszukiwania