drożdżami podwoi swoją objętość dodajemy go do mąki w głębszej misce, także jajka, bardzo dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, następnie powoli dodajemy masło, mieszamy powoli aż ciasto wchłonie masło, ma powstać jednolita gładka masa. Gdy jest zbyt „leista” dodajcie ciut mąki, jeśli za gęsta – mleka, ciasto odstawiamy na kilka minut, przez ten czas rozgrzewamy olej w głębszym garnku
Zasmakuj KuchniCałość miksujemy przez krótką chwilę. Przygotowanym ciastem wyklejamy blaszkę (25×25 cm), odrobinę ciasta zostawiamy na kruszonkę. Następnie układamy na nim podprażone jabłka i wylewamy masę budyniową. Na wierzchu układamy pokruszoną resztę ciasta. Wierzch posypujemy resztą orzechów. Szarlotkę z orzechami pieczemy w temperaturze 160 st. C przez ok. 40 -45 minut. Ciasto podajemy posypane odrobiną cukru pudru. Muszę przyznać
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!proszku do pieczenia Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Masło ucieramy z cukrem na białą masę. Mieszamy z żółtkiem. Wsypujemy płatki i mąkę, proszek oraz sól.Zagniatamy ciasto. Blaszkę wyściełamy papierem do pieczenia. Z masy formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i układamy na blasze w sporych odstępach. Ciastka powinny być dość grube ponieważ rozpływają się na blasze. Pieczemy ok. 15 minut
Dzieje kuchennej Wiewiórycukru kokosowego, szczypta soli, 4 łyżki mleka, 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego Dodatkowo: owoce, jogurt truskawkowy, olej kokosowy do smażenia WYKONANIE Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w blenderze, miksujemy na gładką masę. Na patelni rozpuszczamy łyżkę oleju, gdy będzie rozgrzana kładziemy po łyżce ciasta, smażymy z obu stron na złoto. Po usmażeniu można osączyć z nadmiaru tłuszczu
słodki bratekroboty. Ciasto, którego nie trzeba piec faktycznie robi się błyskawicznie, jednak nie wzięłam pod uwagę jednego …. musi niestety poleżeć trochę w lodówce:D Samo ciasto jednak mnie zadowoliło. Czuć było, że masa to nie tylko budyń czekoladowy, ale i coś jeszcze. Dosyć słodkie. Z tego też powodu proponuję nie pomijać wiśni, które idealnie równoważą smak całości. 1 litr mleka(...)małej, kwadratowej blaszki wykładamy herbatnikami. Delikatnie rozprowadzamy 1/3 kremu na herbatnikach. Masę przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Czynności powtarzamy z pozostałymi herbatnikami i masą (powinny powstać 3 warstwy herbatników i 3 warstwy kremu). Na górę ciasta wykładamy odsączone wiśnie. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 4-5 godziny a najlepiej na całą noc. Przechowujemy w lodówce. Źródło
Smaki Na Talerzudrożdżami podwoi swoją objętość dodajemy go do mąki w głębszej misce, także jajka, bardzo dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, następnie powoli dodajemy masło, mieszamy powoli aż ciasto wchłonie masło, ma powstać jednolita gładka masa. Gdy jest za "leista" dodajcie ciut mąki, jeśli za gęsta - mleka, ciasto odstawiamy na kilka minut, przez ten czas rozgrzewamy olej w głębszym garnku, smażymy
Zasmakuj Kuchnicałym powstałym sokiem. Podrzej a następnie odstaw do całkowitego ostudzenia. Wszystkie składniki na ciasto kruche wymieszaj w dużej misce i ugnieć tak by powstała jednolita masa. Wstaw do lodówki na około półgodziny. Ciasto kruche rozwałkuj na około 3 mm. Wycinaj z ciasta okręgi i przekładaj je do foremek do pieczenia muffinek (najlepiej wysmarować je masłem i posypać mąką) Nadziewaj mincemeat
wysmienityDziś zachęcam do wypróbowania kolejny przepis na ciasto bez pieczenia z truskawkami. Tym razem masa grysikowa. Cczas przygotowania torciku nie zajmie Wam dużo czasu. Pyszny! Torcik grysikowy z truskawkami Składniki: 750 ml mleka, 3/4 szklanki cukru, opakowanie cukru waniliowego, 3/4 szklanki kaszy manny, 125 g masła, 500 g truskawek, 2 opakowania galaretki truskawkowej, 750 ml wody 80 g biszkoptów. Wykonanie(...)papierem do pieczenia tortownicy układamy biszkopty. Na biszkopty wylewamy gorącą masę. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, kroimy wzdłuż i układamy na jeszcze ciepłej masie. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Lekko tężejącą galaretką zalewamy nasz torcik. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Smacznego
paapilotkaaCiasto zachwyca bogactwem smaków. W tradycyjnym przepisie masa jest budyniowa, u mnie natomiast wzbogacona kakao i alkoholem, a całe ciasto polane polewą. Pamiętam, gdy jadłam je po raz pierwszy. Bardzo często gości w moim rodzinnym domu, zwłaszcza na święta i innych imprezach okolicznościowych. SKŁADNIKI CIASTO: (forma 24x38cm) 3 szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 margaryna
słodki bratekkoniec dodałam wiórki kokosowe. Wszystko wymieszałam. Wyłożyłam masę kokosową na wierzch masy z herbatników. Zalecam maczać łyżkę co jakiś czas w wodzie, ponieważ masa może się do niej przylepiać. Piekłam ciasto w temperaturze 190 stopni przez 30 minut, albo do chwili, gdy masa kokosowa stwardnieje i stanie się złocista. Zostawiłam je w formie na 5 minut do ostygnięcia
potrawyregionalnełyżeczka sody oczyszczonej - 50 dag jabłek Składniki na bitą śmietanę: - 3 szklanki gęstej śmietany - 1 opakowanie cukru waniliowego - 15 dag cukru Najpierw robimy ciasto. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę i dodajemy mleko. Masło rozpuszczamy w garnku i jak przestygnie dodajemy do masy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto
Kuchenne Wariacjełyżeczka proszku do pieczenia ~do posypania cukier perlisty (ja użyłam posypki waniliowej) Sypkie składniki przesiewamy do miski. Masło ucieramy z cukrem, wciąż ucierając dodajemy jajko. Do masy maślanej powoli, stopniowo dodajemy sypkie składniki. Ciasto trzymamy w temp. pokojowej przez ok. 10-15 minut. Następnie z masy formujemy wałek (na blasze wyłożonej papierem do pieczenia). Smarujemy go roztrzepanym jajkiem i posypujemy
chili & sugarkremem, kilku warstwowego szukam przepisu, który nie będzie wymagał kilku godzinnego stania w kuchni. Przepis na snickers jest idealny, pracy przy tym cieście prawie nie ma, trzeba tylko uzbroić się w cierpliwość i pozwolić masie przez noc zastygnąć dokładnie. Wylizywanie misek i łyżek przy jego robieniu daje nam zapowiedź rozkoszy, która nas czeka. Pyyycha, proste,szybkie, przesłodkie i przedobre!Spód
Z butelką mleczka w tleBiszkopt kakaowy przełożony słono-słodką masą z masła z orzeszków ziemnych, całość wykończona polewą czekoladową ze zmielonymi migdałami. Świetna mieszanka smaków i aromatów. Ciasto jest łatwe w wykonaniu chociaż trochę czasochłonne. Szczególnie przygotowanie blatów biszkoptowych. Ale całość jest warta grzechu... 😊 Skład niki: 3 blaty biszkoptowe , każdy upieczony z dwóch jajek 1 biszkopt bezglutenowy: 2 jajka wielkości(...)ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać masło orzechowe i dalej ubijać do połączenia składników. Przygotować poncz. Połączyć wszystkie składniki. Złożyć ciasto. Na podstawce ułożyć dolny blat biszkoptowy. Nasączyć lekko ponczem. Na nasączony biszkopt wyłożyć 1/2 masy, rozprowadzić i przykryć drugim blatem. Nasączyć z wierzchu drugi blat, wyłożyć pozostałą część masy i przykryć trzecim blatem. Trzeci blat nasączyć
Ze smakiem bez glutenumasła 225 g przesianego cukru pudru skórka starta z połówki cytryny 1 łyżka soku z cytryny Sposób przygotowania: Do dużej miski umieszczamy wszystkie składniki ciasta, poza stopioną czekoladą i miksujemy na gładką masę. Następnie wlewamy stopioną czekoladę. Szykujemy formę na muffinki, w przegródki wkładamy papilotki i nalewamy ciasto do 3/4 wysokości. Pieczemy w temp. 180C przez
Różne smaki w kuchnimasła 225 g przesianego cukru pudru skórka starta z połówki cytryny 1 łyżka soku z cytryny Sposób przygotowania: Do dużej miski umieszczamy wszystkie składniki ciasta, poza stopioną czekoladą i miksujemy na gładką masę. Następnie wlewamy stopioną czekoladę. Szykujemy formę na muffinki, w przegródki wkładamy papilotki i nalewamy ciasto do 3/4 wysokości. Pieczemy w temp. 180C przez
Różne smaki w kuchniSkładniki: spód bezowy: 6 białek 1,5 szklanki cukru 1 łyżeczka octu masa: 300 ml śmietany 30 % 250 g mascarpone 1/2 puszki masy kajmakowej daktyle Sposób wykonania: Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od upieczenia blatów bezowych, które pieczemy dzień wcześniej. Białka ( schłodzone ) ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier (po jednej łyżce) i miksujemy za każdym razem aż do momentu gdy się(...)stopni suszymy 90 minut. (Bezy powinny się zarumienić, mogą też popękać , ale przy dotyku powinny być suche i chrupkie.) Piekarnik wyłączamy pozostawiając w nim blaty na całą noc. Masa: Serek mascarpone mieszamy z karmelem, daktyle kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do masy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy do masy mieszając szpatułką. Blaty bezowe delikatnie odklejamy od papieru
Darcia w kuchniłyżeczka mąka ziemniaczana, 1 łyżka Składniki dodatkowe śmietanka kremówka, 500ml Przygotowanie Ciasteczka miksujemy blenderem lub wrzucamy do woreczka i kruszymy za pomocą wałka do ciasta. Okruchy mieszamy z roztopionym masłem, powstanie masa a konsystencji mokrego piasku. Spód tortownicy (26cm) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Na dno tortownicy wykładamy masę ciasteczkową i dobrze dociskamy palcami. Wstawiamy(...)lodówki. Twaróg, jajka, ekstrakt, mąkę i mleko skondensowane starannie miksujemy na gładka masę (nie może być w niej grudek). Wylewamy masę serową do formy. Pieczemy w naparowanym piekarniku (na spód piekarnika wkładamy żaroodporne naczynie lub formę do ciasta wypełnioną wrzątkiem) rozgrzanym do temperatury 170st. Ciasto pieczemy przez około 1 godzinę. Po upieczeniu sernik całkowicie chłodzimy w lekko uchylonym, wyłączonym piekarniku
Gotowanie moimi oczamimisce utrzeć masło z cukrem i olejkiem waniliowym na bladożółtą masę. Dodawać po jednym żółtku dokładnie miksując po każdym. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj stopniowo rozpuszczoną czekoladę i masło orzechowe, Następnie dodaj suche składniki na zmianę z mlekiem. W dużej misce ubij białka na sztywną pianę i połącz z ciastem przy użyciu łopatki lub na bardzo wolnych obrotach miksera. Przełóż(...)suchego patyczka. Pozostaw ciasto na 10 minut w tortownicy, po czym wyjmij na metalową kratkę do całkowitego wystudzenia. Wszystkie składniki polewy zmiksuj na gładką masę. Rozprowadź polewę po wierzchu i bokach ciasta
