ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:738/3191)

Mazurek cytrynowy 158

pieczenia. W osobnym pojemniku masło mieszamy przy pomocy miksera z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym, a także śmietaną. Pod koniec ucierania dodajemy łyżkę spirytusu. Łączymy mąke z powstałą masą i wyrabiamy ciasto. Można ręcznie lub za pomocą miksera, ciasto powinno wyjść odrobine lepkie. Wkładamy je do lodówki na ok 5-10 min. W tym czasie blachę smarujemy masłem i posypujemy(...)Ciasto jest gotowe gdy nabierze pieknego złotego koloru. Następnie przygotowujemy polewę: białka ucieramy mikserem z cukrem pudrem i ubijamy na gęstą lśniącą masę, pod koniec ucierania dodajemy soku z cytryny. Polewę nakładamy na ostudzone wcześniej ciasto. Jeśli chodzi o dekoracje, my naszą otrzymałyśmy dzięki roztopionej czekoladzie w kąpieli wodnej i płatkom migdałowym, lecz każdy może spróbować zrealizować własny pomysł

Kolizje Smaków
makowiec zaplatany 153

wyrabiam przy pomocy Thermomixa, można również wyrobić przy pomocy innego robota kuchennego, który ma opcję wyrabiania ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy w ciepłe miejsce, na ok. 60 min. do wyrośnięcia, dodatkowo: ok. 400 g gotowej masy makowej z bakaliami Helio lukier (ja lukier robię na oko do miseczki wsypuję cukier puder, wlewam stopniowo sok z cytryny(...)gęściejszy to dodaje cukier puder) wykonanie ciasta: Wyrośnięte ciasto przekładamy na delikatnie oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 5mm. Wykładamy równomiernie masę makową, pozostawiając przy każdej krawędzi ok. 2 cm wolnego ciasta aby lepiej się skleiło. Zwijamy w roladę. Przekładamy na dużą blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszczamy i przecinamy przez środek, wzdłuż ciasta, nie przecinamy

Domowy Smak Jedzenia
JOGURTOWIEC NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE Z MALINAMI I ERYTRYTOLEM 445

hakiem aż do połączenia składników. Można również zagnieść ciasto (szybko) ręcznie, tak by zbyt mocno się nie ogrzało. Otrzymaną kulę ciasta podzielić na dwie równe części, zawinąć je w folię i włożyć do zamrażarki lub lodówki na czas przygotowywania masy jogurtowej (lub dłużej). Składniki masy jogurtowej: - 1200g jogurtu greckiego (u mnie część była z niższą zawartością tłuszczu(...)Wyjąć jedną część schłodzonego ciasta i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (lub rozkruszyć gdy nie było zmrożone) i delikatnie wyłożyć nim spód blaszki (ja ugniatam). Na kruche ciasto wyłożyć całą masę jogurtową i wyrównać. Na masie delikatnie poukładać maliny (u mnie mrożone, nie rozmrażam ich). Na górę wyłożyć startą drugą część schłodzonego ciasta. Piec w nagrzanym

Smaczne Zdrowe
Puszysty sernik klasyczny z 10 jaj na dużą blachę 1845

Puszysty sernik klasyczny – taki wiejski, kremowy i pyszny. Bogaty – na śmietanie i jajach (do masy serowej idzie ich 10, a do całego ciasta 12!). Moja rodzina oszalała na jego punkcie. Jako, że składniki podane są na dużą blachę, idealnie sprawdza się na święta, imieniny, rodzinne spotkania czy parapetówki. Polewa czekoladowa jest dopełnieniem jego smaku – a jeśli lubimy(...)Następnie powoli, cały czas miksując, dolewamy cienką strużką śmietanę oraz wsypujemy budynie. Miksujemy wszystko na jednolitą masę. Przygotowujemy piekarnik. Na samo dno piekarnika wkładamy największą, głęboką blachę od piekarnika i wlewamy w nią wrzątek z czajnika. Odrobinę wyżej wsuwamy kratkę na której pieczemy ciasto (czyli sernik będzie piekł się w dolnej części piekarnika, nie na środku). Nagrzewamy piekarnik

