cukier i wymieszać. Masło pokroić w drobne kawałki i dodać do miski, a następnie dodać żółtka i energicznie wymieszać. Blaszkę o wymiarach 29 x 35 wyłożyć ciastem i wstawić do lodówki. masa serowa: -500g białego twarogu -500g mascarpone -3 łyżki mąki ziemniaczanej -skórka z 1 cytryny -1,5 szklanki cukru -5 jajek -2 żółtka Twaróg należy zmielić(...)powstania musu (ok. 10 minut). Po ostygnięciu blenderujemy mus na gładką masę. Rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, następnie studzimy żelatynę( pilnując, żeby się nie ścięła). Ubijamy bitą śmietanę, dodajemy żelatynę i ostudzony mus żurawinowy. Mus wykładamy na wystudzony sernik, a całe ciasto dajemy na całą noc do lodówki. Smacznego
Receptura smakuciasta, formujemy niego wałek i przyklejamy go do zewnętrznej krawędzi ciasta, tworząc rant. Całość ponownie schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Następnie pieczemy w 200 st. prze ok. 15 min. do zarumienienia. Po upieczeniu odstawiamy cisto do całkowitego wystudzenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki na masę kajmakową: 100-150 g gotowej masy kajmakowej 30 g masła, miękkiego(...)dodatkowo do dekoracji: migdały, żurawina, pestki z dyni, kandyzowana skórka pomarańczowa wykonanie: Masło miksujemy na puch, dodajemy masę kajmakową i całość miksujemy, aż uzyskamy gładką konsystencję. Gotową masę równomiernie rozsmarowujemy na kruchym cieście. Wież dowolnie dekorujemy. Ciasto schładzamy w lodówce
Domowy Smak Jedzeniapieczemy 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni C, wysypujemy fasolę lub kulki, wyciągamy papier i pieczemy kolejne 10 minut, aż się zarumieni. Gdy ciasto się piecze przygotowujemy budyń. MASA BUDYNIOWA: 1 budyń waniliowy z cukrem na 500 ml mleka 500 ml mleka 1 łyżka cukru 400 ml mleka zagotowujemy. W reszcie roztrzepujemy proszek
Rozpustne gotowaniePrzygotowanie: Cebule obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oliwy. Koperek drobno posiekać Do mięsa dodać zeszkloną cebulkę, koperek, bułkę tartą, jedno jajko i przyprawy. Z masy mięsnej formować małe kulki. Ciasto francuskie pokroić na cieniutkie paseczki ok 0,5 cm i owinąć nimi kulki mięsne. W wierzchu posmarować roztrzepanym jajkiem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Kulki poukładać
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkioleju, mieszanki mleka z wodą oraz kilka łyżek koncentratu buraczanego – kolor mikstury musi być mocno różowy. Mieszamy, a następnie dodajemy jeszcze mąki oraz soli. Jeszcze chwilę mieszamy masę widelcem, a następnie wyrabiamy ciasto rękoma ok. 3 min, w miarę potrzeby podsypujemy trochę mąki (ciasto ma być lekko klejące, dlatego nie przesadzajcie). Kiedy ciasto jest gładkie i miękkie, formujemy
Nerds KitchenObiecałam Wam coś słodkiego i słowa dotrzymuję :) Mam dla Was pyszne warstwowe ciacho z masą śmietanową i cytrynową galaretką z bananami. Słodko- kwaśne połączenie okazało się naprawdę rewelacyjne! Wygląda na bardzo pracochłonne, ale nic bardziej mylnego! Ciasto wcale nie jest takie trudne w wykonaniu :) foremka 25x36cm Ciasto: 5 jajek, szklanka mąki pszennej, szklanka cukru(...)Całe jajka ubijać z cukrem przez około 5-7 minut. Dodać wodę oraz olej, krótko zmiksować. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej, krótko zmiksować, aż składniki się połączą. Ciasto przelać do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy o wym. 25x36cm. Piec około 20-25 minut w temp. 170st. Ostudzić i przekroić na pół. Krem
Z miłości do słodkościdodajemy resztę składników oprócz masła. Zamiast wody można dać mleko, ja mleka nie używam. Wyrabiamy wszystkie składniki a pod koniec wyrabiania wlać rozpuszczone masło, wyrobić na gładką masę. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć na stolnicę, zrobić wałek i ciąć kawałki ciasta, formować placuszki na które układać ser i sklejać robiąc kulę. Posmarować bułki rozmąconym jajkiem i posypać makiem
