średnich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę. 3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać ją na jajeczną masę, wymieszać krótko mikserem. Do ciasta dodać liofilizowane owoce i wymieszać szpatułką. 4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Na wierzchu poukładać truskawki i na koniec ciasto posypać
Mała Cukierenkaziemniaczanej Przesianą mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy pokrojone w kosteczkę zimne masło. Wszystko dość szybko zagniatamy dodajemy jajko i ugniatamy na jednolitą masę. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Formę na ciasto smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy między dwoma kawałkami foli spożywczej. Wykładamy ciastem formę tak aby przykryć również jej boki. Spód dziurkujemy widelcem. Wstawiamy(...)stopni i pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie ustawiamy 60 stopni i termoobieg i suszymy naszą bezę jeszcze przez 15 minut. Ciasto musimy dokładnie wystudzić aby budyń i masa truskawkowa dobrze stężały. Smacznego
KuchcikoweLovełyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie : Jajka ubijać na puszystą masę, dodając po trochę cukru. Ja ubijam około 5 minut. Mieszam mąkę z proszkiem i powoli ubijając, dodaję do masy jajecznej. Wylewam ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 40 minut w 180 stopniach. Ja rozlewam masę do dwóch tortownic, bo biszkopt bardzo rośnie. Z podanych składników wychodzi 6 blatów
Magiczne Życie Martyprzygotowywanie tego ciasta z malin mrożonych jest zdecydowanie łatwiejsze, trzeba tylko działać bardzo energicznie, tak by galaretka nie stężała nam całkowicie przed rozprowadzeniem jej na cieście. Blaszkę wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia masy. Krem śmietankowy z wanilią: - 500ml schłodzonej kremówki, 36% tłuszczu - 250g mascarpone - 3 łyżki ksylitolu z wanilią (lub cukru waniliowego) Wszystkie składniki umieścić w misie miksera(...)minut, na termoobiegu. Beza powinna chrupka i wypieczona. Ja piekłam swoją dokładnie 60 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Na schłodzoną masę śmietanowo-waniliową zsuwamy delikatnie naszą bezę, uważając by się nie rozsypała. Całość schładzamy w lodówce. Najlepiej przygotować to ciasto dzień wcześniej, wówczas mamy pewność, że całość nam ładnie ściągnie. Smacznego
Smaczne Zdrowełyżki żelatyny * 5 białek * 1 szklanka cukru Składniki na masę: * 5 żółtek * 3 łyżki mąki * 1/2 litra mleka * 1 kostka masła * 1 szklanka cukru * 100 g wiórek kokosowych Wykonanie: Biszkopt: Jajka utrzeć z cukrem, dodać przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. wymieszać mikserem na niskich obrotach. Ciasto wylać do foremki (użyłam prostokątnej 24 na 26 cm). Wstawić(...)Wlewać je powoli do gorącego mleka. Trzeba ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem do białości. Połączyć z przestudzonym budyniem. Na końcu dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Masę wyłożyć na pianę z białek. Ciasto można polać rozpuszczoną czekoladą, posypać startą na tarce czekoladą albo polewą według przepisu poniżej. 1/4 kostki masła roztopić w garnku. Dodać 2 łyżki kakao
Zrób to smacznietradycją się stało, że zaczynamy nowy tydzień od czegoś słodkiego. Dziś będzie to borówkowe ciasto paleo bez pieczenia (bez glutenu, bez cukru). Znowu napiszę, że ciasto jest mega łatwe. Wystarczy składniki zblendować na dwie masy, które później ze sobą łączymy. Nasi goście zostaną zaskoczeni formą i smakiem podanego deseru Zatem, zapraszam do blendowania! Spód ciasta: ¼ szklanki migdałów ½ szklanki orzechów laskowych(...)Blendujemy wszystko razem i uzyskujemy piękne owocowe nadzienie o aksamitnej konsystencji. Tak uzyskaną masę wylewamy na wcześniej zmrożony spód z orzechów. Gotowy torcik odkładamy do zamrażarki na około 2 godziny lub do czasu, aż odpowiednio stężeje. Serwujemy po około 15 minutach od wyjęcia. Smacznego! Artykuł Borówkowe ciasto bez pieczenia (paleo, bez glutenu, bez cukru) pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifechodzi o baghrir, bardziej przypominają bliny, niż naleśniki. To przysmak kuchni arabskiej, przyrządzany z luźnego ciasta drożdżowego z mąki lub manny, są przepisy gdzie dodawana jest semolina. To właśnie drożdże są odpowiedzialne za masę dziur i dziureczek w plackach. 😊 Podawane w wersji słodkiej lub wytrawnej, zawsze na ciepło. I co godne uwagi.... smażone długo(...)inaczej, należy mleko lekko podgrzać, dodać drożdże, cukier waniliowy i odstawić na 10 minut. Następnie wszystkie składniki (bez wody) na ciasto, zmiksować razem aż się ciasto dość ładnie spieni. Odstawiamy na 15 minut, aby masa lekko podrosła, a drożdże się dokładnie rozłożyły. A my się bierzemy za sos, do rondla wlewamy wodę, wsypujemy maliny. Gotujemy razem z goździkami