Pysznie & Pięknieucieramy je z cukrem, dodając następnie mąkę ( wymieszaną z łyżeczką proszku do pieczenia). Białka jaj ubijamy na sztywno i dodajemy je do utartej masy, całość mieszając delikatnie dużą łyżką, uważając aby ciasto nie siadło . Wykładamy dno tortownicy pergaminem, boki formy smarujemy masłem i wlewamy do niej biszkoptową masę. Całość wkładamy do piekarnika(...)partiami cukier puder. Z lodówki wyjmujemy schłodzony tort, zdejmujemy rant tortownicy(wcześniej nożem dokładnie odcinamy jogurtową masę dookoła całego blaszanego rantu), połowę bitej śmietanę wkładamy do szprycy cukierniczej (lub torebki foliowej w której odcinamy nożem jeden z rogów) i dekorujemy górny brzeg ciasta. Do Pozostałej bitej śmietany dodajemy posiekane ziarna kakaowca ( lub posiekaną czekoladę), mieszamy i nakładamy szerokim nożem
Miód i pieprzrazu lżej na żołądku, a odchodząc od wielkanocnego stołu nadal czujemy się świetnie. Zapytacie, co z deserem? Dzisiaj przekazuję Wam przepis na idealny wielkanocny fit deser. Proste, smaczne, lekkie ciasto z mąki kokosowej. Idealne na świąteczną rozpustę kulinarną w wersji fit. Resztę łakoci znajdziecie tutaj Fit desery. Jednak przede wszystkim pamiętajcie o zdrowym rozsądku. Od jednego kawałka domowej babki(...)szczyptą soli (można również wymieszać delikatnie za pomocą szpatułki kolistymi ruchami w jedną stronę). Mieszać tylko do połączenia składników!!! Mąka kokosowa bardzo szybko wchłania wilgoć i ciasto robi się kleiste. 3) Przygotowaną masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. 4) Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 min, do suchego patyczka. 6) Gotowe ciasto
Fitsweet.merazu lżej na żołądku, a odchodząc od wielkanocnego stołu nadal czujemy się świetnie. Zapytacie, co z deserem? Dzisiaj przekazuję Wam przepis na idealny wielkanocny fit deser. Proste, smaczne, lekkie ciasto z mąki kokosowej. Idealne na świąteczną rozpustę kulinarną w wersji fit. Resztę łakoci znajdziecie tutaj Fit desery. Jednak przede wszystkim pamiętajcie o zdrowym rozsądku. Od jednego kawałka domowej babki(...)szczyptą soli (można również wymieszać delikatnie za pomocą szpatułki kolistymi ruchami w jedną stronę). Mieszać tylko do połączenia składników!!! Mąka kokosowa bardzo szybko wchłania wilgoć i ciasto robi się kleiste. 3) Przygotowaną masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. 4) Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 min, do suchego patyczka. 6) Gotowe ciasto
Fitsweet.mecukrem na puszysta masę. W drugiej misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, którą następnie stopniowo dodajemy do ubitych jajek z cukrem wraz z masą czekoladową. Wszystko razem delikatnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Moja tortownica ma średnicę 26 cm, więc czas pieczenia wyniósł 35 min, im mniejsza tortownica(...)rozpuszczoną żelatynę. Za pomocą blendera 3 szt ciastek kruszymy na miał. Przekładamy następująco: - 1 placek - 1/2 masy - 1/2 pokruszonych ciastek - 2 placek - 1/2 masy - 1/2 pokruszonych ciastek - czekolada i ciastka do dekoracji według gustu Ciasto przechowujemy do 2 dni w lodówce
Kolejny blog o gotowaniuserca :) Do wypieku szarlotki użyłam mąki krupczatki od Młynomag . Jest ona najlepsza do wypieku kruchych ciast i ciasteczek. Polecam! Ciasto kruche: 2 czubate szkl mąki krupczatki Młynomag 250 g margaryny 1/2 szkl cukru trzcinowego jajko szczypta soli Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek np. szara reneta 2 łyżki soku z cytryny(...)cynamon i cukier trzcinowy do smaku 2 łyżki kaszy manny Ciasto kruche: Mąkę posiekać z zimną margaryną. Dodać cukier, sól i jajko, zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Masa jabłkowa: W międzyczasie jabłka obrać i pokroić w półplasterki, przełożyć do garnka. Skropić sokiem z cytryny, doprawić do smaku cukrem i cynamonem. Chwilę smażyć
Smakołyki Asi