ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:741/3191)

Malinowa chmurka 1130

szklanki cukru  20 dkg mąki  15 dkg margaryny  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Żółtka z cukrem i miękką margaryną zmiksować na puszystą masę, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie równe części. Rozłożyć na dwie blaszki. Beza:  6 białek  1 szklanka cukru  2 paczki migdałów w płatkach Białka ubić(...)cukrem, c iasto posmarować tak otrzymaną bezą i posypać płatkami migdałowymi. Upiec na złoty kolor w 160 stopniach przez ok 25 minut.  Masa:  1/2 l śmietany kremówki  2 fixy do śmietany kremówki  2 serki mascarpone, ew. bieluch 4 łyżki cukru pudru  1/2 kg świeżych lub mrożonych malin  2 galaretki malinowe  Dwie galaretki malinowe

Aromatyczne Podróże
Całuski 261

większej!) W sporej misce umieszczamy jajka i cukier, a następnie ucieramy (można mikserem), aż masa stanie się biała i puszysta. Wlewamy miód, dodajemy przyprawę korzenną, mieszamy. Do miski wsypujemy początkowo około połowę mąki i sodę. Mieszamy najpierw drewnianą łyżką, a później wykładamy ciasto oraz resztę mąki na stolnicę/blat i zagniatamy(...)przepisie, który dostałam od czytelniczki jest uwaga na temat konsystencji ciasta. Ma być "gęste, jak na zwykłe bułki".) Jeśli po dodaniu całej mąki masa będzie się bardzo kleić, dodajemy jeszcze trochę. Po wyrobieniu, formujemy z ciasta wałeczki o średnicy 3-4 cm, a następnie kroimy je na równe, 1-2 cm kawałki. Natłuszczonymi masłem dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego

Ratunku obiad
Eklerki z Kremem Budyniowym i Bitą Śmietaną  247

Kremem Budyniowym i Bitą Śmietaną  - Sposób przygotowania: Ciasto: Wodę zagotowujemy z masłem po czym wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy starając się rozetrzeć wszelkie grudki.  Całkowicie studzimy. Następnie ciasto solimy, dodajemy cukier oraz alkohol i miksujemy stopniowo dodając jajka. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i za jego pomocą wyciskamy na papierze do pieczenia owalne(...)zależności od wielkości eklerków) w 180 stopniach. Ciasto będzie gotowe gdy zacznie się rumienić. Krem: Do miski odlewamy ok. pół szklanki mleka i dodajemy budyń w proszku, mąkę ziemniaczaną oraz żółtka - dokładnie mieszamy.  Resztę mleka gotujemy wraz z cukrami, a następnie dodajemy rozrobiony budyń. Ciągle, energicznie mieszając gotujemy do zgęstnienia masy - całkowicie studzimy.  Masło ubijamy

Słodka Strona
Makowiec z bezą na kruchym cieście 266

oraz bezowej pierzynki sprawie że smak jest złożony i bogaty a ciasto po prostu przepyszne. Gorąco polecam!   Składniki: kruche ciasto: 100 g mąki pszennej poł łyżeczki proszku do pieczenia 65 g masła 20 g drobnego cukru do wypieków Masa makowa: 200 g maku 1 jajko L 30 g masła 25 g drobnego cukru 55 g płynnego miodu ¼ szklanki rodzynek(...)orzechów włoskich Sposób przygotowania : Kruche ciasto: Wszystkie składniki na spód szybko zagnieść do połączenia składników. Tortownice o średnicy 24cm wyścielić papierem do pieczenia i wylepić ciastem. Podpiec w temperaturze 180ºC przez 15 minut. Masa makowa: Mak gotować w wodzie przez około 20 minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Dwukrotnie zmielić. Zmiksować masło z cukrem i miodem do uzyskania jednolitej

Pyry na Gaz
Tort Myszka Mickey 181

przelać do przygotowanej tortownicy o śr. 24cm oraz do dwóch małych foremek na tarteletki o śr. 10cm. Piec ok. 35-40 min w temp. 175st. Ostudzić. Wszystkie krążki ciasta przeciąć na trzy części. Małe biszkopty dodatkowo przeciąć na pół, tworząc dwa półkola. Krem: 1,5 litra mleka, 350g masła, 300g margaryny, 3 budynie waniliowe, szklanka cukru(...)część dodać stopioną na parze, przestudzoną białą czekoladę. Każdy blat ciasta mocno nasączyć herbatą. Następnie posmarować cienką warstwą dżemu, prócz tego blatu, który będzie na samej górze. Masą przełożyć krążki dużego ciasta, oraz wszystkie małe części i przyłożyć je u góry, tworząc uszy. Całość obsmarować na około kremem. Połowę odłożonej wcześniej masy zostawić w takim kolorze jaki jest

Z miłości do słodkości
Bardzo puszyste pancakes na maślance 193

mnie to nierafinowany olej rzepakowy, dlatego ma tak jaskrawy kolor). Dodkładnie mieszamy mokre składniki ze sobą. Mokre składniki dodajemy do suchych. UWAGA! Niczego nie miksujemy, masę mieszamy szybko i byle jak – im ciasto bardziej niedbale wymieszane, tym lepiej – naleśniczki urosną wyższe i będą delikatniejsze. To jedno z niewielu ciast w których ślad surowej mąki jest nie tylko do przyjęcia(...)porcje ciasta. Nie rozpłaszczamy ciasta, lepiej zostawić je wyższe. Pancakes lubią niski płomień i stałą temperaturę – ciasto zdecydowanie lepiej się wtedy ogrzewa i równomiernie rośnie. Czekamy, aż pancakes podrosną i uniosą się, a na wierzchu utworzą się małe kratery po pęcherzykach powietrza i masa już będzie już widocznie lekko ścięta. Wtedy placki przewracamy ostrożnie łopatką i dosmażamy na drugiej stronie

Karo in the Kitchen
Diabelski torcik - z czekoladą i chilli. 162

kakao, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cukrem i szczyptą soli. Wymieszać. Masę jajeczna wymieszać z czekoladową masą, dodać suche produkty, płatki chilli i zamieszać do połączenia się . Przelać do przygotowanej formy i piec około 45 minut lub dłużej -do suchego patyczka. Ciasto wystudzić i przekroić wzdłuż na połowę. Krem ganache Śmietanę kremówkę zagotować(...)odstawić z palnika, dodać czekoladę- odstawić na 2 minuty. Następnie wymieszać do rozpuszczenia czekolady.  Masę porządnie schłodzić - można zostawić na noc w lodówce. Schłodzoną masę czekoladową ubić mikserem na puszysty krem.  Przekrojone ciasto przełożyć ubitym ganach, przykryć drugą częścią ciasta. Polewa (też ganache, ale nie ubijane mikserem). W tym celu  - Śmietanę kremówkę zagotować, odstawić z palnika, dodać

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Bułeczki bao z szarpaną wieprzowiną, coleslawem, sosem BBQ i frytkami z pietruszki 256

wodzie z cukrem i łyżką mąki i odstawiamy na 10 minut, aż się wzburzą. Następnie dodajemy je do mąki. Drożdże suche wystarczy rozpuścić w letniej wodzie. Do masy wlewamy olej i zagniatamy ciasto. Powinno być elastyczne i bardzo miękkie. Można się wspomóc robotem z hakiem do ciasta drożdżowego. Miskę następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5h w ciepłe miejsce

Food Square
Szarlotka mojej babci 222

cytryny jeśli lubicie Przygotowanie: Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy margarynę oraz śmietanę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dosypujemy do masy z żółtek i margaryny. Ciasto powinno mieć gładką i miękką strukturę. Jabłka myjemy i obieramy, ścieramy na wiórki, zalewamy winem i dusimy około 5 minut w międzyczasie dodając masło.   Ciasto należy podzielić

Luźna Kuchnia
Wilgotny sernik 231

Delikatny, wilgotny, niezbyt słodki... 😊 💗   Składniki    ciasto 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru pudru pła sk a łyżeczka pros zku do piecze nia 12 dag masła jajko masa serowa 80 dag białego sera 5 jajek  3 /4 szklanki cukru  opakowanie budyniu śmietankowe go 120 ml oleju  szklanka mleka(...)przekładamy do w oreczka lub owijamy w folię i schładzamy ok. godziny w lodówc e.   W t ym czasie przygotowujemy masę serową : ser przekręcam y przez maszynkę . Blachę wkładamy papierem do pieczenia i rozkładamy ciasto . Pieczemy 15 min w 220 ⁰ C.     U bijamy 4 białka na sztywn ą pianę.  A do 4 żółtek wbijamy całe

