szklanki mąki pszennej 2 jaja 3 szklanki mleka 1 łyżka oleju szczypta soli dodatkowy olej do natłuszczenia patelni Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto mieszam na jednolitą, gładką masę, często pomagając sobie przy tym mikserem - oszczędzając czas i rękę :). Teflonową płaską patelnię smaruję przed każdym naleśnikiem olejem (w przypadku braku pędzelka wlewam kilka kropel oleju), rozprowadzam ciasto i smażę
Z notatnikagazowana 1,5 szkl · jajka 3 szt · sól pieczarki – 40 dag cebula – 30 dag ser żółty – 10 dag sól pieprz olej Normal 0 21 Wszystkie składniki ciasta miksujemy do uzyskania gładkiej masy, jeśli jest zbyt gęsta dolewamy wody. Odstawiamy na 10 minut. Cebule i pieczarki obrać, oczyścić, pokroić i udusić na oleju. Przyprawić do smaku pieprzem i solą. Smażymy
Camilla w kuchniszkl · jajka 3 szt · sól Parówki- 8 szt Cebula – 3 szt Pieczarki –30 dag Olej- 30 dag Pieprz Sól Normal 0 21 Wszystkie składniki ciasta miksujemy do uzyskania gładkiej masy, jesli jest zbyt gęsta dolewamy wody. Odstawiamy na 10 minut. Cebule i pieczarki obrać, oczyścić, pokroić i udusić na oleju. Przyprawić do smaku pieprzem i solą. Smażymy
Camilla w kuchniSzklankę wody zagotować z dodatkiem masła.Do wrzącej wody wsypać mąkę i dokładnie wymieszać,najlepiej użyć miksera.Gotować na małym ogniu przez minutę,ciągle miksując, aż z masy utworzy się lśniąca kula. Ciasto wystudzić. Do wystudzonego ciasta , wbić kolejno 5 jajek, i utrzeć mikserem. Dodać – ciągle miksując- proszek do pieczenia. Małą blaszkę wysmarować masłem i posypać mąką. Połowę ciasta
Z Kuchni Do Kuchnilekko przestygnie wylewamy na nie jeszcze ciepły budyń. Na nim układamy truskawki. Białka ubijamy na sztywno. Partiami wsypujemy cukier i ubijamy aż do uzyskania gładkiej i lśniącej masy. Bezę wykładamy na truskawki. Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i zapiekamy tak długo, aż beza stanie się złocista (około 20 minut). Ciasto studzimy w formie
My simple kitchenciasto zapewne wszystkim dobrze znane, a przeze mnie lubiane, szczególnie ze względu na jego "suchość" połączoną jedynie z owocem bądź dżemem, tworzącym nadzienie. Nigdy nie przepadałam za ciastami obficie wysmarowanymi wszelakimi słodkimi masami, mogę śmiało powiedzieć, że należę do tych u których w gustach przeważają suche baby, makowce, czy serniki, uciekam od ucieranych kremów czy śmietan. Skubaniec jest jednym
Kuchenne aromatywylepiamy nim posmarowaną tłuszczem formę do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania dodajemy cukier. Ubite białka łączymy z wiórkami kokosowymi i delikatnie mieszamy. Masę kokosową nakładamy na wierzch ciasta i delikatnie rozprowadzamy . Ciasto pieczemy 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Po upieczeniu ciasto ozdabiamy gotową polewą czekoladową
Smakowite DaniaJabłecznik Składniki : Ciasto mąka - 3 szkl cukier -1/2 szkl proszek do pieczenia - 2 łyżeczki żółtka - 4 szt masło - 250 g mocno schłodzone tłuszcz do formy cukier waniliowy -1 opak Masa jabłkowa : jabłka szara reneta - 2 kg galaretka cytrynowa -2 opak(...)płaska łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Ciasto Mąkę wysypać na stolnicę, dodać pokrojone na kawałki masło, posiekać nożem. Następnie dodać pozostałe składniki, szybko zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na 2 kawałki, włożyć do torebek i zamrozić. Masa jabłkowa : Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki. Przełożyć jabłka do garnka, przesmażyć. Zdjąc garnek z ognia, wsypać galaretki, dokładnie wymieszać. Tortownicę o wymiarach
Kuchnia Danusiwiększości cukierni kupisz gotowe. Do masy sernikowej nie użyłam cukru - raz dlatego, że serek homogenizowany jest wystarczająco słodki, dwa - na masie i tak jest obłędnie słodki kajmak. Całość nie jest przesłodzona i fajnie się komponuje. Kruche ciasto, sernikowe wypełnienie, kajmak i orzechy... ;) Zobacz również inne przepisy na ----> tarteletki Tarteletki z serem, kajmakiem i orzechami - jak zrobić? Składniki: (z podanych(...)miski, dodać cukier, cukier waniliowy, jajko oraz poszatkowane na mniejsze kawałki masło. Całość energicznie wymieszać ręką lub siekaczem. Kiedy masa będzie zwarta, uformować z niej kulę, zwinąć w folię spożywczą i na min. godzinę włożyć do lodówki. Kiedy ciasto się schłodzi, rozwałkować je (niezbyt cienko) na oprószonej mąką stolnicy, wycinać krążki nieco większe od średnicy foremek. Foremki wykładać wykrojonym
Moje Qulinariagrubość około 5mm. Wyciąć dowolne kształty mazurka. Upiec blaty w 180stopniach około 15 minut. Ciasto powinno być blade. Składniki na rozetki wokół mazurka: 150g miękkiego masła 100g cukru pudru 2 jajka 250g mąki pszennej 50g migdałów, drobno zmielonych na mączkę Dodatkowo: Masa kajmakowa gotowa w puszce Powidła śliwkowe, u mnie domowe Dowolne bakalie do dekoracji Przygotowanie: Masło zmiksować(...)puszystą masę, następnie stopniowo dodać jajka. Kiedy masa będzie jednolita, dodać mąkę i mączkę migdałową. Delikatnie wymieszać. Na wcześniej podpieczone (bardzo blade) blaty z kruchego ciasta, wyciskać szprycą dekoracyjne rozetki z przygotowanej masy i ponownie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180-190°C około 15 minut i piec na złoty kolor. Masa kajmakowa Masę kajmakową rozgrzać wyłożyć na wcześniej upieczone