harrisamąż przytaszczył z jakiejś promocji. Ach, jak nie marchewka to ananas, trzeba być czasami bardzo cierpliwym:) Składniki: ciasto: kostka masła 4 szklanki mąki 3 jajka 2 łyżki śmietany 18% łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki cukru masa: 1 litr mleka 5 łyżek kaszy mannej 3 łyżki cukru jeden świeży ananas Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sitko i wysypujemy(...)później. Mleko zagotowujemy i wsypujemy kasze i cukier. Całość mieszamy aż do uzyskania gęstej masy. Przelewamy ją do brytfanki. Ananasa kroimy w kostkę i wysypujemy na wierzch na masę. Pozostałą cześć ciasta ścieramy na tarce na wierz ciasta. Całość wkładamy do piekarnika na 45 minut w 180 stopniach, Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieformy wyłożonej papierem pergaminowy. Pieczemy w temperaturze 160 stopni ( termoobieg) lub 170-180 (bez termoobiegu) przez ok 20 min. Upieczone ciasto studzimy, po czym za pomocą noża siekamy górną warstwę, która posłuży nam jako posypka do masy serowej. Masa serowa Do naczynia miksera wkładamy twaróg sernikowy, dodajemy cukier , margarynę , cukier wanilinowy, budyń . Mieszamy za pomocą miksera. Podczas mieszania stopniowo dodajemy(...)śmietanę oraz po jednym jajku. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotową masę rozprowadzamy na piernikowym spodzie. Na tarce ścieramy do miseczki wcześniej odkrojoną górę spodu piernikowego. Zmrożone kruche ciasto czekoladowe równie ścieramy i posypujemy wierzch sernika. Ostatnią część startego ciasta łączymy ze startymi okruchami piernika, mieszamy i posypujemy nimi wierzch. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego
W kuchennym oknie EwyWymiary blaszki: 24x29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia: 20 min, + 60 minut Składniki: Ciasto: 350 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g zimnego masła szczypta soli Masa makowa: 400 g maku 100 g miękkiego masła 50 g maki pszennej 5 jaj 1 i 1/3 szklanki cukru 1 łyżka(...)zmielony mak,cały czas mieszając. Do masy dodajemy masło,mąkę,kakao oraz zapach migdałowy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywna piane. Delikatnie wmieszamy pianę w masę makową. Na koniec dodajemy bakalie,orzechy. Ciasto kruche : Make łączymy z zimnym masłem, można pokroić sobie na małe kawałki. Następnie dodajemy inne składniki ( cukier puder,żółtka i proszek do pieczenia) i zagniatamy
Różne smaki w kuchniWymiary blaszki: 24x29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia: 20 min, + 60 minut Składniki: Ciasto: 350 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g zimnego masła szczypta soli Masa makowa: 400 g maku 100 g miękkiego masła 50 g maki pszennej 5 jaj 1 i 1/3 szklanki cukru 1 łyżka(...)zmielony mak,cały czas mieszając. Do masy dodajemy masło,mąkę,kakao oraz zapach migdałowy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywna piane. Delikatnie wmieszamy pianę w masę makową. Na koniec dodajemy bakalie,orzechy. Ciasto kruche : Make łączymy z zimnym masłem, można pokroić sobie na małe kawałki. Następnie dodajemy inne składniki ( cukier puder,żółtka i proszek do pieczenia) i zagniatamy
Słodkości i nie tylkobiałek szczypta soli ciasto 1 szklanka cukru 5 żółtek 1 łyżka gęstej śmietany 18% 250 g masła 2 szklanki mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: W garnku zagotować śmietanę, cukier i wiórki kokosowe, gotować ok 5 minut. Wystudzić i dodać ubite białka ze szczyptą soli, następnie wymieszać masę. Masło ucieraj z cukrem i dodawaj(...)proszkiem do pieczenia. Ciasto przełóż do blachy wyłożonej papierem pergaminowym i piecz przez 10 minut w 180 C. Jak spód będzie zapieczony dodaj masę śmietankową i piecz jeszcze ok 40-50 minut. Ciasto udekoruj wiórkami kokosowymi. Smacznego
Niezły MłynekKrówki pokroić na małe kawałki, oprószyć mąką. • Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku i ucierać, aż masa będzie puszysta. • Dodać ajerkoniak i po łyżce mąki z proszkiem nadal ucierając. • Ciasto wylać do formy na babkę posmarowaną masłem i posypaną tartą bułką. • Wierzch posypać pokrojonymi krówkami, które wpadną(...)środka podczas pieczenia. • Piec 40 minut w 180 st.C. • Po wyjęciu babki z formy i lekkim przestudzeniu polać gotową masą kajmakową uprzednio podgrzaną. Ja wymieszałam krówki z ciastem i za bardzo opadły mi na dno. Z tego powodu wierzch babki był mokro – krówkowy