Poezja smaku
Torcik truskawkowy 166

koniec ubijania dosypujemy cukier i ciągle mieszamy. Gdy masa będzie puszysta, dolewamy olej i dosypujemy stopniowo mąkę mieszając ręcznie łopatką albo łyżką.Przelewamy d okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia, albo wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką/bułką tartą.Pieczemy około 40 minut w 180`C do zarumienienia się ciasta. Studzimy w formie.Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i wrzucamy do blendera(...)wsypujemy żelatynę i mieszamy, następnie przelewamy ją do truskawek i ponownie miksujemy.Ostudzone ciasto kroimy wpół. Spód wstawiamy ponownie do formy tortowej. Na dolny blat wylewamy masę truskawkową a następnie przykrywamy ją drugim blatem. Ciasto przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny, choć najlepiej na całą noc.Po tym czasie ciasto przekładamy na paterę, a wierzch dekorujemy

Słodkie Przyjemności
Najłatwiejsze ciasto z owocami 154

jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia owoce: u mnie jeżyny i wydrylowane wiśnie- 30 dag Przygotowanie : Jaja utarłam z cukrem na puszystą masę, dodawałam stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia Dodałam olej i ponownie wymieszałam Ciasto przelałam do wysmarowanej tłuszczem foremki, posypałam po wierzchu owocami i lekko wcisnęłam je w masę Piekłam w foremce o cm przez

Proste Potrawy
Fale Dunaju 330

mają zamiar zrobić dużą blaszkę ciasta. SKŁADNIKI Na ciasto: 200 g masła 120 g cukru szczypta soli 5 jajek 330 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki mleka 2 łyżki kakao 3-4 łyżki mleka 250 g wiśni ze słoika (u mnie z kompotu) wydrylowanych i odsączonych Na masę budyniową: 1 opakowanie budyniu waniliowego (z cukrem(...)czekoladę, mieszać na wolnym ogniu do momentu połączenia się składników. Ostudzić i polać górę ciasta. Dla ozdoby można zrobić widelcem fale na czekoladzie. Oryginalna ilość składników na ciasto wg książki (pozostałe na masę budyniową bez zmian). 1 kg wiśni ze słoika 250 g masła 180g cukru szczypta soli 6 jajek 400 g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki

Passions hobbies life
Strucla makowa 287

dodajemy do nich zaczyn z drożdży - wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy rozpuszczony  tłuszcz . Ciasto powinno być elastyczne i nie klejące do rąk. Umieszczamy ciasto w misce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Masa makowa Mak zaparzamy w  500 ml wrzącej  wody , odstawiamy do wystygnięcia, dobrze odcedzamy, dwukrotnie mielimy. Dodajemy pozostałe składniki (na końcu delikatnie mieszamy z ubitym białkiem(...)przesmażeniu, odstawiamy mak do całkowitego ostygnięcia, nastęnie dodajemy ubite białka. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy prostokątne placki, które lekko smarujemy białkiem, nakładamy masę makową, zostawiając ok 3cm wolnego od brzegów ciasta, końce makowców podkładamy pod spód (można przykleić je białkiem). Makowce zawijamy w posmarowany olejem pergamin, jak tubę. Pergamin powinien być dłuższy od makowców

Mia Cucina Sofieta
Miodownik z masą grysikową 153

Sposób wykonania ciasta: Masło rozpuścić z miodem i cukrem pudrem na małym ogniu cały czas mieszając a następnie odstawić do wystudzenia. Do rozpuszczonej i wystudzonej masy dodać mąkę, jajko, śmietanę, sodę i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 4 równe części i każdą rozwałkować na placek o szerokości tortownicy. Gotowe ciasto przełożyć na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Każdą część rozwałkowanego(...)Ugotowaną kaszę odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, pod koniec ucierania dodać stopniowo kaszę mannę po uprzednim zdjęciu zastygniętego kożucha z wierzchu. Upieczone placki smarować kolejno gotowym kremem w równych proporcjach. Część kremu pozostawić na wierzch. Posypać całość wiórkami czekoladowymi. Gotowe ciasto   przechowywać w lodówce. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Sernik marcepanowo malinowy 444