Dieta moja pasjarazem coś bardziej kalorycznego, sycącego i mega smacznego. Przygotowałam dla Was tartę z czerwonej cebuli na spodzie z mąki pełnoziarnistej, zamiast masła dałam oliwę, do ciasta dodałam suszony tymianek, a do masy jajeczno-śmietanowej świeży, siekany. Farsz wzbogaciłam o ser pleśniowy i suszoną śliwkę, dzięki czemu moja tarta ma bardzo bogaty smak. Składniki na 6 porcji : Ciasto: 180g mąki pełnoziarnistej(...)zarobić szybko ciasto i wykleić nim spód naczynia do tarty. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na łyżce oliwy, dodać pokrojone w kostkę śliwki, chwilę podsmażać i wyłączyć płomień pod patelnią. Spód tarty wyciągnąć z piekarnika, na gorący przełożyć cebulę, po wierzchu rozłożyć ser pleśniowy. Zalać masą jajeczno-śmietanową przygotowaną
DietologJest to klasyczny przekładaniec, w którym blaty biszkoptowe rozdziela krem, a wierzch zwieńcza polewa czekoladowa.Chociaż w czeluściach internetu można znaleźć wiele przepisów na to ciasto, większość z nich ma w swoim składzie masę budyniową, z której ja zrezygnowałam, przygotowując swoją wersję tego wypieku. W moim rodzynkowcu znajdziecie pyszny, lekki krem kawowy powstały na bazie ubitej śmietanki i serka mascarpone.Wierzch(...)kuchence mikrofalowej, aż będzie gorąca- do żelatyny dodać 1-2 łyżeczki masy czekoladowej, wymieszać energicznie- zahartowaną żelatynę wlać do reszty czekolady, wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji- do czekolady wsypać odsączone rodzynki, wymieszać- gotową polewę wyłożyć od razu na wierzch drugiego biszkoptu, rozsmarowując ją tak, by pokryła całą powierzchnię- ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą nocKrojenie rodzynkowca powinno się odbywać
Smakołyki Berenikijest ciężkie i nie wyrasta dużo, a po upieczeniu lekko opada. Jest za to wilgotne i pulchne, długo zachowuje świeżość. Nie rezygnujcie z lukru, jest on tutaj nieodzowny - dosładza ciasto ( które samo w sobie nie jest zbyt słodkie ) oraz dodaje mu charakteru. Proste i szybkie w wykonaniu. Polecam na weekend :). Składniki: 320 g mąki pszennej tortowej 2,5 łyżki mąki(...)pudru - jeśli będzie zbyt rzadki, lub soku z limonki - jeżeli będzie zbyt gęsty. Gotowym lukrem polać wystudzone ciasto, oprószyć wiórkami kokosowymi. * Choć jak wspomniałam we wstępie, ciasto nie wyrasta dużo, surowej masy jest sporo, potrzebna jest więc głęboka keksówka. Smacznego
Opowieści z piekarnikaCiasto jest niezwykle miękkie i puszyste. Bardzo dobrze komponuje się z masą budyniową. Polecam zabrać taką bułkę na drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Składniki: ciasto: 300 g mąki + 2 łyżki 80 g cukru + łyżka 30 g drożdży świeżych 150 ml mleka +łyżka mleka 3 żółtka 2 całe jajka 50 g masła budyń: opakowanie budyniu z cukrem 400ml mleka(...)masło i ciepłe mleko. Mieszamy na jednolitą, miękką masę. Można dodać max 2 łyżki mąki więcej, masa nie może być zbita i twarda! Musi być delikatna i umiarkowanie związana. Podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość. Wyjmujemy ciasto z miski i dzielimy na 8 części. Formujemy kulki ( możemy lekko podsypać
Lena Gotujemarcepanu i porzeczek, okazało się, że niepotrzebnie. Doskonały wypiek na słodki poczęstunek, jest pyszny! Składniki: Duża blacha: 28/38 cm Ciasto: 30 dag mąki pszennej 20 dag masła 10 dag cukru 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% Szczypta soli Masa serowa: 1,20 kg twarogu półtłustego 1 szklanka cukru 6 dużych jaj 1 budyń śmietankowy Dr.Oetker 1 torebka cukru(...)kruche: Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce, wymieszać mikserem z mieszadłem do ciasta kruchego, przełożyć ciasto na wysypaną mąką stolnicę, szybko zagnieść, zawinąć w folię i odstawić na 15 minut do lodówki, po czym wylepić lub rozwałkować do wyłożonej pergaminem blaszki. Masa serowa: Twaróg, jajka, mleko w proszku, mleko płynne, miękkie masło, cukier, budyń, umieścić w misce, zmiksować