To co kocham400g chałwy (u mnie Odra) - cukier waniliowy - 1 łyżka żelatyny rozpuszczonej we wrzątku ciasto: - biszkopt do tortów (1 grubszy lub 2 cienkie) posypka: - wiórki kokosowe - orzechy włoskie dodatki: - konfitura malinowa Przygotowanie: Masło musi być miękkie. Ucieram je z cukrem z waniliowym. Budyń przestudzony dodaję do masy. Miksuję aż uzyskam gładki krem. Chałwę rozkruszam i dopiero dodaję do kremu. Zostawiam
Kuchnia co dniabitą śmietaną i z masą budyniową. Na wierzchu rozsmarowałam polewę czekoladową i lukier kawowy. Wybór więc był. Każdy zjadł po dwie sztuki, żeby wiedzieć które są smaczniejsze. A Wy, jakie lubicie najbardziej? A może macie jakiś inny, sprawdzony przepis na wspaniałe eklery.... Składniki na ciasto na 20 sztuk: 125 masła(...)Piekarnik nastawiłam na 220 °C. Do zimnego ciasta wbijałam po jednym jajku. Cały czas mieszałam, a kolejne jajko dodawałam wtedy, kiedy poprzednie wmieszało się do masy. Na koniec wymieszałam na wysokich obrotach. Ciasto jest gotowe wtedy, kiedy uzyska gładką strukturę. Przełożyłam je do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdki. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i wyciskałam
Kuchnia u KrysiSkładniki: Ciasto: szklanka wody (250ml), szczypta soli, 200 g mąki pszennej (ja użyłam tortowej), 100 g masła, 5 jaj średniej wielkości ( jeżeli jajka są duże, dać 4szt - po wybiciu powinno być ok. 260 g). Ponadto: cukier puder do posypania, nutella (lub inna czekolada tego typu) lub marmolada. Przygotowanie: Zagotować wodę z masłem i szczyptą soli(...)masło się rozpuści i woda zagotuje, zmniejszyć ogień. Jednym, zdecydowanym ruchem wsypać mąkę, cały czas mieszać. Mieszać do momentu uzyskania gładkiej masy, która będzie się odklejała od ścianki garnka. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Ciasto włożyć do miski i cały czas miksując dodawać po jednym jajku, do momentu gdy masa będzie jednolita. Przygotować blachę, wyłożyć
W kuchni u Monikipiankę, której nie można się oprzeć. Ciasto robi się łatwo i szybko, nie ma opcji żeby nie wyszło. SKŁADNIKI Ciasto: (blaszka 25x25 cm) 250 g masła, ¾ szkl. cukru, 5 żółtek, 3 szkl. mąki, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 1 litr jogurtu naturalnego, 1 szkl. cukru, 2 opakowania budyniu śmietankowego, 5 białek, dodatkowo mandarynki w zalewie WYKONANIE Ciasto(...)podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 nierówne części. Większą rozwałkowujemy, układamy na blasze wyłożonej pergaminem, drugą wkładamy do zamrażarki. Masa: Białka ubijamy z cukrem, dodajemy budynie, delikatnie mieszamy, a na końcu jogurt. Wylewamy na ciasto, układamy osączone owoce, na wierzch ścieramy resztę ciasta. Pieczemy ok. 1 godziny w 180 stopniach. Po wystudzeniu można posypać
słodki bratekjednym jajku i cały czas zagniatamy, po dodaniu ostatniego jajka wlewamy przestudzone i roztopione masło, a następnie zagniatamy na elastyczne i gładkie ciasto będzie gładkie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny. MASA MAKOWA - najlepiej zacząć robić 2 dni wcześniej Mak opłukujemy, zalewamy wrzącym mlekiem (na 1 szklankę maku zagotowujemy 1 szklankę mleka). Odstawiamy(...)całość wymieszać. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki. Następnego dnia dodać miękkie masło i mieszamy. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy do maku i mieszamy. Na końcu dodajemy ubite białka i delikatnie wymieszać. CIASTO cd. Ciasto drożdżowe po wyrośnięciu wykładamy na stolnicę lekko oprószoną mąką i dzielimy na 2 części, formujemy kule. Rozwałkować na prostokątne placki
Gotuj z Mąkąpyszne, jesienne ciacho. Jest to ciasto miodowe, przełożone pysznym kremem budyniowo-jabłkowym. Jak dla mnie, rewelacja! Polecam!!! Składniki na cynamonowy miodownik z masą budyniowo-jabłkową na blaszkę o wymiarach 24x28 cm CIASTO: 140 g cukru 2 pełne łyżki miodu 5 łyżek soku jabłkowego (można zastąpić wodą) 50 g masła 1 jajko 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki kakao(...)Cukier, miód, sok jabłkowy (wodę), masło przekładamy do rondelka i podgrzewamy do zagotowania, a następnie chłodzimy. Do letniej masy dodajemy jajko, cynamon, kakao, oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Zagniatamy jednolite, gładkie ciasto, dzielimy je na 4 części i każdą z nich wałkujemy (jest to ciężkie zadanie bo ciasto strasznie się klei, a oto mój sposób
Rozpustne gotowanie