migdałów 3/4 szklanki cukier kryształ 1 łyżka miodu 150 g cukru pudru 1 łyżeczka olejku migdałowego 1/3 szklanki wody masa serowa: 900 g sera twarogowego masa marcepanowa 1 budyń do ciast i kremów 4 jajka 1/2 szklanki śmietany kremówki 30 % 1 łyżka cukru pudru sos malinowy: 250 g malin mrożonych 3 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny jajka czekoladowe

wesoła kuchnia
Porzeczkowiec 1150

Porzeczkowca miałam okazję kilka razy jeść i bardzo mi zasmakował więc w końcu i ja spóbowałam go upiec. Ciasto się udało, biszkopt ładnie wyrósł. Ciasto w sumie nie jest trudne, wystarczy biszkopt przełożyć serową masą i konfiturą z czarnej porzeczki. Smakuje super, warstwy fajnie się komponują smakowo. Mojej rodzince porzeczkowiec zasmakował i już musiałam piec go ponownie.   składniki(...)Masa śmietankowa Serek maskarpone przełożyć do miski, krótko zmiksować aby serek nie był taki zbity. Następnie dodać śmietankę. Całość ubijać aż uzyskamy gęsty krem. Masy nie dosładzałam już cukrem bo jest wystarczająco słodka. Złożenie ciasta Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Jeden blat ułożyć na cieście. Posmarować solidnie konfiturą porzeczkową (u mnie jeden słoik na jeden blat). Następnie wyłożyc mase

Monia miesza i gotuje
Ciasto czekoladowe z wiśniami 143

wystudzić. Polewa czekoladowa - W rondelku podgrzać na małym ogniu śmietankę i połamane czekolady, cały czas mieszając, aż czekolady się rozpuszczą i powstawanie jednolita masa. Polewę przestudzić, aż masa zgęstnieje, udekorować nią wierzch ciasta. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Kotlety mielone – najlepsze, najprostsze 234

mięsa, razem z olejem na którym się smażyła.   Do miski wrzucamy przyprawy, kaszę mannę, wbijamy całe umyte jajko. Dodajemy 2-3 łyżki zimnej wody i wyrabiamy masę ręcznie, zagniatając ją jak ciasto, aż połączy się dobrze, utworzy jedną całość i zacznie odchodzić od dłoni – około 5-6 minut. Kotlety mają to do siebie, że im dłużej się je wyrabia

Karo in the Kitchen
Kilimandżaro 144

przeczytaniu, doszłam do wniosku, ze jest to rodzaj szarlotki, tylko na cieście czekoladowym, ale smak jednak jest zupełnie inny, niż  na cieście białym:) Naprawdę warto spróbować. Gorąco polecam Składniki: biszkopt czekoladowy z 6 jaj Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 2 opakowania cukru waniliowego 4 łyżki cukru kryształu 1 galaretka morelowa Masa budyniowa: 1 kostka masła lub margaryny(...)biszkoptu. Mleko zagotować z cukrem i ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć dodając porcjami zimny budyń i 2 łyżki soku z cytryny . Masę budyniową wyłożyć na masę jabłkową i przykryć drugą połową biszkoptu. Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem

Ciasteczkowy Potwór
Miodownik z kajmakiem i kawą 164

dodać jajka, ubijać do powstania puszystej masy, przez 10 minut. Dodać miód, zmiksować. Do szklaneczki nalać octu, dodać sodę, wymieszać. Do masy jajecznej dodać mąkę i sodę, zmiksować do dokładnego połączenia składników.  Korzystając z wagi, ciasto podzielić na 7 równych części. Tortownicę o średnicy 24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Jedną częścią ciasta wylepić formę, wyrównać(...)stopniach przez 8 minut. Wystudzić. Tak samo postąpić z pozostałymi 6 kawałkami ciasta.  Sześć blatów odłożyć, a siódmy pokruszyć w malakserze na okruszki (do dekoracji ciasta). Krem: 300 g masła 800 g masy kajmakowej z puszki 100 g drobno posiekanych orzechów włoskich 5 łyżek wódki 2 łyżki kawy zmielonej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.   Masło zmiksować

kulinarnyswiatdomi

Proponowane wyszukiwania