Gotuj z Agnes
Sernik z rosą 312

żałowałabym, że go upiekłam. Polecam, bo warto:) Składniki na dużą sernikową blachę, dyktuję za Kasią : Spód z ciasta 1 szklanka mąki 120 g cukru 120 g margaryny 1 jajko 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli Masa serowa 1 kg sera białego (najlepiej z wiaderka, Piątnica lub President) 4 jajka 4 żółtka 1 szklanka cukru ¾ szklanki oleju(...)mąką i wkładamy do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy nim dużą blachę nasmarowaną margaryną. Pieczemy ok. 20 minut, aż ciasto lekko się zrumieni. Wszystkie składniki na masę serową przekładamy do dużej miski i mieszamy mikserem na najwyższych obrotach co najmniej 5 minut. Masa jest dosyć rzadka, ale dzięki temu sernik po upieczeniu będzie

dom-agi.pl
Ciasto czekoladowe z gruszkami 175

łączymy razem wszystkie składniki. Tortownicę ( o średnicy 21-22 cm) lub blachę (26 x 21 cm) wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Gruszki myjemy i obieramy ze skórki, ale zostawiamy ogonek. Wkładamy całe gruszki do masy, aby ogoni sterczały do góry (nie sprawdzą się tutaj gruszki długie, a raczej te małe pękate). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym(...)czekoladą wcześniej połamaną na kostki. Jajka ubiłam (w robocie kuchennym), dodając stopniowo cukier i mąkę. Do masy jajecznej wmieszałam przestudzoną czekoladę i wymieszałam z pokruszonymi migdałami. Spód blachy (26 x 21 cm) wyłożyłam papierem do pieczenia i wlałam ciasto na blachę.  Wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. i piekłam 30 minut.  - See more at: http://www.bistromama.pl

bistro mama
DELIKATNY SERNIK NA KRUCHYM CZEKOLADOWYM SPODZIE, Z MALINAMI 329

250g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - 80g ksylitolu (lub cukru) - 2 duże żółtka (białka zostawiamy do masy serowej) - 1 całe duże jajko (lub 2 żółtka) - 6 łyżek dobrego, ciemnego kakao Składniki umieścić w misie miksera i przy użyciu haka wyrobić kruche ciasto. Można również zagnieść energicznie ciasto ręcznie. Gdyby nie chciało się sklejać dodać 1-2 łyżki zimnej wody(...)dwie części. Jedną wyłożyć na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wygnieść dokładnie spód sernika. Ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki. Drugą część ciasta rozkruszyć do mniejszej miski i umieścić w lodówce. Składniki masy serowej: - 1kg dobrego sera na serniki (z wiaderka) - 4 jajka - 1,5 szklanki ksylitolu (lub cukru) - 1 łyżka ekstraktu waniliowego - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą

Smaczne Zdrowe
Rogale świętomarcińskie 223

masę odstawiamy do wystudzenia. Masę makową ucieramy dodając okruchy (zmielone biszkopty), następnie wbijamy po 1 jajku. Kolejne dodajemy, gdy poprzednie zostanie dokładnie wmieszane. Masę mamy gotową. Wieczorem wkładamy do zamrażarki 300 g masła, które dodamy do ciasta podczas wałkowania. Kolejny etap to ciasto półfrancuskie. Wszystkie składniki (oprócz masła, które cały czas się mrozi) mają być w temperaturze pokojowej. Przygotowujemy rozczyn(...)tacę lub blaszkę i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Czynność wałkowania i chłodzenia powtarzamy jeszcze dwukrotnie. Następnie ciasto wałkujemy nadając kształt długiego prostokąta o grubości ½ cm i wycinamy naprzemiennie trójkąty. Używając rękawa cukierniczego z okrągłą tylką na każdy trójkąt nakładamy masę makową (dwa paski wzdłuż najdłuższych boków, aż do podstawy trójkąta). Podstawę zakładamy na ok. 3 cm, nacinamy

mojewypiekiinietylko
Tarta z kurkami i serem ricotta 138

dodajemy ricottę i całość ubijamy na gładką masę. Solimy, pieprzymy i dodajemy tymianek. Tymianku dosłownie 1 szczypta, nie więcej! Jest bardzo aromatyczny. Na cieście francuskim układamy kurki z cebulą, posypujemy posiekaną natką pietruszki i zalewamy masą jajeczną. Pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach, aż masa jajeczna się zetnie i lekko zbrązowieje. Smacznego!    --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto

Marder&Marder Manufacture