W garach u Gositortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wsypujemy składniki na spód ciasta i starannie rozprowadzamy je łyżką, lekko dociskając. Tak przygotowany spód ciasta pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temp 170 st.C, po czym wyjmujemy z piekarnika i studzimy. masa Do miski wlewamy mleko skondensowane, dodajemy żółtka i całość dokładnie miksujemy, następnie wlewamy sok z cytryny i wszystko jeszcze chwilę(...)dokładnie ją rozprowadzamy, po czym ponownie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp.170 st. C i całość pieczemy jeszcze 15 minut. Formę z ciastem odstawiamy do wystudzenia, po czym wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny aż masa stężeje. Do wysokiej miski wlewamy śmietanę i ubijamy ją ale niezbyt sztywno, stopniowo wsypujemy cukier puder oraz śmietan fix. Ubitą śmietanę wykładmy
Smakowite Daniajeszcze truskawki , dlatego też postanowiłam dogodzić ostatnim przepisem z ich dodatkiem!Delikatny biszkopt przykryty lekką masą z kaszy manny …. z dodatkiem soczystych truskawek i bananów zatopionych z truskawkowej galaretce – czyż nie cieknie ślinka na samą myśl?!Ciasto robi się naprawdę szybko …. a jeśli chcemy całkowicie uniknąć pieczenia biszkopt możemy zastąpić pokruszonymi herbatnikami lub biszkoptami.SKŁADNIKI:CIASTO :- mąka(...)pudrem dodając powoli przestudzoną kaszę.Wbijamy jajko i miksujemy do całkowitego połączenia składników.CAŁOŚĆ:Gotową masę wykładamy na upieczony biszkopt.Układamy umyte i pokrojone owoce i wkładamy do lodówki.Galaretkę rozpuszczamy w ok. 350 ml wody i odstawiamy do stężenia.Lekko tężejącą zalewamy schłodzone ciasto i odstawiamy do całkowitego stężenia ( najlepiej na kilka godzin
Ostra na Słodkoporzeczki. Następnie wykładamy połowę masy bezowej, którą posypujemy połową płatków migdałowych. Pieczemy w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Jeżeli placki będziemy piec osobno to drugą masę bezową najlepiej przygotować przed upieczeniem. Masa kremowa: - 500 ml mleka - 3 łyżki mąki pszennej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 żółtka - 3 łyżki cukru - 16 g cukru
Kulinarne życiefajną rolę dekoracji :) Ciasto : ok 300g mąki pszennej 2 żółtka 3/4 szkl cukru pudru 150 g masła odrobinka proszku do pieczenia Dodatkowo : 1 puszka masy makowej z bakaliami 2 białka pozostałe z ciasta cukier puder do posypania tarty Przygotowanie : Składniki na ciasto wyłożyć na stolnicę i zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Formę na tartę (23 cm) natłuszczamy i wykładamy(...)ryż do obciążenia i wstępnie zapiekamy nasz spód ok. 10 min w 200st. C. W trakcie podpiekania spodu, pozostałą 1/3 część ciasta cienko rozwałkowujemy i wycinamy gwiazdki. Po upływie 10 min zdejmujemy obciążenie i na spód wykładamy masę makową wymieszaną bardzo dokładnie z 2 białkami, wyrównujemy wierzch i wkładamy do piekarnika. Pieczemy dalej tartę przez ok. 35 min w 170st
charlotte gotujeszkoda, że życia nie da się powtórzyć, przeżyć ponownie. Bo gdyby można było, chciałabym, aby Moja Babcia i Mój Dziadek mogli zakochać sie w sobie jeszcze raz. Składniki czekoladowe ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 kostki masła 1,5 szklanki cukru pudru 3 jajka 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 łyżka śmietany 18% 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)suchego patyczka”. Przestudzone ciasto dzielimy na 3 równe części. Każdy blat smarujemy ulubioną konfiturą. Mascarpone mieszamy z kremem z orzeszków (mieszałam łyżką). Masę wykładamy na blat wysmarowany konfiturą, przykładamy kolejny blat ciasta, lekko docisakmy. Kremem smarujemy także wierzch torcika. Gotowy torcik dekorujemy świeżą figą, orzeszkami ziemnymi oraz otarta skórką z pomarańczy. Smacznego! Artykuł Torcik czekoladowo – orzechowy i taka
Raj dla Podniebieniarodzina. Z Palmą Ci się upiecze ;) Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 czubata szklanka mąki krupczatki 25 dag Palmy firmy Bielmar 3 jajka 30 g cukru waniliowego ze skórką cytrynową 1 szklanka drobnego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18% Masa : 1 litr mleka 3 budynie śmietankowe(...)folią spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie odkroić 3/4 ciasta i wylepić wyłożoną papierem pergaminowym formę 42/29 cm resztę mniejszej porcji ciasta włożyć z powrotem do lodówki. Masa: Budynie waniliowe wymieszać z 1 szklanką mleka, resztę mleka zagotować z dwoma łyżkami cukru,oraz wydrążoną wanilią (same nasionka) następnie wlać mieszankę z proszkiem budyniowym
Wanilia i Kardamon