Wanilia i Kardamonszybko zniknął, podzielony między najbliższymi osobami. Wkrótce na blogu kolejne przepisy z morelami w roli głównej. Składniki na ciasto: 150 g masła 4 łyżki cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (krupczatki) Masa serowa: 500 g mielonego sera białego, zmielonego dwukrotnie lub gęstego sera na serniki 1 budyń waniliowy (użyłam z prawdziwą(...)pieczenia. Do dużej miski wyłożyć ser i schłodzony budyń. Utrzeć na małych obrotach miksera, dodając cukier. Białka ubić na sztywno w osobnej misce. Wmieszać do masy serowej. Masę wyłożyć na ciasto i wyrównać powierzchnię. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C, a po 1/2 godzinie zmniejszyć temperaturę do 150 o C i piec jeszcze pół godziny
Czerwień i błękitdodałam tylko 2 łyżki, a słodki serek z jogurtu greckiego ( tzw. Labneh ), który nastawiłam do odsączenia dzień wcześniej, dopełnił smak drożdżówek z serem. Drożdżówka z serem jest podłużna, ciasto jest zrolowane, więc nie wycieka z niej serowe nadzienie. Drożdżówkę lekko nacięłam przed pieczeniem, dzięki temu tworzy małe serowe pagórki, upiekłam 4 drożdżówki na dużej blaszce, po pokrojeniu jest ich naprawdę(...)odpowiednio długo, by ciasto było miękkie i elastyczne. Ciasto podsypując delikatnie mąką dzielimy na 4 części, z każdej rozwałkowujemy podłużny prostokąt. Z brzegu każdego paska układamy masę serową i zwijamy długi rulonik z ciasta (zwijamy zaczynając od dłuższego boku prostokąta od strony z nadzieniem), na końcu zlepiamy ciasto na całej długości łączenia. Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcytrynową bitą śmietaną i polewą czekoladową. Ciasto jest proste do wykonania, a prezentuje się efektownie. Składniki: Ciasto: 250 g masła (lub margaryny) 150 g cukru 6 łyżek kakao ½ szklanki wody 2 szklanki mąki 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa z bitej śmietany: 500 ml śmietanki kremówki 30% 2 opakowania galaretki cytrynowej ½ szklanki wody Polewa: 100 g czekolady (dałam(...)gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy zimną, ale jeszcze nie tężejącą galaretkę, cały czas miksując. Masę odstawiamy na ok 20 min, aby trochę stężała, następnie wykładamy na dolny blat ciasta i przykrywamy górnym. Do rondelka przekładamy składniki na polewę i zagotowujemy. Trochę przestudzamy i wylewamy na wierzch ciasta. Ciasto wkładamy do lodówki
e-PrzepisyKulinarnezrozumiałam tego przyczynę. Moim oczom ukazała się szklana gablota, a w niej piętrząca się piramida apetycznych ciast, jednak szczególną uwagę zwróciłam na zgrabne kawałki ciasta z nerkowców ozdobionego granatowymi perełkami borówek. Kremowa, słodka masa z orzechów smakowała genialnie w akompaniamencie słonego i chrupiącego fistaszkowego spodu, od razu więc postanowiłam samodzielnie odtworzyć przepis w domu… i udało się! Oczywiście nawet ciasto(...)Następnie dorzuć masło orzechowe, rozpuszczony olej kokosowy oraz syrop klonowy i ponownie miksuj do momentu, aż uzyskasz ciasto przypominające mokry piasek. Wyłóż nim dno przygotowanej tortownicy, przyciskając delikatnie kłykciami. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut. W międzyczasie przygotuj masę: nerkowce odcedź i przełóż do blendera, dodaj też pozostałe składniki i zmiksuj na gładką masę. Tortownicę ze spodem
Roślinna - blog wegańskirondelka, wymieszać z sokiem z cytryny i domowym cukrem waniliowym, podgrzewać do momentu zmięknięcia jabłek - do gorących jabłek dodać wiórki kokosowe i mąkę ziemniaczaną, wymieszać - ciepłą masę jabłkową wyłożyć na podpieczone ciasto, wyrównać - drugą część ciasta rozwałkować, przełożyć na jabłka tak, by pokrywało całą powierzchnię nadzienia, nakłuć z wierzchu widelcem - ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec
Smakołyki Berenikiśmietany 1/2 szklanki cukru Wszystkie składniki zagniatamy, ciasto schładzamy w lodówce przez około godzinę. Następnie rozwałkowujemy i wylepiamy nim foremki (co ważne, foremek nie musimy niczym smarować). Ja zostawiłam trochę cias ta, dodałam do niego do br ą ga rść mąki , zagniotłam raz jeszcze rozwałkowałam i powycina ł am gwiazdki. Masa makowa: 170g maku 55 cukru 40 g rodzynek(...)masła 1 jajko Mak zalać wrzątkiem, odstawić do wystygnięcia, zmielić w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Do tak przygotowanego maku dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Masą makową napełniamy foremki wylepione ciastem, na wierzchu układamy wycięte gwiazdki i pieczemy ok 25 minut
Cynamonowe szczęście